TMC odbiornik komunikatów drogowych
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
A dokupiłeś odpowiednią subskrypcję na TMC w US ? Bo w moim 1490 kupionym w PL były tylko na Europę...beatfanatic pisze: mam nadzieję, że TMC uratuje mnie przed mega korkami w takich metropoliach jak
Los Angeles czy San Francisco. po powrocie w maju postaram się zdać relację
pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Garmina
Pozdrawiam, KZ
nüvi 2555LMT /nüvi 1490T / Forerunner 405 / CNE Lifetime / CNNA Lifetime
nüvi 2555LMT /nüvi 1490T / Forerunner 405 / CNE Lifetime / CNNA Lifetime
-
- Nowy
dobre pytanie k_z! nie mam wykupionej subskrypcji na USA.. myślałem,że TMC działa na zasadzie podobnej do wi-fi i darmowych fal :/
Garmin 765T
Witam
Subskrypcja może być darmowa, ale trzeba ją mieć,
informacje są nadawane przynajmniej w PL na zakodowanych falach FM.
Wi-fi wykorzystuje fale o małym zasięgu.
Pozdrawiam
Subskrypcja może być darmowa, ale trzeba ją mieć,
informacje są nadawane przynajmniej w PL na zakodowanych falach FM.
Wi-fi wykorzystuje fale o małym zasięgu.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
-
- Nowy
byłbym wdzięczny za wskazówki skąd ją w takim razie wziąć :]
Garmin 765T
Najpierw musisz wyszukać dostawcę tej usługi w USA,
na stronie dostawcy może być dostępna bezpłatna subskrypcja TMC.
Może któryś z forumowiczów wie więcej na temat TMC w USA
to napewno coś o tym napisze.
Pozdrawiam
na stronie dostawcy może być dostępna bezpłatna subskrypcja TMC.
Może któryś z forumowiczów wie więcej na temat TMC w USA
to napewno coś o tym napisze.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Dla USA jest dwóch providerów:
NAVTEQ (US, CAN)
Total Traffic Network (US, CAN)
NAVTEQ (US, CAN)
Total Traffic Network (US, CAN)
- Gsm Liberty
- Bywalec
Na początku sprzawdz kolego jakie sybskrypcje masz w odbiorniku TMC - GTM21
Jeśli fabrycznie miałeś mapy (wnioskuje po podpisie):
- City Navigator Europe NT 2011.40
- City Navigator North America NT 2011.40
to napewno masz w swoim odbiorniku już sybskrypcje na USA/Canada
P.S
Wszystkie GTM21 kupowane razem z 775T mają już subskrypcje USA/Canada
Jeśli fabrycznie miałeś mapy (wnioskuje po podpisie):
- City Navigator Europe NT 2011.40
- City Navigator North America NT 2011.40
to napewno masz w swoim odbiorniku już sybskrypcje na USA/Canada
P.S
Wszystkie GTM21 kupowane razem z 775T mają już subskrypcje USA/Canada
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
po kilkudniowej przerwie w działaniu TMC (jakiś niedługi czas temu) dopiero wczoraj zauważyłem że jeśli chodzi o Warszawę to informacje zostały znacznie poszerzone i na 99% sygnał radiowy został "rozszczepiony", w dniu wczorajszym w okolicach godziny 17 w ciągu 4-6 minut miałem w urządzeniu około 80-90 komunikatów dotyczących wyłącznie miejskich ulic stolicy, dziś w tych godzinach pogłębię obserwacje - mała prośba do osób z innych aglomeracji dajcie znać jak to wygląda u was, jak również ciekawi mnie jak to wygląda po za aglomeracjami.
pozdr
S
pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Aglomeracje powiadasz? To ja wymiękam. Poznań to przecież pipidówa jest
Ale coś się zmieniło to fakt. Informacji jest jakby więcej. Tyle że ja zauważyłem to jakiś miesiąc temu i przypisałem to faktowi zmiany odbiornika: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=117952#p117952

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
W Łodzi nadal jest kiepsko, (może to nie jest aglomeracja...smiodus pisze:wczoraj zauważyłem że jeśli chodzi o Warszawę to informacje zostały znacznie poszerzone i na 99% sygnał radiowy został "rozszczepiony", w dniu wczorajszym w okolicach godziny 17 w ciągu 4-6 minut miałem w urządzeniu około 80-90 komunikatów dotyczących wyłącznie miejskich ulic stolicy, dziś w tych godzinach pogłębię obserwacje - mała prośba do osób z innych aglomeracji dajcie znać jak to wygląda u was, jak również ciekawi mnie jak to wygląda po za aglomeracjami.

