ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie
Re: Jakie baterie AA najlepsze do 62S ?
Eneloop ladowane lub lekkie litowe energizery l91
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Albo padnięte akumulatorki, albo wybrany zły typ baterii w odbiorniku.Pienislaw pisze:Garmin 62S dziwnie się zachowuje, pokazuje pełną baterię, za jakiś czas ubywa mu 1 kreski z 4 a potem nagle cyk i się wyłącza.
Mogę na etykietce nakleić 7000mAh, tylko jak to się będzie miało do realnej pojemności ogniwa?Pienislaw pisze:Na Allegro widzę takie z 4700mAh ale są dziwnie tańsze od tych z 2500mAh.
Mało prawdopodobne żeby firma "no name" przekroczyła maksymalne pojemności osiągane przez "renomowanych producentów"
Poczytaj wątek polecany prze Artura, tam jest sporo w temacie baterii
- globtroter_meteoryt
- Początkujący
- Kontakt:
Ja podejrzewam, że coś nie tak z bateriami, jakie w nim używasz.
Ja też mam 62s i używam Duracell 2650mAh, a ładuje je BC-700 i jak na razie (około. 12h ciągłego używania ), mam wszystkie kreski baterii.
Ja też mam 62s i używam Duracell 2650mAh, a ładuje je BC-700 i jak na razie (około. 12h ciągłego używania ), mam wszystkie kreski baterii.
Pozdrawiam Kamil.
Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
Ja używam Eneloopów z nowej serii UTGA, o pojemności 2k. Bez funkcji oszczędzania energii 62s "chodzi" na nich ok 17 godzin. Byłem na kilku wycieczkach, gdzie intensywnie bawiłem się urządzeniem, jak nastolatek przyrodzeniem, i spoko na cały dzień wystarczają. Test na zimnym (od -5 do -17) i żadnych różnic, też działał 17 godzin. Ale wtedy tylko sobie leżał i dobrze wyglądał, w zasadzie go nie używałem. Wynik na GP ReCyko jest zaskakująco zbieżny, czyli jakieś 17 godzin. ReCyko na mrozie nie testowałem.
Ładowanie, używam zwykłych ładowarek GP, które chwalą się, że ładują w akumulatorka prundem o natężeniu 160mAh. Proces ten przerywam po ok. 24 godzinach.
Ładowanie, używam zwykłych ładowarek GP, które chwalą się, że ładują w akumulatorka prundem o natężeniu 160mAh. Proces ten przerywam po ok. 24 godzinach.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
Tu też się nie ma czym cieszyć, bo gdzieś tak w 50% akumulatory powinny sie już wyładować i powrót do rzeczywistości może być przykry, zwłaszcza gdy zostaniesz w jakiejś głuszy z komunikatem "batteries low", choć przed chwilą odbiornik wskazywał 100%. Generalnie chyba Garmin lekko użycza ciała z kalibracją odczytu stanu baterii, bo w moim Legendzie H czego bym nie wpakował to po 1-2 godzinach zostaję z 2 kreskami (na 4), po kolejnych 2 - już tylko 1 kreska, po następnych 15 - wzmiankowane "batteries low" i jeszcze godzina luzuglobtroter_meteoryt pisze:Ja też mam 62s i używam Duracell 2650mAh, a ładuje je BC-700 i jak na razie (około. 12h ciągłego używania ), mam wszystkie kreski baterii.

Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro

To ja mam dokładnie na odwrót...

Przez ok 15 godzin jest full, znaczy 4 kreski, później spada na 3 i wtedy wiem, że mam jeszcze godzinę, góra dwie do padu baterii.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- globtroter_meteoryt
- Początkujący
- Kontakt:
traper_24 pisze:Tu też się nie ma czym cieszyć, bo gdzieś tak w 50% akumulatory powinny sie już wyładować i powrót do rzeczywistości może być przykry, zwłaszcza gdy zostaniesz w jakiejś głuszy z komunikatem "batteries low", choć przed chwilą odbiornik wskazywał 100%. Generalnie chyba Garmin lekko użycza ciała z kalibracją odczytu stanu baterii, bo w moim Legendzie H czego bym nie wpakował to po 1-2 godzinach zostaję z 2 kreskami (na 4), po kolejnych 2 - już tylko 1 kreska, po następnych 15 - wzmiankowane "batteries low" i jeszcze godzina luzuglobtroter_meteoryt pisze:Ja też mam 62s i używam Duracell 2650mAh, a ładuje je BC-700 i jak na razie (około. 12h ciągłego używania ), mam wszystkie kreski baterii.
Czyli nie ma co się sugerować tymi kreskami stanu baterii, tylko po prostu mieć zawsze ze sobą zapasowe baterie i tyle. Nawet jeśli Garmin by prawidłowo wskazywał z tym stanem baterii to chyba i tak lepiej być zabezpieczonym przed wyładowaniem baterii w naszym GarminiePietern pisze:![]()
To ja mam dokładnie na odwrót...![]()
Przez ok 15 godzin jest full, znaczy 4 kreski, później spada na 3 i wtedy wiem, że mam jeszcze godzinę, góra dwie do padu baterii.

