[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Bogna »

Mariusz65 pisze:Masochista!
Oj Mariusz, zaraz masochista, a nie wpadło Ci nawet do głowy, że Wodzirej to po prostu... miłośnik :D. I to zarówno kolei żelaznej, jak i Garminowych GPS-ów :?: Co zresztą widać w jego podpisie, jak i w tym co robi dla innych miłośników, maniaków, czyli pozytywnie zakręconych użytkowników Garniaka, UMP-ów, et cetera, et cetera. Sam przecież zachwycasz się kolejowym patentem uchwytowym :wink:
PS. Poza tym nie każdy klnie na PKP :mrgreen:. Prawda Lechu :?: Kolejorz to extra team jest :!: I nikt mu nie podskoczy, no może tylko Arka czasem :wink:.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Przecież żartowałem! ;-) Patrząc za okno i zasypane drogi też w dalszą trasę wolałbym się chyba wybrać "PKP". Tylko czy tam nie mogłoby być choć trochę czyściej…? :evil:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Otacon
Początkujący

Post autor: Otacon »

Lubię mróz więc jestem usatysfakcjonowany tegorocznym listopadem :) Jednak dziś przybył kolejny powód do tego aby nie lubić nadmiernej ilości śniegu- znalezienie geocache jest bardzo trudne :(
Obrazek
Sprzedam PENTAGRAM PATHFINDER GPS
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Bogna pisze:Prawda Lechu :?: Kolejorz to extra team jest :!: I nikt mu nie podskoczy, no może tylko Arka czasem :wink:.
Obadamy jutro :wink: Inna sprawa, że oglądając wczoraj było nie było Wielki Real, z Wielkim Cristiano i jeszcze paroma Wielkikim Chłopakami oraz z jeszcze Większym Trenerem, którzy zostali po prostu wdeptani w glebę, wiem, że w piłce wszystko jest możliwe i każdy wynik przyjmę z pokorą :idea:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

GPS Maniak pisze:Wielki [...] Wielkim [...] Wielkikim [...] jeszcze Większym
Chwilunia - gdzie tu analogia do Lecha?

:>

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Czekaj. Jeszcze się spotkamy ...... Obrazek :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

szy pisze:Chwilunia - gdzie tu analogia do Lecha?
Szy, jeśli nawet nie widzisz żadnej analogii, to raczej się nie wychylaj, zważywszy na Lecha zachętę co do spotkania... :wink:

Lechu, spokojnie, myślę, że u siebie Kolejorz jest panem sytuacji :D. Przynajmniej powinien być :lol:. Poza tym podobnie jak Janek wierzę, że Juventus jest do ogrania :lol:. O ile mróz nie pokrzyżuje Szy-ków.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

GPS Maniak pisze: Obadamy jutro :wink:
Lechu, no i... no i :?: :lol: :!: :D. A nie mówiłam :?: Wierzyłam, że Lech przejdzie dalej. Remis z Juventusem zdobyty... na Alasce to dopiero wyczyn :D :D :D - Przybij piątkę - żółwika :mrgreen:.
Pozdrawiam Bogna.

fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

A teraz na temat: obliczania sumy wzniesień, przewyższeń, całk. wzniosu - wiadomo o co chodzi.

Mam za sobą pierwsza dłuższą wycieczkę rowerową z 62s. Przed wyjazdem, wyzerowałem komputer podróży itp.

Tak wyglądał ekran wysokościomierza na koniec
Obrazek
Jak widać wyliczyło 415 metrów.

Wchodzę następnie w Menedżer śladów> bieżący ślad> pokaż mapę, klikam menu >przejrzyj ślad.
Pojawia się podsumowanie
Obrazek
Jak widać całk wznios wychodzi tutaj aż 753 m. Skąd taka duża różnica, która wartość jest bliższa prawdy?

Z ciekawości przerabiam gpx na tcx, wklejam do Training Centre i pokazuje tam 494 metrów.
Ślad zapisuję w GPSies. http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vihpwcpkwkvloqej Wg tamtejszego przelicznika wylicza 401 metrów wzniesień.
Z ciekawości jeszcze Garmin Connect, a tam jeszcze inaczej http://connect.garmin.com/activity/59058306 Wzrost wysokości:379 m
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

To zrób jeszcze jeden "eksperyment".
Otwórz ten ślad w MapSource, wybierz Właściwości śladu, skopiuj wszystkie punkty (Ctrl+A i Ctrl+C) i wstaw to do Excela. Następnie dodaj dwie kolumny, z których jedna będzie zliczać wznios, druga spadek wysokości. Potem to zsumujesz i masz ... pewnie jeszcze inny wynik. :mrgreen:
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

GPS Maniak pisze:Czekaj. Jeszcze się spotkamy ...... Obrazek :twisted: :mrgreen:
Na ustawce w Bieszczadach? ;]

fredzio pisze:Mam za sobą pierwsza dłuższą wycieczkę rowerową z 62s. [...]
Gratulacje. Wrażenia z samej kierownicy, w porównaniu do 705?

Szy.
Obrazek
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

szy pisze: Wrażenia z samej kierownicy, w porównaniu do 705?
62s na mostku mi nie zawadza. W porównaniu do Edge, zaskoczyło mnie szybsze odświeżanie mapy i znacznie szybsze obliczanie przy wyznaczaniu trasy. Mimo że mapa nie ma większego zasięgu niż Edge, jest dla mnie w 62s bardziej przejrzysta. Klawisze w rękawiczkach wciska się bez problemu, najgorzej wyczuć przycisk duży przycisk kierunkowy. Z biegiem czasu i z nim nie powinno być większych problemów.

Kilka fotek Edge 705 z 62s.
Obrazek

Porównanie wyświetlaczy:
Obrazek
Na zdjęciu powyżej, bez podświetlenia widać porównywalnie.
Przy okazji chciałem zwrócić uwagę na różnicę wyświetlania napisów. "Piekary Śląskie" nie mieszczą się w wyświetlaczu Edge, w 62ce widać je w całości.

Obrazek
Przy około 50% podświetleniu, widać już znaczną przewagę Edge.
Skala 200m w Edge odpowiada skali 300m w 62s.

Obrazek
I 100% podświetlenia. Tutaj Edge to już po prostu razi :)
Dodam jeszcze, że praktycznie nigdy nie miałem potrzeby używania 100% mocy w Edge, wg mnie 62s także nie świeci słabo.
Warto także odnotować, iż przy skali 300m w obu odbiornikach, mapa w Edge wyświetla większy obszar. (Ale i z drugiej strony, sposób wyświetlania napisów w Edge 705, jakby zasłania nam, ten większy obszar)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 00:13 przez fredzio, łącznie zmieniany 2 razy.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Czyli dokładając do tego towarzystwa 800 będziemy mieli coś takiego:

Obrazek

... czyli nijak nie mogę sobie pokazać, że 62* może być choćby
porównywalny z 800 na rowerze - wciąż i wciąż jest sporo za duży.

Dzięki bardzo! :]

Szy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Macie takie same poduszki! :shock: :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Mariusz, gdybyś lepiej się przyjrzał, zauważyłbyś fotomontaż. Przecież Szy nie ma aż dwóch 800-etek na stanie :lol:.
Pozdrawiam Bogna.

ODPOWIEDZ