Nuvi 3790 - migotanie mapy na długich trasach
Koledzy, w moim nuvi 3790 (soft 3.60) po kilku godzinach pracy (4-5h, nawet przerywanej) zaczyna migotać mapa (mapa <-> szare pole). Jeżdżę na CNE. Pomaga "długie wyłączenie" odbiornika i po ponownym włączeniu przez kolejne parę godzin jest OK. Przywarcałem już ustawienia fabryczne, próbowałem w trybie diagnostycznym skasować sumy kontrolne i od nowa przeprowadzić test, ale nic to nie pomogło. Czy ma może ktoś jakiś pomysł dla mnie ?
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Ciekaw jestem jak temperaturowo to wtedy wygląda ? Możesz następnym razem sprawdzić tylną część obudowy (okolice logo Garmina) pod tym kątem ?Leo1971 pisze:/.../ w moim nuvi 3790 (soft 3.60) po kilku godzinach pracy (4-5h, nawet przerywanej) zaczyna migotać mapa (mapa <-> szare pole). /.../
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Re: Nuvi 37xx aktualizacje firmware i inne
@beetle-m
Jeśli chodzi o temperaturę to zwracałem na to uwagę i czytając wypowiedzi innych kolegów, to raczej nie odbiega to od normy, czyli dość ciepły, ale na pewno nie parzący. Sytuację z migotaniem miałem nawet dziś, a pogoda bez słońca i od nawiewu na szyby też wielkiego nagrzewania nie można było oczekiwać.
Jeśli chodzi o temperaturę to zwracałem na to uwagę i czytając wypowiedzi innych kolegów, to raczej nie odbiega to od normy, czyli dość ciepły, ale na pewno nie parzący. Sytuację z migotaniem miałem nawet dziś, a pogoda bez słońca i od nawiewu na szyby też wielkiego nagrzewania nie można było oczekiwać.
Pozdrawiam Leo1971
- beetle-m
- Garniak
A na pokładzie masz tylko CNE ?
Gdyby mnie dotknął taki problem to:
1. Zrobiłbym kilkudniowe testy bez innych map (nawet jeśli wcześniej były nieaktywne ... ale były),
2. Sprawdził wpływ na skalę problemu ustawień szczegółowości mapy w opcji
Narzędzia->Ustawienia->Nawigacja->Samochód->Szczegółowość map
3. Przed trasą uruchamiał nuvi z trybu wyłączenia (a nie uśpienia jak przeważnie w tym modelu robimy).
Potem (skoro resety już przeszedłeś) tylko kontakt z supportem w celu doprowadzenia do wymiany odbiornika.
Gdyby mnie dotknął taki problem to:
1. Zrobiłbym kilkudniowe testy bez innych map (nawet jeśli wcześniej były nieaktywne ... ale były),
2. Sprawdził wpływ na skalę problemu ustawień szczegółowości mapy w opcji
Narzędzia->Ustawienia->Nawigacja->Samochód->Szczegółowość map
3. Przed trasą uruchamiał nuvi z trybu wyłączenia (a nie uśpienia jak przeważnie w tym modelu robimy).
Potem (skoro resety już przeszedłeś) tylko kontakt z supportem w celu doprowadzenia do wymiany odbiornika.
Pozdrawiam, mariuszD
dziękuję za zainteresowanie i rady. Zastosowałem się do pkt.1-3 podczas wczorajszej, dłuższej trasy (900km) i niestety nie pomogło
tradycyjnie po około 4 h pracy migotanie mapy. Pozostaje mi kontakt z supportem. Nuvi 3790 to mój piąty samochodowy Garmin i nigdy nie miałem konieczności wymiany. Proszę o wskazówki dot. kwestii wymiany. Czy są z tym w praktyce jakieś problemy ? W jaki sposób z nimi rozmawiać w tej sprawie ?
Pozdrawiam Leo1971
- beetle-m
- Garniak
Re: Nuvi 3790 - migotanie mapy na długich trasach
A skasujmy jeszcze dane "dziennika podróży". To mi pomagało w nuvi 765T.
Dużo masz waypointów w ULUBIONE i POI w DODATKI ?
Musisz wysłać e-mail do Poland.Support(at)garmin.com z opisem (możliwie dokładnym) zaistniałej sytuacji.
Wyszczególnij wszystkie podjęte dotychczas kroki, wersję firmware'u, numer seryjny, etc.
Jeśli Support uzna, że nic więcej nie będzie w stanie zrobić to poprosi Cię o dane personalne w celu wystawienia numeru reklamacji i przekaże informacje o dalszych krokach.
Może są jeszcze jakieś tricki, o których ja nie wiem, a inni nie chcą napisać.
Dużo masz waypointów w ULUBIONE i POI w DODATKI ?
Musisz wysłać e-mail do Poland.Support(at)garmin.com z opisem (możliwie dokładnym) zaistniałej sytuacji.
Wyszczególnij wszystkie podjęte dotychczas kroki, wersję firmware'u, numer seryjny, etc.
Jeśli Support uzna, że nic więcej nie będzie w stanie zrobić to poprosi Cię o dane personalne w celu wystawienia numeru reklamacji i przekaże informacje o dalszych krokach.
Może są jeszcze jakieś tricki, o których ja nie wiem, a inni nie chcą napisać.
Pozdrawiam, mariuszD
Dane z dziennika podróży kasowałem już wcześniej. Waypointów ulubionych mam 260, a POI w dodatkach nie używam.
Pozdrawiam Leo1971
- beetle-m
- Garniak
Pisz, dzwoń: http://www.garmin.com/pl/company/kontakt/ 3mam kciuki.
Daj znać co dalej.
Daj znać co dalej.
Pozdrawiam, mariuszD
Po krótkiej korespondencji z Garmin Europe dostałem nowy odbiornik 
P.S.
... i moja radość skończyła się kolejnego dnia, kiedy to w czasie jazdy "nówka" nuvi zaczął migać
P.S.
... i moja radość skończyła się kolejnego dnia, kiedy to w czasie jazdy "nówka" nuvi zaczął migać
Pozdrawiam Leo1971
Mam ten sam przypadek. Jeżdżę trasami ok 4 godzinnymi. Problem pojawił się po wgraniu softu 3.6.
Z firmware fabrycznym z jakim został kupiony nie było z tym problemu nawet przy 10 h trasach. Nie miałem okazji próby z firmware 3.9.
Z firmware fabrycznym z jakim został kupiony nie było z tym problemu nawet przy 10 h trasach. Nie miałem okazji próby z firmware 3.9.
Pozdrawiam
Bogdan
Bogdan