Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Post autor: GPS Maniak »

Michal N pisze:Na Geoportalu są tylko czarno-białe rastry, po których to głównie doświadczony łazik był by w stanie się poruszać.
Doświadczony łazik nie porusza się po czarno-białych rastrach, tylko ...... łazi po lesie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@Michal N

Gdzieś jest/ była do pobrania MPK w pliku .img, raster przetworzony Mapwel`em.
Nie wiem jak to, może wygląda w Twoim odbiorniku, ale poszukaj tej mapy i sprawdź.

Pozdrawiam
Załączniki
Mapwel.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam
Michal N pisze:Ostatnio znalazłem fajny patent...
Pamiętam takie zabawy z przenikaniem warstw z ciemni. Jedno naświetlenie, wymiana negatywu i kolejne naświetlenie. To był patent. Papier wielogradacyjny, to była sztuka z przenikaniem.
Kolorowe 10 w moim przykładzie. Odpowiadam na
...nie wiem czy orto będzie w tej samej skali
Jak nie zmienisz danych współrzędnych, wszystko będzie pasować. Jak już tak się bawisz, zainteresuj się. Separacją kolorów. Mam na myśli obrazy czarno-białe.

Obrazek

Przeszkoda na drodze, market.
Obrazek

Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Awatar użytkownika
Michal N
Nowy

Post autor: Michal N »

GPS Maniak pisze:Doświadczony łazik nie porusza się po czarno-białych rastrach, tylko ...... łazi po lesie :wink:
Domyślałem się, że ktoś tak to odbierze :wink:
asandrzej pisze:Gdzieś jest/ była do pobrania MPK w pliku .img, raster przetworzony Mapwel`em.
Nie wiem jak to, może wygląda w Twoim odbiorniku, ale poszukaj tej mapy i sprawdź.
Mam tą mapkę wyd. Galileos w wersji papierowej, i w sumie takie mnie interesują jako, że jestem szczęśliwym posiadaczem 60CSX :D
jggrzes pisze:Jak nie zmienisz danych współrzędnych, wszystko będzie pasować.
Właśnie próbowałem na małym fragmencie (ilość segmentów X i Y = 1), pobiera rastra a nie chce pobrać orto :(
jggrzes pisze:Przeszkoda na drodze, market.
Trzeba się liczyć z takimi kwiatkami, ale głównie na terenach zurbanizowanych.
GPSmap 60CSX
asandrzej
Garniak

Michal N pisze:Właśnie próbowałem na małym fragmencie (ilość segmentów X i Y = 1), pobiera rastra a nie chce pobrać orto
Może jest brak podkładu ortfotomapy na tym obszarze,
jeżeli arkusze mają dane georeferencjne to, nie musisz się obawiać niezgodności.
Taki arkusz w prosty sposób uzyskasz programem MapEdit.
Scren 1

Można też uzyskać nakładające się obszary Orto/raster bezpośrednio w programie Geoxa Viewer.
Mając trochę cierpliwości można uzyskać lepszą, jakość wizualną.
Scren 2
Pozdrawiam
Załączniki
MapEdit.JPG
Ortonakładka.JPG
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

Witam,

Mam takie pytanie. Jak w geoxa ustawić żeby ściągał większy obszar mapy 1:50000? Mam niestety mały monitor i jak oddalam obszar do interesującego fragmentu teren znika bo przekraczam dostępną skale. W opcji "Zakres eksportu" ustawiam: aktualny widok.

Wiem, że można wpisać koordynaty ręcznie ale jak wówczas zrobić, żeby ściągał warstwę Topo_50_wgs84 ???
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

A próbowałeś? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

* definiujesz prawidłową warstwę, która ma być źródłem map czyli: Geoportal Mapa Topograficzna -> Topo_50_WGS84
* definiujesz skalę podglądu (np: 25000) - jak widzisz dobrą mapę w wystarczającej jakości, znaczy że jest OK i że stosowny obrazek istnieje.
* następnie klikasz na tiff i podajesz zakresu eksportu (w metrach w układzie 1992)
* po czym odchodzisz od komputera na ..... godzinkę, bądź dwie :wink:

Oczywiście jest możlwiość, że mapa w danym układzie nie obejmuje całego obszaru jaki Ciebie interesuje, wówczas dostaniesz białe plamy z logo geoportalu :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
luke1984
Początkujący

