Pomoc w wyborze nawigacji
Pomoc w wyborze nawigacji
Szanowni Forumowicze
Ilość tematów i rozbudowana tematyka mnie powaliła, a chciałbym tylko sobie kupić jakiegoś GPSa do wędrówek pieszych, na szlaki i w góry.
Widzę, że nawet nie mam szans się z tym ogromem wiedzy zapoznać, by wybrać coś odfpowiedniego, ale może moglibyście mi doradzić co i gdzie kupić ?
Chciałbym kupić coś czego za chwilę nie chciałbym wymieniać na coś kolejnego i może lepszego.
znalazłem tylko taki sklep:
http://www.galeriagps.pl/cat-pol-123504 ... ARMIN.html
jako specjaliści podpowiedzcie co najlepiej kupić by być jak najbardziej zadowolonym ?
Pienislaw
Ilość tematów i rozbudowana tematyka mnie powaliła, a chciałbym tylko sobie kupić jakiegoś GPSa do wędrówek pieszych, na szlaki i w góry.
Widzę, że nawet nie mam szans się z tym ogromem wiedzy zapoznać, by wybrać coś odfpowiedniego, ale może moglibyście mi doradzić co i gdzie kupić ?
Chciałbym kupić coś czego za chwilę nie chciałbym wymieniać na coś kolejnego i może lepszego.
znalazłem tylko taki sklep:
http://www.galeriagps.pl/cat-pol-123504 ... ARMIN.html
jako specjaliści podpowiedzcie co najlepiej kupić by być jak najbardziej zadowolonym ?
Pienislaw
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 15:20 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Lifting tytułu wątku
Powód: Lifting tytułu wątku
Re: Pomóżcie początkującemu
Witam
Sprzęt typujesz dobrze, ale poszukaj jeszcze innych ofert.
Może znajdziesz niższe ceny, na pewno można, przykład:
http://allegro.pl/garmin-gpsmap-62st-62 ... 65896.html
Pozdrawiam.
Sprzęt typujesz dobrze, ale poszukaj jeszcze innych ofert.
Może znajdziesz niższe ceny, na pewno można, przykład:
http://allegro.pl/garmin-gpsmap-62st-62 ... 65896.html
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Sklep, jak sklep. Gdybym kupował sprzęt via internet - wybrałbym tak samo jak asandrzej tzn. kupiłbym tu: http://www.eazymut.pl/27-seria-60
Co kupić, to już odrębny problem. Sądzę, że ze względów mapowych i możliwość skorzystania w polskich górach - przynajmniej w początkowym etapie eksploatacji sprzętu - z ciekawych map rastrowych, które można pociągnąc z internetu z Cykloserwera, postawiłbym na 62S bądź 62ST.
A co do map wektorowych. Czy kupić sprzę z GPMapą Topo, która już nie będzie rozwijana? Nie wiem. Dużo zależy od regionu, w którym będziesz wykorzystywał sprzęt. Osobiście, gdybym miał kupić sprzęt z preinstalowaną mapą Polski poczekałbym na mapę "Topo Poland" firmowaną przez Garmina, któa powinna się ukazać pod koniec I kwartału 2011. GPMapy Topo - dzisiaj - raczej już bym nie kupił.
Co kupić, to już odrębny problem. Sądzę, że ze względów mapowych i możliwość skorzystania w polskich górach - przynajmniej w początkowym etapie eksploatacji sprzętu - z ciekawych map rastrowych, które można pociągnąc z internetu z Cykloserwera, postawiłbym na 62S bądź 62ST.
A co do map wektorowych. Czy kupić sprzę z GPMapą Topo, która już nie będzie rozwijana? Nie wiem. Dużo zależy od regionu, w którym będziesz wykorzystywał sprzęt. Osobiście, gdybym miał kupić sprzęt z preinstalowaną mapą Polski poczekałbym na mapę "Topo Poland" firmowaną przez Garmina, któa powinna się ukazać pod koniec I kwartału 2011. GPMapy Topo - dzisiaj - raczej już bym nie kupił.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Konkurencyjnym cenowo modelem jest GPSMAP 78S http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... -78s-.html
Wydaje się, że ten model wykorzystuje to samo oprogramowanie, co seria 62. Być może Lech pomoże wskazać różnice między tymi seriami.
