ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych

Post autor: EGON »

Witam,
Ja podobnie jak Przemek, ładuję prądem 500mA i jak Mariusz, rozładowuje przed każdym naładowaniem.
Mam Eneloopy i jakoś nie zauważyłem spadku ich pojemności jak i innych parametrów.
Mam 8szt. AA i 6szt. AAA.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
POIGNE
Początkujący

Post autor: POIGNE »

Jakie macie doświadczenia z Eneloopami :?:
Znajomy bardzo chwali. Nie miał nawet problemów z robieniem zdjęć przy - 15.
Wszyscy chwalą niskie samorozładowanie. A jak wygląda trwałość :?:
Prąd 500 mA jest zalecany przy szybkim ładowaniu.
Normalne to 1/10 pojemności czyli 200 mA.
Nie za bardzo się grzeją przy szybkim ładowaniu :?:
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Mariusz65 pisze:Ja korzystam z prądu ładowania 500 mA dla aku powyżej 2000 mAh.
Najgorsze z rozwiązań.
Wg Duracella wybrałeś obszar zabroniony, zezwala on na ładowanie
- 0.1C (wg zegara 12-16h)
- 0.3-1C wg odpowiednich algorytmów/
Nüvi-765
bibi
Początkujący

Post autor: bibi »

Producent dla Eneloopów zaleca 200mA x 16h przy ładowaniu standardowym i aż 2000mA x1,1h przy szybkim.
Żródło informacji tutaj http://www.eneloop.pl/doc/eneloop_r6_aa.pdf
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
Awatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec

Post autor: Kuzmicz »

Zatem uśredniając, żeby nie katować siebie, ani akumulatorów można ładować 500 mA :wink: (i ja też tak ładuję i nie widzę negatywnych skutków).
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 07:46 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postów poprzedzających - cytat skasowany.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
ememek
Bywalec

Właśnie tymi 500mA katujesz.
W zależności od ładowarki i fazy księżyca :D albo niedoładowujesz albo przeładowujesz. W warunkach ładowania poniżej 0.3C (są nawet źródła, które podają nawet 0.5C) nie działają poprawnie algorytmy wykrywania końca ładowania - zwłaszcza najważniejsze dV/dt<0 i dT/dt :(
Jak nie ma możliwości osiągnięcia 0.3C, to powinieneś pozostać przy ładowaniu prądem 0.1C.

PS
Specyfikacja nowych eneloopów http://www.eneloop.info/fileadmin/EDITO ... _sheet.pdf
Nüvi-765
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Po ostatnich wpisach dochodzę do wniosku, że producenci ładowarek nie powinni wcale stosować prądu ładowania 500 mA, ponieważ jest on najbardziej szkodliwy dla akumulatorów ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

ememek pisze:Najgorsze z rozwiązań.
Wg Duracella wybrałeś obszar zabroniony, zezwala on na ładowanie
- 0.1C (wg zegara 12-16h)
- 0.3-1C wg odpowiednich algorytmów/
Prośba o cytat, że 0.1C-0.3C jest zabroniony, bo podejrzewam, że chodziło o zalecany/nie zalecany, a nie obowiązkowy/zakazany.

Osobiście nie mam nic przeciwko ładowaniu 200mA (jeśli ktoś ma tyle czasu), ale w ładowarkach, które na to pozwalają. BC-x00 nie nadają się do ładowania tym prądem, bo nie mają trybu czasowego, a użyty tryb wykrycia zakończenia nie działa wtedy poprawnie. Miałem często niedoładowane nawet ponad połowę aku, szczególnie już bardziej zużyte, co nie występuje przy wyższych. Zatem prąd 200mA nie jest zły, jedynie nie praktyczny z tymi konkretnie ładowarkami.

Ja ładuję 500mA, bo nie zauważyłem praktycznej różnicy między 700mA w skuteczności ładowania, a przynajmniej baterie mniej się grzeją.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

W przypadku oryginalnych ładowarek Eneloop przy dwóch ogniwach MDU01 (USB) ładuje prądem 2x450mA zaś MDR02 2x550mA.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
POIGNE
Początkujący

Właśnie wróciłem z dwudniowej delegacji :?
Dzięki za rady :D Może rzeczywiście lepszy jest prąd ładowania 500 mA.
Każdorazowego rozładowywania przed ładowaniem jednak nie będę ryzykował.
Pozdrawiam Rysiek
ememek
Bywalec

