Jak grają MP3'ki w nuvi FM

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
easyrider
Bywalec

Jak grają MP3'ki w nuvi FM

Post autor: easyrider »

Może ktoś z użytkowników nuvi oświecić mnie jak to działa w praktyce?

Rozumiem że można dźwięk odtwarzać w radiu samochodowym... ale co jest gdy "Jadźka" zagada?
MP3 nagle się urywa? Ciach i jest cisza? Czy może jakoś płynnie? Albo muzyka zostaje tylko przyciszona? Można to jakoś ustawić?

Druga kwestia - czy po wyłączeniu odbiornika w czasie odtwarzania muzyki i późniejszym włączeniu nuvi będzie kontynuować odtwarzanie MP3 (tak samo jak wznawia przerwaną nawigację), czy niestety wszystko trzeba na nowo ustawiać?

No bo nie wiem czy ma sens pchać się w 750'kę, czy wystarczy 250'ka... (bajery typu TMC, BT itp. mnie nie interesują)
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Jak grają MP3'ki w nuvi FM

Post autor: wodzirej »

easyrider pisze:Może ktoś z użytkowników nuvi oświecić mnie jak to działa w praktyce?

Rozumiem że można dźwięk odtwarzać w radiu samochodowym... ale co jest gdy "Jadźka" zagada?
MP3 nagle się urywa? Ciach i jest cisza? Czy może jakoś płynnie? Albo muzyka zostaje tylko przyciszona? Można to jakoś ustawić?
Gdy jadźka ma coś do powiedzenia, to mp3 jest zatrzymywana i jadźka natychmiast przekazuje swoje orędzie. Gdy jadźka skończy, odtwarzacz włącza mp3 w miejscu, w którym zostało przerwane odtwarzanie. Na mój gust nie można tego zmienić.
easyrider pisze:Druga kwestia - czy po wyłączeniu odbiornika w czasie odtwarzania muzyki i późniejszym włączeniu nuvi będzie kontynuować odtwarzanie MP3 (tak samo jak wznawia przerwaną nawigację), czy niestety wszystko trzeba na nowo ustawiać?
Tak samo jak przerwaną nawigację - będzie kontynuować.
easyrider pisze:No bo nie wiem czy ma sens pchać się w 750'kę, czy wystarczy 250'ka... (bajery typu TMC, BT itp. mnie nie interesują)
Główna różnica miedzy seriami nuviego 2**, 3**, 6** a serią 7** to nie tylko bajery typu TMC czy BT. Kupując 750 masz możliwość:
- rejestracji śladu
- wielu punktów pośrednich podróży
- 10 tras
- automatyczne zapamietanie (waypoint) miejsca, w którym wyciągasz nuviego z auta (przydatne np. na wielkich parkingach).
Prócz tego TMC, BT czy FM.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
easyrider
Bywalec

Dzięki za wyjaśnienia.
WAPM pisze:Gdy jadźka ma coś do powiedzenia, to mp3 jest zatrzymywana i jadźka natychmiast przekazuje swoje orędzie. Gdy jadźka skończy, odtwarzacz włącza mp3 w miejscu, w którym zostało przerwane odtwarzanie. Na mój gust nie można tego zmienić.
Hm... to może być trochę męczące - szczególnie w mieście, gdzie Jadźka ciągle coś paple... ale chyba da się przeżyć :?
WAPM pisze:Tak samo jak przerwaną nawigację - będzie kontynuować.
To akurat mnie bardzo cieszy :P
WAPM pisze:Główna różnica miedzy seriami nuviego...
Ależ ja to doskonale wiem - ale poza funkcją nawigacji interesuje mnie tylko odtwarzanie MP3 przez FM
Obecnie mam transmiter MP3, ale czym mniej zabawek do chowania na parkingu tym lepiej... :lol:
Reszta funkcji to (dla mnie) tylko zbędny balast...
pieniak
Nowy

Post autor: pieniak »

A ja jestem ciekaw jak się sprawuje FM w nawigacjach z serii 7.. bo o tych z serii 6.. to nic pochlebnego jeszcze nie słyszałem (przerywa szumi itd..) .
Chciałbym korzystać z mp3 w swoim autku bo mam wbudowane radio i nie chcę zmieniać - wygoda.

Wiecie coś na ten temat ???
Maciek_H
Początkujący

Post autor: Maciek_H »

U mnie w Octavii 2 (radio fabryczne Stream) działa naprawdę znakomicie. Co prawda da się odróżnić mp3 z nuviego od cd z radia ale jakość przekazywanego sygnału jest u mnie lepsza iż zadowalająca.
Nuvi 760 CNE2008NT+GPMapa 2008.1
Colorado 300
easyrider
Bywalec

pieniak pisze:...jak się sprawuje FM w nawigacjach z serii 7.. bo o tych z serii 6.. to nic pochlebnego jeszcze nie słyszałem...
Niestety działa tak samo... jak masz GPS'a w pobliżu przewodu antenowego z radia to jakoś tam gra... ale transmiter MP3 z Allegro za 50zł gra 1000000 razy lepiej...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

MP3 z FM

Post autor: ootomaszoo »

Witam

Użytkowałem wiele samochodów i obecnie mam Octawkę Kombi Tour.
Ponieważ antena znajduje się w znacznej odległości od radia, a tym samym w praktyce od NUVI'ego, to sygnał jest raczej kiepski niż dobry.
W aucie Ford Fusion odsłuch MP3 z NUVI był znakomity. Oczywiście jest to ocena subiektywna i audiofile powiedzą, że odsłuch mp3 przez FM to masakra :o)
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: MP3 z FM

Post autor: GPS Maniak »

ootomaszoo pisze: audiofile powiedzą, że odsłuch mp3 przez FM to masakra :o)
Sądzę, że audiofile nie wiedzą w ogóle co to mp3 :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

FM więcej psuje niż mp3 przeciętnej jakości.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
chopin67
Bywalec

Post autor: chopin67 »

Muszę przyznać, iż w moim Focus II jakość MP3 odbierana przez FM jest bardzo zadawalająca. To jest oczywiście moja subiektywna ocena.
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
ODPOWIEDZ