Jadąc dalej na południe było jeszcze gorzej. Na krajowej 1 wpakowałem się w niezły korek między Piotrkowem Tryb. a Kamieńskiem - wahadło na odcinku kilku km - "Polskie TMC" nie uznaje tego za utrudnienie.
Sygnał nadal nie jest rozszczepiony, miałem info o utrudnieniach w odległości prawie300km ode mnie. Jednym słowem porażka, niby działa to już jakiś czas, a nadal mamy prowizorkę.
Nüvi 1200T / 5.30 / CNE NT 2011.40 (Central & Eastern Europe); UMP-pcPL 19May2011
Re: Firmware nuvi 1490
Może nie dotyczy tematu (tj. nuvi 1490), ale skoro mowa o TMC, to chyba jest jakiś ogólny problem, bo od kilku dni w niektóre dni sygnał jest a w niektóre w ogóle nie ma. Chyba zresztą ktoś już się w innym wątku skarżył na zaniki sygnału. A jak już nawet sygnał jest, to informacji w nim zawartych jak na lekarstwo. Przedwczoraj w Poznaniu w godzinach ok. 13-14 było tylko jedno utrudnienie ruchuneonek pisze:Ale wcieło mi TMC. Znaczy funkcje, subskrybcje są ale sygnał nie jest odbierany. Jutro jade pod zachodnią granice zobacze moż złapie coś z Niemiec.

Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 20:38 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesione z innego wątku.
Powód: Przeniesione z innego wątku.
nuvi 205 + GPMapa + UMP, nuvi 1200T (FW 4.99 PouchX) + CNE + UMP
Rzeczywiście w Warszawie utrudnień (w TMC) jest masa, ale o aglomeracji to mówić raczej nie można, gdyż zasięgiem informacje sięgają jedynie granic miasta (o czym jawnie informuje Nuvi). Aby jednak skutecznie toto działało (cztaj: pomagało) niezbędne byłoby pokryciemiasta w 100% bo w tej chwili sytuacja wygląda tak, że z powodu korka na głównej drodze Nuvi wylicza, że szybciej jest pojechać na około mniejszymi ulicami, lecz w efekcie grzęźniesz w jeszcze większym korku, gdyż jest to znany "skrót" a przepustowość mniejsza niż głównej drogi.
Pozdr. Krzysztof
Nuvi 765T + CNE 2012.10 + UMP pcPL
Nuvi 765T + CNE 2012.10 + UMP pcPL
nie wiem ale u mnie jest inaczej dziś rano ewidentnie raportuje korek w Górze Kalwarii na DK50 i obwodnicy Sochaczewa, więc co do granic miasta to nie potwierdzam, natomiast to że informacje są tylko dla głównych ulic to niestety nikt tutaj nic nie pomoże taka jest specyfika TMC (tablica lokalizacji)
pozdr
S
pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Czyżby minął pierwszy rok "testów" ?Zachu 14-04-2011 pisze:Destia Traffic, dostawca informacji na temat ruchu drogowego w 5 europejskich krajach, wprowadza do Polski technologię TMC (ang. Traffic Message Channel). Dzięki niej kierowcy będą otrzymywać drogą radiową informacje o utrudnieniach w ruchu drogowym.
Każde zdarzenie na drodze jest wysyłane jako wiadomość TMC. Wiadomość jest kodowana wg standardów Alert C oraz zawiera dokładne informacje o miejscu i czasie zajścia. Dzięki unikalnemu kodowi dla każdego obszaru na mapie, odbiornik rozsyła informacje w odpowiednim języku do użytkowników.
Dane przesyłane są przez specjalnie zakodowane fale FM przy użyciu RDS FM-System (za pomocą satelity lub stacji naziemnych). W Polsce sygnał będzie rozsyłany z wykorzystaniem nadajników RMF-FM. Do partnerów firmy Destia należy między innymi Navigon. Polską premierę systemu TMC zaplanowano na 22. kwietnia.

Oby kolejny był stabilniejszy, bo teraz (w sumie) nie można nawet zrobić podsumowania "jak to wszystko działa w PL".
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)