Błąd obliczania trasy - routing po UMP-Szlaki
Błąd obliczania trasy - routing po UMP-Szlaki
Witam.
Szukałem i nie znalazłem.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem gpsmap 62s.
Wgrałem mapę UMP pcPL wraz z Szlaki UMP, w odbiorniku mam wybraną tylko mapę UMP-Szlaki, UMP-pcPL (w jednej pozycji)
I tu mam problem podczas wyboru, próby zaplanowania trasy, czy to poprzez zaznaczenie miejsca na mapie - Jedz, czy też wyboru np: Miasta: dajmy na przykład Katowice. Zawsze wyskakuje błąd - "Błąd obliczenia trasy".
Trochę czytałem i tak: wyłączyłem w odbiorniku wszystkie mapy poza UMP-Szlaki, UMP-pcPL.
w Konfiguracji->Wyznaczenie trasy mam wybrane:
Wyznaczanie trasy: Czas po drogach
Obliczanie trasy dla: Samoch./motocykl
Zablokuj po drogach: NIE
Zejścia z drogi: Auto
Konfiguracja unikalna (wszystko dozwolone - oprócz zawracania (Zawracanie -Unikaj)
GPS - w trybie demo - pozycja ustawiona na drogę w okolicach Katowic.
Nie wiem, w czym problem - proszę o pomoc - może mapy UMP-pcPL i UMP-Szlaki - zostały wgrane w złej kolejności (są w jednej pozycji, ale wygląda na to, że szlaki są pierwsze). Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nie widać))
Zapomniałem dodac że mam wersję UMP-pcPL-topo - czy ta mapa ma routing? (wersja na mac OSX)
Szukałem i nie znalazłem.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem gpsmap 62s.
Wgrałem mapę UMP pcPL wraz z Szlaki UMP, w odbiorniku mam wybraną tylko mapę UMP-Szlaki, UMP-pcPL (w jednej pozycji)
I tu mam problem podczas wyboru, próby zaplanowania trasy, czy to poprzez zaznaczenie miejsca na mapie - Jedz, czy też wyboru np: Miasta: dajmy na przykład Katowice. Zawsze wyskakuje błąd - "Błąd obliczenia trasy".
Trochę czytałem i tak: wyłączyłem w odbiorniku wszystkie mapy poza UMP-Szlaki, UMP-pcPL.
w Konfiguracji->Wyznaczenie trasy mam wybrane:
Wyznaczanie trasy: Czas po drogach
Obliczanie trasy dla: Samoch./motocykl
Zablokuj po drogach: NIE
Zejścia z drogi: Auto
Konfiguracja unikalna (wszystko dozwolone - oprócz zawracania (Zawracanie -Unikaj)
GPS - w trybie demo - pozycja ustawiona na drogę w okolicach Katowic.
Nie wiem, w czym problem - proszę o pomoc - może mapy UMP-pcPL i UMP-Szlaki - zostały wgrane w złej kolejności (są w jednej pozycji, ale wygląda na to, że szlaki są pierwsze). Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nie widać))
Zapomniałem dodac że mam wersję UMP-pcPL-topo - czy ta mapa ma routing? (wersja na mac OSX)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 10:59 przez Wern, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Błąd obliczania trasy
Wgraj sobie UMP-pcPL w wersji TOPO. Ona już w sobie zawiera szlaki a ponadto wkrótce również będzie miała warstwice.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
a UMP pcPL-topo ma routing?Mariusz65 pisze:Wgraj sobie UMP-pcPL w wersji TOPO. Ona już w sobie zawiera szlaki a ponadto wkrótce również będzie miała warstwice.
różnią się czyś wersje tej mapy na pc vs. Mac OSX
62s + UMP-pcPL
- Mariusz65
- Radny
Jasne, że ma!
Co do Mac to nie wiem.
Co do Mac to nie wiem.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Może proste pytanie- ale jak pisałem jestem nowy - jak usunąć mapy z odbiornika?
62s + UMP-pcPL
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Kontakt:
Wersja drogowa z nakładka szlaki maja routing. Przez to obliczenie głupieje i liczy i po ulicach i po szlakach. Wychodzą straszne głupoty.
Po drogach kalkulujesz do miejsca dojazdu i dalej po szlakach albo od razu TOPO. Tylko tracisz Polskie znaki na mapie.
O wgrywaniu map: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm
Po drogach kalkulujesz do miejsca dojazdu i dalej po szlakach albo od razu TOPO. Tylko tracisz Polskie znaki na mapie.
