Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze: za turystykę pieszą uważam to, co się dzieje od momentu wyjścia ze schroniska, pensjonatu czy parkingu gdzie pozostawiliśmy samochód,
Bas pisze:- ktos wyjezdza na kilka dni z dziecmi i chcialby cos zobaczyc (i dzieciom pokazac), ale wycieczki nie sa zbyt dlugie, a punkty do odwiedzenia moga byc rozrzucone na wiekszym obszarze.
Zestawienie tych dwóch cytatów pokazuje dobitnie, jak często przyczyną różnych przepychanek może być operowanie konkretnymi określeniami w celu opisania ...... zupełnie różnej rzeczywistości :D

Faktycznie - jeżeli za turystykę pieszą uznamy końcowy jej etap, kwitesenscję np. "wypadu w góry", wówczas możemy mieć zupełnie inne spojrzenie na problamatykę nie tylko samego odbiornika GPS, ale także całej jego otoczki jaką dla niektórych jest laptopo czy notebook, a dla innych mapa papierowa, niż w sytuacji gdy za turystykę pieszą rozumiemy całokształt związanych z tym zagadnień - począwszy od wymyślenia wycieczki, która czasmi jest odległa od naszej kwatery o kilkadziesiąt, czy nawet setkę kilometrów.

Nie ukrywam, że im jestem starszy tym bardziej leniwy, ale ileż to razy w "minionych" latach zdarzało mi się np. "wyjechać w Tatry", co oznaczało np. wyjazd do Bukowiny Tatrzańskiej, skąd - owszem robiło się po podjechaniu autobusem przede wszystkim okolice piątki czy moka, ale także Tatry Zachodnie czy ..... uwaga: Trzy Korony bądź Turbacz :D

Zresztą w dzisiejszych czasach, pomimo lenistwa też bywają takie przypadki. Siedząc w Lesku operuję przecież nie tylko w okolicach Baligrodu czy Soliny, chociaż tam oczywiście najczęściej. Bywam w Bieszczadach Wysokich, jak też w okolicach, które kocham najbardziej: w okolicach Mucznego i Tarnawy. Włóczę się po lasach Pogórza Przemyskiego jak też zaliczam czasami jakąś traskę u południowych sąsiadów, bądź na zachód od Komańczy, czyli już w Beskidzie Niskim.

A pomysły na to "dokąd i którędy pójść" nie biorą się z odbiornika GPS, bo trudno coś tam wymyśleć w promieniu 100km od kwatery, nawet wówczas, gdybyśmy mieli w nim super hiper rastry. Te pomysły biorą się z jednej, czy drugiej poczciwej mapy papierowej rołożonej na stole, nad którą po prostu pochylamy się z żoną, "ze szklaneczką w ręku" :D Zwracam też uwagę, że jak już decyzja zapadnie i wiem dokąd się wybiorę, nie mam wówczas do zabrania "kilograma map", na co czasmi narzekają koledzy, tylko tę jedną, właściwą, która w takiej właśnie tradycyjnej postaci przydaje się także w terenie - np. podczas analizy panoram, gdy już siądę na jakiejś widokowej polanie.

W sumie MapSource nie używam, gdyż nie projektuję tras ani w odbiorniku, ani w PCcie, tylko ..... "w głowie" na bazie papierowej mapy. Kiedy już wiem dokąd jutro pójdę, odszukuję w odbiorniku punkt początkowy wycieczki, stawiam waypointa (ech gdzie te czasy, że wystaczyło tylko kliknąć Enterem i punkt lądował w "ostatnio znalezionych"), bym wiedział gdzie ...... mam wysiąść z autobusu :lol: Tyle mojego planowania tras. Czasami - żebyśmy na trasie nie kłócili się z żoną, na temat: "a może tu byśmy usiedli i coś zjedili?" stawiam, uzgodnione wcześniej z żoną waypointy typu "popas" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

asandrzej pisze:
kampei pisze: Mnie się raz udało na WinXP teraz walcze z Vistą nie chce mi sciagnąć aktualizacji do UMP. :cry:
Skopiuj cały katalog UMPxxx z XP do systemu Vista ( do katalogu Garmin) i naciśnij install_UMP-xxx.bat

