mapcenter2

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
darkmuz
Początkujący

mapcenter2

Post autor: darkmuz »

Witam
Czy orientuje się ktoś czy mapcenter2 będzie jeszcze działał? tzn czy można będzie wysyłać własne mapy do kompilacji jaki i pobierać mapy już zrobione przez użytkowników ?
Dziękuję za wszelkie informacje.
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Re: mapcenter2

Post autor: fxrider »

Niedawno na innym forum (nie GPSowym) przypadkiem znalazłem wpis bodajże właściciela(?) mapcenter2 (cgpsmapper'a), że serwer stał kątem po znajomości na jakiejś uczelni, a ta go w końcu zwinęła i wszystkie dane szlag trafił. Szkoda..

pozdrawiam, Adam
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 00:59 przez fxrider, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
darkmuz
Początkujący

A też gdzieś przypadkowo wyczytałem ( tylko nie pamiętam gdzie to było pisane ) że mapcenter2 prawnie został zamknięty ale nie wiem ile w tym prawdy. Robiłem mapę Pogórza Dynowskiego i Gór Słonnych no i niestety nie dokończę już chyba tej mapy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Serwer stał na uczelni i może nawet tam nadal stoi - grunt że działa, co widać w taki sposób, że nadal tu na garniaku pisujemy. Ale to wcale nie ja powinienem się "tłumaczyć"...
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Dla mnie pad mapcenter2 to demotywator do kreślenia mapek. Myślę, że był to serwis popularny na tyle, że jak zawierałby reklamy to by się utrzymał. Denerwuje mnie też ściema w temacie. Powinno się jasno powiedzieć, czy kiedykolwiek to się pojawi ponownie.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Powtarzam: to nie moje barany. Ale uważam, że lepsze takie wytłumaczenie od razu, niż poprawne w nowym roku na przykład.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fxrider »

Faktycznie to forum stoi na tym samym serwerze (mam nadzieję, że jego przyszłość jest zabezpieczona). Trochę powęszyłem w temacie i widzę, że ten serwer stoi na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Węsząc trochę dalej śmiem przypuszczać, że Azzie mógłby coś więcej powiedzieć (przy okazji pozdrowienia - mieliśmy okazję poznać się osobiście kilka lat temu, na obozie astronomicznym).

pozdrawiam, Adam
Obrazek
darkmuz
Początkujący

A kto to jest Azzie ??? Czy to jest właściciel serwera??
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

To może ktoś uświadomi nas odnośnie mapcenter (1.)Mam tam swoją mapę i nie mam na swoim dysku kopii (bo dotąd jakoś liczyłem na ten serwer).
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam
Jeżeli chodzi tylko o mapę, to napisz gdzie ją wysłać.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 20:34 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

darkmuz pisze:A kto to jest Azzie ???
To m.in. główny "macher" na Garniaku: http://www.garniak.pl/memberlist.php :D
Azzie to także człowiek, który instalował oprogramowanie MapCenter oraz MapCenter2. Problem w tym, że - jak się domyślam - serwer (faktycznie w Poznaniu na AE) nadzorują koledzy Azziego, a sam boss od dłuższego czasu mieszka poza granicami kraju. Tak więc my jako Rada Garniaka naprawdę nie wiemy co się dzieje z serwerem oraz - co być może jest ważniejsze - czy przed awarią (a takowa była) istniały kopie zapasowe MapCenter2. Azzie jakoś małomówny jest ostatnio, zatem wiemy tyle samo, co Wy koledzy :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
JacekN
Bywalec
Kontakt:

asandrzej pisze:Jeżeli chodzi tylko o mapę, to napisz gdzie ją wysłać.
Co tam moja mapa.Cały świat produkował mapy i umieszczał na tym serwerze wspierając firmę Garmin,a teraz co?Czyżby to jakiś bunt ?
darkmuz
Początkujący

Myślę że problem tkwi w tym, że firmy komercyjne produkujące elektroniczne mapy do GPS-ów
były bardzo poszkodowane istnieniem takiego serwera jak mapcenter2.
Ale to tylko takie moje gdybanie.

Pozdrawiam wędrowców
JacekN
Bywalec
Kontakt:

A niby w czym były poszkodowane?Każdemu wolno robić mapy,zwłaszcza że dla niektórych ta możliwość to jedyny argument aby kupić garmina.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

darkmuz pisze:Myślę że problem tkwi w tym, że firmy komercyjne produkujące elektroniczne mapy do GPS-ów.......

Mapcenter ten bez (2) nie dział, przecież działa a zgodnie z tą teorią tak samo „szkodzi”
komercyjnym firmom.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
ODPOWIEDZ