Garmin - Asus Nuvifone M10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Garmin - Asus Nuvifone M10

Post autor: Zachu »

Coś musi być na rzeczy z tym zmienianiem romu. W poprzedniej wersji tez psuł plik z mapą. Nie trzeba do tego serwisu jeśli wie się co robi.
O POI i radarach: Nuvi - pierwsze kroki i Pliki poi.gpi - gotowce Zapisujesz klikając na wskaźnik.
Kupiłeś taniej OEMa to do kogo pretensja?
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

W moim m10 po aktualizacji na v6.26.0 jest ok. Można ustawić czas lub odległość do celu klikając na dole po prawej tam gdzie standardowo był czas wówczas rozwija się lista ale musi być ustawiona trasa. Wcześniej tego nie było no i czas synchronizuje albo z satelitami albo z siecią . Jescze jedno nie wywala mi ump z grafiką jak cn wcześniej wywalało . Niestety nie wyświetla jcv i asystenta pasa ruchu ale mam mapę 2011.20. Ogólnie fajny navifon . Wydaje mi się że garmin dużo w nim miesza i trzeba zwracać uwagę na to co się dogrywa. Ja już z 5 razy robiłem hard reset bo albo mu nowa klawiatura nie podpasowała albo otwarzacz .
Daroorad
Początkujący

Post autor: Daroorad »

Zachu pisze:Coś musi być na rzeczy z tym zmienianiem romu. W poprzedniej wersji tez psuł plik z mapą. Nie trzeba do tego serwisu jeśli wie się co robi.
O POI i radarach: Nuvi - pierwsze kroki i Pliki poi.gpi - gotowce Zapisujesz klikając na wskaźnik.
Kupiłeś taniej OEMa to do kogo pretensja?
Dzięki wielkie Zachu za linki!!!
Co do upgrade'u mogę jedynie zapewnić ze mam pełną świadomość tego co robię ale to nie moja wina że Asus z Garminem nie potrafi lub nie ma czasu przetestować nowego softu przed opublikowaniem. Kupiłem telefon z mapami które powinny działać.Tak więc pozostaje tylko czekać.
Ciekaw jestem czy Mapsource będzie współpracował z M10? Podczas upgrade'u była opcja aby załadować mapytakże na kompa...
Daroorad
Początkujący

epkchmiele pisze:W moim m10 po aktualizacji na v6.26.0 jest ok. Można ustawić czas lub odległość do celu klikając na dole po prawej tam gdzie standardowo był czas wówczas rozwija się lista ale musi być ustawiona trasa. Wcześniej tego nie było no i czas synchronizuje albo z satelitami albo z siecią . Jescze jedno nie wywala mi ump z grafiką jak cn wcześniej wywalało . Niestety nie wyświetla jcv i asystenta pasa ruchu ale mam mapę 2011.20. Ogólnie fajny navifon . Wydaje mi się że garmin dużo w nim miesza i trzeba zwracać uwagę na to co się dogrywa. Ja już z 5 razy robiłem hard reset bo albo mu nowa klawiatura nie podpasowała albo otwarzacz .
To mnie ucieszyłeś - wtedy nie jest tak źle.Dopóki mam gwarancję chciałbym wykorzystać ten okres na upgrade do najnowszej wersji map i softu. Później będę jeździł na tym co będzie dopóki nie zdecyduję się no coś nowego ew. upgrade. Trzeba przyznać że M10 rozdzielczością bije na głowę większość standarwowych nawigacji samochodowych. Szkoda tylko że nie ceną. Z innych rzeczy zauważyłem jeszcze że przy wybieraniu kontaktów jak się przypadkowo naciśnie jakiś kontakt i telefon zacznie dzwonić to już ciężko nacisnąć NO.
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

"Zachu napisał(a):
Coś musi być na rzeczy z tym zmienianiem romu."
Ale o co chodzi z tym nowym romem. Po aktualizacji w moim nareszcie zaczęło wszystko chodzić dobrze. Nawet sieć era nie gryzie się z nim- przez to trafił do servisu ale o tym pisałem wcześniej. Wyświetlacz jest fajny ale nieraz nie reaguje na dotyk od razu. Wcześniej przy starym romie była tragedia a w nowym rom to poprawili chociaż mogło być lepiej . Ubolewam nad brakiem asystenta ale poczekamy zobaczymy. Gdzieś czytałem że pomimo zakończenia współpracy z asus nadal będą wychodziły aktualizacje. Może nawet wm7- już widziałem ten telefon z tym systemem ale nie wiem gdzie i to tylko zdjęcia. Mam pytanie może ktoś wie kiedy będą w Polsce aktywne informacje o korkach( chodzi mi o gprs nie tmc)? Mam mierną wiedzę o tym ale wydaje mi się że skoro na innych navi to się pojawia to nie powinno być problemu z m10. M20 z tego co wiem ( może wiem źle) już ma . Płacić 49 euro za same fotoradary to lekka kpina.
Daroorad
Początkujący

