Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez miecho » Wt, 25 sty 2011 21:42

Nie wiem. Na razie zabrakło mi sił. Mój Colorado nie naprawił się.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 980
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez Marko » Wt, 25 sty 2011 22:55

miecho napisał(a):A zmieniałeś ustawienia BIrdsEye w Opcje -> Wybiesz Mapę ...
U mnie działa poprawnie do momentu zmiany w tym menu.

Jakie ustawienia BirdsEye zmieniałeś w Menu (Wybierz Mapę...), które to spowodowały wyłączenie Colorado?
Pytam, bo za niedługo (mam nadzieję, że najpóźniej do 2 tygodni) zacznie mnie to również interesować (lub irytować)...

Czy pozostali Koledzy również mają problem z nowym firmware Colorado i JNX-ami?
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6010
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez RyszardS » Śr, 26 sty 2011 13:30

Tam musi być ustawione BirdsEye na Disable (czyli CheckBox odznaczony).
Po włączeniu urządzenia do momentu jak GPS szuka satelitów to jeszcze wszystko działa - wyłącza się jak ich nie znajdzie a mapa BirdsEye jest włączona.
Co dziwne wcześniej się nie wyłączał w takiej sytuacji (wcześniej miałem jedną małą mapkę jnx) a od pewnego czasu się systematycznie wyłącza (obecnie mam ich kilka). Tak więc nie wiem czy to zbieg okoliczności z ilością (lub wielkością) map czy od tego to też może zależeć.
Avatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
 
Posty: 397
Dołączył(a): Pn, 09 lut 2009 13:07
Lokalizacja: Mikołów

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez Marko » Śr, 26 sty 2011 13:36

EDIT
@Miecho, RyszardS
Nasunęło mi się, że być może w Waszym wypadku JNX-y wchodzą w konflikt z KMZ-tami?

Czy ten problem występuje również w wersji Colorado 400? Jak to wygląda w innych odbiornikach z obsługą BirdsEye?
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6010
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez RyszardS » Cz, 27 sty 2011 9:55

Marko napisał(a):EDIT
Nasunęło mi się, że być może w Waszym wypadku JNX-y wchodzą w konflikt z KMZ-tami?


Raczej nie. Mam tylko jeden plik KMZ i na dodatek nie jest aktywny (jest odznaczony).
Avatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
 
Posty: 397
Dołączył(a): Pn, 09 lut 2009 13:07
Lokalizacja: Mikołów

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez GPS Maniak » Cz, 27 sty 2011 13:30

A propos JNX. Zebrałem co ciekawsze informacje z Garniaka w jedną całość: http://gpsmaniak.com/2010/porady-jnx.htm Jest to typowy tekst "inspirowany" - bazujący na postach kolegów garaniakowców. Nie są to jakieś głębokie analizy, a raczej zbiór pewnych niezbędnych informacji, by potencjalni nowi użytkownicy Garmina mieli wszystko "pod ręką" w jednym miejscu - bez rozmywania tematu. W artykule jest wiele odwołań do zacnych postów na Garniaku, w tym oczywiście do bieżącego wątku. Wspomniałem też o radach popeja (jak szukać stosownego firmwaru) czy asandrzeja (by podkręcić kolorystykę). Napomknąłem o kłopotach w niektórych egzemplarzach Colorado. Ponadto wykorzystując radę kolegi RyszardaS, zrezygnowłem z publikacji spatchowanych wersji firmware, a sam tekst na ten temat opatrzyłem stosownym komentarzem, aby ludziska wiedzieli iż - być może - czynią nie końca "cacy" :wink:

Przygotowując tekst o patchowaniu firmware trudno było nie wspomnieć o tym jak w ogóle wygląda upgrade czy downgrade firmwaru w nowych outdoorowcach. Zatem artykuł podstawowy poprzedziłem opublikowanym kilka dni temu tekstem na ten właśnie temat: http://gpsmaniak.com/2010/sprzet-firmware.htm w ślad za którym opublikowałem oryginalne firmwary dla modelu 62/78 oraz poprawiony plik z polskim tłumaczeniem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez Marko » Cz, 27 sty 2011 13:42

@GPSManiak
Czy zauważasz różnicę w jakości wyświetlania JNX vs. KMZ?
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6010
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez GPS Maniak » Cz, 27 sty 2011 13:49

Tak. Jednak trudno cokolwiek komentować jeżeli - w moim przypadku - nie są to te same mapki :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez slimak » Cz, 27 sty 2011 17:20

Dziękuje za ładnie opracowane informacji o jnx w jednym miejscu.

A teraz kilka spostrzeżeń.
Jnx (np. Tatry 10 000) powyżej skali 500m w O450 muli się bardziej od 100 kafelków kmz.
Jakimś tam rozwiązaniem jest mapa dwuwarstwowa. Dokładna do 500m/800m i uproszczona od 800m/1,2km. Taką mapę robi z automatu i bez krzyżyków map2jnx.exe (czyli MAPC2MAPCNET bez interfejsu graficznego). Potem wystarczy w jnxscale ustawić odpowiedni zoom.

W map2jnx.exe i MAPC2MAPCNET są dostępne dwa pliki datums.txt i m2grids.txt można tam dodać niektóre własne „układy” i nie trzeba wtedy zawsze przerabiać na WGS84 lat/lon.

Poniżej datums.txt dla Poczdam DHDN i Pulkovo 1942 Pol.