mar_rud pisze: Prośba o cytat, że 0.1C-0.3C jest zabroniony, bo podejrzewam, że chodziło o zalecany/nie zalecany, a nie obowiązkowy/zakazany.
Masz rację Duracell pisze "not recommended" tabela 6.3.1 str.6
http://www1.duracell.com/oem/Pdf/others/nimh_6.pdf
mar_rud pisze:BC-x00 nie nadają się do ładowania tym prądem, bo nie mają trybu czasowego, a użyty tryb wykrycia zakończenia nie działa wtedy poprawnie
Przy 500mA też wykrywanie nie może być 100% pewne - strona firmy Cadex Electronics (producenta testerów aukumulatorów - 25 lat doświadczenia) Battery University ostrzega:
To begin with, nickel-metal-hydride produces a very small voltage drop at full charge and the NDV is almost non-existent at charge rates below 0.5C and elevated temperatures. Aging and degenerating cell match diminish the already minute voltage delta further. This makes full charge detection difficult.
oraz
It is difficult, if not impossible, to slow-charge a nickel-metal-hydride. At a C?rate of 0.1-0.3C, the voltage and temperature profiles fail to exhibit defined characteristics to measure the full charge state accurately and the charger must rely on a timer. Harmful overcharge can occur if a partially or fully charged battery is charged with a fixed timer. The same occurs if the battery has aged and can only hold 50 instead of 100% charge. Overcharge could occur even though the battery feels cool to the touch.
EDIT
Natomiast Sanyo jest nieco odmiennego zdania:
Though it is possible to charge an eneloop battery in a "Quick Charger", it is not recommended. We recommend charging eneloop batteries in a NiMh charger that is 2 hours or more. Charging eneloop batteries in a "Quick Charger" can reduce the overall life of the battery. It is strongly recommended to use eneloop, Sanyo or Sanyo NiMh battery chargers. We only warrant eneloop if used with an eneloop, Sanyo or Sanyo NiMh battery charger.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 23:51 przez ememek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nüvi-765
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

ememek pisze:Przy 500mA też wykrywanie nie może być 100% pewne
500mA średnio czy chwilowo?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Mariusz65 pisze:Podobno następuje przedwczesne przerwanie procesu ładowania. Są takie informacje na różnych forach:
Jest dokładnie odwrotnie - szybciej wyłącza się ładowanie przy dużym prądzie, bo ogniwa bardziej się grzeją i działa wyłącznik termiczny.
Używałem kiedyś "szybkiej" ładowarki (prąd ładowania 2A - była to moja jedyna podówczas) i efekt był taki, że sporo ogniw bardzo szybko traciło pojemność, typowe było też ich niedoładowanie.
Producentem ładowarki jest GP.
ememek pisze:W warunkach ładowania poniżej 0.3C (są nawet źródła, które podają nawet 0.5C) nie działają poprawnie algorytmy wykrywania końca ładowania - zwłaszcza najważniejsze dV/dt<0 i dT/dt :(
Tak, był taki problem, ale on dotyczył wyłącznie ładowarki MAHA, która miała (ma nadal?) coś zrąbanego z czujnikami i trzeba było używać wysokich prądów by działały poprawnie.
Mam/miałem kilka naprawdę świetnych ładowarek (polecałem w tym wątku), m.in. Apple/Duracell/Energizer, których prądy ładowania oscylują wokół 500mA - czasem jest to 450mA, czasem 550mA, nawet 600-650mA, ale nadal obracamy się tutaj po obszarze wg Ciebie "zabronionym".
Duracell robi ładowarki nie spełniające kryteriów, które sam zaleca? Hmmm...

Przejrzyj sobie zresztą specyfikacje ładowarek różnych firm (ja swego czasu wykonałem taką pracę gdy szukałem ładowarki podróżnej). W zasadzie wszyscy trzymają się zakresu 450-550mA; w przypadku wyjątków częściej zdarzają się odstępstwa w dół (np. 350mA) niż w górę (np. 750mA czy 1000mA). Pomijam tu oczywiście klasę ładowarek "ultraszybkich" (np. 2A).
POIGNE pisze:Może rzeczywiście trafiłem na 8 lipnych sztuk Duracell 2600 mAh :(
Mój przypadek dotyczył eksploatacji akumulatorków w aparacie Olympus SP-500UZ.
A nie wziąłeś pod uwagę, że problem może generować aparat?
Nie wszystkie urządzenia mają bezpieczniki przed zbytnim rozładowaniem ogniw Ni-MH. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że większość ich nie ma.
POIGNE
Początkujący

Aparaty foto wyłączają dość szybko. Podejrzewam że powyżej 1 V.
Po wyjęciu z aparatu trzeba było długo rozładowywać do 0.9 V ( do tylu rozładowuje BC-700 ).
Mam jeszcze 4-ro letnie GP 2600 mAh i można je nadal używać.
Też były eksploatowane w tym samym aparacie. Tylko nie były nigdy rozładowywane przed ładowaniem - miałem tylko ładowarkę GP power Bank 4 o prądzie ładowania 180 mA. ładowałem na czas w/g instrukcji.
2 letnie Duracelle nie nadają się nawet do latarki. Świeżo naładowanych aparat nie widzi.
Dlaczego tak szybko padły :?:
Teraz wszystko projektuje się tak żeby zepsuło się zaraz po zakończeniu gwarancji :?:
W samochodach i maszynach budowlanych widać taką tendencję.
Pozdrawiam Rysiek
Pienislaw
Początkujący

Jakie baterie AA najlepsze do 62S ?

Post autor: Pienislaw »

Witam
Garmin 62S dziwnie się zachowuje, pokazuje pełną baterię, za jakiś czas ubywa mu 1 kreski z 4 a potem nagle cyk i się wyłącza. Kiepsko też trzyma baterię w zimie. Czy macie jakieś doświadczenie jakich baterii najlepiej używać ? Na Allegro widzę takie z 4700mAh ale są dziwnie tańsze od tych z 2500mAh. Może coś podpowiecie z doświadczenia ? Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