[nuvi 2x5] - Firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Śr, 19 sty 2011 23:51

h2o napisał(a):i przyłącz się do tworzenia

Akurat mnie nie musisz namawiać - na Flspray jest 141 moich zgłoszeń i będą następne!
Promuję UMPa wszędzie gdzie tylko mogę. Na Garniaku jest chyba ze sto moich postów na ten temat co nawet Beetle-m mi niedawno "wytknął":
beetle-m napisał(a):@Mariusz65.
O Twoim zaangażowaniu w projekt UMP czytałem wielokrotnie. Również sympatyzuję i zgłaszam, co tylko mogę.
Szucun dla uczestników projektu UMPpcPL. Ten wątek jest stanowczo o CNE i MR.

Nie wiem czemu krytykujesz moje marudzenie? Przecież moim celem jest naprawa sytuacji! Ja używam nawigacji na drogach, których nie znam. Jeśli w jakimś newralgicznym momencie Nuvi z mapą UMP nie wyznaczy mi trasy to nadaje się jedynie do kosza. Taka jest niestety prawda, bo taki jest sens nawigacji.

Więc mnie nie krytykuj, bo poruszyłem temat nie po to aby zwalczać UMP ale wręcz przeciwnie w nadziei, że błąd zostanie naprawiony i UMP dalej będzie alternatywą dla komercji.
Mam nadzieję, że te błędy to nie wina kompilatora jakim dysponują twórcy UMPa, bo pewnie wtedy marne nadzieje na poprawę sytuacji, skoro odbiorniki Garmina po aktualizacji FV przestana współpracować z tą mapą...

Mam nadzieję, Alf/red/ (lub ktoś z UMPa) to czyta i rozwieje moje wątpliwości... :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Alf/red/ » Cz, 20 sty 2011 4:45

Na szybko: potwierdzam takie zachowanie odbiornika (765 fw 4.00 UMP ogonki 8.01). Obejrzałem sytuację w MS, niby nic złego nie widać, w źródłach (tych kompilowanych) też porządek. Nie wiem. Może coś mi się nasunie jeszcze, jak się prześpię ;-)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1088
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez wopozka » Cz, 20 sty 2011 7:15

U mnie obie trasy pokazane przez Mariusza liczą się dobrze. Mam starego nuvi 250. Być może niektóre nowe nuvi mają jakiś ukryty błąd w firmware który wychodzi tylko przy nieoryginalnych mapach, albo nasz kompilator ma błąd którego nie tolerują nowe urządzenia. W obu przypadkach będzie ciężko coś zrobić.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Cz, 20 sty 2011 7:48

Ja na dobrą sprawę od roku korzystam wyłącznie z mapy UMP i wcześniej nie miałem przypadków aby Nuvi nie wyznaczył gdzieś trasy lub ją gubił w przypadku konieczności objazdu. Pierwszy raz zauważyłem takie przypadki w grudniu czyli od wersji FV 7.00
Nie wiem czy występowały wcześniej bo od lata rzadko jeździłem z nawigacją.
Ostatnio się lekko podłamałem bo Nuvi z UMP odmawiał współpracy mniej więcej w 30 % tras jakimi jechałem. To trochę dużo aby polegać na takiej nawigacji.

Mam nadzieję, że Garmin nie wprowadził celowo jakichś zmian aby pozbyć się konkurencji dla CNE…
Ciekawe jak wygląda sytuacja w nowszych odbiornikach?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Cz, 20 sty 2011 8:38

Mariusz65 napisał(a):Akurat mnie nie musisz namawiać - na Flspray jest 141 moich zgłoszeń i będą następne!
Promuję UMPa wszędzie gdzie tylko mogę. Na Garniaku jest chyba ze sto moich postów na ten temat co nawet Beetle-m mi niedawno "wytknął":


Ale ja nie krytykuję ;-) Też dodaję nowe drogi, adresy czy POI do projektu. Na UMP jeżdżę od trzech lat. Z map CNE, GPMapa korzystam tylko w miastach jak potrzebuję numeracji budynków, a w UMP akurat nie ma. Też cenię sobie mapę i też promuję gdzie i jak tylko mogę. I też mam takie same problemy jak Ty i inni po wgraniu najnowszego FW do 255W. Tylko nie jest to wątek do zgłaszania problemów z mapą :P

wopozka napisał(a):U mnie obie trasy pokazane przez Mariusza liczą się dobrze. Mam starego nuvi 250. Być może niektóre nowe nuvi mają jakiś ukryty błąd w firmware który wychodzi tylko przy nieoryginalnych mapach, albo nasz kompilator ma błąd którego nie tolerują nowe urządzenia. W obu przypadkach będzie ciężko coś zrobić.

