Jak wrzucić plik KMZ do Garmina (60 CSX)??

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
szofer
Początkujący

Jak wrzucić plik KMZ do Garmina (60 CSX)??

Post autor: szofer »

Witam na forum. Dopiero zaczynam zabawę z GPSem w ręku i jestem kompletnym laikiem. Chodzi o to że chciałbym mapki rastrowe z geoportalu wrzucać do odbiornika.
Zrobiłem tak: za pomocą Geoxy Viewera otrzymałem plik TIFF. Potem przerobiłem to w programie Mapc2mapc i otrzymałem w efekcie plik KMZ.
I tu moja droga się urywa..Co dalej? Mój MapSource tego pliku nie widzi.. Co mam zrobić by to wrzucić do odbiornika?
Jeśli powieliłem istniejący temat to sorry
pozdrawiam
sz
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 13:18 przez szofer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Jak wrzucić plik KMZ do Garmina (60 CSX)??

Post autor: EGON »

60CSx nie obsługuje map rastrowych.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
szofer
Początkujący

Czyli jestem skazany tylko na niedokładne mapy typu GPMapa Topo??
Nie da sie wrzucac map z geoportalu?
Widzę że zrobiłem błąd kupując ten model..
Może jest jakis sposób?
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Nie koniecznie.
Są takie projekty jak: UMP TOPO, TOPO_PL_100 i jeszcze parę innych.
Napisz jaki rejon interesuje Ciebie w szczególności, a może da się coś zaradzić.
Pozdrawiam, Piotr

szofer
Początkujący

Lubelszczyzna
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 13:18 przez szofer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

To faktycznie, tu pojawia się mały problem, bo ten rejon nie jest zbyt dobrze obstawiony, jeśli chodzi o szczegółowe mapy wektorowe.
Może jednak ja się mylę i koledzy coś podpowiedzą?
Pozdrawiam, Piotr

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

szofer pisze:Czyli jestem skazany tylko na niedokładne mapy typu GPMapa Topo??
Nie da sie wrzucac map z geoportalu?
Widzę że zrobiłem błąd kupując ten model..
Może jest jakis sposób?
Jest program Mapwel, którym można przygotować plik do formatu .img
jednak ekran odbiornika nie bardzo się nadaj do wyświetlania tak przetworzonych map rastrowych.
Można pobrać plik z przetworzoną mapą lub program w wersji demo i sprawdzić jak to, wygląda w odbiorniku.
http://www.mapwel.eu/

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fxrider »

Jeśli masz odpowiednio dużo samozaparcia sam możesz "wyklikać" mapę potrzebnego rejonu (bazując n.p. na geoportalu).
Obrazek
szofer
Początkujący

BaseCamp - zapis danych

Zakupiłem 62 st. Wszystko jak na razie prezentuje się bardzo dobrze, drażni tylko trochę za duża strzałka wskazująca pozycję.
Ale do rzeczy: wrzuciłem pliki KMZ (z geoportal ortofotomapa), odbiornik je widzi, zapisuje ślad aktywny, dokładność co do metra:)
Nie mogę zrzucić na komputer własnej mapy z nałożoną warstwą śladu.
Da radę zrzucić na komputer zapis tego śladu na tej ortofotomapie(albo innej własnej mapy rastrowej) z odbiornika?? Otworzylem BaseCamp ale tam nigdzie nie ma opcji "zapisz" albo nie widzę..
Klikając na eksportuj dane nie zapisuje śladu.. zapisuje tylko zdjęcie satelitarne

MapSource z kolei zapisze mi tylko ślad i punkty ale moich własnych map nie widzi..
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 13:15 przez szofer, łącznie zmieniany 1 raz.
sn00p
Nowy

Post autor: sn00p »