Pozdrawiam

Będziesz miał tak aktualną mapę, jaką masz na XP.
I tak co tydzień?
Jeśli nie chce się ściągać prawdopodobnie nie masz pełnych praw. Uruchom /prawym przyciskiem myszki/ z prawami administratora.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
kampei
Początkujący

Post autor: kampei »

Już prubowałem i nie da rady. Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem jeszczde raz ale przy wybieraniu czy ma instalować do MapSource i czy dociągać mape i aktualizacje wywala mi błąd. buuu...
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

U mnie działa. Masz włączony UAC?
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:Faktycznie - jeżeli za turystykę pieszą uznamy końcowy jej etap, kwitesenscję np. "wypadu w góry", wówczas możemy mieć zupełnie inne spojrzenie na problamatykę nie tylko samego odbiornika GPS, ale także całej jego otoczki jaką dla niektórych jest laptopo czy notebook, a dla innych mapa papierowa, niż w sytuacji gdy za turystykę pieszą rozumiemy całokształt związanych z tym zagadnień - począwszy od wymyślenia wycieczki, która czasmi jest odległa od naszej kwatery o kilkadziesiąt, czy nawet setkę kilometrów.
Planowanie wycieczek pieszych zawsze odbywa się podobnie, czyli z „bazy”,
trudno zaliczać dojazd 1500 km i planować to w jednym ciągu, dotarcie do „bazy” to zadanie logistyczne.
Wiem, które miejsca chce odwiedzić, te informacje nie pochodzą z map, planuje miejsce gdzie będzie „baza”
do tego już jest przydatna mapa. „Bazę” staram się wybrać w ten sposób,
aby była umiejscowiona w miarę centralne w stosunku do obranych celów,
najlepsze miejsce to takie żeby można był obyć się bez przejazdów, ale to utopia.
Planowanie najczęściej wygląda w taki sposób, że start i koniec to ten sam punkt do tego punkt cel
główny i cele pośrednie często zbieżne z trasą,
chyba nikt zarys wycieczki nie planuje w odbiorniku jak sugeruje GPS Maniak, że ktoś może mieć taki pomysł.
Dla wycieczek po szlakach turystycznych nie są potrzebne szczegółowe mapy,
w sprzyjających warunkach wystarczy nawet folderowa map mapa szlaków, inaczej to wygląda,
jeżeli mamy zamiar wędrować dosłownie na krechę, wtedy szczegółowe mapy są przydatne.
Wystarczy szczegółowa mapa papierowa, ale jeżeli możemy mieć też szczegółową mapę w odbiorniku to nie widzę przeszkód,
szczegółowe mapy w odbiorniku każdy chce mieć Gps Maniak napisał nieraz, że robi mapy głownie dla siebie,
z czego wynika, że też chce mieć szczegółowe mapy w odbiorniku.
Co do technologii wykonania mapy nie sprawia mi to zasadniczej różnicy.
Turystyka samochodowa czy objazdowa jak to nazwałem to, inny rodzaj turystyki i tu planowanie i realizacja może
odbywać się inaczej, ale też nie jest to turystyka piesza.
Z tego powodu, że niektórzy zaliczają turystykę objazdową do turstyki pieszej są różne
zadnia na temat planowania i inne potrzeby w zakresie map.
Jest jeszcze turystyka piesza w formie, jaka istniała przed laty, czyli w formie obozu wędrownego tego rodzaju
turystyka wymaga innego sposobu planowania, opracowuje się wcześniej szkielet takiej wyprawy i modyfikuje podczas realizacji.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak

Zachu pisze:
I tak co tydzień?
Ja tak robię może nie, co tydzień, ale na laptopie uaktualniam w ten sposób.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Ciągnąć nieszczęsny temat odbiornika - nadal nie rozumiem, co postulat "samodzielności" (nie podpinamy odbiornika co chwilę do Mapsource) ma do problemu korzystania z map (w urządzeniu, poza urządzeniem, papierowa, rastrowa, wektorowa itd., itp.) ?
asandrzej
Garniak

W swojej wypowiedzi nie użyłem określenia Mapsource to wynika z tego,
że moim zdaniem można korzystać z odbiornika stosując to oprogramowania
w małym zakresie.
Zakres używania tego programu z odbiornikiem znacznie się zmniejsza,
gdy mamy wypracowany zestaw map.
Biorę też pod uwagę Colo, gdzie wyznaczenie obmyślonej trasy
nie zajmuje więcej czasu niż wyznaczenie w Mapsource.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:jeżeli mamy zamiar wędrować dosłownie na krechę, wtedy szczegółowe mapy są przydatne.
Przydatne tak, ale nie są niezbędne. W przeciwieństwie do kompasu :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Przydatne tak, ale nie są niezbędne. W przeciwieństwie do kompasu :D
Podczas innych wycieczek mapy nawigacyjne (czyli odbiornik)też nie są niezbędne, wystarczy mapa papierowa i kompas.

