TMC odbiornik komunikatów drogowych
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
Hej, a wiecie moze dlaczego TMC nie wspolgra mi z mapa? Otoz dioda informuje mnie ze TMC dziala, w spisie korkow mam wyszczegolnione korki a jednak w trybie szarej (korkowej) mapie nie pokazuja mi sie zolte i czerwone wstegi na autostradach?
Wczesniej wszystko dzialalo. Do momentu jak sobie wprowadzilem mape 2011.20.
Kolega mi mowil, ze po kazdej aktualizacji mam usuwac, poprawiac jakis plik zeby TMC dzialalo na nowej mapie. Jednak kolega juz odzszedl z tego swiata... wiec nie mam sie kogo zapytac...
Wczesniej wszystko dzialalo. Do momentu jak sobie wprowadzilem mape 2011.20.
Kolega mi mowil, ze po kazdej aktualizacji mam usuwac, poprawiac jakis plik zeby TMC dzialalo na nowej mapie. Jednak kolega juz odzszedl z tego swiata... wiec nie mam sie kogo zapytac...
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
Mob: HTC Desire with Google Navigation
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dostałeś to info po znajomościbeetle-m pisze:Już tak czasami bywa:
@mappero. Ja mam obecnie w Nuvim właśnie CNE 2011.20 i jak widać po moich screenach, mam te kolorowe paski na zakorkowanych drogach. Zatem błąd raczej nie leży po stronie mapy.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Na trasie ze Zgorzelca do Hennef 50% czasu w nuvi 3790T to szara ikona.
Testowałem dwóch dostawców TMC. Wracam w czwartek - potwierdzę raz jeszcze wyniki.
Testowałem dwóch dostawców TMC. Wracam w czwartek - potwierdzę raz jeszcze wyniki.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Podsumowując mój wyjazd do Hennef (1050km x 2) z nuvi 3790T w ciężkich warunkach pogodowo-drogowych muszę stwierdzić, że:
1. IMO Najlepiej ustawić urządzenie na opcję "Auto" dla bieżącego dostawcy TMC.
Gdy wybrałem konkretnego dostwcę TMC PRO (DE)($) licząc, że to najlepsza opcja, bo "PRO" i płatna, to szara ikona występowała podczas 50% czasu jazdy.
Wybór "Auto-wyszukiwania" pozwalał na wyłapywanie komunikatów innych dostawców (WDR, HR, DLF TM, TMC PRO, ...) wypełniając lukę w "czasoprzestrzeni"
2. W przypadku wystąpienia problemu na trasie pojawia się tylko czerwona ikona wraz z komunikatem/alarmem dźwiękowym. Zmusza to użytkownika do klikania w ikonę TMC by sprawdzić jak poważny jest problem na trasie. IMO, ZONK ! To poważny błąd firmware'u nuvi 37xxT. Chciałbym info o opóźnieniu, które pozwoli mi podjąć decyzję czy się martwić czy też nie (tęsknota za funkcjonalnością w tym zakresie nuvi serii 7xx, 7x5).
3. Często komunikaty o zablokowanej trasie docierały do mnie w momencie dojazdu do końca potwornie długiego korka na autostradzie. Tu sytuację uratowało CB i kanał 28, na którym działaja za granicą polscy kierowcy.
Akurat zbieg okoliczności i warunki pogodowe, o których słyszeli wszyscy, pozwoliły na dosyć intensywne testy przydatności funkcji TMC w nuvi 37xxT.
Mogę śmiało stwierdzić, że dla mnie funkcja ta nie działa ani tak stabilnie (jak w znanym mi modelu 765 oraz 760), ani funkcjonalnie/praktycznie.
Uważam, że nie należy obarczać całą winą za dziwne zachowania nuvi 37xxT "Destię Traffic PL" bo za granicą (moim zdaniem) też nie wygląda to dobrze. Jest kłopot po stronie firmware'u, a nie providerów.
1. IMO Najlepiej ustawić urządzenie na opcję "Auto" dla bieżącego dostawcy TMC.
Gdy wybrałem konkretnego dostwcę TMC PRO (DE)($) licząc, że to najlepsza opcja, bo "PRO" i płatna, to szara ikona występowała podczas 50% czasu jazdy.
