Z racji tego, że muszę nieco zmodyfikować swoje teksty na www, wgrałem wczoraj w nocy ponownie 2.93_beta_ patch_JNX, aby się pobawić.
Uwagi "na szybko":
* Znana wada: zmiana koloru etykiet na czarny podczas zoomowania, przesuwania mapy niestety jest. Co ciekawe podczas "normalnej" eksploatacji - czyli ....podczas testów na balkonie moja mapa, w której etykiety są dodatkowymi niezależnymi obiektami mapy zachowuje się zupełnie przyzwoicie - przynajmniej jeżeli chodzi o niebieski "Staw Olszak", podczas gdy na Topo Poland zdarzało się, że obrót odbiornika i w konsekwencji zmiana orientacji mapy zamieniała niebieski napis na czarny. Przy czym ewentualne dalsze obracanie odbiornika przywracało kolor niebieski. Temat wymaga dalszych analiz - zrobię sobie testową mapkę zlokalizowaną na w pobliżu stawku ze wszystkimi etykietami jakie występują na Góry_PL i wybiorę się w weekend na spacer.
* Kiedyś już tak było. Ale wydaje mi się, że w 2.80 sytuacja typu: "Kursor->Enter->Jedź", nie dopisywała punktu do ulubionych. W 2.93 dopisuje. Czyli jeżeli wieczorkiem przed wycieczką zasymulujemy sobie jakieś warianty trasy - rano mamy analizowane punkty "podane na tacy".
* Zarządzanie jnx-ami tak jak na screenie:
na pewno zadowoli wszystkich tych, którzy dla danego regionu chcą mieć do dyspozycji kilka map rastrowych przy tych samych zoomach.
Dodam jednak, że automatyczne dopasowywanie kolorystki map jakie oferuje mapc2mapcnet w wersji v4.66 - generującego pliki zawierającego JNX z ID mapy, czyli zgodnego z FW 2,93 - jakoś mnie nie przekonuje. Na szybko przerobiłem dwie mapy Pogórza Przemyskiego - przy różnych ustawieniach programu - i coś
(sam nie wiem co
) mi się w tych mapach nie podoba.
Temat będę drążył, ale na dzisiaj wydaje się że lepsze efekty pod względem graficznym daje wersja 4.28. Tyle, że potem musimy korzystać z jnxfixera i jnxproductid ... Co ciekawe oba te programiki nie chcą chodzić z wiersza poleceń programów typu Norton Comannder. Także wywołanie odpowiedniego "bata" dało zero efektów. Przynajmniej u mnie. Zatem zostaje systemowy wiersz poleceń, a tu w celu przeróbki większej ilości plików można już posiłkować się batami zawierającymi np. takie wpisy:
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_a.jnx c:\new\tatry_10_a.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_b.jnx c:\new\tatry_10_b.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_c.jnx c:\new\tatry_10_c.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_d.jnx c:\new\tatry_10_d.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_e.jnx c:\new\tatry_10_e.jnx
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_a.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_b.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_c.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_d.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_e.jnx 2