Wydaje się, że ten model wykorzystuje to samo oprogramowanie, co seria 62. Być może Lech pomoże wskazać różnice między tymi seriami.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Cenowo tak. Oszczędność ok. 200-300 zł za 'w zasadzie to samo'. Do zakupu 62 przekonał mnie brak uchwytu, jak i brak opcji na uchwyt do plecaka serii 78 (dla mnie upierdliwy brak), który z kolei z 62s(t) jest w zestawie sklepowym.Marko pisze:Konkurencyjnym cenowo modelem jest GPSMAP 78S http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... -78s-.html
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jeżeli o mnie chodzi, to chyba kwestia przyzwyczajenia, dlatego wybrałem 62. Miałem 60CSXa, zatem łatwiej mi obsługiwać 62. Ponadto mam krótkie palce, co - pisałem o tym w teście 78 - trochę mi utrudniało obsługę "jedną ręką" nieco szerszego 78.
Co do różnic (na plus 78) zaliczyłbym port RS, którego w 62 brak. Reszta to mniej więcej to samo.
Co do różnic (na plus 78) zaliczyłbym port RS, którego w 62 brak. Reszta to mniej więcej to samo.
Pozdrawiam Lechu
Zaproponowałbym odbiornik Colorado, ale niestety nie jest dostępny z „pierwszej ręki”.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
BARDZO DZIĘKUJĘ za super uwagi
a gdyby do tego jeszcze dodać, że chciałbym wybrać najlepszy model nie patrząc na oszczędności czy dostępność w internecie, to czy można by jednoznacznie wskazać na któryś lub przynajmniej konkretne 2- 3 modele ?
Pienislaw
a gdyby do tego jeszcze dodać, że chciałbym wybrać najlepszy model nie patrząc na oszczędności czy dostępność w internecie, to czy można by jednoznacznie wskazać na któryś lub przynajmniej konkretne 2- 3 modele ?
Pienislaw
Bardzo konkretnie - miłej lektury
: www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=8524&start=0
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Pomoc w wyborze nawigacji
Nie da się powiedzieć: ten najlepszy. Każdy lubi, każdy oczekuje od turystycznego odbiornika GPS czego innego.
Jeżeli odrzucić kwestię cen, ja ująłbym to tak:
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem z pleksi kupiłbym Garmina 62ST (ewentualnie 62S)
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem dotykowym kupiłbym chyba Garmin Oregon 450
* w kategorii dobry mapnik do turystyki kupiłbym TwoNav Aventurę.
Sam używam - co widać w podpisie - 62ST. Dla mnie najlepszy. Podkreślam: dla mnie.
Jeżeli odrzucić kwestię cen, ja ująłbym to tak:
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem z pleksi kupiłbym Garmina 62ST (ewentualnie 62S)
* w kategorii dobry nawigator do turystyki z ekranem dotykowym kupiłbym chyba Garmin Oregon 450
* w kategorii dobry mapnik do turystyki kupiłbym TwoNav Aventurę.
Sam używam - co widać w podpisie - 62ST. Dla mnie najlepszy. Podkreślam: dla mnie.
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Istnieje jeszcze seria Dakota do "damskich torebek", gdy ktoś jednak liczy się z kasą i nie musi mieś guzików i wystającej atenki
http://www.eazymut.pl/18-seria-dakota
Tak, tak! Wiem, że jestem heretykiem
Tak, tak! Wiem, że jestem heretykiem
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Kwestie cenowe odrzuciłem "na życzenie" Pienisława, dlatego Dakoty nie wymieniłem. A co do odbiornika do "damskiej" torebki - Oregon w tej materii niczym się nie różni od Dakoty. To też "odbiornik dla Betty", tyle że .... droższy 
Pozdrawiam Lechu
do droższej torebki lepiej pasuje. A poza tym w nocnej jeździe na rowerze jeszcze nigdy nie raził mnie po oczach. Czego nie jestem taki pewny przy 62s 
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC
uwzględniając wszystkie za i przeciw oraz moje potrzeby kupie ostatecznie ten 60st z mapą w tym Azymucie bo jest chyba najtaniej.
Z uszanowaniem
Pienislaw
uwzględniając wszystkie za i przeciw oraz moje potrzeby kupie ostatecznie ten 60st z mapą w tym Azymucie bo jest chyba najtaniej.
Z uszanowaniem
Pienislaw
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Zauważyłem!GPS Maniak pisze:Kwestie cenowe odrzuciłem "na życzenie" Pienisława
I żona pozwala Ci na taką rozrzutność...?Pienislaw pisze:nie patrząc na oszczędności