Pomoc w wyborze nawigacji

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Pienislaw
Początkujący

Pomoc w wyborze nawigacji

Post autor: Pienislaw »

Szanowni Forumowicze

Ilość tematów i rozbudowana tematyka mnie powaliła, a chciałbym tylko sobie kupić jakiegoś GPSa do wędrówek pieszych, na szlaki i w góry.

Widzę, że nawet nie mam szans się z tym ogromem wiedzy zapoznać, by wybrać coś odfpowiedniego, ale może moglibyście mi doradzić co i gdzie kupić ?

Chciałbym kupić coś czego za chwilę nie chciałbym wymieniać na coś kolejnego i może lepszego.

znalazłem tylko taki sklep:
http://www.galeriagps.pl/cat-pol-123504 ... ARMIN.html

jako specjaliści podpowiedzcie co najlepiej kupić by być jak najbardziej zadowolonym ?

Pienislaw
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 15:20 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Lifting tytułu wątku
asandrzej
Garniak

Re: Pomóżcie początkującemu

Post autor: asandrzej »

Witam

Sprzęt typujesz dobrze, ale poszukaj jeszcze innych ofert.
Może znajdziesz niższe ceny, na pewno można, przykład:
http://allegro.pl/garmin-gpsmap-62st-62 ... 65896.html

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Sklep, jak sklep. Gdybym kupował sprzęt via internet - wybrałbym tak samo jak asandrzej tzn. kupiłbym tu: http://www.eazymut.pl/27-seria-60

Co kupić, to już odrębny problem. Sądzę, że ze względów mapowych i możliwość skorzystania w polskich górach - przynajmniej w początkowym etapie eksploatacji sprzętu - z ciekawych map rastrowych, które można pociągnąc z internetu z Cykloserwera, postawiłbym na 62S bądź 62ST.

A co do map wektorowych. Czy kupić sprzę z GPMapą Topo, która już nie będzie rozwijana? Nie wiem. Dużo zależy od regionu, w którym będziesz wykorzystywał sprzęt. Osobiście, gdybym miał kupić sprzęt z preinstalowaną mapą Polski poczekałbym na mapę "Topo Poland" firmowaną przez Garmina, któa powinna się ukazać pod koniec I kwartału 2011. GPMapy Topo - dzisiaj - raczej już bym nie kupił.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Konkurencyjnym cenowo modelem jest GPSMAP 78S http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... -78s-.html
Wydaje się, że ten model wykorzystuje to samo oprogramowanie, co seria 62. Być może Lech pomoże wskazać różnice między tymi seriami.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Marko pisze:Konkurencyjnym cenowo modelem jest GPSMAP 78S http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... -78s-.html
Cenowo tak. Oszczędność ok. 200-300 zł za 'w zasadzie to samo'. Do zakupu 62 przekonał mnie brak uchwytu, jak i brak opcji na uchwyt do plecaka serii 78 (dla mnie upierdliwy brak), który z kolei z 62s(t) jest w zestawie sklepowym.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeżeli o mnie chodzi, to chyba kwestia przyzwyczajenia, dlatego wybrałem 62. Miałem 60CSXa, zatem łatwiej mi obsługiwać 62. Ponadto mam krótkie palce, co - pisałem o tym w teście 78 - trochę mi utrudniało obsługę "jedną ręką" nieco szerszego 78.

Co do różnic (na plus 78) zaliczyłbym port RS, którego w 62 brak. Reszta to mniej więcej to samo.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Zaproponowałbym odbiornik Colorado, ale niestety nie jest dostępny z „pierwszej ręki”.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Pienislaw
Początkujący

BARDZO DZIĘKUJĘ za super uwagi

a gdyby do tego jeszcze dodać, że chciałbym wybrać najlepszy model nie patrząc na oszczędności czy dostępność w internecie, to czy można by jednoznacznie wskazać na któryś lub przynajmniej konkretne 2- 3 modele ?

Pienislaw
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Bardzo konkretnie - miłej lektury :) : www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=8524&start=0
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Pomoc w wyborze nawigacji

Nie da się powiedzieć: ten najlepszy. Każdy lubi, każdy oczekuje od turystycznego odbiornika GPS czego innego.
Jeżeli odrzucić kwestię cen, ja ująłbym to tak:
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem z pleksi kupiłbym Garmina 62ST (ewentualnie 62S)
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem dotykowym kupiłbym chyba Garmin Oregon 450
* w kategorii dobry mapnik do turystyki kupiłbym TwoNav Aventurę.

Sam używam - co widać w podpisie - 62ST. Dla mnie najlepszy. Podkreślam: dla mnie.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Istnieje jeszcze seria Dakota do "damskich torebek", gdy ktoś jednak liczy się z kasą i nie musi mieś guzików i wystającej atenki :D
:arrow: http://www.eazymut.pl/18-seria-dakota
Tak, tak! Wiem, że jestem heretykiem ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kwestie cenowe odrzuciłem "na życzenie" Pienisława, dlatego Dakoty nie wymieniłem. A co do odbiornika do "damskiej" torebki - Oregon w tej materii niczym się nie różni od Dakoty. To też "odbiornik dla Betty", tyle że .... droższy :lol:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

do droższej torebki lepiej pasuje. A poza tym w nocnej jeździe na rowerze jeszcze nigdy nie raził mnie po oczach. Czego nie jestem taki pewny przy 62s :mrgreen:
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Pienislaw
Początkujący

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC

uwzględniając wszystkie za i przeciw oraz moje potrzeby kupie ostatecznie ten 60st z mapą w tym Azymucie bo jest chyba najtaniej.

Z uszanowaniem
Pienislaw
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Kwestie cenowe odrzuciłem "na życzenie" Pienisława
Zauważyłem!
Pienislaw pisze:nie patrząc na oszczędności
I żona pozwala Ci na taką rozrzutność...? ;-)
ODPOWIEDZ