RideWithGPS

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
henrykwk
Nowy

RideWithGPS

Post autor: henrykwk »

Pod koniec listopada GarminConnect nawiązał współpracę z Microsoftem, co spowodowało zamianę GoogleMaps na BingMaps. Bing jest niazadowalający. Mapy satelitarne są o słabej rozdzielczości i mocno nieaktualne (przynajmniej na śląsku, jestem z Gliwic). Szukałem coś w zamian, i znalazłem RideWithGPS. Przypadł mi do gustu. Program jest w języku angielskim, ale to nie problem. Wystarczy mieć w przeglądarce jakiegoś translatora i program czytamy w języku polskim, momentami trochę śmiesznym, ale fachowiec wie o co chodzi. Poniżej kilka zrzutów:
Snap_2011.01.20 11.47.png
Snap_2011.01.20 11.53.png
Pozdrawiam, Henryk.
henrykwk
Nowy

Re: RideWithGPS

To jeszcze raz ja, Henryk, rowerzysta rekreacyjny, około 7 000 km rocznie, po drugorzędnych drogach i bezdrożach. Zamieszczam następne zrzuty z RideWithGPS.
Snap_2011.01.20 12.12.png
Snap_2011.01.20 12.20.png
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Dzięki Henryk. We czwartek przeczytałem o RideWithGPS, założyłem konto, wyrysowałem wycieczkę, wgrałem do nawigacji a już w sobotę ratował mi tyłek. Władowałem się na szlak mało używany, po świeżym opadzie śniegu, z odcinkami biegnącymi przez polany więc brak oznakowania i biała plama śniegu dookoła. Do tego chmura szybko się obniżała a dzień nie z gumy więc też się kończył. Przydał się gps jak rzadko ale gdybym nie poznał we czwartek RideWithGPS to dziś bym szedł bez wyrysowanej trasy bo przecież "po szlaku"!

A przy okazji, google ma całkiem precyzyjny widok 3D. Szlak wyklikałem po rzeźbie terenu bo ścieżka w lesie nie jest widoczna z satelity czy nawet samolotu. Całkiem dokładnie przebieg wyklikany pokrył się z rzeczywistym. Dobry ten serwis i wygodny w użyciu.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 22:24 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączono posty
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
marmat
Początkujący

Post autor: marmat »

Jakiej przeglądarki używasz i jakiego plugina (translatora)?
henrykwk
Nowy

marmat pisze:Jakiej przeglądarki używasz i jakiego plugina (translatora)?
Używam IE8 z Google Talboor oraz Opera 11 z rozszerzeniem Google Translator: Narzędzia - Rozszerzenia - Pobierz rozszerzenia. Plugin pokaże się na pasku u góry po prawej stronie. U mnie automatycznie tłumaczy każdą stronę na polski.
Na forum polecają do tworzenia tras również stronę: http://www.bikemap.net/route/create. Jednak ta strona przy tworzeniu długich tras, ponad 800 km, wysypuje się i nie można odzyskać dotychczas zapisanej trasy. Przynajmniej ja nie potrafię. Notomiast w RideWithGPS trasy około 1000 km bezproblemowo wytyczyłem i zapisałem w TCX i GPX w ciągu kiludziesięciu minut. Ride ma jeszcze jedną zaletę, automatycznie przesuwa mapę po każdym dodanym punkcie. Pozdrawiam.
Dla przykładu zrzut trasy w Hiszpanii.
camino1.jpg
henrykwk
Nowy

marmat pisze:Jakiej przeglądarki używasz i jakiego plugina (translatora)?
Mały informator o stronie:
RideWithGPS-tutorial.png
ODPOWIEDZ