Poniżej info z lutego 2010:
http://www.gadgetvenue.com/garminasus-n ... -02114412/
Windows Mobile 6.5.3 is the exact version running on this phone which "attempts" to be finger friendly and is an intermediate step to Windows Mobile 7 that is scheduled for later this year although it is not known currently if Garmin-Asus will push out a WM7 upgrade to this phone when available.
Nie wiadomo czy GarminAsus zdecydują się na upgrade jak będzie dostępny.
jakolo
Nowy

Post autor: jakolo »

Witam,
Jestem świeżym posiadaczem M10, po aktualizacji map do wersji 2011, pojawił się ten sam problem co u Ciebie czyli w trybie
pamięci masowej mapy są niedostępne. Myślę, że rozwiązanie problemu jest poza moimi umiejętnościami.
Czy u Ciebie już problem rozwiązany a jeśli już to jak ?
pozdro
jackk7
Początkujący

Post autor: jackk7 »

witam, w trybie pamięci masowej mapy mają byc niedostęne! nawet ostrzegają na ekranie, zresztą gdzieś w opcjach jest wybór co ma być dostęne czy pamięć na karcie czy na urządzeniu. Jak włączysz tryb ActiveSync to wszystko wtedy będzie dostęne.
jakolo
Nowy

Post autor: jakolo »

Witam,
Hej, cieszyłbym się gdyby to było takie proste, niestety telefon jest w trybie active sync, a gdy przychodzi do włączenia map pojawia się komunikat o pracy w trybie
pamięci masowej.Pojawiło się to aktualizacji map do wersji 2011.32, poprzednio było ok. Pozostał mi tylko twardy reset a potem serwis, chyba, że ktoś z forumowiczów ma większą wiedzę w tej materii. Ciekawe czy Darood rozwiązał już problem, chyba identyczny.
pozdrawiam wszystkich
tamara
Początkujący

Post autor: tamara »

Witam kolegów, mam może śmieszne pytanie ale piszecie że jest aktualizacja map do wersji 2011.32 a ja zarejestrowałem ponownie urządzenie po naprawie płyty głównej i mam wgrane w urządzeniu 2011.20 a na moim koncie nie ma map 2011.32 tylko dostępna jest mapa 2011.20. Więc co jest grane , gdzie mogę pobrać 2011.32? Może ktoś ma wiedzę na ten temat?
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

nie potrzebna jest wiedza tylko kontakt z Garminem ;) Czasem trafiają się problemy z kontem.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
tamara
Początkujący

Tak zrobię
jackk7
Początkujący

Post autor: jackk7 »

Zachu pisze:nie potrzebna jest wiedza tylko kontakt z Garminem ;) Czasem trafiają się problemy z kontem.
ooo tak. problemy z kontem to bywają! Mi zniknęły "premium trafic" i mapy.
Okazało się, że zmiana karty SIM dewastuje konto, przywrócenie jest trudne, a w moim przypadku nie do końca możliwe. Po wielokrotnych mailach, a nie jest łatwo takie zawiłości wyłuszczyć po angielsku (polski suport odpisał, że trzeba się kontaktować z globalnym, czyli Londynem), uzyskałem sytuację, że działa mi premium trafic w Polsce (karta SIM mBank - nie ma roamingu) - więc tylko fotoradary, z za granicą gdzie działa TMC via GPRS po włożeniu kary SIM Ery nie działa, Garmin donosi, że nie ma mojego urządzenia w bazie, więc proponuje zakup premium tarfic. Dramat. Support odpisuje raz na 1-2-3 doby. Proponowano mi re-rejestracją M10, czego skutkiem jest skasowanie wszystkich wpisów o mapach, tych LifeTime też. W ogóle nie wiem co robić, szkoda tylko kasy było na M10, premium Trafic i mapy Lifetime. Porażka :twisted: :evil: :cry:
tamara
Początkujący

Witam koledzy, mapy się pojawiły na koncie w wersji 2011.32 ale po ich wgraniu pojawił się ten sam problem co u kolegi "jakolo" przy próbie otworzenia map wychodzi komunikat że urzątko w trybie pamięci masowej i mapy są nie dostępne, urządzenie jest w trybie activsync , mam wersję oprogramowania 6.22 pl, z poprzednimi mapami 2011.20 nie miałem też problemu jak i poprzednicy. Co teraz robić ? Ma ktoś sposób?
tamara
Początkujący

I koledzy po problemie, najpierw zadzwoniłem do asusu i kazali spakować M10 i wysłać do serwisu, ale jak dostałem RMA to zadzwoniłem jeszcze raz i gość w serwisie powiedział abym wgrał 6.26 i spróbował bo to pomagan na złe mapy Garmina i pomogło. Więc dla każdego kto bedzie chciał wgrywać 2011.32 to niech wgra nowy soft 6.22 i powinno być ok, mnie pomogło i nie musze odwozić sprzętu do serwisu.
ODPOWIEDZ