Pozdrawiam Kamil.
Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
Posiadane GPS-y :
Garmin 62s
Ja tak na wszelki wypadek, zawsze zabieram ze sobą, dodatkowe 3 komplety (6szt.). Oczywiście oprócz tych, które aktualnie używam. 

Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Pewnie mierzy napięcie, a przy współczesnych akumulatorach taki pomiar praktycznie nic nie nic nie dajeGeneralnie chyba Garmin lekko użycza ciała z kalibracją odczytu stanu baterii

Nüvi-765
Nie do końca...globtroter_meteoryt pisze:Czyli nie ma co się sugerować tymi kreskami stanu baterii, tylko po prostu mieć zawsze ze sobą zapasowe baterie i tyle. Nawet jeśli Garmin by prawidłowo wskazywał z tym stanem baterii to chyba i tak lepiej być zabezpieczonym przed wyładowaniem baterii w naszym GarminiePietern pisze:To ja mam dokładnie na odwrót...
![]()
U mnie wynik jest powtarzalny, czyli trzeba rozpoznać jak Twój odbiornik mierzy zużycie baterii i później w zasadzie można się tym kierować.
A zapas zawsze można mieć, jak kto lubi.

Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
A próbowaliście zmienić typ baterii w ustawieniach nawigacji? Ja mam Legenda HCx i też mi źle pokazywał stan baterii aż zmieniłem typ na inny, pozornie nieprawidłowy, i teraz pokazuje całkiem precyzyjnie. Nie pamiętam dokładnie na co zmieniłem ale chyba na "bateria alkaliczne" podczas gdy korzystam z akumulatorków, ostatnio Eneloop.Pietern pisze:![]()
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
U mnie na bateriach Eneloop i ustawionym 'NiMH' od momentu komunikatu "Low battery" do wyłączenia się 62s jest ok. 20 minut, przy czym przez większą część czasu wyświetlacz (nie tylko podświetlenie) jest wyłączony, a jak już działa to na 50% oświetlenia.
Polecam Sanyo Eneloop 2000mA a teraz od grudnia 2010r sa już 2500 mA.
Mam kilka sztuk i są super. lampa błyskowa, zabawki itp.
Ale akumulatorki to jedno a sposób ładowania to druga sprawa.
Jeśli będą ładowane szybką ładowarką, która ładuje je dużym prądem
to ich wydajność nie będzie najlepsza.
Dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą mikroprocesorową ładowarkę, która pozwoli na ustawienie prądu ładowania.
Ja mam Icharger BC 700 i jestem zadowolony.
Można ustawić trzy wartości prądu ładowania i rozładowywania - przed ładowaniem włączyć mogę rozładowanie.
Po naładowaniu podaje jaka akumulator ma pojemność itp.
Ma też ciekawą opcję regeneracji akumulatorów - ładuje i rozładowuje aż akumulator przestaje zwiększać pojemność.
Proces co prawda może trwać trzy dni ale z akumulatorów 2000mA które trzymały 700mA po regeneracji było 1500mA
Mam kilka sztuk i są super. lampa błyskowa, zabawki itp.
Ale akumulatorki to jedno a sposób ładowania to druga sprawa.
Jeśli będą ładowane szybką ładowarką, która ładuje je dużym prądem
to ich wydajność nie będzie najlepsza.
Dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą mikroprocesorową ładowarkę, która pozwoli na ustawienie prądu ładowania.
Ja mam Icharger BC 700 i jestem zadowolony.
Można ustawić trzy wartości prądu ładowania i rozładowywania - przed ładowaniem włączyć mogę rozładowanie.
Po naładowaniu podaje jaka akumulator ma pojemność itp.
Ma też ciekawą opcję regeneracji akumulatorów - ładuje i rozładowuje aż akumulator przestaje zwiększać pojemność.
Proces co prawda może trwać trzy dni ale z akumulatorów 2000mA które trzymały 700mA po regeneracji było 1500mA
HTC HD2
Ja bym do grupy przewagi dodał jeszcze MH-C9000.wodzirej pisze: ...(z przewagą BC 700/900)...
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Re: Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych
Ładuję ładowarką BC-700 wspomniane GP 2700 i otrzymujęScubany pisze:Baterię GP 2700 również roczne mają pojemność... 1800mAh, ale od początku użytkowania wydawało mi się, że kupiłem zleżałe egzemplarze.
status 'Full' już przy około 1600 mAh. Pisaliście coś o ich
formatowaniu - czy mogę mieć nadzieję że wzrośnie ich
pojemność do nominalnej przy kolejnych ładowaniach,
czy to felerne egzemplarze? Dwa z czterech takie... :/
Szy.