UMP Topo - wyłączenie poziomic

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: UMP Topo - wyłączenie poziomic

Post autor: Mariusz65 »

Łatwiejsze od grzebania w typie i możliwe do wykonania z poziomu odbiornika było by włączenie lub wyłączenie nakładki z oddzielnymi warstwicami. Ja miałem tak do tej pory.

Dla mnie warstwice w mapie topo to rzecz oczywista (bez warstwic są NI i ogonkowa), ale widzę, że część kolegów używa UMP TOPO jako podkładu do rastra lub do jazdy różnymi środkami lokomocji więc nigdy się wszystkim nie dogodzi.

Skoro są narzekania to może i na ten temat Alf/red/ najpierw powinien założyć ankietę…
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Maniek007
Początkujący

Post autor: Maniek007 »

@Mariusz65, ja do tej pory także używałem osobnych warstwic - ze strony GPS Maniaka.
Używałem ich do pieszych wędrówek, a na rower bez warstwic i było ok.
Może to faktycznie byłby najlepszy pomysł.
GPSmap 62s
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ja akurat jestem i byłem za warstwicami bo moim zdaniem właśnie po to jest w UMP wersja TOPO. Mapa topo powinna zawierać odzwierciedlenie ukształtowania terenu.
No ale skoro tacy jak ja są w mniejszości…
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Osobiście także uważam że warstwice w UMP powodują, że ta mapa faktycznie jest mapą topo. Widać do warstwic przyzwyczaiłem się już w GMapie Topo 2009 :D

Pogrzebałem trochę w pliku TYP (jako rzekł GPS Maniak trzy grzębnięcia ;) ) i "wyłączyłem" wyświetlanie warstwic.
W internetowym Edytorze plików TYP dla typów linii "Land Contour" (0x20, 0x21, 0x22) w tekstowej reprezentacji bitmapy ustawiłem same zera. Linię warstwic na mapie zniknęły (wizualnie). W dalszym stopniu wyświetlają się jednak opisy poziomic np. "310". Chyba można jakoś wymusić, by te opisy były niewidoczne, ale tego już nie wiem. Wynikowy plik TYP zamieszczam w załączniku.

Może taka wersja skórki do UMP topo zadowoli zwolenników braku poziomic ;)

Mi osobiście poziomice bardzo pasują - wiem kiedy będę miał pod górkę :D W żadnym też stopniu nie jestem zwolennikiem usuwania warstwic z UMP topo. Wydaje mi się, że jeśli osób narzekających na warstwice będzie więcej, należałoby kombinować coś w stylu dodatkowej skórki ukrywającego warstwice niż (gdyby komukolwiek przyszło to do głowy) usuwanie warstwic z mapy.
Załączniki
reczniak.zip
(19.79 KiB) Pobrany 393 razy
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Scubany pisze:Chyba można jakoś wymusić, by te opisy były niewidoczne, ale tego już nie wiem.
Klikasz na Extended labels i w polu Font style wybierasz no label (invisible) :D
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Ooo i już człowiek mądrzejszy na przyszłość :lol:
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)

Był:
Maniek007
Początkujący

Więcej nie marudze :wink:
Macie racje - mapa TOPO powinna mieć warstwice i koniec.

Jak człowiek przywyknie do ich widoku to wyłapanie drogi na ich tle nie będzie stanowić problemu, a do pieszych wędrówek będą jak znalazł.
Nie będzie już potrzeby dogrywania kolejnej warstwy z osobnymi warstwicami.
GPSmap 62s
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Zamieszczam poprawiony plik TYP dla UMP topo z niewidocznymi warstwicami i labelami.
Załączniki
reczniak.zip
(19.79 KiB) Pobrany 384 razy
Aktualnie:

Był:
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Plik typ to tylko ukrycie problemu - nadal warstwice są, nadal będą się wyświetlać jak na nie najedziesz strzałką, nadal mapa jest większa.
Ja wciąż nie wiem, czy wyraz "topo" w nazwie powinien wymuszać warstwice, i na odwrót, czy obecność warstwic wystarczy do nazwania mapy że jest topo. No może ankieta by pomogła zdecydować... W ten sposób można by zrobić ankietę, czy słońce powinno wschodzić na wschodzie...
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Maniek007
Początkujący

Alf/red/ pisze:W ten sposób można by zrobić ankietę, czy słońce powinno wschodzić na wschodzie...
Nie do końca :wink:
Na słońce nie mamy wpływu, a na warstwice w UMP już tak :D
GPSmap 62s
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

Mimo, ze warstwice mi przeszkadzaja musze sie zgodzic z przedmowcami, ze mapa topo powinna miec warstwice i chyba tak trzeba to pozostawic. Moznaby zrobic tak ze warstwice by byly w formie osobnej nakladki jak niektorzy sugeruja, ale to znow ktos inny stwierdzi ze jest to za duzo roboty instalowac dwie mapy na raz i kombinowac z nazwami albo laczyc je ze soba gmaptoolem.

Ja ze swojej strony skorzystam z modyfikacji tego pliku typ i warstwice ukryje, albo sciagne wersje NT z nakladka szlaki i efekt wizualny powinien byc ten sam - brak warstwic na rower.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Alf/red/ pisze:Plik typ to tylko ukrycie problemu - nadal warstwice są, nadal będą się wyświetlać jak na nie najedziesz strzałką, nadal mapa jest większa.
Można kombinować, zrobić 2 mapy albo zrobić mapę z 2 warstwami. Moim zdaniem to wszystko skomplikuje sprawę i użytkownicy będą zgłaszać więcej problemów.

Jeżeli UMP ma zmierzać w kierunku TOPO, to mapa powinna mieć warstwice. Ponadto w takim zestawie jest bezpośrednim zamiennikiem dla Garminowskiej Topo :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

popej pisze:Jeżeli UMP ma zmierzać w kierunku TOPO, to mapa powinna mieć warstwice. Ponadto w takim zestawie jest bezpośrednim zamiennikiem dla Garminowskiej Topo :)
Amen.

A jeśli komuś przeszkadzają warstwice na mapie TOPO, to przepraszam, ale ja wysiadam.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ja też uważam, że zbytnie mnożenie bytów to dodatkowe komplikacje.
Jeśli warstwice wybitnie komuś przeszkadzają to jest wersja NI.

Ja idąc w góry wolę widzieć warstwice niż białą lub zieloną plamę :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=116021#p116021
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Mariusz65 pisze: Ja idąc w góry wolę widzieć warstwice niż białą lub zieloną plamę :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=116021#p116021
Ja wolę widzieć nie tylko warstwice, jakieś strumyki, stawy, czyli to, co jest na tym obszarze.
665.jpg
665.jpg (34.79 KiB) Przejrzano 10799 razy
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
ODPOWIEDZ