Oregon - "location marker"
Oregon - "location marker"
Witam
Czy jest jakiś sposób by podmienić "location marker" na jakiś inny symbol ?
Wielki niebieski trójkąt potrafi zakryć całą górę, mniejsze ulice, przeszkadza w orientacji na mapie. Czy nie można jakoś podmienić grafiki na coś bardziej eleganckiego ? Małą strzałeczkę albo mały celownik ?
Druga sprawa to różowa grubaśna krecha od markera do aktualnego celu, która również zasłania pół świata. Czy można jakoś regulować jej grubość.
Wypróbowałem wszystkie opcje, przeszukałem google "location marker" ze wszystkimi kombinacjami na jakie wpadłem i chyba nikomu poza mną nie przeszkadza na mapie trójkąt o długości boku np. 300 metrów oraz szeroka na 50 metrów wściekle różowa krecha.
Czy jest jakiś sposób by podmienić "location marker" na jakiś inny symbol ?
Wielki niebieski trójkąt potrafi zakryć całą górę, mniejsze ulice, przeszkadza w orientacji na mapie. Czy nie można jakoś podmienić grafiki na coś bardziej eleganckiego ? Małą strzałeczkę albo mały celownik ?
Druga sprawa to różowa grubaśna krecha od markera do aktualnego celu, która również zasłania pół świata. Czy można jakoś regulować jej grubość.
Wypróbowałem wszystkie opcje, przeszukałem google "location marker" ze wszystkimi kombinacjami na jakie wpadłem i chyba nikomu poza mną nie przeszkadza na mapie trójkąt o długości boku np. 300 metrów oraz szeroka na 50 metrów wściekle różowa krecha.
Oregon 550 (samochód, rower, buty, bobrowanie)
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Oregon - "location marker"
Można zmieniać chyba tylko w nawigacjach drogowych ale i tak nie ma tam nic co by Cię zadowoliło:
http://www8.garmin.com/vehicles/bundles ... icles.html
Niebieski trójkąt i tak jest najlepszy
Niebieski trójkąt i tak jest najlepszy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Przeszkadza, tyle że to jedno z tych dobrodziejstw, od których nie można się uwolnić :")u810 pisze:chyba nikomu poza mną nie przeszkadza na mapie trójkąt o długości boku np. 300 metrów oraz szeroka na 50 metrów wściekle różowa krecha.
A już miałem nadzieję, że dowiem się jak zmienić ten koszmarny, niebieski znacznik przysłaniający cała okolicę 
GPSmap 62s
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Przełącz się na filozofię Garmina: Odbiornik GPS to nie mapnik, lecz nawigator, zatem krecha jest ważniejsza od mapyu810 pisze:Druga sprawa to różowa grubaśna krecha od markera do aktualnego celu, która również zasłania pół świata.
A tak zupełnie poważnie - mogłoby to być lepiej rozwiązane, ale jak pokazuje praktyka - w terenie przeszkadza to znacznie mniej niż się początkowo wydaje.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Wracając do pytania.
W firmware jest blok zawierający zwykły/domyślny .srt
(tak jak w każdym Nuvi)
To wsio
W firmware jest blok zawierający zwykły/domyślny .srt
To wsio
- PouchX
- Radny
- Kontakt:
Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.kwieto pisze:@PouchX - a podpowiedziałbyś, co zmienić (i jak to zrobić), żeby choć tę linię trasy troszeczkę zwęzić?
No wiesz, może niektórym zmienia, nie mnie oceniać.asandrzej pisze:Stosowanie tylko mapy wektorowej zmienia wszystko.
Podpowiesz jak?PouchX pisze:Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.
Można stosować przezroczystości?
Ja bym najchętniej zrobił coś w stylu przezroczystego trójkąta z małym krzyżykiem w środku, pokazującym punk w którym jesteśmy.
Jak rozpruć firmware ? RGN Tool daje mi plik fw_all.bin - podgląd daje info że są tam jakieś .strPouchX pisze:Wracając do pytania.
W firmware jest blok zawierający zwykły/domyślny .srt(tak jak w każdym Nuvi)
To wsio
tu na forum znalazłem link do konwertera png ->str . Brakuje mi tylko środka czyli softu do rozpakowania i spakowania bin
Oregon 550 (samochód, rower, buty, bobrowanie)
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
Czy koloru tej linii również nie można zmienić?PouchX pisze:Z linią nic nie zrobisz. "Niebieską strzałe" można zmienić na co chcesz.kwieto pisze:@PouchX - a podpowiedziałbyś, co zmienić (i jak to zrobić), żeby choć tę linię trasy troszeczkę zwęzić?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jak dla mnie kolor jest optymalny, gorzej z transparentnością. Komu przeszkadzało rozwiązanie znane ze starych dobrych odbiorników:
- wyraźna, szeroka krecha, ale na tyle przeźroczysta, że było widać po jakich obiektach jest wytyczona trasa?
Szczerze powiedziawszy im dłużej bawię się 62-ką tym bardziej się cieszę że mam jeszcze Rino
A wracając do topika.
@PouchX. Kuba da się coś zrobić z tym trójkątem na pół ekranu? Jakieś hasełko? Jakaś mała wędka?
- wyraźna, szeroka krecha, ale na tyle przeźroczysta, że było widać po jakich obiektach jest wytyczona trasa?
Szczerze powiedziawszy im dłużej bawię się 62-ką tym bardziej się cieszę że mam jeszcze Rino
A wracając do topika.
@PouchX. Kuba da się coś zrobić z tym trójkątem na pół ekranu? Jakieś hasełko? Jakaś mała wędka?
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
Lechu,pozwól,że poproszę Kubę o zmianę koloru na optymalny-jasnoniebieski (jak w eTrexie).GPS Maniak pisze:Jak dla mnie kolor jest optymalny,...
Szczerze powiedziawszy im dłużej bawię się 62-ką tym bardziej się cieszę że mam jeszcze Rino...
@PouchX. Kuba da się coś zrobić z tym trójkątem na pół ekranu?
Co do trójkąta-w Colorado rozmiar nie przeszkadza.
Co do odbiorników: eTrex jest prawdziwym odbiornikiem outdoorowym. Colorado to świetny odbiornik do samochodu i - okazyjnie - na szlak i krótkie wycieczki rowerowe.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Rzecz gustu. Jak widać po topiku - kolega u810 jest innego zdaniaMarko pisze:Co do trójkąta-w Colorado rozmiar nie przeszkadza.
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPS Maniak
IMO widać, że Garmin już nie trafia w nasze gusta,albo staliśmy się zbyt wybredni.
IMO widać, że Garmin już nie trafia w nasze gusta,albo staliśmy się zbyt wybredni.
- Marko
- Garniak
Widać, że w Edge jest inaczej (czyli "po staremu" - posiłkuję się obrazkiem Lecha - Miecho).GPS Maniak pisze:Jak dla mnie kolor jest optymalny, gorzej z transparentnością. Komu przeszkadzało rozwiązanie znane ze starych dobrych odbiorników: