Błąd obliczania trasy - routing po UMP-Szlaki

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wern
Początkujący

Błąd obliczania trasy - routing po UMP-Szlaki

Post autor: Wern »

Witam.

Szukałem i nie znalazłem.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem gpsmap 62s.
Wgrałem mapę UMP pcPL wraz z Szlaki UMP, w odbiorniku mam wybraną tylko mapę UMP-Szlaki, UMP-pcPL (w jednej pozycji)
I tu mam problem podczas wyboru, próby zaplanowania trasy, czy to poprzez zaznaczenie miejsca na mapie - Jedz, czy też wyboru np: Miasta: dajmy na przykład Katowice. Zawsze wyskakuje błąd - "Błąd obliczenia trasy".

Trochę czytałem i tak: wyłączyłem w odbiorniku wszystkie mapy poza UMP-Szlaki, UMP-pcPL.
w Konfiguracji->Wyznaczenie trasy mam wybrane:
Wyznaczanie trasy: Czas po drogach
Obliczanie trasy dla: Samoch./motocykl
Zablokuj po drogach: NIE
Zejścia z drogi: Auto
Konfiguracja unikalna (wszystko dozwolone - oprócz zawracania (Zawracanie -Unikaj)

GPS - w trybie demo - pozycja ustawiona na drogę w okolicach Katowic.

Nie wiem, w czym problem - proszę o pomoc - może mapy UMP-pcPL i UMP-Szlaki - zostały wgrane w złej kolejności (są w jednej pozycji, ale wygląda na to, że szlaki są pierwsze). Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nie widać))

Zapomniałem dodac że mam wersję UMP-pcPL-topo - czy ta mapa ma routing? (wersja na mac OSX)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 10:59 przez Wern, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Błąd obliczania trasy

Post autor: Mariusz65 »

Wgraj sobie UMP-pcPL w wersji TOPO. Ona już w sobie zawiera szlaki a ponadto wkrótce również będzie miała warstwice.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Wern
Początkujący

Mariusz65 pisze:Wgraj sobie UMP-pcPL w wersji TOPO. Ona już w sobie zawiera szlaki a ponadto wkrótce również będzie miała warstwice.
a UMP pcPL-topo ma routing?
różnią się czyś wersje tej mapy na pc vs. Mac OSX
62s + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Jasne, że ma!
Co do Mac to nie wiem.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Wern
Początkujący

Może proste pytanie- ale jak pisałem jestem nowy - jak usunąć mapy z odbiornika?
62s + UMP-pcPL
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Wersja drogowa z nakładka szlaki maja routing. Przez to obliczenie głupieje i liczy i po ulicach i po szlakach. Wychodzą straszne głupoty.
Po drogach kalkulujesz do miejsca dojazdu i dalej po szlakach albo od razu TOPO. Tylko tracisz Polskie znaki na mapie.
O wgrywaniu map: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wern
Początkujący

Dzięki - spróbuje w domu i dam znać
62s + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Wern pisze:jak usunąć mapy z odbiornika?
Kasujesz plik *img w którym siedzi dana mapa. Tylko się nie pomyl i nie skasuj innej której nie odzyskasz :!: ;-)
Lepiej zamiast kasować przenieś na PC to będziesz mógł w razie pomyłki przywrócić.

Gpsmap 62s obsługuje różne nazwy plików *IMG więc po wgraniu nowej mapy zawsze zmieniaj nazwę pliku gmapsupp.img (taką nazwę pliku nadaje MapSource). Jeśli nie zmienisz to wgrywając kolejną mapę skasujesz poprzednią.

Ku przestrodze :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=9514
Zrób sobie kopię zapasową.
Pozdrawiam Mariusz
Wern
Początkujący

Dzięki
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 12:35 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięty cytat
62s + UMP-pcPL
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Zachu pisze:Po drogach kalkulujesz do miejsca dojazdu i dalej po szlakach albo od razu TOPO. Tylko tracisz Polskie znaki na mapie.
To chyba za duży skrót jak na początkującego. Jeśli chcesz nawigować po drogach to musisz wyłączyć w odbiorniku mapę UMP-Szlaki. Jeśli jesteś w terenie i chcesz wyliczyć trasę wyłącznie po szlakach to włączasz UMP-Szlaki. A teraz uwaga: wersja topo zawiera szlaki ale nierutowalne! to jest tylko "widok" szlaku. Jeśli wgrasz sobie topo zamiast wersji samochodowej to tak samo musisz dograć Szlaki aby po nich nawigować i tak samo wyłączasz Szlaki aby wyliczyć trasę po drogach a włączasz aby wyliczyć po szlakach. Jasne? W wersji topo dostaniesz dodatkowo elementy topograficzne niewystępujące w wersji samochodowej czyli szczyty, kapliczki itp. W tej chwili dodawane są również warstwice.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Wern
Początkujący

Dzięki

Rozumiem - problem w tym, że ja mam mapę Topo i szlaki w jednej pozycji - Odbiornik widzi je, jako jedną mapę

Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nazwy nie widać, całość w jednej pozycji jako jedna mapa).
Podczas przesyłania zaznaczyłem obie na raz - może, dlatego je złączył.
Spróbuję je usunąć i wgrać pojedynczo.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 19:17 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto cytat
62s + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

ndmystko pisze:Jeśli wgrasz sobie topo zamiast wersji samochodowej to tak samo musisz dograć Szlaki...
Herezja! Do TOPO nie potrzeba dogrywać szlaków :!:
Pod szlakami (które są w topo) są drogi i ścieżki po których prowadzi routing!
Więc po co Ci podwójny routing na tym samym szlaku :shock:

@Wern – Usuń ten plik z UMP i ze szlakami i wgraj samo UMP TOPO! Będzie OK.
Nie cytuj postów poprzedzających, bo znów moderator będzie miał robotę ;-)
Pozdrawiam Mariusz
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Mariusz65 pisze:Herezja!
No, prawie. Jeśli Ci obojętne czy idziesz po szlaku czy nie to wystarczy TOPO ale jeśli chcesz mieć routing wyłącznie po szlaku to musisz korzystać z UMP-Szlaki, która się nie łączy z innymi drogami. Szlak jest zwykle poprowadzony z sensem i nie każdy skrót jest wart aby nim pójść.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Szczerze mówiąc z routingu po szlakach korzystałem tylko raz w Tatrach i tylko dlatego aby mieć prawidłowe wskazania komputera podróży jak ETA itp. Routing idealnie prowadził drogą do początku szlaku a później szlakiem. Może i są gdzieś przypadki, że routing po TOPO zbacza ze szlaku w boczną drogę… W każdym razie ja nie widzę potrzeby dogrywania szlaków do TOPO. Moim zdaniem to niepotrzebne dyblowanie danych.
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Wern pisze: Dokładnie wygląda to tak w wyborze mapy: Włączone - UMP-Szlaki, UMP- (reszty nazwy nie widać, całość w jednej pozycji jako jedna mapa).
Podczas przesyłania zaznaczyłem obie na raz - może, dlatego je złączył.
Spróbuję je usunąć i wgrać pojedynczo.
Wtedy " wyłączanie" powinno działać osobno dla każdej mapy. 62-ka ma troszkę inny sposób zarządzania mapami niż "dotykowce" (tak gdzieś mi się o uszy odbiło) ", wiec najlepiej każdą z map należny przesyłać jako osobny pliki.

Pozdrawiam.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
ODPOWIEDZ