[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: GPS Maniak »

popej pisze:A w Dakocie wyciera się ekran i w rezultacie widać mapę pod spodem ;)
Jak będzie się wycierał przy współudziale piachu, to w końcu tej mapy pod spodem nie zobaczysz :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
bibi
Początkujący

Post autor: bibi »

U mnie sa tak powycierane klawisze po pół roku używania i to niezbyt częstego. Pierwsze ślady pokazały się po 2 miesiącach.
Załączniki
62s2.jpg
62s.jpg
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Trochę się wytarły, ale bez przesady, jeszcze ze 2 lata wytrzymają. A jak przestaną wystawać ponad płaszczyznę obudowy, to można naciskać zapałką ;)

Poza tym może teraz będzie łatwiej sprawdzić, czy działa podświetlanie klawiszy?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

No same plusy po prostu... ;")
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Może Ciebie zaskoczę, ale wytarty guziczek Menu nadal działa i nadal daje takie możliwości, o których użytkownicy Dakoty mogą co najwyżej z zazdrością pomarzyć :lol:

EDIT: Swoją drogą pamiętam, że podobne problemy zgłaszali uzytkownicy 60CSX, podczas gdy guziki mojej 60-tki ciągle wyglądały dobrze. To samo (odpukać) mam na razie z 62-ką. Może to kwestia sposobu noszenia odbiornika? Kwestia futerału?

EDIT2: Tak wyglądały guziki mojej czteroletniej (w tym dwa lata intensywnej eksploatacji) 60-tki:
2.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

bibi pisze:U mnie sa tak powycierane klawisze po pół roku używania i to niezbyt częstego.
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=264941
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Czyli Garmin odpisał chłopakom, że to normalne zużycie i wymiany nie przewiduje...

Generalnie wszędzie daje się zauważyć, że obecnie produkuje się coraz bardziej tandetne jednorazówki. Niestety :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Pietern
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Pietern »

bibi pisze:U mnie sa tak powycierane klawisze po pół roku używania i to niezbyt częstego. Pierwsze ślady pokazały się po 2 miesiącach.

Obrazek
Hm, to chyba od futerału się tak wytarło...
Twój odbiornik wygląda na bardziej zużyty niż mój, do którego nie używam (i nie przewiduję) futerału, ani folii na ekran. :D

PS. Co do uwag o trwałości, które się pojawiały w wątku, to warto zauważyć, że zmieniła się filozofia wytwarzania. Nawet czołowi producenci nie robią już produktów wiecznych. Wyrób ma od biedy przetrwać okres gwarancyjny i zrobić miejsce na nowy model.
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

GPS Maniak pisze: EDIT: Swoją drogą pamiętam, że podobne problemy zgłaszali uzytkownicy 60CSX, podczas gdy guziki mojej 60-tki ciągle wyglądały dobrze. To samo (odpukać) mam na razie z 62-ką. Może to kwestia sposobu noszenia odbiornika? Kwestia futerału?
No moja 60 CSx także wyglądała bez zarzutu, zaś w 62 niestety również ok 2/3 miesiące po zakupie klawisze się powycierały.
A oba odbiorniki używałem identycznie (bez futerału i oba noszone na zewnątrz przy szelce plecaka), tak że teoria o sposobie noszenia czy futerale raczej odpada. Po prostu kiepskie materiały i tyle :(
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:
marcin1812 pisze:Kurczę, powiedzcie coś złego o 62 ;)
Jest trochę. Dla mnie największą upierdliwością - także podczas testowania map - jest to, że odbiornik nie dopisuje do listy "ostatnio znalezionych", punktów wskazanych na mapie i potwierdzonych enterem.
:D W Colorado ta właściwość jest dostępna TYLKO I WYŁĄCZNIE z wykorzystaniem menu Route Planner (pol. Planowanie trasy); * przy czym nie trzeba tworzyć trasy, by zapisać punkt w OSTATNIO ZNALEZIONYCH - anulowanie na ekranie mapy prawym klawiszem (BACK/WRÓĆ).
W ten sposób uzyskujemy dwie istotne korzyści:
(1) możliwość wyboru punktów na ekranie mapy Use map (pol. Use map - brak tłumaczenia ;));
(2) możliwość zmiany punktu trasy - z mapy - USE MAPS (z jednoczesnym dodaniem do listy RECENT FINDS - OSTATNIO ZNALEZIONYCH)

:? Co ciekawe, nie ma tej opcji w menu Where to (pol. Dokąd?)

P.S. Jak widać, krok po kroku, można próbować nieco "cywilizować" nowe odbiorniki, choć wymaga to nieco cierpliwości :)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ja natomiast wykryłem kolejną różnicę pomiędzy "klasyką" a 62ST (FW 2.80).
Testowa mapka z obiektami, które używam na moich mapach do oznaczenia potencjalnych "noclegowni" i wynik opcji: "szukaj zakwaterowanie/noclegi"
1.jpg
1.jpg (28.6 KiB) Przejrzano 7714 razy
W 62ST (na lewo) brakuje obiektu 0x2b03, którym na moich mapach oznaczałem do tej pory campingi/pola biwakowe i które zgłaszały się w Rino (na prawo)

Chyba w mapie Góry_PL_2011, będę musiał użyć innego obiektu ..... :?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:
marcin1812 pisze:Kurczę, powiedzcie coś złego o 62 ;)
Jest trochę. Dla mnie największą upierdliwością - także podczas testowania map - jest to, że odbiornik nie dopisuje do listy "ostatnio znalezionych", punktów wskazanych na mapie i potwierdzonych enterem. Bardzo mi to utrudnia szybkie testowanie/porównywanie różnych map w charakterystycznych punktach. O tym, że wycieczki planowałem z wykorzystaniem "ostatnio znalezionych" nawet nie wspomnę :(
Chyba również w 62-ce również zadziała. Trzeba tylko użyć Planowanie tras jw.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Czytając Twój opis widzę jednak, że to nadal nie jest to samo. Ponadto w 62 chyba to tak nie działa.
Pozdrawiam Lechu

krisos
Nowy

Post autor: krisos »

Witam.Jestem nowym urzytkownikiem 62s i mam jedno male pytanko.Gdzies na tym forum kiedys wyczytalem(teraz nie moge tego znalezc)ze istnieje mozliwosc z 62 prognozowac sobie w gorach pogode.Jak to niby by mialo wygladac?Chyba ze ja cos zle zrozumialem...jesli tak to sory
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Poczytaj o barometrze. Właśnie takie ustrojstwo wbudowane w odbiornik GPS pozwala na prognozowanie pogody ;-)

:arrow: http://www.tipy.pl/artykul_2114,jak-prz ... metru.html
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 5%9Bnienie

PS
Działa nie tylko w górach ;-)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 18:55 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