Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
siwy1974
Początkujący

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: siwy1974 »

Wiesz, jestem właśnie w trakcie dyskusji na ten temat z Garmin i klientami którzy kupili ten model. Coś jest na rzeczy, ładowarka ma być 5V 1A, mam obecnie około 10szt różnych na sklepie, na 6 działa, a 4 nie - a mają parametry 5V i moc 1-2A. W teorii powinno działać ale np. na ładowarkach z Mio nie działa.... Jutro poszukam gdzie jest kruczek...

Miłego...
Pozdrawiam
siwy1974
Początkujący

Wyniki - problem z ładowaniem Garmin Edge 800:
Na 4 ładowarkach nie ładuje, wyskakuje komunikat jak na zdjęciu,
Obrazek
najlepsze jest to że mam 2 takie same nowe ładowarki z mio, na jednej pracuje na drugiej nie (na tej co nie ładuje, jak podłączam rozładowane urządzenie od razu pokazuje "naładowany 100%") :shock: ... Garmin twierdzi że musi działać. Generalnie chyba lepiej używać oryginału... :(
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

A co tam pisze? Na tym zdjęciu tak średnio widać. Jakie parametry mają tamte ładowarki?
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
siwy1974
Początkujący

miecho pisze:A co tam pisze? Na tym zdjęciu tak średnio widać. Jakie parametry mają tamte ładowarki?
Pisze:
"kabel USB podłączony do niewłaściwego adaptera USB"
Ładowaki
5V, 1-2 A. - parametry ładowarki Garmin 5V, 1A
Pozdrawiam
siwy1974
Początkujący

Coś nowego..

Ładowarki które nie ładowały.. jeśli wyłączy się urządzenie kilka razy, podłączone do takiej ładowarki zaczyna lądować normalnie, naładowało się 100% i wygląda że jest ok.
Więc wystarczy restart kilka razy i jest ok.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

miecho pisze:Brak wymuszonego przepływu powietrza wokół obu gps-ów...Zapomniałem tutaj dodać, że E800 potrzebuje 10minut jeżeli jest zamontowany na kierownicy i jedzie się ok 30km/h.
Czy masz możliwość jednoczesnego umieszczenia Colo i 800-tki na kierownicy i powtórzenia testu "temperaturowego" tym razem z przepływem powietrza? Wyniki mogą być ciekawe i zapewne bliższe rzeczywistości.
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

wczoraj jechałem sobie swoją stałą trasę z edge 800 na mostku. W pewnym momencie przestał pokazywać puls ale kalorie przybywały/ pokazywał/. Następnie "zgłupiał" zaczął pokazywać strzałki do skrętu tak jak bym jechał po zaplanowanej trasie./ był ustawiony na "otwarty trening bez zaplanowanej trasy/ Potem zaczął pokazywać znowu mapkę i ponownie strzałki.Dystans przejechany pokazał właściwie.teraz przestał "widzieć" pulsometr i nie chce go "zobaczyć" mimo parowania urządzenia. Co z tym ustrojstwem zrobić?
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Zapytać support. Dostaniesz pewnie taką albo podobną odpowiedź:
Dziękujemy za skontaktowanie się z Garmin Europe.

Proszę dokonać aktualizację oprogramowania oraz Master Reset urządzenia.
-ustawić palec w lewym górnym rogu ekranu urządzenia i w tym samym czasie włączyć urządzenie;
-pojawi się informacja: czy na pewno zresetować wszystkie dane użytkownika
-proszę wybrać tak
Po resetarcie urządzenia prosze zabrać je na zewnątrz i pozostawić włączone bez ruchu tak, aby zlokalizowało satelitę.
Jeśli to nie pomoże, to znaczy że E800 jest uszkodzony, a urządzeniu musi zostać odesłane do serwisu.
LeCH
siwy1974
Początkujący

tadeklodz pisze:wczoraj jechałem sobie swoją stałą trasę z edge 800 na mostku. W pewnym momencie przestał pokazywać puls ale kalorie przybywały/ pokazywał/. Następnie "zgłupiał" zaczął pokazywać strzałki do skrętu tak jak bym jechał po zaplanowanej trasie./ był ustawiony na "otwarty trening bez zaplanowanej trasy/ Potem zaczął pokazywać znowu mapkę i ponownie strzałki.Dystans przejechany pokazał właściwie.teraz przestał "widzieć" pulsometr i nie chce go "zobaczyć" mimo parowania urządzenia. Co z tym ustrojstwem zrobić?
Możesz też na chwilę wyciągnąć baterię z pulsmoetru, czasami pomaga to w parowaniu..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

tadeklodz pisze:Co z tym ustrojstwem zrobić?
Za dużo tu nie pokombinujesz, ale spróbuj tak jak siwy1974 mówi - najpierw zresetować opaskę przez wyjęcie baterii.
Z tego co pisałeś to wygląda na to, że to sam E800 zaczął coś fiksować.
Zacznij od softreset (naciśnięcie przycisku Power przez 10 sekund ), jak nie pomoże to hardreset(tak jak w odpowiedzi od Garmin Europe), a jak to nie pomoże to chyba już tylko serwis.
Robiłeś update firmware? Ostatnia wersja to 2.1.
LeCH
tadeklodz
Bywalec

mam 2.1. zrobiłem "lekki reset". Zdaje się że "zobaczył" nadajnik. Jutro zrobię wycieczkę na rowerze z GSC10 i zobaczę czy wszystko w porządku. Dziękuję bardzo wszystkim za konsultacje.
tadek
romekkar
Początkujący
Kontakt:

Post autor: romekkar »

Ja miałem taką systuację, że pod koniec treningu zawiesił się wskaźnik pulsu - zablokował na stałej wartości. Po zrzucie do ST na tym odcinku pulsu w ogóle nie było. E800 nie widział opaski, ale z innymi sie parował. Nie pomogła też wymiana baterii w opasce, ani odłączenie bateri na dłużej. Niespodziewanie po jednym dniu wszystko wróciło do normy i dotychczas jest ok
Edge 705
yoxik
Początkujący

Post autor: yoxik »

Mam pytanie do użytkowników 800 czy wy tez tak macie ze pomiar wysokości sam wraca przez noc nieużywania do okolic 0 mnpm? Ja mieszkam na wysokości 109mnpm a mimo to licznik nie za każdym razem wskoczy na tą wysokość i cały pomiar mam od 0 w górę i dół. ręczne wpisanie wysokości pomaga ale czy licznik jak złapie satelity nie powinien sam przestawić wysokości?
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

To, że ucieka od rzeczywistej wysokości przez noc wynika ze zmian ciśnienia atmosferycznego. Jeżeli nie chce Ci się za każdym razem "z palca" wprowadzać rzeczywistą wysokość w miejscach w których startujesz ustaw waypointy z wprowadzoną wysokością. Jak będziesz w promieniu kilkudziesięciu merów od takiego punktu i naciśniesz Start to E800 skalibruje się automatycznie do tej wysokości wprowadzonej zapisanej w tym waypoincie.
LeCH
tadeklodz
Bywalec

Miech jak to praktycznie zrobić? Wybieram w MS punkt /miejsce startu przed domem/ Jak mu nadać wysokość? Bo potem MS przeniosę go do edga rozumiem że z tą nadaną wysokością.
tadek
ODPOWIEDZ