Proszę o szybką radę: colorado, oregon, 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
asandrzej
Garniak

Re: Proszę o szybką radę: colorado, oregon, 62s

Post autor: asandrzej »

globtroter_meteoryt pisze: 1,7GB wbudowanej pamięci (w oregonie jest 850MB),
Nie całkiem tak jest, jedni sprzedawcy podają pomięć jak postaje dla użytkownika a inni całość.
Przykład: Oregon 400T ma 4GB pamięci wbudowanej.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... zie#p41588

Pozdrawiam

Po usunięciu mapy topograficznej w tym wypadku 2,8 GB pozostaje
dla użytkownika (2,8 GB+ 850 MB) dostępnej pamięci.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
tiktak
Początkujący

Post autor: tiktak »

Czytając wasze wypowiedzi zaczynam dopływać do brzegu, a na pewno bliżej niż dalej i co z tego wynika?
1. na pewno Colorado odpada- brak gwarancji,
2. 62s - no hm... dałbym radę dozbierać, ale na pewno nie wykorzystam jego możliwości więc raczej zakup nie ma sensu,
3. myślę poważnie nad Dakotą lub oregonem
4. raczej zakup nowy lub na gwarancji
I tak to w mojej głowie na razie wygląda
asandrzej
Garniak

Nie namawiam do zakupu Colorado, tylko sugeruje abyś to, rozważył.
Przeczytaj posty Marko odnośnie zakupu sprzętu lub skontaktuj się z nim.

Pozdrawiam

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=113674#p113674
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

globtroter_meteoryt pisze:Czym wygrała ? Już piszę : Nie chciałem ekranu dotykowego, abym mógł obsługiwać 62s w rękawiczkach, 1,7GB wbudowanej pamięci (w oregonie jest 850MB), dłuższą żywotnością baterii (20h, a w oregonie jest 16h wg.producenta), lepiej mi się serię 62 trzyma w ręce, ma wg. mnie "gorsze" rozwiązanie, jeżeli chodzi o otwieranie klapki od baterii.
OK, jednakowoż wszystkie wymienione przez Ciebie funkcje są ocenami czysto subiektywnymi, nie sądzisz?
(Nie zrozum mnie źle, IMO nie ma czegoś takiego jak "wybór obiektywny")

Przy czym część opcji zależy od sposobu wykorzystania - np. jeśli możesz sobie pozwolić na wyłączanie ekranu, żywotność Oregona na bateriach przekroczy 20h.
Czy 62-ka ma wyłączany ekran, to przyznam, że nawet nie wiem.

P.S.
Dakotę bez problemu obsługuję w rękawiczkach. Colorado zresztą również...
OK, jak mam na sobie moje goretexowe rękawice górskie, to w przypadku Dakoty muszę ściągnąć "zewnętrzną" i zostać tylko w wewnętrznej ocieplającej. Aczkolwiek Colo w rękawicy "zewnętrznej" również się obsługuje mniej wygodnie niż w samym ocieplaczu.

Nie krytykuję bynajmniej Twojego wyboru, po prostu wskazuję, że to co dobre dla jednego, dla innego może być kompletnie do kitu.

@Tiktak: kwestia gwarancji jest faktycznie dość newralgiczna (ogólnie rzecz ujmując, nie mam najwyższego mniemania o jakości i trwałości produktów Garmin), aczkolwiek spytaj Marko, czy on na swój egzemplarz (refurbished) ma jakąś gwarancję.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

kwieto pisze:...aczkolwiek spytaj Marko, czy on na swój egzemplarz (refurbished) ma jakąś gwarancję.
Standardowo, tzn. 12 m-cy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
globtroter_meteoryt
Początkujący
Kontakt:

Post autor: globtroter_meteoryt »

de Fresz pisze:
globtroter_meteoryt pisze:Nie chciałem ekranu dotykowego, abym mógł obsługiwać 62s w rękawiczkach,
Przecież jest od groma raportów właścicieli, że Oregony i Dakoty bez problemu da się obsługiwać w rękawiczkach?
asandrzej pisze:
globtroter_meteoryt pisze: 1,7GB wbudowanej pamięci (w oregonie jest 850MB),
Nie całkiem tak jest, jedni sprzedawcy podają pomięć jak postaje dla użytkownika a inni całość.
Przykład: Oregon 400T ma 4GB pamięci wbudowanej.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... zie#p41588
Po usunięciu mapy topograficznej w tym wypadku 2,8 GB pozostaje
dla użytkownika (2,8 GB+ 850 MB) dostępnej pamięci.
W takim razie przepraszam ze te 2 błędy, jednakże właśnie po to się zarejestrowałem na tym forum, aby pogłębiać swoją wiedzę na temat GPS-ów.
Kto wie może za kilka lat będę robić własne mapy, dzięki temu forum :-)
Tak czy owak bardzo dziękuje za cenne uwagi.
Pozdrawiam Kamil.

Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
asandrzej
Garniak

Jeszcze można liczyć http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... zy#p112893
że Garmin udziela gwarancji dożywotniej.

andrzej
asandrzej
Garniak

@ globtroter_meteoryt
Tym się nie przejmuj to, nie klasówka.
Specyfikacje techniczne nie mają standardu, każdy opracowuje według własnego uznania,
dopiero porównanie kilku lub więcej daje jakiś obraz o sprzęcie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
globtroter_meteoryt
Początkujący
Kontakt:

Post autor: globtroter_meteoryt »

Nie przejmuje się, tylko cieszę, że zdobywam nową wiedzę na temat Garmin-ów, a z tym wymienianiem części po gwarancji za darmo to rzeczywiście szok, chyba mało firm tak robi :D
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 19:00 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy cytowania całego poprzedniego postu, pliss. Cytat usunięty.
Pozdrawiam Kamil.

Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
kwieto
Garniak

Zdarzają się... Kiedyś napisałem, że mam pęknięty zaczep w obudowie Otterbox'a.
W odpowiedzi dostałem... całkowicie nową, kompletną obudowę.

Garmin w zeszłym roku wymienił mi uszkodzone kółko sterujące do Colorado, więc rzeczywiście być może coś jest na rzeczy z tą "dożywotnią" rękojmią (żeby nie używać słowa "gwarancja").
Nie dostałem co prawda nówki sztuki, ale i tak nie mam powodów do narzekania.
tiktak
Początkujący

Doczytałem, że wrzucenie plików z WP ze strony opencaching na Colorado odbywa się za pośrednictwem dodatkowego programu , czy WP z opencaching do Dakoty czy Oregona wrzucę bezpośrednio?
kwieto
Garniak

Po pierwsze, tego typu problemy są już od dość dawna nieaktualne.
Po drugie, jeżeli z plikiem jest jakiś problem, to będą miały go wszystkie odbiorniki obsługujące geocache w dany sposób*, czyli również Dakota, Oregon, 62 itd.
Aplikacja do obsługi geocache czyta pliki tak samo, niezależnie od odbiornika.

* - piszę "w dany sposób", bo "stare" odbiorniki (np. eTrex) mają zaimplementowaną tylko podstawową obsługę geocache (ikonka skrzynki i możliwość zaznaczenia że został zaliczony).
Nowe przechowują też opis skrzynki, ostatnie logi i wskazówki, pozwalają też na bardziej zaawansowane oznaczanie zaliczeń (znaleziona/nieznaleziona/potrzebny serwis itd.), a także wpisywanie notatek.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:Czy 62-ka ma wyłączany ekran, to przyznam, że nawet nie wiem.
Ma.

@tiktak. Im więcej będziesz pytał tym mniej będziesz wiedział :D
Gdyby jeden konkretny model Garmina był wyraźnie lepszy od innych, tzn. lepszy we wszystkich "kategoriach" w jakich możemy oceniać turystyczne odbiorniki GPS, to używaliby go jeżeli nie wszyscy (wiadomo - kasa), to przynajmniej zdecydowana większość.
Różnice pomiędzy Colorado, 62S, Oregonem czy Dakotą są - moim zdaniem - wcale nie takie małe, niemniej każdy z tych odbiorników:
* obsługuje mapy wektorowe i rastrowe
* obsługuje waypointy, trasy i ślady
* wspomaga geocaching.
Reszta to tylko preferencje użytkownika. Jedni wolą mniejszy rozmiar czy zgrabniejszą sylwetkę odbiornika, inni czytelniejszy (bardziej widzialny) ekran, jedni wolą ekran dotykowy, bo łatwiej można sprawdzić co jest na mapie tuż za krawędzią ekranu, inni preferują sprawniejsze poruszanie się po menu, jakie oferuje Colorado i 62, jedni dla opisu waypointa używają 3-4 znaki, inni piszą całe notatki, co oczywiście jest dużo łatwiejsze w dotykowcach niż w 62, o Colorado nie wspomnę.
Różnice można mnożyć, ale w ślad za tym pomnożymy ...... Twoje wątpliwości :D

Może idź po najmniejszej linii oporu? Przyjmij kryterium typu: "ekonomia" kup to: http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... ta-20.html i po problemie. A jak po roku, półtora stwierdzisz że pewne wady tego urządzonka (dla jasności: każdy model ma swoje wady - spróbuj np. popisać nieco więcej notatek w Colorado bądź 62) są trudne do zaakceptowania wystawisz sprzet na sprzedaż i kupisz coś innego.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
tiktak
Początkujący

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi na pewno będzie nówka Dakota, tylko jeszcze jedno pytanko różnice Dakota 10 a dakota 20?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