[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
arek-nawrocki
Początkujący

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: arek-nawrocki »

krizar pisze: Ja zaryzykowałem i kupiłem 3M™ Vikuiti™ ARMR200.
Ja też ją kupię i się okaże w praniu :) Dzięki
gpsmap 62st, był 550t i 60csx Obrazek
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

Mam pytanie o kalibracje wysokościomierza, w przypadku, jeśli często ruszam z GPSem w tym samym miejscu.
Czy jest inny sposób na kalibrację, poza: menu>kal.wysokościomierz.>Czy znasz rzeczywistą wysokość>Tak, i wpisywaniem tej wysokości ręcznie?
Może można utworzyć waypoint z wysokością, tak by GPS brał wysokość z tego punktu?
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

krizar pisze: Niestety nie mogę jeszcze nic powiedzieć bo 62s który zamówiłem w Azymucie wyślą dopiero w piątek bo mają remanent.
Nic na stronie sklepu o tygodniowym remanencie i opóźnieniach w wysyłce nie piszą a tyle dobrego o nich na graniaku czytałem .
Mimo srogiej zimy i śnieżnych zamieci ;-) , mimo remanentu i mimo konieczności przestawienia całego systemu magazynowo-księgowego na VAT 8% i 23% (w tym konieczności przeprogramowania drukarek fiskalnych) nie ma opóźnienia w wysyłkach o którym trzeba by było informować na naszej stronie. :D

Wszystkie zamówienia wysyłkowe o potwierdzonym statusie płatności dokonane poprzez system sklepu eAzymut oraz przez Allegro, które zostały złożone do godziny 24.00 dnia 31 grudnia zostały zrealizowane już w pierwszy dzień roboczy tj. 3 stycznia. Z zamówień późniejszych złożonych pomiędzy 1 stycznia a godziną 16.00 dnia 4 stycznia (czyli do dzisiejszego popołudnia włącznie), poza dwoma paczkami których nie udało się fizycznie spakować przed przyjazdem kuriera całość została także zrealizowana już dzisiaj 4 stycznia - w drugim dniu roboczym Nowego Roku.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

fredzio pisze:Czy jest inny sposób na kalibrację wysokościomierza, poza: menu>kal.wysokościomierz.>Czy znasz rzeczywistą wysokość>Tak, i wpisywaniem tej wysokości ręcznie?
Czy czytałeś http://gpsmaniak.com/new/gps-altimetr.htm
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
krizar
Początkujący

Post autor: krizar »

Azymut pisze: Wszystkie zamówienia wysyłkowe o potwierdzonym statusie płatności dokonane poprzez system sklepu eAzymut oraz przez Allegro, które zostały złożone do godziny 24.00 dnia 31 grudnia zostały zrealizowane już w pierwszy dzień roboczy tj. 3 stycznia. Z zamówień późniejszych złożonych pomiędzy 1 stycznia a godziną 16.00 dnia 4 stycznia (czyli do dzisiejszego popołudnia włącznie), poza dwoma paczkami których nie udało się fizycznie spakować przed przyjazdem kuriera całość została także zrealizowana już dzisiaj 4 stycznia - w drugim dniu roboczym Nowego Roku.
Potwierdzam . Mimo że telefonicznie ktoś powiedział mi że paczka z moim 62s najwcześniej w piątek to wczoraj dostałem maila że paczka w drodze i numer przesyłki .
Czyli wszystko co pisaliście o Azymucie się sprawdza , są naprawdę solidni i starają się !
( ciekawe na kogo zły dzień trafiłem po drugiej stronie słuchawki )
OREGON 600
było: Vista C, 60CSX ,62s
UMP-pcPL , Topo_PL_100 , Compass rastry
często rower , czasem buty , zawsze natura
Obrazek
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Nawet z punktu widzenia klienta, lepiej jest klienta uprzedzić o ewentualnej zwłoce a zamówienie zrealizować normalnie niż obiecać coś i tego nie zrobić (z powodu zmian w stawkach podatku VAT lepiej jest w takich sytuacjach przyjąć margines bezpieczeństwa).