A nawet i to może nie jest potrzebne, można nawigować w stylu zapożyczonym z teleturnieju Milionerzy," pytanie do publiczności", "telefon do przyjaciela" :D .

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

@asandrzej
Metoda "wywiadu" bywa zawodna (zdarzają się "dowcipnisie"); poza tym taka analiza: http://www.kompass.de/uploads/pics/Gps.jpg to czysta rozkosz! (o ile świeci słońce i miejsca dostatek) :)
kwieto pisze:Istnieją całe projekty mapwelowania rastrów (np. BGtopoVJ), nie mówiąc o tym, że zmapwelowanie 50-tek obejmującej sobą całą Albanię to jest kilka godzin roboty (tak, wykonałem taką pracę swego czasu).
Jak działa taki "pseudoraster" w Colorado? Czy długo trwa odświeżanie mapy, czy działa routing wektorówek?

Po cichu liczę na to, że to jednak format JNX stanie się w końcu formatem oficjalnym i tym samym zastąpi pseudoraster czy KMZ.
Powód: JNX-y są błyskawicznie odświeżane - nawet duże pliki są odświeżane równie szybko jak wektor (* w zależności od stopnia uszczegółowienia) i kilka sekund szybciej od KMZ-tów.
Poza tym, JNX-y mają tę właściwość, że przekrywają część obiektów wektora (tzn. np. obszar leśny - mniejszy priorytet - pod JNX-em, drogi - większy priorytet - wyświetlane ponad rastrem), co czasem służy poprawie czytelności mapy. W przypadku KMZ-tów nie zauważyłem tej właściwości - załącznik.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 16:48 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Link http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index_en.html
Punkt 2.3 z całej mapy można pobrać pojedynczy arkusz i sprawdzić.
Podczas nawigacji nadąża odświeżać.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

@asandrzej
Czy masz porównanie: Mapwel vs. JNX?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Nie wiem, co porównywać, raster w pliku.img spełnia swoja rolę, działa (odświeża) wolniej niż jnx,
ale w praktycznym zastosowaniu to, nie ma znaczenia.
Ma inne zalety a wolniejsze odświeżanie nie jest aż taką wadą.
Jeżeli jest potrzebna mapa na niewielki obszar to, wystarczy.kmz ale przy dużych
obszarach można wykorzystać mapy Mapwela, tu nie ma ograniczeń.

andrzej
Marko pisze:W przypadku KMZ-tów nie zauważyłem tej właściwości - załącznik.

W .kmz działa podobnie jak w .jnx, przeczytaj o ustawieniach Draw Oder.
Na mapach Mapwela, też drogi są wyświetlane z mapy wektorowej,
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=60454#p60454

andrzej
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 17:58 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Podczas innych wycieczek mapy nawigacyjne (czyli odbiornik)też nie są niezbędne, wystarczy mapa papierowa i kompas.
Nigdy nie twierdziłem, że Magellan opłynął ziemię dzięki GPS-owi :wink: Wręcz przeciwnie. Zawsze podkreślałem, że poza awaryjnymi sytuacjami, które raczej nigdy w życiu nie przytrafiają się statystycznemu Kowalskiemu, turystyczny odbiornik GPS należy postrzegać jako gadżet.

Inna sprawa, że podczas wędrówki, zamiast ręcznego kompasu i papierowej mapy, wygodniej skorzystać z kompasu i ze śladu w odbiorniku. Wadą tego rozwiązania jest niewielka elastczność, dlatego optymalnym rozwiązaniem wydaje się być dobra, czytelna - tzn. nie przegadana - mapa nawigacyjna. Przynajmniej ja tak postrzegam rolę odbiornika GPS w turystyce pieszej.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