Wybór "Auto-wyszukiwania" pozwalał na wyłapywanie komunikatów innych dostawców (WDR, HR, DLF TM, TMC PRO, ...) wypełniając lukę w "czasoprzestrzeni"
2. W przypadku wystąpienia problemu na trasie pojawia się tylko czerwona ikona wraz z komunikatem/alarmem dźwiękowym. Zmusza to użytkownika do klikania w ikonę TMC by sprawdzić jak poważny jest problem na trasie. IMO, ZONK ! To poważny błąd firmware'u nuvi 37xxT. Chciałbym info o opóźnieniu, które pozwoli mi podjąć decyzję czy się martwić czy też nie (tęsknota za funkcjonalnością w tym zakresie nuvi serii 7xx, 7x5).
3. Często komunikaty o zablokowanej trasie docierały do mnie w momencie dojazdu do końca potwornie długiego korka na autostradzie. Tu sytuację uratowało CB i kanał 28, na którym działaja za granicą polscy kierowcy.
Akurat zbieg okoliczności i warunki pogodowe, o których słyszeli wszyscy, pozwoliły na dosyć intensywne testy przydatności funkcji TMC w nuvi 37xxT.
Mogę śmiało stwierdzić, że dla mnie funkcja ta nie działa ani tak stabilnie (jak w znanym mi modelu 765 oraz 760), ani funkcjonalnie/praktycznie.
Uważam, że nie należy obarczać całą winą za dziwne zachowania nuvi 37xxT "Destię Traffic PL" bo za granicą (moim zdaniem) też nie wygląda to dobrze. Jest kłopot po stronie firmware'u, a nie providerów.
Pozdrawiam, mariuszD
Re: [Nuvi 37xxT] - szara ikona TMC
co do TMC zrobiłem skromne doświadczenie, 3 urządzenia i bieżąca obserwacja zmian: 765, 265W(z softem 465) oraz kenwood dnx 5260, w dwie sytuacje postój oraz jazda, na postoju antena na wolnym powietrzu oraz na podszybiu. Wyniki:
- postój na wolnym powietrzu, anteny po za samochodem (oprócz kenwooda) wszystkie urządzenia bardzo dobrze kenwood wychwytuje 10-15% więcej komunikatów,
- postój anteny na podszybiu, kenwood to samo, lepiej zachowuje się GTM25 on mniej więcej dalej oscyluje w 10% odchyłki, 765 (nie pamiętam GTM'a) już około 25%,
- jazda kenwood to samo (komunikat co ok. 3 sekundy), GTM25 ok.20% loss, 765 - ok 35%,
wnioski:
- antena na zewnątrz z przedwzmacniaczem rządzi (kenwood jest podpięty do normalnej instalacji radiowej i anteny w samochodzie),
- na swoim podszybiu ze zdumieniem stwierdziłem że jak się dobrze przyjżeć to ok. 1 cm od dolnej krawędzi szyby znajduje się kropkowany pasek (taki jak przy lusterku) i jak się przytwierdzi anteny tam to są najlepsze wyniki,
- testowałem w terenie leśnym (w osi Warszawa-Wawer, Józefów, Otwock) miejscami również kenwood pokazywał na chwilę szarą ikonę która zaraz ginęła,
- może to kwestia szczęścia ale nagminnie zdarzała mi się sytuacja w której komunikat o zablokowanej ulicy Kasprzaka w Wawie, pojawiał się wyłącznie w kenwoodzie, 765 i 265 - brak inne komunikaty mniej więcej się pokrywały,
- wskaźnik jakości sygnału na ekranie diagnostycznym ma tyle wspólnego z rzeczywistością co golonka z daniem wegetariańskim - szczególnie w trakcie jazdy w lesie,
pozdr
S
p.s. cały czas się zbieram do napisania testu tego kenwooda ale jestem w wiecznym niedoczasie
- postój na wolnym powietrzu, anteny po za samochodem (oprócz kenwooda) wszystkie urządzenia bardzo dobrze kenwood wychwytuje 10-15% więcej komunikatów,
- postój anteny na podszybiu, kenwood to samo, lepiej zachowuje się GTM25 on mniej więcej dalej oscyluje w 10% odchyłki, 765 (nie pamiętam GTM'a) już około 25%,
- jazda kenwood to samo (komunikat co ok. 3 sekundy), GTM25 ok.20% loss, 765 - ok 35%,
wnioski:
- antena na zewnątrz z przedwzmacniaczem rządzi (kenwood jest podpięty do normalnej instalacji radiowej i anteny w samochodzie),
- na swoim podszybiu ze zdumieniem stwierdziłem że jak się dobrze przyjżeć to ok. 1 cm od dolnej krawędzi szyby znajduje się kropkowany pasek (taki jak przy lusterku) i jak się przytwierdzi anteny tam to są najlepsze wyniki,
- testowałem w terenie leśnym (w osi Warszawa-Wawer, Józefów, Otwock) miejscami również kenwood pokazywał na chwilę szarą ikonę która zaraz ginęła,
- może to kwestia szczęścia ale nagminnie zdarzała mi się sytuacja w której komunikat o zablokowanej ulicy Kasprzaka w Wawie, pojawiał się wyłącznie w kenwoodzie, 765 i 265 - brak inne komunikaty mniej więcej się pokrywały,
- wskaźnik jakości sygnału na ekranie diagnostycznym ma tyle wspólnego z rzeczywistością co golonka z daniem wegetariańskim - szczególnie w trakcie jazdy w lesie,
pozdr
S
p.s. cały czas się zbieram do napisania testu tego kenwooda ale jestem w wiecznym niedoczasie
Ostatnio zmieniony 09 gru 2010, 21:37 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesione z innego wątku.