Ale odbiegliśmy od zasadniczego tematu wątku "Test Garmin 62s"... :D
Awatar użytkownika
krizar
Początkujący

Azymut pisze: Ale odbiegliśmy od zasadniczego tematu wątku "Test Garmin 62s"... :D
No to wracamy , 62s już jest u mnie i po kilkunastu godzinach klikania na sucho jestem miło zaskoczony .
Dla mnie 60CSX był świetny i pewnie gdybym go nie uszkodził własną głupotą to nie kupował bym jeszcze 62s .
Stało się jak się stało i im bardziej poznaje nowy model tym bardziej uważam że nie ma tego złego :)

pierwsze wrażenia :

+ szybkość , szybkość , szybkość
+ ogólnie idea działania z 60tek
+ CustomMaps !!!
+ profile
+ fajny ten nowy kompas
+ oddzielne pliki dla map
+ ilość wbudowanej pamięci wystarczająca i nie muszę używać karty
+ wyświetlacz czytelny w słońcu

- trochę nie bardzo rozumiem zasadę gospodarki śladów i muszę to wybadać dokładniej
- zaliczył jednen nieoczekiwany restart ( firmware 2.80 )
- wyświetlacz nie jest takim krokiem do przodu jak mógł być
- profile pamiętają dane które wybieram na ekranie mapy ale nie pamiętają ile pól ma być
OREGON 600
Obrazek
Awatar użytkownika
krizar
Początkujący

Czy ktoś może używa z 62s czujnika pulsu i może sprawdzić czy tętno jest zapisywane w śladzie ?
OREGON 600
Obrazek
stratus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stratus »

To ja może z innej beczki bo nie znalazłem w wyszukiwarce zagadnienia ładowarki samochodowej do 62 st. A mianowicie chciałem zapytać czy ktoś może posiada takową oryginalną i czy mógłby podać jakie napięcie i prąd daje ta ładowarka? A nigdzie też nie mogę namierzyć takich danych jakie przyjmuje ręczniak przez to wejście USB. Mam od poprzedniego modelu NOKII z przejściówką na USB 5,7V i 890mA i trochę się obawiam podłączyć :)
Pozdrawiam Jurek!

Post autor: Griton »

To jest zwykłe gniazdo mini USB. Napięcie takie samo jak w każdym gnieździe mini USB. Dowolna ładowarka samochodowa z standardowym gniazdem USB, kabelek który masz w zestawie, podłączasz i jazda.
rogal
Początkujący

Post autor: rogal »

A czy w trakcie podawania napięcia z USB akumulatorki w odbiorniku są podładowywane? Nigdzie nie znalazłem takich informacji i podejrzewam, że nie - a ustawienie 'NiMH' w oprogramowaniu ma wpływ jedynie na ocenę poziomu naładowania baterii. Ale mam nadzieję, że się mylę :)
stratus
Początkujący
Kontakt:

... niestety akumulatorki nie są ładowane po podłączeniu do ładowarki samochodowej. Przy ładowarce w opisie jest taka informacja.
Pozdrawiam Jurek!
Kontakt:

Właśnie dzisiaj przetestowałem ładowarkę samochodową, na szczęście o połowę tańszą od oryginalnej :) a mianowicie zakupiłem ładowarkę samochodową do BlackBerry z końcówką mini USB - posiada jak każde USB 2.0 - 5V i 500mA więc nie było stresu przy podłączaniu, wszystko działa idealnie :)
Pozdrawiam Jurek!
Początkujący
Kontakt:

Post autor: globtroter_meteoryt »

Witam.
Właśnie wczoraj dostałem od kuriera moją przesyłkę z Garmin 62s.
Na razie byłem z nim na 2 spacerach (z psem) :
-5,3km - trasa przez kamieniołom, polanę i las.
-2,1km - trasa podobna, tylko krótsza ze względu na to, iż GPS wskazywał zachód słońca za kilkanaście minut.
Garmin sprawował się bardzo dobrze, nigdy nie zgubił sygnału, nawet po wejściu do lasu miał tyle samo połączeń z satelitami, co przed wejściem.
Bardzo mi się spodobała funkcja "Słońce i Księżyc", dzięki czemu można zobaczyć w jakiej fazie jest księżyc i o której jest zachód i wschód Słońca oraz Księżyca.
GPS działał bardzo szybko, bez względu na to ile map miałem włączonych jednocześnie.
Jednak w poniedziałek (7.01) wyjeżdżam w góry i to tam zobaczę co potrafi to urządzenie, z czym sobie nie radzi oraz jakie są jego wady, więc po powrocie (12.01) postaram się napisać swoje spostrzeżenia na forum.
Na razie jedyne co mogę zrobić to wrzucić jego zdjęcia :
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil.

Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
luis
Początkujący

Post autor: luis »

Witam, mam pytanie. Właśnie wgrałem nowy soft z działu Downland w mojej 62s i zauważyłem, że wszystkie mapy są jakby scalone, nie mogę każdej z osobna uaktywnić lub zamknąć. może ktoś pomoże.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