Podepnę się pod wątek, ponieważ dotyczy tematu 60CSx i obsługi map rastrowych a raczej ich braku możliwości obsługi.
Na Mobile Atlas Creator znalazłem bardzo fajne mapki terenów Słowacji, ale po ściągnięciu ich na dysk w formacie .png i po buszowniu na forum w celu dalszych wskazówek, trafiłem na ten wątek który trochę mnie zdołował. Czy nie ma dla mnie żadnej nadziei jeśli chciałbym skorzystać z tych map cykloserwera, może jest jednak możliwość konwersji do jakiejś zjadliwego formatu który czyta 60? Jeśli tak, to bardzo proszę o pomoc i podpowiedź jak to zrobić.
Ewentualnie może wiecie czy gdzieś w necie znajdę mapy pokrywające obszar Beskidu Niskiego, Bukowskich Vrychow, ogólnie terenów na płd. od pasma granicznego PL/SK. Interesują mnie mapy topo komercyjne jak i ogólnodostępne które będą hulały na mojej 60.
Chyba że, najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie zmiana sprzętu na serię 62 jak kolega Szofer i dalsza zabawa z rastrami.
Serdecznie pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 14:00 przez sn00p, łącznie zmieniany 3 razy.
szofer
Początkujący

Myślę ze warto zmienić na 62. Przez ostatni rok uzywałem bardzo intensywnie w terenie 60 CSX i szczerze powiem ze jestem zaskoczony.Powiekszanie, zmniejszanie i wczytywanie mapy po przesunieciu kursorem idzie bardzo szybko. Juz wgralem kilka map z geoportalu i jakosc jest OK, widac drobne szczegóły mapy. Chyba wazne jest by przy zamianie na KMZ z TIFF ustawic wiecej dioptrii. zastanawiam sie tylko jak zrzucic na kompa obraz który widze na monitorze 62, a wiec mapke rastrową z zapisanym na niej śladem..

wydaje mi sie tez ze 62 jest dokladniejszy od CSXa
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

szofer BaseCamp pobierze mapę z odbiornika /to już Ci się udało/. Ślady pobierze aktywne. te co chcesz nałożyć/zobaczyć widocznie już są starszawe i się zarchiwizowały. Podejrzyj z menadżera plików w katalogu GPX.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

sn00p pisze:Ewentualnie może wiecie czy gdzieś w necie znajdę mapy pokrywające obszar Beskidu Niskiego, Bukowskich Vrychow, ogólnie terenów na płd. od pasma granicznego PL/SK. Interesują mnie mapy topo komercyjne jak i ogólnodostępne które będą hulały na mojej 60.
Szczerze mówiąc mam 62ST, ale poza historycznymi WIGówkami żadnej mapy rastrowej nie mam w odbiorniku - operując na tym samym terenie co Ty.
W turystyce korzystam wyłącznie z map wektorowych (częściej zresztą korzystam z Rino niż 62ST) zatem tych samych jakie chodzą w 60CSX.
Używam m.in. komercyjne: Topo Czech Pro 3, Slovakia Topo v2 (jest też v3, ale wolę tę starszą).

Wsórd niekomorcyjnych map mam Góry_PL obejmująca pogranicze PL/SK/Cz, jednak z akcentem na Polskę, która to mapa niestety nie jest publikowana w sieci. Nie wiem czy znasz pierwowzór mapy Góry_PL - Topo_pl_100: http://gps.bieszczady.pl/mapy-topo-100.htm wychodzi trochę poza granicę południową. Podobnie jak ta mapa: http://gps.bieszczady.pl/mapy-gps_50.htm zbliżona już do mapy Góry_PL, ale obejmująca tylko Bieszczady. Warto też rzucić okiem na coraz lepszego pod względem turystycznym UMPa Topo: http://ump.waw.pl/ ale jak ona wygląda na południe od garnicy, przyznam szczerze, że nie wiem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
szofer
Początkujący

Zrzucając pliki z 60 CSX do MapSource'a wszystkie ślady i te starsze się wyświetlały i można było zapisać plik jako bazę danych Garmin (.gdb)w kompie.

Czego używacie przy 62 st by z mapami rastrowymi zrzucać cały ślad, punkty i zapisywać to w komputerze?
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Witam,
ślady i waypointy na 62-ce zapisywane są w formacie gpx (GPS Exchange Format). Pliki kopiujesz z poziomu pamięci masowej (folder X:\ Garmin\GPX ) na PC. Pliki gpx sa czytane przez wiele programów, wybór zależy od osobistych preferencji.
Tu mala lista z rożnymi rozwiązaniami (oczywiście nie wyczerpująca tematu):
http://www.topografix.com/gpx_resources.asp
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
ODPOWIEDZ