CNE 2011.40

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: CNE 2011.40

Post autor: GPS Maniak »

Szczególnie cenna rada dla użytkownika NUVI 660 :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

@GPSManiak
... i Larka :)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
neonek
Początkujący

Post autor: neonek »

Jak szacujecie kiedy można spodziewać się kolejnej aktualizacji??
neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
nuvi 1490T (CNE Lifetime + UMP)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Chyba już nie będzie aktualizacji. Odnosze wrażenie, że autorzy uważają swój produkt za idealny.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
neonek
Początkujący

Zanaczy że co Lifetime umarł??
neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

To był taki żart Mariusza :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

neonek pisze:Jak szacujecie kiedy można spodziewać się kolejnej aktualizacji??
"... do czterech aktualizacji w roku".

"Rozum" podpowiada, że ... około raz na kwartał (?)
"Serce" już niczego nie podpowiada: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=8818

BTW gratulacje dla autorów serii reklam TP SA.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
krzys.d
Początkujący

Post autor: krzys.d »

Na świeżo po sporej kilkudniowej wycieczce po Mazurach z Garminem 1490 oraz z pożyczonym jakimś "GoClever" z Automapą.

Cóż... Głupio pisać wnioski. Może powiem tylko jeden, najbardziej ewidentny przypadek.

Wjazd na obwodnicę Gołdapi (która powstała PONAD ROK temu) w Garminie oznaczał wjazd na pole, w pustą przestrzeń, która zakończyła się wyjazdem z pola wprost na drogę wyjazdową z miasta. Bardzo frustrujące dla nowego kierowcy, każe Ci skręcać do miasta, kiedy możesz zasuwać prosto do celu obwodnicą.

Automapa - cóż, bez zarzutu. I tak dalej, i tym podobne. Na Garminie czarna dziura, a na AM siedziba mojego klienta z numerem domu i nawigacją pod drzwi wejściowe.

Owszem, cieszy mnie bezterminowa darmowa aktualizacja... Ale jesli po CZTERECH update map mapa nadal jest nieaktualna, to ja zaczynam się zastanawiać jako klient za co ja właściwie zapłaciłem i z czego ja teraz korzystam? Czy z mapy GPS, czy jakiejś iluzji posiadania drogiej nawigacji, która już 1,5 roku odkąd ją mam nie potrafi mnie dokładnie pokierować do celu? To po co ja ją kupiłem?
NUVI 1490T LMT
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

krzys.d pisze:Cóż... Głupio pisać wnioski.
Wcale nie głupio. W miarę prostego Garmina można było polecać do samochodu - jako dość praktyczne urządzonko - z powodu GPMapy.
Teraz kiedy nie ma GPMapy, mamy produkt gadżeciarski. A w nim nic nie wnoszące do jakości podróży "polskie TMC" (nomen omen od dwóch dni nie mam w ogóle sygnału), śliczne linie wirtualnych autostrad, ale za to brak na mapie istniejących obwodnic, urokliwe widoki skrzyżowań, ale za to - poza głównymi ulicami - błąd na błędzie w ulicach jednokierunkowych, baza adresowa (numeracja budynków) na gorzej niż żenującym poziomie. W sumie mamy urokliwą, ale niezbyt praktyczną zabawkę. Na całe szczęście chłopaki od UMPa nie zasypiają gruszek w popiele .......
krzys.d pisze:Ale jesli po CZTERECH update map mapa nadal jest nieaktualna, ....
Nic to, Po następnych czterech aktualizacjach ona nadal będzie nieaktualna :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

krzys.d pisze:Wjazd na obwodnicę Gołdapi (która powstała PONAD ROK temu) w Garminie [...]
Odbiornik nie nawiguje hardware'm, ale wg danych (mapa) sofware'owych, które ma na pokładzie. Nie nawiguje Garmin, ale w Twoim przypadku CNE.
Dograj na Garmina darmową http://www.ump.waw.pl , gdzie obwodnica Gołdapi jest od dawna. Na szczęście są Ludzie, którzy zamiast powszechnego w Polsce jęczenia i marudzenia odwalają kawał dobrej roboty dla innych. I to za free, ok?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
mallorca
Początkujący