GPS Maniak pisze:A próbowałeś? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Tak próbowałem. Z tym monitorem to faktycznie bez sensu napisałem. W pracy sprawdzałem skala jest ta sama, tylko elementy na większym monitorze są czytelniejsze. Mój problem jest taki jak w opcji eksportu ustalić żeby ściągnął obszar mapy 1:70000 dla mapy topo_50_wgs84 1:50000 i czy w ogóle można? po prostu jak oddalam na interesujący mnie obszar znika ta moja mapa 1:50000 a gdy próbuje go ściągnąć, pobiera wielki raster z napisami geoportal.gov.pl a ja chcę, żeby mi pobrał ten większy obszar ale w kali 1:50000

Może muszę jakoś podać mu te współrzędne ręcznie i wskazać gdzieś, że to ma być z warstwy topo_50_wgs84.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pamiętaj, że mapy WGS-84 obejmują tylko ok. 35% kraju - głównie Polskę północno wschodnią. Może trafiasz w próżnię?

Defincja warstwy:
1.jpg
Definicja paramentrów eksportu. Wpisałem co prawda skalę 1:50000, ale program sam coś tam przliczył i dorzucił coś od siebie :wink:
2.jpg
Sprawdź czy zadziała, bo ja w końcu nie kliknąłem na "OK" :D
Pozdrawiam Lechu

luke1984
Początkujący

Trafiam na pewno bo jak mapę widzę to się elegancko ściąga i działa bardzo ładnie. problemem jest to, że chcę większy obszar i wtedy podgląd znika co jest logiczne, gdyż przekraczam skalę dostępności mapy.

Do tej pory, podawałem zakres eksportu jako "aktualny widok" i program sam sobie brał współrzędne z ekranu a tak nie wiem skąd wziąć te 4 parametry? bo np. w mapo tero podawało się bodajże lewy dolny i prawy górny narożnik ze strony geoportalu. Może za dużo chcę od tego programu ale wolałbym ściągnąć większy obszar niż później scalać ze sobą dwa sąsiednie tiffy, gdyż tego nie potrafię, a poza tym ciężko by mi było dobrać je tak żeby w żadnym miejscu na siebie nie nachodziły.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc, zaraz spróbuję to jakoś zrobić
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Napisałem wcześniej - to są współrzędne w układzie PUWG-92.
Jeżeli nie czujesz tych tematów, to może inaczej.
Te dane są w metrach. Jeżeli widzisz mapę intersującego Ciebie obszaru, to aktulane współrzędne środka ekranu widzisz tu gdzie zakreśliłem grubym czerwonym.
1.jpg
Inna rzecz - dane dotyczące obszaru ekranu pojawiają się na panelu po kliknięciu na Export TIFF. Powiedzmy - że chcesz pobrać mapę obejmującą obszar większy o 20 km na zachód i 10 km na północ. Wartość lewego (zachodniego) okna skoryguj o -20000 (minus 20000m), górnego o 10000 (plus 10000m). Tyle :wink:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

luke1984 pisze:…problemem jest to, że chcę większy obszar i wtedy podgląd znika co jest logiczne,….
Ekran pozostaw bez zmian, program pobierze plik graficzny według danych, które wpiszesz.

Pozdrawiam
luke1984
Początkujący

GPS Maniak pisze: Powiedzmy - że chcesz pobrać mapę obejmującą obszar większy o 20 km na zachód i 10 km na północ. Wartość lewego (zachodniego) okna skoryguj o -20000 (minus 20000m), górnego o 10000 (plus 10000m). Tyle :wink:
Super o taką odpowiedź mi chodziło. Nie czuję jeszcze, ale jak posiedzę nad tym więcej to mam nadzieję, że poczuję :) Nie wpadłbym nigdy na to, że te współrzędne to kilometry w odniesieniu do jakiegoś punktu. To teraz już sobie poradzę bez problemu. Ciekawe tylko czy garmin obsłuży takie większy plik.
luke1984
Początkujący

Udalo mi sie w koncu stworzyc custom maps jak marzenie. cala moja okolica z geoportalu. jak juz zrozumialem jak dokladnie wprowadzac te wspolrzedne i zostawilo sie skale w geoxi na 1:49900 sciagnelo sie pieknie. teraz jest wielki obszar mojej okolicy od granicy az po zalew szczecinski na polnocy. nie moglem byc bardziej zadowolony :)
1.jpg
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Gratulujemy. Musiałem jedank nieco zmodyfikować publikowany przez Ciebie obrazek, bo w tym rozmiarze i w tej jakości zbytnio naruszał prawa autorskie :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