Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Przy uruchamianiu Colorado można spokojnie wypić małą kawę. :?
Wywal z niego rastry, zostaw tylko wektorową Góry_PL, a będzie jak nowo narodzony :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Potwierdzam :)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

PUWG w skali 1:10tys. jest mocno poszatkowana
Mozna to obejsc skladajac z 2-3 roznych zrodel jedna mape. Przypomina to prace z warstwami lub na foliogramach - jesli warstwa na wierzchu nie zawiera mapy, to przez taka "dziure w mapie" widac warstwe nizej.
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopi ... 1892#41892
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

GPS Maniak pisze: PS. Przy okazji. Wiem, ze jestem stary dziadek, ale na Forum mówimy sobie "per TY". "Pan" jakoś mnie krępuje :wink: :D
Tak mnie w domu nauczyli, to z szacunku, ale jakbyśmy się kiedyś na szlaku spotkali w Bieszczadach to na pewno powiem Ci "cześć" a tutaj na forum sukcesywnie się przestawię.
Alf/red/ pisze: E? Ale kiedy i jak? Bo nie kojarzę.
Co by trzeba było (z)robić? Wszystkie POI zamieniać do formatu takiego, jak radary? Rozumiem, że wtedy zwolennik podkładów rastrowych dogrywałby takie punkty, i miał wyszukiwanie (+dane adresowe) bez rutingu po kreskach dróg? Dla których modeli poza 62 to by działało?
na adres ump@ump.waw.polska 10 lutego napisałem takie krótkie zapytanie o te POI. Działałoby to na 62, Oregonach, Dakota i Colorado czyli wszystkich tych z obsługą Custom Maps. POI by się ładowało jak fotoradary przez POI loader i tylko ustawić by trzeba które odbiornik ma pokazywać.

Zastosowanie: jadąc rowerem by widział człowiek, że coś tutaj jest i wymaga uwagi a nie koniecznie ta osoba wie jak to się nazywa, żeby korzystać z wyszukiwania (jak np. Pomnik Samarytan w Szczecinie o którego istanieniu nigdy nie widziałem mimo, że całe życie tam mieszkam :P) i sobie to wyszukać. Ot takie po prostu spontaniczne pogłębianie wiedzy na temat swojej okolicy, czasami rzeczy oczywistych, innym razem mniej znanych ale wartych odkrycia.
Zetor pisze:Po co tu aż tak kombinować :)
Po prostu wrzucasz UMP-a na Garmina i masz już wszystkie POIs w odpowiednich kat. z pełnym wyszukiwaniem.
Niezalezienie od tego czy mapa jest aktywna czy nie.
Wydaje mi się, aczkolowiek nie jestem pewien, że pojawiałyby się one fizycznie na mapie tylko przy włączonym UMP Topo w ustawieniach, a gdyby ją włączyć to automatycznie i warstwice, które zmianią raster w nieczytelny.
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Masz racje. W tym przypadku ikony nie będą pokazywane, będzie działać tylko wyszukiwanie. Niedokładnie czytałem :oops:
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
luke1984
Początkujący

Może ja zbyt lakonicznie zapytałem, ale myślę, że rozumiesz teraz o co mi chodzi. Chcę, żeby te POI były jak geocache, zawsze na wierzchu, a ponieważ nie ma ich wiele w mojej okolicy nie powinny zaśmiecić widoku. Generalnie mam wielki szacunek dla UMP bo widziałem poprzedzenia wersję GPmapy Topo i tam nie było właściwie nic!
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Majsterkując trochę z Geoxa zauważyłem, ze w funkcji "idź do" pozamieniane są współrzędne prostokątne XY. Chyba dotychczas nikt tego nie opisał, przynajmniej ja nie znalazłem. Próbując wpisać wsp. z Geoportalu (XY) nijak nie moglem się przenieść w Geoxa na pożądany teren :) .
Wystarczyło zmienić wsp. z XY na YX.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 20:33 przez Zetor, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Zetor
Klik!
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Jak zmieniasz (X) na większą wartość, przesuwasz się w kierunku wschodnim,
zmieniając warność (Y) na większą przesuwasz się w kierunku północy.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Moze mam jaka inna wersje Geoxa, ale nawet na stronie Lecha w artykule o Geoxa jest tez ten problem. Wczytaj do Geoxa wsp. z Geoportalu i zobacz czy przeniesiesz sie na to samo miejsce. U mnie z Poj. Drawskiego przeniosłem się gdzieś w G. Świętokrzyskie. Przeliczałem wsp. XY na Lan. Lon.( z Geoportalu) programem "Transform" i na Geoportalu jest ok, czyli w Geoxa coś nie teges.
pozdrawiam Zetor
Klik!
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Nie pobierałem współrzędnych z Geoportalu.
Mam zapisane w .gprx kilka lokalizacji, wczytuję, modyfikuję dane i jestem tam, gdzie chcę być.
Tak jak napisałem zmiana wartości (Y) przesuwa mapę w kierunku północnym.

Pozdrawiam
Sprawdziłem współrzędne są tylko, odwrócone.

Wpisz (X 290804,000000) (Y 633383,000000) Będziesz miał Drawsko Pomorskie na ekranie.
Ustaw skalę na 50000, warstwa Topo 50_65
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

luke1984 pisze:na adres ump@ump.waw.polska
Nie ma takiej domeny polska. Nie dostałeś błędu?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
luke1984
Początkujący

Faktycznie. widocznie późno było i nawet się nie zastanawiałem nad tym. Mniejsza o to, ale czy to problem te POI wyeksportować z UMP?
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

luke1984 pisze:czy to problem te POI wyeksportować z UMP?
Niby nie, ale wolałbym to jakoś zaplanować, żeby miało ręce i nogi. A może nawet więcej odnóży przy okazji będzie można domontować.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
luke1984
Początkujący

Czekam jak się rozwinie sprawa w sąsiednim wątku, ale oprócz tej mapy transparentnej może faktycznie dałoby się odfiltrować od UMP Topo same poziomice a resztę zostawić?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Zetor pisze:ale nawet na stronie Lecha w artykule o Geoxa jest tez ten problem
Zarówno w Geoxie jak też u mnie, wszystko jest OK. To raczej na Geoportalu ktoś dał ciała i pomylił oś poziomą z osią pionową :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