Post autor: mallorca »

@wodzirej ale kiedy krzys.d ma całkowitą rację i jego żale uważam za w pełni zasadne. Kupując jakiś czas temu garmina kupiłem go głównie ze względu na gpmape. Teraz gdy nie jest ona aktualizowana a UMP jeszcze nie jest na tyle dobra jak ostatnia gpmapa, urządzenia te są jedynie gadżetem. CNE jest zupełną porażką i mało tego mam wrażenie, że tak pozostanie już do końca. W momencie gdy gpmapa zestarzeje się na tyle, że używanie jej nie będzie miało sensu a UMP nie doścignie jej (za co trzymam kciuki, ale też nieco sceptycznie do tego podchodzę) to niestety ale przechodzę na AM. Czas z garminem był dobry, ale ja chciałem nawigację a nie zabawkę która ładnie wygląda. I proszę nie mów że trzeba zakasać rękawy rysować UMP i nie narzekać. Ludzie kupili sprzęt po to, by on działał a nie po to żeby samemu rysować mapy....
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

mallorca pisze:UMP jeszcze nie jest na tyle dobra jak ostatnia gpmapa
Na wioskach czy w części miasteczek powiatowych zapewne masz racje. Tam jednak wystarczy otworzyć okno auta i zapytać przechodnia.
W dużych miastach jak i wielu mniejszych (vide Gołdap) UMP zero kompleksów. I codzienna aktualizacja.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

@krzys.d
Bardziej docenisz CNE podróżując po Europie.
Co do Polski, no cóż - faktycznie słabo - na Śląsku prowadzi po nieistniejących wiaduktach; innych błędów póki co nie stwierdziłem, ale też nie przejmuję się specjalnie wskazaniami urządzenia - bo zazwyczaj analizuję trasę przed wyjazdem - w google maps (no i oczywiście atlas w schowku).

Jak przedmówcy - korzystaj z UMP_PL na zmianę z CNE.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec

Post autor: jeremihorn »

krzys.d pisze:...po CZTERECH update map mapa nadal jest nieaktualna, to ja zaczynam się zastanawiać jako klient za co ja właściwie zapłaciłem i z czego ja teraz korzystam? Czy z mapy GPS, czy jakiejś iluzji posiadania drogiej nawigacji, która już 1,5 roku odkąd ją mam nie potrafi mnie dokładnie pokierować do celu? To po co ja ją kupiłem?
zapłaciliśmy za przeprowadzanie na sobie doświadczeń /takie tam króliki doświadczalne, które jeszcze same za te ich doświadczenia płacą - mistrzostwo świata!/
króliki, które dyskutują, sugerują poprawki, znajdują błędy, w zębach przynoszą info o tych błędach - i wszystko gratis! a czopy z garmin (czy tego tam: navteq`a) nawet nie raczą za to podziękować oficjalnie na GARNIAK.PL
amen :?

jedyne rozsądne wyjście, jak chce się dalej korzystać z garmina - to UMP! innej alternatywy NIE MA!

testowałem nawet na krótkich trasach oregon450+UMP_Topo - ok!
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, 07:50 przez jeremihorn, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump)
Teraz: nuvi 3760 (ump), oregon 650 (ump), 64st (ump, pl topo 2018)
Awatar użytkownika
neonek
Początkujący

Tak 3 miesiąc jeżdże z Garminem i mam takie odczucia jakby dalej istniała żelazna kurtyna i świat kończył się na zachodnim brzegu Odry. Samo urządzenie jest bardzo sympatyczne fajny interfejs nie wiesza się szybko łapie sygnał, ale dane mapowe to porażka delikatnie mówiąc.
neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
ODPOWIEDZ