H GermanyDHDN
M E Po DHDN 102 7.398000e+02 +1.0037483e-05 +606 +23 +413


H POL
M E Pulkovo 1942 Polska 108 -1.080000e+02 +4.807957e-07 +24 -124 -82

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Paczka programów „jnx tools” (map2jnx, jnxscale, jnxmerge, mobat2jnx).
http://whiter.brinkster.net/en/JNX.html -> http://depositfiles.com/files/3843t8nb8
Ostatnio edytowano So, 29 sty 2011 14:22 przez slimak, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
slimak
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): Cz, 06 maja 2010 9:05

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez asandrzej » Cz, 27 sty 2011 21:16

Na temat map warstwowych utworzonych z plików .jnx była już rozmowa, jeżeli jest to uzasadnione to,
można tworzyć takie mapy dla obszarów, dla których nie ma map wektorowych.
Utworzyłem próbną mapę, z trzech warstw Europe Recreational Map i arkuszy Geoportalu w dwóch skalach,
nie jest to plik tworzony programem map2jnx, ale zasada jest podobna, odpowiedni dobór zoomu.

Pozdrawiam
Załączniki
Warstwa.jpg
Warstwa2.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez slimak » Cz, 27 sty 2011 21:43

Chyba się niedokładnie wyraziłem.

Możemy mieć jednowarstwową mapę Tatry 1:10 000, która się będzie strasznie mulic przy zoom 800m/1,2km/2km. Lub zrobić mapę Tatry 1:10 000 dwuwarstwową z pierwszą „ostrą” warstwą do 800m i drugą „rozmazaną”(cały czas ta sama mapa), ale szybko odświeżającą się przy zoom 1,2km/2km.
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
slimak
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): Cz, 06 maja 2010 9:05

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez asandrzej » Cz, 27 sty 2011 22:18

Możliwości są a reszta to, zależy od upodobań użytkownika, jak na razie to, jestem przekonany,
że dla mnie jedna warstwa mapy.jnx będzie w zupełności wystarczająca.
Wyświetlanie rastra poowyżej zoomu 2 km prawie wyklucza korzystanie z mapy wektorowej,
przy tym oddaleniu mapa nie ma szczegółów, jakąś sensowną szczegółowość mapa wektorowa
uzyskuje też poniżej 800m i jeżeli tych szczegółowa nie ma to, jnx wypełni te braki.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez GPS Maniak » Pt, 28 sty 2011 10:19

@slimak. Idea jest słuszna, ale przykład nieco chybiony. Mapa w skali 1:10.000, dla której naturalnym zoomem jest 80-120m, wyświetlana na zoomach większych niż 200-300m, po prostu nie ma sensu, o zoomie 800m-1,2 km nie wspomnę. Zwłaszcza w terenie dla którego - o czym wspomina asandrzej - istnieją dobre mapy wektorowe (nawiasem mówiąc w Tatrach idea rastra w ogóle mnie nie przekonuje :wink: :D ) bądź mapy rastrowe w innych skalach.

Nieco inaczej będzie wyglądała sprawa w przypadku WIG-ówek w skali 1:100.000. Tu mapa idea mapy dwuwarstwowej bazującej na jednym rastrze jest uzasadniona. Inna sprawa to pytanie czy robić to automatycznym batchem, czy może ręcznie, dopieszczając pomniejszony obrazek np. poprzez dodanie odpowiedniej maski wyostrzającej :? Decyzji jeszcze nie podjąłem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez asandrzej » Pt, 28 sty 2011 11:24

Może posłużyłem się nie najlepszym przykładem, co do obszaru, umieszczając screny warstwowej mapy jnx,
z mojego punktu widzenia mając tylko mało szczegółową mapę, czy to będzie Europe Recreational Map
czy na niektórych obszarach UMP lub CNE mapy w plikach jnx pozwolą nam na wyświetlenie szczegółowej mapy,
może nie zawsze będzie to mapa aktualna, ale na tyle szczegółowa, że poprawi nam komfort orientowania się w terenie.
Z tych powodów też nie przeszkadzały mi znaczne ograniczenia zawiązane z Custom Maps.
Mapy w plikach.jnx rozszerzają możliwości stosowania rastra i zapewne pojawią się ciekawe rozwiązania wykorzystujące pliki.jnx.

andrzej

A jeszcze nie napisałem, że restary urządzenia po przełączeniu w tryb demonstracyjny
przy włączonym BirdsEye w Colorado powróciły po zmianie zestawu map.jnx.
Próbowałem zmianę firmware, uzyskałem chwilowy brak restartów
jednak w stałym użytkowaniu zawieszenia systemu nadal istnieją.

andrzej
Ostatnio edytowano Pt, 28 sty 2011 11:58 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE

Postprzez Ajger » Pt, 28 sty 2011 11:44

GPS Maniak napisał(a):(nawiasem mówiąc w Tatrach idea rastra w ogóle mnie nie przekonuje :wink: :D )

Bo nie chodziłeś po tatrzańskich szczytach poza szlakami. Na większość z tych nieoszlakowanych można wejść, a na tych słynnych 10-kach są naniesione ścieżki. W tej sytuacji, jeśli ktoś np. wybiera się na Hińczową Przełęcz, taki raster w odbiorniku może być bardzo pomocny. Na Góry PL tej ścieżki nie ma, podobnie jak na wszystkich innych mapach wektorowych czy rastrowych.

PS. Łażenie po nieoszlakowanych szczytach jest niedozwolone w TPN.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość