Raster kontra wektor

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Ranger
Garniak

Re: Oregon - "location marker"

Post autor: Ranger »

Nie przesadzajmy, u nas też można dostać laminaty, czy Enduro. Formaty też są różne, ostatnio np. biegałem z małymi laminatami, spokojnie do upchania w zwykłej kieszeni kurtki czy spodni.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

u810 pisze:
GPS Maniak pisze:odpowiednik mapy 1:50.000)[/i], to ja mam w odbiorniku w postaci wektorowej
Jedyny odpowiednik mapy topo 1:50000 jaki znalazłem do tej pory
Zwróć jednak uwagę, że ja nie pisałem że: "można znaleźć" ale że: "mam w odbiorniku".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Dotyczy postu http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=114870#p114870

Napisałem, że mogą być wektory bez bazy danych, ale też mogą być wektory z bazą danych (Topo PL2011),
kursor jest na środku J Turkusowego a wyszukiwarka znajduje najbliższe jezioro J. Wicko Wielkie
w odległości 2,77 km, dlatego kolega ( w innym wątku) sprawdzający mapę stwierdził,
że to jezioro nie jest naniesione.

andrzej

Nie znając dokładnego położenia obiektu bez bazy danych znalezienie czegokolwiek
na mapie wektorowej jest bardzo, bardzo utrudnione.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 16:10 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

u810 pisze:Waypointy/POI są niezależne od mapy.
Znem tę filozofię. Tyle, że wcale nie muszę się z nią zgadzać - prawda?
Domyślam się, że w kwestii GPS "wychowałeś się" na układzie: raster + baza POI, dlatego wydaje się to dla Ciebie naturalne. OK.
Ale jest druga strona medalu - jako autor map wektorowych i gps maniak (nie mapo maniak) postrzegam tę kwestię zupełnie inaczej - oderwanie bazy POI od mapy jest dla mnie ..... całkowicie nie naturalne :D Nie wdzę powodów, dla których na mapie miałbym mieć "Śnieżnik", czy przystanek PKS, ale będąc w Siennej nie mógłbym tego znaleźć na mapie inaczej niż "maziając" palcem po ekranie, bądź dogrywając jedną czy drugą bazę POI - no właśnie - jaką, gdzie znaleźć etc?

Coś co jest na mapie powinno się dać wyszukać. A POI są owszem dobre, ale dla baz specjalistycznych, albo zmiennych typu: fotoradar, geocache etc.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:na mapie wektorowej jest bardzo, bardzo utrudnione.
Rozumiem, że na rastrowej jest łatwiejsze :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Nie posługują się bazą danych na rastrach na pewno jest łatwiej :D
A posługując bazą jest bez różnicy, czy wyszukujemy na rastrze czy wektorze.

andrzej
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 16:26 przez asandrzej, łącznie zmieniany 3 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam
RyszardS pisze:Ale ostatnio w Argentynie miałem do czynienia z mapami drukowanymi na białej folii. Mapa na oko przypominała do złudzenia papierową. Nawet w dotyku też na pierwszy rzut...
Kilka miesięcy temu szukając ... jeden z wydawców, słysząc moje narzekania pokazał mi mapę.
:shock: pogniotłem, zgniotłem próbowałem rozerwać i :shock: Miałem ją przed oczami, trzymałem w ręce. przypomina papier jednak w dotyku specyficzna. Nie umiem określić. Jeśli już to różnica między pergaminem do pieczenia (zwykła mapa) a papierem też do pieczenia ale wielokrotnego użytku.
Na moje pytanie dlaczego nie ma takich map. „Papier” kilka razy droższy, na moje, jaka trwała i tak bym kupił z taką trwałością. Nie było odpowiedzi. I można po niej pisać.

Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Taka prawda o bazach włączonych w treść mapy to czasem ... półprawda :-)
Te obiekty, które mają być na mapie wywietlone, muszą być w treści mapy. Jeżeli nie są, to ich po prostu nie widać. A jak podaje asandrzej - czasem nawet w mapie są, ale już jako POI niekoniecznie :-)
Zaletą wysekcjonowanych POI w bazach luzem jest czasem właśnie to, że nie trzeba drżeć o ich obecność w pliku mapy (są tam czy ich nie ma ?).
A stwierdzenie - mam wszystko w mapie wektorowej - też się czasem okazuje być mocno na wyrost ;-)
Pozdrawiam
Ranger
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

RyszardS pisze:Ale nie targa się ani nie moczy (można nawet malować po niej mazakiem a później zetrzeć).
I jak się taką mapą operuje przy wietrze np. 40-50km/h, zwłaszcza w porównaniu z odbiornikiem, który po prostu trzymasz w garści ?

Wiesz, ja mam nawet specjalne kieszenie w swoich turystycznych spodniach, zaprojektowane tak, żeby zmieściła sie w nich przeciętna (złożona) mapa.
Tyle że tę mapę trzeba rozwinąć żeby coś na niej zobaczyć.
Chowanie do kieszeni mokrej mapy (nawet jeśli impregnowanej) też nie należy do przyjemności.
asandrzej
Garniak

Argumenty za wektorem są często formułowane w ten sposób,
„jadą dwa autobusy jeden ładny czerwony a drugi do zajezdni”
co sugeruje, że tylko jeden autobus jest ładny i czerwony.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

kwieto pisze:Tyle że tę mapę trzeba rozwinąć żeby coś na niej zobaczyć.
Chowanie do kieszeni mokrej mapy (nawet jeśli impregnowanej) też nie należy do przyjemności.
Otóż to! W pewnych warunkach wygodniej posługiwać się mapą papierową (polana, słońce, sielanka), w innych wygodniej rastrem w odbiorniku (deszcz, ziąb, grube rękawice, peleryna na plecach).
Na szczęście z błyskawicznie odświeżającymi się JNX-ami, dylematy "raster" czy "wektor" już nie mają miejsca. Po prostu można mieć i jedno, i drugie, i to w dużych ilościach* :)

*Szkoda tylko, że tak długo trzeba było na to udogodnienie czekać.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Ranger - tyle że obecność mapy wektorowej nie wyklucza możliwości dogrania niezależnej bazy POI - jeżeli komuś na takiej bazie zależy. Natomiast rezygnacja z wektora na rzecz rastra z dodatkową bazą POI jest po prostu sztucznym ograniczaniem możliwości. Oczywiście wiem, że takie rozwiązanie zadowoli większość użytkowników, a już na pewno zadowoli wszystkich Kowalskich, ale ja nie jestem ani "wszyscy" ani tym bardziej "Kowalski" :wink: :D
Inna sprawa, że ja naparwdę w ogóle nie wgrywam do outdoorowca żadnych POI, a mój odbiornik i tak wie co ma wiedzieć. Wie nawet - ja nie wiedziałem - że istnieje takie jeziorko, a jakim wspomina Andrzej :D
1.jpg
1.jpg (41.56 KiB) Przejrzano 6607 razy
To jedna z największych zalet tego bałaganu, który nazywam: "optymalny zbiór map wektorowych", bo przecież nie jest tak, że w odbiorniku mam tylko jedną mapę, albo że odbiornik przeszukuje tylko tę mapę, która jest aktywna. Odbiornik domyślnie szuka po wszystkich mapach, albo - opcjonalnie - po konkretnej wskazanej mapie, niezależnie od tego czy aktualnie jest wyświetlana czy też nie.

W sumie - możesz mi wierzyć albo nie - ale jeżeli chodzi o turystykę górską PL/CZ/SK oraz szlajanie się po lasach - także w innych niż południe regionach kraju - nie widzę za bardzo merytorycznej potrzeby ani kombinowania z rastrami, ani z bazą POI. Dla mnie byłby to autentyczny krok wstecz - sztuka dla sztuki. Nawet gdybym jechał na Wolin :D Inna rzecz, że na pewno na tym Wolinie kupiłbym papier, choćby po to by:
Pietern pisze: I żeby mieć co sobie pooglądać w trakcie picia herbaty w schronisku.
Z poprawką Mariusza, że nie koniecznie o herbatkę tu chodzi :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Jakoś pewniej się teraz czuję, mając dla wektora to tło w postaci rastra (które zawsze można wyłączyć).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

@ Lechu
Czy wyświetlając na ekranie raster nie korzystamy z tych samych dobrodziejstw,
wyszukiwania po wszystkich bazach danych.

Czyli jeden jest ładny i czerwony.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Otóż to! W pewnych warunkach wygodniej posługiwać się mapą papierową (polana, słońce, sielanka), w innych wygodniej rastrem w odbiorniku (deszcz, ziąb, grube rękawice, peleryna na plecach).
Przypomnę może, że ja wspomniałem o mapie papierowej na etapie typowego "wymyślania trasy". Kolega u810 rzucił hasło w stylu: "sprawdzam w promieniu 5-10km co jest ciekawego". Oczywiście można to robić "maziając" palcem po ekranie, ale moim zdaniem wygodniej na papierze (alternatywnie: w notebooku, laptopie), dlatego o tym wspomniałem i stąd cała dyskusja płynąca - jak zawsze - w niebezpiecznym kierunku :lol:

@Marko. Dobre samopoczucie - to kwestia psychiki. Trudno z tym polemizować :D
@asandrzej. Pisałem do Rangera. On nie korzysta z map wektorowych pracujących w tle.

Inna sprawa, że nigdy tego nie ukrywałem że dla mnie zawsze priorytetem była i nadal jest czytelność mapy rozumiana jako przejrzystość informacji, informacji, których wizualizacja jest zoptymalizowana pod mój gust i moje potrzeby. Po kiego licha mam stosować coś, co w moim odczuciu nie wnosi zupełnie niczego pożytecznego, a na dodatek psuje mi komfort z korzystania z odbiornika? Nie jestem masochistą. :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