Garmin Dakota - i pogawędki o kompasie ....

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin Dakota - i pogawędki o kompasie ....

Post autor: Mariusz65 »

asandrzej pisze:W obiorniku turystycznym nie mam trzyosiowego.
Więc nie mów tym którzy mają trzyosiowy, że da się go tak skalibrować aby uwzględniał każdą zmianę w ekwipunku ;-)
asandrzej pisze:nie zawsze wędruje się z tym samym wyposażeniem,
Podałeś powyższy argument za częstszą kalibracją GPS Maniakowi, a on ma kompas trzyosiowy i to go nie dotyczy! Browar by mu się wylał z plecaka w czasie kalibracji ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Mariusz65 pisze:To ja napiszę jeszcze raz, że kalibracja bez obracania całym pojazdem (lub wyposażeniem) zda się psu na budę po zmianie kursu! Sam to zresztą zauważyłeś – bo chyba stąd ta twoja uwaga o kleju ;-)
Tak, tylko odbiornik turystyczny nie jest przeznaczony do nawigacji drogowej,
poza tym w nawigacji drogowej kompas jest zbędny, dla pojazdów po bezdrożach,
jeżeli chce się mieć kompas podczas postoju to, kompas w odbiorniku turystycznym widocznie do tego się nie nadaje.

Mariusz65 pisze:(lub wyposażeniem) zda się psu na budę po zmianie kursu!
A co kurs ma do kalibracji. :wink:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 22:37 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Pomijam tutaj konieczność czy sensowność używania kompasu w różnych sytuacjach.
Ja podważam tylko możliwość takiego skalibrowania kompasu aby zniwelować wpływ na ten kompas metalowych elementów pojazdu bądź wyposażenia o czym niejednokrotnie na forum czytałem.

Nie mówię wcale, że mi to jest potrzebne do szczęścia, bo nie jest!
Stwierdzam tylko fakt, że kompasu trzyosiowego w odbiorniku jaki ja posiadam nie da się tak skalibrować. Niech się więc nie łudzi ktoś, kto poobraca odbiornik w ręku na łódce (lub tak jak Ty mówisz po zmianie zawartości plecaka), że wyeliminuje ich oddziaływanie na kompas ;-)
asandrzej pisze:A co kurs ma do kalibracji. :wink:
W moim przykładzie ma znaczenie zasadnicze :!:
Obejrzyj jeszcze raz, że zrozumieniem mój rysunek! :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=119097#p119097

Po zmianie kursu łódki zmienia się układ geometryczny kompas – magnes – kierunki świata, co w przypadku kalibracji kompasu bez obracania całą łódką (lecz samym odbiornikiem) ma znaczenie zasadnicze!
Po skręcie magnes znajdzie się w innym położeniu względem kompasu niż w czasie kalibracji i dlatego po zmianie kursu kalibracja nie dość, że nie spełnia już swego zadania to wręcz przyczynia się do powiększenia błędu!
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 22:44 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:jeżeli chce się mieć kompas podczas postoju to, kompas w odbiorniku turystycznym widocznie do tego się nie nadaje.
Możesz to jakoś doprecyzować?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Moim zdanie przede wszystkim do tego nadaje się kompas w odbiorniku :lol:
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Możesz to jakoś doprecyzować?
Jeżeli Marusz65 twierdzi, że nie ma możliwości kalibracji kompasu w samochodzie to, się z tym zgodziłem,
ale też nigdy nie wpadłem na taki pomysł, żeby kaibrować kompas w samochodzie czy z samochodem.

andrzej
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 22:50 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Są to, kompasy elektroniczne nie GPS.
Skąd ta liczba mnoga? W jednym smartphonie masz kilka kompasów? :wink:
A tak już poważniej - jaki masz model Smartphona? Pytam, bo jak słusznie zauważył Mariusz, uparcie łamiesz dobre obyczaje panujące na Garniaku i uporczywie nie wymieniasz w podpisie posiadanego sprzętu. W sumie potem nie wiemy czy piszesz o swoich doświadczeniach czy być może o swoich przypuszczeniach, że coś powinno działać tak, a nie inaczej.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Skąd ta liczba mnoga? W jednym smartphonie masz kilka kompasów? :wink:
Wchodzisz przez W-fi do marketu a tam masz bez liku aplikacji kompas, bezpałnych i płatnych,
niektóre próbują się łączyć z Internetem w celu podania adresu lokalizacji.
Nie wiem dokładnie ile ich „przerobiłem”, sprawdzałem bez karty telefonicznej i z włączonym GPS-sem.
Są też dziesiątki aplkacji GPS od nawigacji po stacjach metro do przewodników po atracyjnych turystycznie miastach.
andrzej
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze: Po zmianie kursu łódki zmienia się układ geometryczny kompas – magnes – kierunki świata, co w przypadku kalibracji kompasu bez obracania całą łódką (lecz samym odbiornikiem) ma znaczenie zasadnicze!
Po skręcie magnes znajdzie się w innym położeniu względem kompasu niż w czasie kalibracji i dlatego po zmianie kursu kalibracja nie dość, że nie spełnia już swego zadania to wręcz przyczynia się do powiększenia błędu!
Ja właśnie o tym piszę, po prawidłowo dokonanej kalibracji żadne żelastwo nie będzie miało wpływu na wskazania kompasu
dopóki urządzenie nie zmieni położenia względem środowiska, w którym został skalibrowany kompas, bez względu na kurs

a Ty, jako argument przeciw podajesz sytuację, gdzie kompas został nieprawidłowo skalibrowany.

