Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx
Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx
Zamiana X <-> Y w Geoportalu zdarzala sie swego czasu dosc czesto. Raz w jedna, a raz w druga strone. Moze to taka "nowa swiecka tradycja".
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
GPS Maniak pisze:Zarówno w Geoxie jak też u mnie, wszystko jest OK. To raczej na Geoportalu ktoś dał ciała i pomylił oś poziomą z osią pionową

Według mnie to jednak coś tu nie gra. Moze to MapSource

pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Klik!
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
MapSource do tego nie mieszajmy. Przecież tam nigdzie nie występuje X i Y
Ponieważ jednak znam Edwarda i wiem, że nie popełniłby głupiego błędu - sprawdziłem stosowne Rozporządzenie Rady Ministrów i wychodzi na to, że powinieniem częściej zerkać do podręczników geodezji, a mniej patrzeć na definicje matematyczne. Faktycznie w PUWG oś Y jest pozioma, a X pionowa
Sorry za zamieszanie

Ponieważ jednak znam Edwarda i wiem, że nie popełniłby głupiego błędu - sprawdziłem stosowne Rozporządzenie Rady Ministrów i wychodzi na to, że powinieniem częściej zerkać do podręczników geodezji, a mniej patrzeć na definicje matematyczne. Faktycznie w PUWG oś Y jest pozioma, a X pionowa

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
No to zagadka rozwiązana, oby nie zmienili ustawy. 

pozdrawiam Zetor
Klik!
Klik!
Witam,
Nasunęło mi się takie pytanko. Czy jest możliwe jakieś automatyczne usunięcie obramowań kafelków z map pobieranych z geoportalu? chodzi o układ topo_50_92
strasznie to myli drogi bo podobnie wygląda i raz już na rowerze się dziwiłem strasznie, że takiej drogi nie ma, dopiero jak powiększyłem to sobie na komputerze to okazało się, że chciałem jechać bo boku kafla (a czasem zdarzają się przecież idealnie proste drogi i nie wydało mi się to na tamtą chwilę podejrzane
)
pewnie można się przyzwyczaić, ale ręczne usuwanie tych obramowań raczej nie wchodzi w grę.
Nasunęło mi się takie pytanko. Czy jest możliwe jakieś automatyczne usunięcie obramowań kafelków z map pobieranych z geoportalu? chodzi o układ topo_50_92
strasznie to myli drogi bo podobnie wygląda i raz już na rowerze się dziwiłem strasznie, że takiej drogi nie ma, dopiero jak powiększyłem to sobie na komputerze to okazało się, że chciałem jechać bo boku kafla (a czasem zdarzają się przecież idealnie proste drogi i nie wydało mi się to na tamtą chwilę podejrzane

pewnie można się przyzwyczaić, ale ręczne usuwanie tych obramowań raczej nie wchodzi w grę.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jesteś pewien że chodzi o krawędzie kafelków? Czy może o siatkę współrzędncyh? O siatkę kilometrową?
Pozdrawiam Lechu
Kurczę dla mnie wyglądało to cały czas jak krawędź kafelka, ale może faktycznie jest to siatka kilometrowa. W odbiorniku to po prostu treść rastra zamazuje. Czyli wynika z tego, że pewnie się tego w jakiś prosty sposób ukryć nie da? Obróbka w programie graficznym zajmie mi lataGPS Maniak pisze:Jesteś pewien że chodzi o krawędzie kafelków? Czy może o siatkę współrzędncyh? O siatkę kilometrową?

