Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: Mariusz65 »

Właśnie sprawdziłem swój IP według tej strony. Wyszło 95,5 km od domu! :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
mallorca
Początkujący

Post autor: mallorca »

Z kordami GPS też miałem dość ciekawe przejście. Przed wyjazdem do Brukseli zapisałem w gps około 10-15 współrzędnych miejsc które chciałbym zobaczyć (idąc za wikipedią). Ku mojemu zdziwieniu sprawdziło się tylko jakieś 40%. Reszta była oddalona od celu o 50-(do nawet)800m. Było to jakieś 2 lata temu. Od tamtej pory współrzędnym podawanym na wiki zwyczajnie nie ufam. Mało tego, im dłużej zagłębiam książki o dość specyficznej technicznej tematyce dochodzę do wniosku, iż sama wiki (przynajmniej ta pisana po polsku - w wersji EN jest (tylko) nieco lepiej) to wypociny gimnazjalistów, którzy chcą pokazać co potrafią... Ale to już temat na inną opowieść...
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:Gdybym jednak wybierał się na Grenlandię zapewne musiałbym się złamać. Ale nie wybieram się.
Wiem, że się nie wybierasz, ale jakby, co to mapy są dostępne za pomocą Mobile Atlas Creatora. :D
cz11 12.jpg
Do porównania znajomy obszar w Eurolandzie.
Topo PL.JPG
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Na Grenlandię Vmap 0 :)
greenl.png
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
asandrzej
Garniak

No ..to Lechu jest „uratowany” nawet wybierając się na Grenlandię, ale ja to chyba bym musiał mieć rastry,
bo nie mam mapy Vamp 0 :( , ale i taka się nie wybieram. :D

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Vmap 0 jest free, kiedyś się bawiłem w konwersję do Garmina, tylko zabrakło mi inwencji do zrobienia pliku typ. Dla Grenlandii na chwilę podczepiłem ten od Vmap2.

Jak chcesz zobaczyć półprodukt, to jest tutaj http://www.megaupload.com/?d=HBLYIQQ9 (edycja: poprawiłem link)
Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 15:43 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
popej
asandrzej
Garniak

Próbuję pobrać, ale jest niedostępny.
andrzej

Dodane
Jednak pobieram. http://www.megaupload.com/?d=HBLYIQQ9
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Pewnie został usunięty, bo nie było pobrań.
popej
asandrzej
Garniak

popej pisze:Na Grenlandię Vmap 0 :)
He..he.. ale jest nie cała Grenlandia ( tylo 1,6 tyś km) brakuje około tysiąca

W MOBAC-u jest prawie cała opracowana mapami. :D

andrzej
Edit: poprawa literówek
Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 14:39 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Dlatego napisałem wyżej - jak będę się wybierał na Grenlandię to wgram sobie raster. Na całe szczęście - jeżeli chodzi o wycieczki "plecakowe" poruszam się głównie w Polsce oraz w Cz i Sk, gdzie wektory są aż nadto dobre. Bywam też okazjonalnie w innych zakątkach EU, ale tam już nie plecakowo i wówczas CNE czy EuropeRecreational w 100% wystarcza.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Na całe szczęście - jeżeli chodzi o wycieczki "plecakowe" poruszam się głównie w Polsce oraz w Cz i Sk, gdzie wektory są aż nadto dobre.
Zgadza się - w turystyce pieszej; ...w rowerowej, warto sięgnąć po rastry z wrysowanymi trasami rowerowymi, bo poza GPMapą Topo nie znam routowalnej mapy zawierającej trasy rowerowe oznakowane w terenie, a zaznaczone na mapach Compassu czy SHOCartu. Nie dyskredytowałbym więc znaczenia map rastrowych w Garminach turystycznych, również dla południa Polski.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

Marko pisze:...w rowerowej, warto sięgnąć po rastry z wrysowanymi trasami rowerowymi, bo poza GPMapą Topo nie znam routowalnej mapy zawierającej trasy rowerowe oznakowane w terenie...
Choć na rowerze przemierzam spore odległości, to jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do oznakowanych tras rowerowych. Powiem więcej, zawsze starałem się jeździć tam gdzie spotkam jak najmniej ludzi. Może dlatego unikam południa, gdzie w wielu miejscach nie mogę nawet zejść ze szlaku. Podobne jak w Kampinoskiej Puszczy. Ktoś napisał, że dyrekcja parku najchętniej widzi turystów poruszających się po oznakowanych szlakach w muzealnych kapciach :lol: . Nie ma możliwości legalnego dotarcia do wielu ciekawych miejsc np. fortyfikacji, a pasjonaci muszą prowadzić swoje działania skrycie.
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
jawa
Nowy

Post autor: jawa »

Mam do Was kilka pytań, bo nie chcę namieszać i stracić kupionej mapy.
Kupiłem gpsmap 62s, nie potrafię sobie poradzić. Od kilku dni przeglądam zasoby sieci, nie znalazłem odpowiedzi.

01. Mam zainstalowane BaseCamp i Mapinstall.
02. Kupiłem odbiornik, w nim na garcie pamięci mam pliki (folder GARMIN):
GPX
eu_cs.img
eu_wne.img
gmapsupp.img
gmapsupp.unl
id.txt

NA karcie mam ok 1 giga wolnego - który z powyższych mogę wywalić by zostawić Pl Topo ?

03. Jadę dziś w nocy w alpy, chciałem wgrać sobie mapę pobraną ze strony:
http://freizeitkarte-osm.de/de/regionen.html
Pobrałem plik:
Garmin GPS-Gerät: Großraum Alpen - Installationsimage für Micro-SD-Karte (1.6 GB)
Po rozpakowaniu plik ma nazwę gmapsupp.img

Jak mam to wgrać do odbiornika ?
Czy jeśli przekopiuję ten plik, to nie stracę swojej PlTopo za którą zapłaciłem ?
Kiedy odpalam BaseCamp wchodzę w zakładkę Mapy - Zainstaluj mapy wyświetla mi komunikat "W tym urządzeniu zainstalowano już wszystkie najnowsze mapy"
Podobnie w MapInstall.

Jak czytam większość postów i wypowiedzi to wydaje mi się, że to pisane w innym języku. Czy tu nie ma jakiegoś prostego sposobu na wgranie i zarządzenie mapami ?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 18:47 przez jawa, łącznie zmieniany 2 razy.
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

jawa pisze:Po rozpakowaniu plik ma nazwę gmapsupp.img
Zmień nazwę pliku gmapsupp.img na inną ( dowolną) i wklej do katalogu Garmin w odbiorniku lub na karcie.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Nazwy tych plików:
gmapsupp.img
gmapsupp.unl

też lepiej zmień :idea:

Na przykład na:
PL_Topo.img i PL_Topo.unl
Wówczas MapInstal nie nadpisze Ci mapy PL Topo przy wgrywaniu kolejnej mapy do odbiornika.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