O wgrywaniu map: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm
- Mariusz65
- Radny
Kasujesz plik *img w którym siedzi dana mapa. Tylko się nie pomyl i nie skasuj innej której nie odzyskaszWern pisze:jak usunąć mapy z odbiornika?
Lepiej zamiast kasować przenieś na PC to będziesz mógł w razie pomyłki przywrócić.
Gpsmap 62s obsługuje różne nazwy plików *IMG więc po wgraniu nowej mapy zawsze zmieniaj nazwę pliku gmapsupp.img (taką nazwę pliku nadaje MapSource). Jeśli nie zmienisz to wgrywając kolejną mapę skasujesz poprzednią.
Ku przestrodze
Zrób sobie kopię zapasową.
Pozdrawiam Mariusz
Dzięki
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 12:35 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięty cytat
Powód: usunięty cytat
62s + UMP-pcPL
To chyba za duży skrót jak na początkującego. Jeśli chcesz nawigować po drogach to musisz wyłączyć w odbiorniku mapę UMP-Szlaki. Jeśli jesteś w terenie i chcesz wyliczyć trasę wyłącznie po szlakach to włączasz UMP-Szlaki. A teraz uwaga: wersja topo zawiera szlaki ale nierutowalne! to jest tylko "widok" szlaku. Jeśli wgrasz sobie topo zamiast wersji samochodowej to tak samo musisz dograć Szlaki aby po nich nawigować i tak samo wyłączasz Szlaki aby wyliczyć trasę po drogach a włączasz aby wyliczyć po szlakach. Jasne? W wersji topo dostaniesz dodatkowo elementy topograficzne niewystępujące w wersji samochodowej czyli szczyty, kapliczki itp. W tej chwili dodawane są również warstwice.Zachu pisze:Po drogach kalkulujesz do miejsca dojazdu i dalej po szlakach albo od razu TOPO. Tylko tracisz Polskie znaki na mapie.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Dzięki
Rozumiem - problem w tym, że ja mam mapę Topo i szlaki w jednej pozycji - Odbiornik widzi je, jako jedną mapę
Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nazwy nie widać, całość w jednej pozycji jako jedna mapa).
Podczas przesyłania zaznaczyłem obie na raz - może, dlatego je złączył.
Spróbuję je usunąć i wgrać pojedynczo.
Rozumiem - problem w tym, że ja mam mapę Topo i szlaki w jednej pozycji - Odbiornik widzi je, jako jedną mapę
Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nazwy nie widać, całość w jednej pozycji jako jedna mapa).
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 19:17 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto cytat
Powód: usunięto cytat
62s + UMP-pcPL
- Mariusz65
- Radny
Herezja! Do TOPO nie potrzeba dogrywać szlakówndmystko pisze:Jeśli wgrasz sobie topo zamiast wersji samochodowej to tak samo musisz dograć Szlaki...
Pod szlakami (które są w topo) są drogi i ścieżki po których prowadzi routing!
Więc po co Ci podwójny routing na tym samym szlaku
@Wern – Usuń ten plik z UMP i ze szlakami i wgraj samo UMP TOPO! Będzie OK.
Nie cytuj postów poprzedzających, bo znów moderator będzie miał robotę
Pozdrawiam Mariusz
No, prawie. Jeśli Ci obojętne czy idziesz po szlaku czy nie to wystarczy TOPO ale jeśli chcesz mieć routing wyłącznie po szlaku to musisz korzystać z UMP-Szlaki, która się nie łączy z innymi drogami. Szlak jest zwykle poprowadzony z sensem i nie każdy skrót jest wart aby nim pójść.Mariusz65 pisze:Herezja!
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
- Mariusz65
- Radny
Szczerze mówiąc z routingu po szlakach korzystałem tylko raz w Tatrach i tylko dlatego aby mieć prawidłowe wskazania komputera podróży jak ETA itp. Routing idealnie prowadził drogą do początku szlaku a później szlakiem. Może i są gdzieś przypadki, że routing po TOPO zbacza ze szlaku w boczną drogę… W każdym razie ja nie widzę potrzeby dogrywania szlaków do TOPO. Moim zdaniem to niepotrzebne dyblowanie danych.
Pozdrawiam Mariusz
Wtedy " wyłączanie" powinno działać osobno dla każdej mapy. 62-ka ma troszkę inny sposób zarządzania mapami niż "dotykowce" (tak gdzieś mi się o uszy odbiło) ", wiec najlepiej każdą z map należny przesyłać jako osobny pliki.Wern pisze: Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nazwy nie widać, całość w jednej pozycji jako jedna mapa).
Pozdrawiam.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!