Witam
Ręce opadają na stwierdzenia
Ręce opadają na stwierdzenia
Grzegorzluke1984 pisze:Kurczę dla mnie wyglądało to cały czas jak krawędź kafelka, ale może faktycznie jest to siatka kilometrowa
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
A musisz to wykasować? Czy chodzi tylko o to, by nie mylić tego z drogą?luke1984 pisze:Czyli wynika z tego, że pewnie się tego w jakiś prosty sposób ukryć nie da? Obróbka w programie graficznym zajmie mi lata
Jeżeli o to drugie, to spróbuj może wgrać do odbiornika mapę z siatką PUWG-92: http://gpsmaniak.com/2010/download-siatki.htm
Siatka powinna pokrywać się z tą na rastrze (powinna być nad rastrem), a że jest fioletowa nie będzie się myliła z drogami,
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ten tekst trochę wprowadził mnie w błąd. Sądziłem, że masz problem z mapą w układzie 92.luke1984 pisze:chodzi o układ topo_50_92
Ale ta grafika nie dawała mi spokoju. Sprawdziłem i wychodzi na to, że dla okolic Pilchowa/Dobrej nie ma mapy w układzie 92, lecz 65. W tym przypadku mój pomysł z fioletową siatką 92 nie wypali, gdyż nie będzie się ona pokrywała z siatką rastra.
Pozdrawiam Lechu
Nie dla każdego to takie oczywiste. Szczególnie, że mapę przeglądałem już na rowerze i myślałem wpierw, wspomniana siatka to główna droga, albo linia energetyczna. Łatwo kogoś krytykować za niewiedzę, ale niestety z kartografią nie mam kompetnie nic wspólnego.jggrzes pisze:Ręce opadają na stwierdzenialuke1984 pisze:Kurczę dla mnie wyglądało to cały czas jak krawędź kafelka, ale może faktycznie jest to siatka kilometrowa
Dziękuję za tą uwagę, zobaczę więc czy jest mapa w układzie 92 i spróbuję nałożyć Twoją fioletową siatkę. Naturalnie chodzi tylko o to, żeby się nie myliło z drogami na małym ekranie. Tutaj racje biorą Twoje argumenty, że na Custom maps i generalnie na rastrach jest zbyt dużo szczegółów i to czeni je nieczytelnymi.GPS Maniak pisze:A musisz to wykasować? Czy chodzi tylko o to, by nie mylić tego z drogą?luke1984 pisze:Czyli wynika z tego, że pewnie się tego w jakiś prosty sposób ukryć nie da? Obróbka w programie graficznym zajmie mi lata
Jeżeli o to drugie, to spróbuj może wgrać do odbiornika mapę z siatką PUWG-92: http://gpsmaniak.com/2010/download-siatki.htm
Siatka powinna pokrywać się z tą na rastrze (powinna być nad rastrem), a że jest fioletowa nie będzie się myliła z drogami,
Zamieszczony przez Ciebie arkusz to, 100-ka w układzie GUGIK 80, 50-ka w układzie 65 jest bardziej czytelna.
Arkusze w układzie 65 i układzie 80 ze względu na grafikę nie bardzo nadają się do przetworzenia, są dostępne arkusze z siatką kilometrową a także w układzie WGS 84.( 50-ki )
Są też dostępne są mapy turystyczne (papierowe) Okolice Szczecina (1 :50 000) , Szczecin (1 :100 000)
http://bosfor.pl/product_listing_latlon ... lon=14.423
Pozdrawiam
Arkusze w układzie 65 i układzie 80 ze względu na grafikę nie bardzo nadają się do przetworzenia, są dostępne arkusze z siatką kilometrową a także w układzie WGS 84.( 50-ki )
Są też dostępne są mapy turystyczne (papierowe) Okolice Szczecina (1 :50 000) , Szczecin (1 :100 000)
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Z map papierowych nie korzystam na rowerze bo często z psem jestem i by się skończyło tym, że mapa by była w strzępach po kilku wyprawachasandrzej pisze:Zamieszczony przez Ciebie arkusz to, 100-ka w układzie GUGIK 80, 50-ka w układzie 65 jest bardziej czytelna.
Pozdrawiam