To możemy tak sobie pisać i pisać.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Acha! Czyli się wreszcie rozumiemy! ;-)
Bo ja myślałem, że Ty nie rozumiesz, że kompasu jaki ja mam w Dakocie nie ta się właśnie w taki "prawidłowy" sposób skalibrować :lol:

No, bo skoro jako antidotum na zmianę zawartości plecaka proponujesz GPS Maniakowi dodatkową kalibrację ekstra jego trzyosiowca w 62-ce, to wybacz... ;-)

PS
Nawet co do jednoosiowego kompasu w Viście Ciutnika udałaby się taka kalibracja?
To znaczy włączamy kalibrację, wiosła w dłoń i płyniemy w kółeczko. W Dakocie na wykonanie obrotu odbiornikiem jest kilka sekund. Później wyskakuje komunikat o nieudanej kalibracji.

PS 2
Kompasy na telefon o jakich piszesz to chyba trochę inna bajka niż kompas trzy osiowy w Garminie...
Mam wrażenie, że dyskutujesz trochę jak teoretyk z praktykami ;-)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 23:45 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze:Acha! Czyli się wreszcie rozumiemy! ;-)
Bo ja myślałem, że Ty nie rozumiesz, że kompasu jaki ja mam w Dakocie nie ta się właśnie w taki "prawidłowy" sposób skalibrować :lol:
Jeżeli masz jeszcze wątpliwości
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=119102#p119102
sprawdz kto to, napisał.
Ja nic nie napisałem o Dakocie tylko o kalbracji kompasu,
To, że Ty masz Dakotę to, nie da się zmienić praw fizyki.

Edit; dodany tekst.

Weź to pod uwagę to, że nie ma możliwości prawidłowej kalibracji ( jak zakładasz) nie zmienia faktu,
że kalibracja uwzględnia oddziaływanie magnetyczne w swoim środowisku.

Czy kompas w Dakocie da się w takim przypadku prawidłowo skalibrować nie wiem.
Może jest na to sposób, ale jeżeli twierdzisz, że nie ma możliwości to co mam Tobie odpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 23:48 przez asandrzej, łącznie zmieniany 3 razy.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Mariusz65 pisze:Ale czemu zaraz do góry dnem? :shock:

W moim przykładzie łódka skręca o 90 stopni i to wystarczy, żeby kompas zgłupiał co udowadniają zrzuty Ciutnika!
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=119111#p119111
Tyle że to jakby nie ta płaszczyzna o której napisałem w kontekście pływania "do góry dnem", nieprawdaż?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:
GPS Maniak pisze: Skąd ta liczba mnoga? W jednym smartphonie masz kilka kompasów? :wink:
Wchodzisz przez W-fi do marketu a tam masz bez liku aplikacji kompas, bezpałnych i płatnych,
Ale ja nie pytałem o aplikacje. Pytałem o fizyczne urządzonko o nazwie trójosiowy kompas, wbudowane do smartphona. Jeżeli jest, to chyba jedno, a nie kilka :wink:

Nawiasem mówiąc nadal nie wiemy jakiego smartphona posiadasz ......
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

kwieto pisze:Tyle że to jakby nie ta płaszczyzna o której napisałem w kontekście pływania "do góry dnem", nieprawdaż?
Co za różnica! Kompas nie da się skalibrować razem z łódką i tyle ;-)
Popatrz jeszcze raz na mój rysunek (http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=119097#p119097) i odpowiedz na pytanie:
Czy kompas skalibrowany przez obracanie samym odbiornikiem w położeniu łódki "A" będzie prawidłowo skalibrowany w położeniu łódki "B" :?:

Jeśli masz wątpliwości to żuć okiem na doświadczenie Ciutnika ;-)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 23:59 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Ale ja nie pytałem o aplikacje. Pytałem o fizyczne urządzonko o nazwie trójosiowy kompas, wbudowane do smartphona. Jeżeli jest, to chyba jedno, a nie kilka :wink:
Jakie fizyczne "urządzonko" to, nie wiem, wiem, że instaluję apkilację kompas jakiśtam i działa bez telefonii i Gps-su.

andrzej
ODPOWIEDZ