Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
No proszę! Pięć stów z haczykiem a u nas nie kupi się taniej niż za osiem paczek.
Pomyśleć, że jak kupowałem swoją Dakotę w kwietniu to ceny były niższe o ponad stówę!
Tylko czy to jest normalne, że w naszym pięknym kraju ceny sprzętu ciągle rosną zamiast spadać… A o dalszych podwyżkach VATu wróbelki cięgle śpiewają!
Pozdrawiam Mariusz W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Witam - Szukam nawigacji na rower - chodzi mi bardziej o aspekt turystyczny. Możliwość instalowania własnych map.
Mieszkam w Tychach - i tu pytanie jak z mapami turystycznymi z okolic śląska?
Rozważam - Dakote 20, Oregona 450, GPSMap 62s.
Trochę czytałem na ten temat - ale mętlik w głowie mam niezły:).
Także proszę o pomoc, w wyborze
Dziękuje
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 12:55 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód:Połączono dwa wątki o tej samej tematyce !
(w nawiasie nieco skoryguje użytą przez Ciebie nazwę 'Garmin 62s'. Na pewno masz na myśli GPSMap 62s. Wszystkie wyliczone przez Ciebie odbiorniki to Garminy).
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Akurat z mapami Garmina na Śląsk jest wyśmienicie, głównie za sprawą "człowieka-orkiestry", czyli GPSManiaka.
1. Najlepsze mapy turystyczne są produkowane przez Lecha Ratajczaka i udostępniane na stronie Autora, a konkretnie tutaj: http://gpsmaniak.com/new/download.htm
2. Bardzo aktualną mapą drogową jest http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ - aktualizowana codziennie (zwróć uwagę na przebieg A1 na Śląsku i północną obwodnicę Żor). I Ty możesz w przyszłości współtworzyć ten projekt!
3. Są wreszcie rastry kmz, np. Wydawnictwa Compass
Ziemię Oświęcimską w skali 1:50k w cenie 25 zł kupisz tutaj: http://compass.krakow.pl/katalog-produk ... wiecimska/
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Trzyma raczej dobrze, zaliczyłem już upadek na rowerze [taki mały na bok na śniegu] 62ka utrzymała się w uchwycie.
Mój 60CSX upadł przy prędkości 30km na asfalt i jeszcze go przejechałem , odprysnął i okrutnie przywalił w krawężnik .
Wytrzymał to prawie ... "prawie" polega na tym że czasem nie działają przyciski po prawej stronie , najczęściej enter.
Pisałem w tej sprawie priv do PouchX z prośbą o naprawę ale niestety bez odzewu
Dlatego jak tylko Azymut upora się z remanentem i wyśle mi zamówione 62s to obiecałem sobie że poza uchwytem będzie czymś przypięty tak aby zawisł po wypięciu.
krizar pisze:[...] poza uchwytem będzie czymś przypięty tak aby zawisł po wypięciu.
Zawsze tak mam przymocowany odbiornik. Najpierw 60CSx, teraz 62s zawsze mam odbiornik na smyczy i najpierw przywiązuje smycz do kierownicy, a potem wpinam w uchwyt. Jak na razie, to niespodzianek nie miałem, ale jakby co, to garmin zadynda na smyczy. Po wypięciu z uchwytu może co prawda uderzyć w ramę, ale jest to ryzyko, na które jestem gotów. Po tym, co zobaczyłem na screenach Azziego, od razu przywiązałem smycz do 62s.
Pozdrawiam Jano
Garmin:Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS Smartphone:Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Ajger pisze:
Zawsze tak mam przymocowany odbiornik. Najpierw 60CSx, teraz 62s zawsze mam odbiornik na smyczy i najpierw przywiązuje smycz do kierownicy, a potem wpinam w uchwyt.
Wiem że 62s ma karabińczyk ale czy ma dedykowane miejsce mocowania smyczki i czy jest ono solidne ?
OREGON 600
było: Vista C, 60CSX ,62s
UMP-pcPL , Topo_PL_100 , Compass rastry
często rower , czasem buty , zawsze natura