[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Otacon
Początkujący

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Otacon »

Wodzirej już dobrze doradził. Do kupna mi się nie pali bo najwcześniej na rower wyjdę za 4 miesiące ;)
Obrazek
Sprzedam PENTAGRAM PATHFINDER GPS
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

Mnie dziś 62s nawigował przez 100km w aucie. Bardzo fajnie wyznaczył drogę. Niestety samoczynnie wyłączył się z 3 razy podczas jazdy. (wersja oprogramowania 2.8 )
Na początku się łudziłem, że czarny ekran to rezultat włączonego oszczędzania baterii, ale niestety nic z tych rzeczy. Trzeba było wcisnąć power i nawigował dalej. Teraz się zorientowałem, że wszystko pewnie przez wgrane radary, tzn Jacka.

Jak wyjmujecie baterie? bardzo dzielnie się trzymają, wręcz można połamać sobie paznokcie przy wyjmowaniu popularnych paluszków. Chyba zacznę je wyjmować kluczami od domu.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

fredzio pisze:Jak wyjmujecie baterie? bardzo dzielnie się trzymają, wręcz można połamać sobie paznokcie przy wyjmowaniu popularnych paluszków. Chyba zacznę je wyjmować kluczami od domu.
Szkoda kluczy. Mam podobny problem z moją Vistą :(. Noszę w torebce mały, nieużywany, bo stary (i zakazany do używania :lol: przez synową kosmetyczkę), metalowy pilniczek do paznokci. Wprawdzie trochę się ślizga po obłej części aku, ale od biedy jest pomocny przy wyjmowaniu z GPS-a :mrgreen:.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Otacon
Początkujący

Post autor: Otacon »

Jakoś daję radę wyłuskiwać je paluchem ale łatwo nie jest ;)
Czy do linii 62 są jakieś samochodowe zasilacze/ładowarki?
Obrazek
Sprzedam PENTAGRAM PATHFINDER GPS
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

fredzio pisze:Teraz się zorientowałem, że wszystko pewnie przez wgrane radary, tzn Jacka.
Po co używasz radarów nie przeznaczonych do ręczniaków? Wgrywaj bez głosów.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
fredzio
Bywalec

Otacon pisze:Czy do linii 62 są jakieś samochodowe zasilacze/ładowarki?
Kabel z gniazdka zapalniczki http://www.eazymut.pl/kable/52-kabel-za ... regon.html
A może i ten zestaw pasuje? http://www.eazymut.pl/pozostale/68-zest ... regon.html
Zachu pisze:Po co używasz radarów nie przeznaczonych do ręczniaków? Wgrywaj bez głosów.
Teraz będę. Nie pomyślałem, że głosy mu przeszkadzają.
Obrazek Obrazek
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

fredzio pisze: Jak wyjmujecie baterie? bardzo dzielnie się trzymają, wręcz można połamać sobie paznokcie przy wyjmowaniu popularnych paluszków. Chyba zacznę je wyjmować kluczami od domu.
Ja w O450 na początku nawet eksperymentowałem z cienką tasiemką pod bateriami, wystarczy pociągnąć tasiemkę i baterie wychodzą. Ale jak już prawie patent dopracowałem to przypomniałem sobie o Isaacu Newtonie. Wystarczy przecież ręką o rękę stuknąć (klasnąć) i baterie same wypadają do ręki. :-)
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

Jak o Newtonie, to baterie powinny same wypadać na skutek siły ciążenia ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

Mariusz65 pisze:Jak o Newtonie, to baterie powinny same wypadać na skutek siły ciążenia ;-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasady_dynamiki_Newtona

III zasada dynamiki
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

Zasilacze z gniazda zapalniczki na USB równiez dają radę z 62 :)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
podos
Nowy

Post autor: podos »

fredzio pisze: Teraz będę. Nie pomyślałem, że głosy mu przeszkadzają.
moim zdaniem nie przeszkadają głosy. Ja wgralem bez glosów i się wieszało. na 2.80 nie probowalem jeszcze. A Ty?
pozdrawiam,
podos

-------------------
GPSMAP 62s
fredzio
Bywalec

Na 2.80 bez głosów także się wiesza :(

Pozwolę sobie zadać kolejne pytanie - zanim sam to zrozumiem, minie zbyt dużo czasu.
62 ma wysokościomierzy że ho ho....
Obrazek
Dlaczego na ekranie komputera podróży, przy zestawieniu rekreacyjnym, wartość wysokości (nie w trybie demonstracyjnym) najczęściej różni się od wartości wysokości na ekranie satelitów?

Poproszę także info na temat tej czerwonej kropki, to jest poszukiwanie północy przez kompas?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krizar
Początkujący

Post autor: krizar »

fredzio pisze: Dlaczego na ekranie komputera podróży, przy zestawieniu rekreacyjnym, wartość wysokości (nie w trybie demonstracyjnym) najczęściej różni się od wartości wysokości na ekranie satelitów?

Wydaje mi się że na ekranie satelitów jest "czysta" wysokość bez wskazań z altimetru czyli bardzo niedokładna .
OREGON 600
było: Vista C, 60CSX ,62s
UMP-pcPL , Topo_PL_100 , Compass rastry
często rower , czasem buty , zawsze natura
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

krizar pisze:"czysta" wysokość bez wskazań z altimetru czyli bardzo niedokładna .
Jeżeli altimetr nie jest skalibrowany to do czasu potrzebnego na auto kalibrację, właśnie wysokość GPS może być dokładniejsza ;-)
Ale pewnie tak jest, że jedna wysokość pochodzi z altimetru a druga (na ekranie satelitów) to wysokość GPS…
Ta na ekranie komputera podróży zależy jeszcze od opcji ustawionych w menu wysokościomierza (stała wysokość – zmienna wysokość, auto kalibracja itp.).
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
krizar
Początkujący

Post autor: krizar »

Mariusz65 pisze:Jeżeli altimetr nie jest skalibrowany to do czasu potrzebnego na auto kalibrację, właśnie wysokość GPS może być dokładniejsza ;-)
No jasne , chciałem tylko uzmysłowić że wysokość w garminach z altimetrem jest wynikową działania algorytmu który porównuje wysokość obliczoną z satelit i z ciśnienia . Dlatego dwie różne wysokości na dwóch ekranikach.
OREGON 600
było: Vista C, 60CSX ,62s
UMP-pcPL , Topo_PL_100 , Compass rastry
często rower , czasem buty , zawsze natura
Obrazek
ODPOWIEDZ