Powód: Przeniesione z innego wątku.
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Chyba mamy zimię. Przynajmniej na zachodzie Polski

Pozdrawiam Lechu
- Gsm Liberty
- Bywalec
Ładnie zebrało 
@smiodus
Napisz na jakim poziomie masz Level Value w 765
@smiodus
Napisz na jakim poziomie masz Level Value w 765
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
ok, jak wrócę wieczorem podam muszę żonie z bolidu zdemontować 
S
edit: srednio pomiedzy 35-40
S
edit: srednio pomiedzy 35-40
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi tylko sugestie. Mam Nuvi 255WT z licencją na CNE 2009 dedykowane pod całą Europę (na pewno nie wersja "DACh" = Niemcy Austria Szwajcaria). Czy odbiornik GMT25 ma szansa obsłużyć komunikaty w Polsce? Co ciekawe od nowości w subskrypcjach mam tylko "Total Traffic Network (US, CAN)".
W ręku stary Legend, w aucie Nuvi 255W.
- Gsm Liberty
- Bywalec
GTM25 jak najbardziej obsłuży TMC w Polsce.
Nie wiadomo dlaczego ale Garmin zrezygnował z tych odbiorników na rzecz GTM35.
Z tego co się orientuje CNE 2009 może mieć kłopoty z TMC, postaraj się o CNE 2010.xx lub 2011.xx i oczywiście sybskrypcje Destia Traffic TMC PL
Nie wiadomo dlaczego ale Garmin zrezygnował z tych odbiorników na rzecz GTM35.
Z tego co się orientuje CNE 2009 może mieć kłopoty z TMC, postaraj się o CNE 2010.xx lub 2011.xx i oczywiście sybskrypcje Destia Traffic TMC PL
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzisiejszy karambol na A4 wg mojej 205-ki:
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
To może ktoś poda współrzędne tutaj
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=111916#p111916
bo Kuzmicz nie podał dokładnych namiarów.
bo Kuzmicz nie podał dokładnych namiarów.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Chodzi Tobie o dokładne miejsce (początek, koniec) ??, znam ten odcinek A4.
Zamieszczę ślad rysowany.
Edit
Zmiana pliku gpx.
uwzględnia 304 i 307 km A4
Zamieszczę ślad rysowany.
Edit
Zmiana pliku gpx.
uwzględnia 304 i 307 km A4
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 21:29 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
No – to zgłoszenie Kuzmicza a nie moje, tylko zauważyłem, że w tym wątku o tym samym miejscu...
Jako "niebezpieczne miejsce" to musiałby być zaznaczany punkt (może dwa). Ja nie znam tej drogi.
Jako "niebezpieczne miejsce" to musiałby być zaznaczany punkt (może dwa). Ja nie znam tej drogi.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Ten dzisiejszy karambol, można dokładniej zlokalizować (304 a 307) km
autostrady A4.
Pozdrawiam
Pikietaż "beetle-m" będzie miarodajny.
Beetle-m zrobił i zamieścił na forum plik słupków
na A4 między innymi też tego odcinka.
autostrady A4.
Pozdrawiam
Pikietaż "beetle-m" będzie miarodajny.
Beetle-m zrobił i zamieścił na forum plik słupków
na A4 między innymi też tego odcinka.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"