I one będą sie liczyły dobrze, bo liczą się dobrze. Problem w tym, że w czasie podróży trasa się rozkłada. Dzieje się to w określonych miejscach. Możliwe, że brak czegoś lub coś w mapie nie jest połączone jak należy (nie znam się) i nuvi nagle stwierdza, że nie ma drogi i nie ma jak policzyć dalej ;-) Jak ktoś chce, to mogę przejrzeć ślad z 9 grudnia 2010 i sprawdzić gdzie rozłączyło na A2. Może analiza pozwoli wyłapać błąd? Albo wrzucę całość na spray z odpowiednim komentarzem.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Cz, 20 sty 2011 9:03

Skąd mogę ściągnąć plik GUPDATE.GCD wersji FV 6.60 dla Nuvi 255 (bez W) :?:
O ile pamiętam to na 6.60 chyba nie było takich problemów z kalkulacją tras w UMP…

@h2o - Pociągnąłem temat tutaj, bo tutaj zaczęliśmy na ten problem narzekać miesiąc temu, a w sumie nie wiem czy to wina UMP czy softu. No ale skoro inne mapy działają dobrze…
Może moderator przeniesie te posty do odpowiedniego wątku.


PS
To raczej nie jest problem niedociągnięcia dróg na mapie bo u mnie problem wystąpił w miejscach gdzie jeździłem wcześniej nie raz i było dobrze.
Po za tym sprawdzałem na Dakocie w trybie motoryzacyjnym i jest OK :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez asandrzej » Cz, 20 sty 2011 9:11

Witam
Powinno być tu.
http://www.gawisp.com/perry/nuvi/

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Cz, 20 sty 2011 9:17

Mariusz65 napisał(a):To raczej nie jest problem niedociągnięcia dróg na mapie bo u mnie problem wystąpił w miejscach gdzie jeździłem wcześniej nie raz i było dobrze.
Po za tym sprawdzałem na Dakocie w trybie motoryzacyjnym i jest OK :?
Nie wiem ale może ma z tym związek ten temat http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... &project=2. W każdym razie rozłączenia na A2 wrzuciłem już na listę zgłoszeń.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Cz, 20 sty 2011 10:17

W moim przykładzie to nie są przerwy bo Dakota by nie pociągnęła.
asandrzej napisał(a):Powinno być tu.
http://www.gawisp.com/perry/nuvi/

Dla Nuvi 255 nie widzę.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez popej » Cz, 20 sty 2011 10:24

Ściągnij od Garmina viewtopic.php?f=14&t=2089
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6822
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk


Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Cz, 20 sty 2011 10:36

Dzięki!
Mam teraz dylemat czy cofnąć do 6.60 czy do 6.90 :?:
W 6.60 nie zauważyłem problemów z UMP a z 6.90 nie korzystałem więc nie wiem.
W 7.00 chyba już się zaczął ten problem z kalkulacją tras w UMPie więc na pewno nie.

PS
Dlaczego od 6.90 są dwie wersje i którą ściągnąć?

Edit
Po "ciężarze" widzę, że w moim przypadku WebUpdater proponuje te z pierwszej grupy (lżejsze). Np. dla FV 7.10 - 8,35 MB a nie 9,27 MB.
Więc chyba tego się trzymać ściągając np. 6.90 :?:
czyli :arrow: http://www.garmin.com/software/nuvi2x5_GCDFile__690.gcd
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Cz, 20 sty 2011 20:02

No i sprawa rozwiązana :!:
Wgrałem najpierw FV 6.90 i sytuacja bez zmian – ten sam błąd kalkulacji tras i objazdów.
Następnie wgrałem FV 6.60 i problem jak ręką odjął! Wszystko śmiga aż miło :D

Tak więc wszystkim posiadaczom Nuvi 255 kożystającym z UMP nie pozostaje nic innego jak cofnięcie do wersji FV 6.60
:arrow: http://www.garmin.com/software/nuvi2x5_ ... y__660.gcd

Pozostaje tylko pytanie czy to jest przypadkowy bug Garmina czy też celowe działanie, :idea:
które w przyszłości może przysporzyć UMPowi kłopotów...
:?:

Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4431
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Alf/red/ » Cz, 20 sty 2011 20:20

Gratki i podziękowania.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1088
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez olpi » Pt, 21 sty 2011 6:34

@Mariusz65
Czy możesz napisać jak wgrałeś niższy firmware? Czy przez WebUpdater'a?
Nigdy jeszcze nie bawiłem się w wgrywanie starszego oprogramowania.
Czy wiąże się to z jakimś ryzykiem?
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 328
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości