GeoTiff wyswietlanie w mapsource
GeoTiff wyswietlanie w mapsource
Witajcie, mam b. duzy problem. Otoz potrzebuje posiadac b. dokladne mapy swojego regionu. Olsztyn i okolice. Niestety nie moge tak dokladnych znalesc nigdzie jak tylko w glownym urzedzie kartografii jako GeoTiff. Moje pytanie brzmi: W jaki sposob latwo i bezbolesnie w miare mozna przeniesc mape geotiff te z urzedu geodezji (kupione) do mapsource jako podklad do rysowania sladow.
Probowalem narzedzi typu moagu i mapwel ale one niestety mimo generowania pliku img nie dziala. Tzn cgpsmapperem i mapsettoolkitem probuje zainstalowac ten wygenerowany plik do mapsource i nic nie dziala. Z kolei te sciagniete img z mapsource dziala bez zarzutu. Co robie nie tak jak zrobic to prawidlowo.
Probowalem narzedzi typu moagu i mapwel ale one niestety mimo generowania pliku img nie dziala. Tzn cgpsmapperem i mapsettoolkitem probuje zainstalowac ten wygenerowany plik do mapsource i nic nie dziala. Z kolei te sciagniete img z mapsource dziala bez zarzutu. Co robie nie tak jak zrobic to prawidlowo.
Re: GeoTiff wyswietlanie w mapsource
Witam
Pliki wyprodukowane programem Mapwel da się uruchomić w MapSource
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=76273#p76273 ,ale w MapSource nic nie narysujesz oprócz śladu.
Pozdrawiam
Pliki wyprodukowane programem Mapwel da się uruchomić w MapSource
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=76273#p76273 ,ale w MapSource nic nie narysujesz oprócz śladu.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
wiem ze to moze nieco wygodnictwo z mojej strony ale czy moglbym szanownego kolege prosic o jakis tutorial maly takie krok po kroku. Bo widze ze Ty znasz sie na tym duzo lepiej niz ja.
Oj. Mapwel`em to, już dawno się nie zajmowałem, musiałbym wszystko pospradzać,
pliki Mapwela bardzo wolno się odświeżają w MS i do tego są widoczne może odpowiedniejsze
określenie to, czytelne są przy odpowiednim zbliżeniu.
Może spróbuj zainstalować Base Camp i utworzyć mapy rastrowe w plikach .kmz.
Pliki kmz odczytywane są też przez Gogle Earth.
Pozdrawiam
pliki Mapwela bardzo wolno się odświeżają w MS i do tego są widoczne może odpowiedniejsze
określenie to, czytelne są przy odpowiednim zbliżeniu.
Może spróbuj zainstalować Base Camp i utworzyć mapy rastrowe w plikach .kmz.
Pliki kmz odczytywane są też przez Gogle Earth.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
uff.... no to sie zagubilem calkowicie. Wiec zacznijmy od poczatku. Nie upieram sie przy mapwelu. Poprostu szukam prostego rozwiazania dla laika aby korzystac jako podklad do rysowania sladow na geotiffach tych z urzedu geodezji. Niestety ozi ich nie chce czytac bo sa kompresowane.
Ozi wersja demo, arkuszom trzeba nadać georeferencje. http://www.oziexplorer.com/
W Base Camp po przetworzeniu do plików kmz, też można rysować ślady.
Pozdrawiam
W Base Camp po przetworzeniu do plików kmz, też można rysować ślady.
Pozdrawiam
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
interesuja mnie te najmniejsze sciezki lesne. Niestety nie ma ich na topo_pomorze. Mozecie mi koledzy jakis tutorial dac ?? niezbyt sobie radze z tym wszystkim.
Jeżeli próbowałeś przetworzyć Mapwelem to, do każdego arkusza powinieneś mieć plik georeferencyjny.
Pobierz program Ozi wczytaj arkusz, ślad eksportuj do pliku .gpx.
Tak w skrócie, szczegóły są opisane na forum, więc za bardzo nie ma sensu pisać wszystko od podstaw.
W programie Ozi plik mapy musi mieć plik georeferencyjny to podstawa,
jeżeli już wczytasz arkusz to, reszta będzie prostsza i jaśniejsza.
Pozdrawiam
Pobierz program Ozi wczytaj arkusz, ślad eksportuj do pliku .gpx.
Tak w skrócie, szczegóły są opisane na forum, więc za bardzo nie ma sensu pisać wszystko od podstaw.
W programie Ozi plik mapy musi mieć plik georeferencyjny to podstawa,
jeżeli już wczytasz arkusz to, reszta będzie prostsza i jaśniejsza.
Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W lesie czy na mapie? Bo to z reguły dość poważna różnica.Simon99 pisze:interesuja mnie te najmniejsze sciezki lesne.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T