Jak w geoxi dodać tą mapę 50-ka w układzie 65 (zakładam, że to tak górna na zmieszczonym screenie)? bo jak próbuję to zrobić to pojawia mi się dokładnie ta samo mapa mimo, że mam odptaszkowaną poprzednią ustawioną. Może w ustawieniach tych serwerów coś muszę zmodyfikować?
Tamta by była super bo ma szlaki zaznaczone piesze i bardzo by mi się przydała bo jednak szlak to szlak, lepsza droga a nie zawsze się go robi od początku do końca.
Rozumiem, że w czasie jazdy rowerem korzystanie z mapy papierowej jest utrudnione,
podałam jakie mapy są dostępne, jako papierowe ze względu na to, że takie mapy można we własnym zakresie łatwo
przysposobić do użytku w nawigacji.
Jeżeli chodzi o niewielki obszar to, wycinek mapy można zeskanować na domowym skanerze.
Całe arkusze jest już trudniej, więc trzeba skorzystać z usługi skanowania.
Programem Geoxa Viewer można pobrać arkusz 50-ki w układzie WGS 84 ( dolny arkusz) i w 50-ki układzie 65,
ten jest podobny graficznie do 100-ki, którą zmieściłeś, ale bardziej przejrzysty.
Dla tego obszaru można jeszcze pobrać 10-kę /65 i wspomnianą 100-kę/80.
Należy zaznaczyć odpowiednią „warstwę”.
Warstwa> Właściwości warstwy> Zakładka WMS > zaznaczyć TOPO_50_WGS84.
Dokładniej to jest tak, że pobierasz to, co zaznaczyłeś a nie to, co widzisz na ekranie.
Jeżeli zaznaczysz tylko jedną warstwę, to zostanie pobrany taki arkusz po mimo tego będziesz widział biały ekran.
Na górnej belce jest ikona (własności jednostek miar) zaznacz metry a w oknie skala wpisz (50000)
Górna mapa to, arkusz „Szczecin” skala 1 : 100 000 http://bosfor.pl/product_listing_latlon ... lon=14.423
Można ją kupić w większości księgarni.
PS.
Jest też mapa typowo rowerowa „Rowerowy Szczecin” skala 1 : 40 000
http://bosfor.pl/235,40549,mapa_Rowerow ... in_WD.html
http://www.e-map.pl/index.php?map=49
podałam jakie mapy są dostępne, jako papierowe ze względu na to, że takie mapy można we własnym zakresie łatwo
przysposobić do użytku w nawigacji.
Jeżeli chodzi o niewielki obszar to, wycinek mapy można zeskanować na domowym skanerze.
Całe arkusze jest już trudniej, więc trzeba skorzystać z usługi skanowania.
Programem Geoxa Viewer można pobrać arkusz 50-ki w układzie WGS 84 ( dolny arkusz) i w 50-ki układzie 65,
ten jest podobny graficznie do 100-ki, którą zmieściłeś, ale bardziej przejrzysty.
Dla tego obszaru można jeszcze pobrać 10-kę /65 i wspomnianą 100-kę/80.
Należy zaznaczyć odpowiednią „warstwę”.
Warstwa> Właściwości warstwy> Zakładka WMS > zaznaczyć TOPO_50_WGS84.
Dokładniej to jest tak, że pobierasz to, co zaznaczyłeś a nie to, co widzisz na ekranie.
Jeżeli zaznaczysz tylko jedną warstwę, to zostanie pobrany taki arkusz po mimo tego będziesz widział biały ekran.
Na górnej belce jest ikona (własności jednostek miar) zaznacz metry a w oknie skala wpisz (50000)
Górna mapa to, arkusz „Szczecin” skala 1 : 100 000 http://bosfor.pl/product_listing_latlon ... lon=14.423
Można ją kupić w większości księgarni.
PS.
Jest też mapa typowo rowerowa „Rowerowy Szczecin” skala 1 : 40 000
http://bosfor.pl/235,40549,mapa_Rowerow ... in_WD.html
http://www.e-map.pl/index.php?map=49
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Dziękuję za te uwagi. Niestety wychodzi na to, że najlepsze mapy są nadal dostępne tylko w wersji papierowej. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni. Cieszę się, że UMP się dynamicznie rozwija bo jednak co by nie mówić pokrycie leśnych dróżek mają już prawie jak niektóre rastry a czasem i lepsze. Pomyślę nad zakupem mapy papierowej i jej zeskanowaniem, może się to jeszcze komuś przyda.