[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Ajger »

Też to zauważyłem, ale jakoś z tego nie korzystam.
Dodam tylko, że po skasowaniu waypointa, znika również wpis z kalendarza.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Dzisiaj znowu włączyło się samoczynnie "zablokuj po drogach".
Warunki:
- routing dla roweru, droga najkrótsza;
- bez wyłączania odbiornika w międzyczasie;
- właściwie przechodzenie tylko między oknami mapy, kompasu i komputera podróży;
- częste zbaczanie z wyznaczonej drogi;
nic więcej i nagle bach :(.

Ma Ktoś jeszcze tak?

Z innej beczki:
W porównaniu do 60csx świetnie nawiguje rower drogą najkrótszą. Wyraźna poprawa algorytmu. W 60csx algorytm raczej nazwałbym "najbezpieczniej po krzakach", jeśli się dało to prowadził po 0x16, 0xa i 0x7 nawet jeśli było to 2x dalej. 62t nie boi się nawet 0x4 jeśli jest to sensowne, tzn. uniknięcie powoduje wydłużenie drogi o kilkadziesiąt procent.
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec

Post autor: Ciutnik »

Guzik pisze:Dzisiaj znowu włączyło się samoczynnie "zablokuj po drogach". [...] Ma Ktoś jeszcze tak?
Witam. Niestety Oregon 550 też lubi zaskoczyć mnie potajemnym włączeniem sobie przyciągania do drogi :evil: Nawet nie wiem co go do tego "skłoniło" ale chyba zmiana opcji zapisywanego śladu z "Auto / częściej" na "Czas / co 1 sekundę". Jakoś nie pamiętam żebym cokolwiek innego zmieniał (oprócz ekranów rzecz jasna). Oj wkurzające to jest mocno!
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
mzksiak
Początkujący

Post autor: mzksiak »

a jak wygląda u Was w 62 s ,,zywotność" baterii przy załączonym trybie zapis cisnienia cały czas?? u mnie ledwo 3 dni i garmin zionie ducha... ostatnio bylem na Śnieżce i gdyby kolega mnie nie poratowal bateriami ,niósl bym bezużytecznie odbiornik w góry.... zostawilem na profilu, gdzie mialem zapis cisnienia cały czas i po 3 dniach juz się nie włączył
62s , Nuvi 1390 T LMU Kocham Cię Polsko ;) TopoPl.UMPpcPL Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Ja natomiast wykryłem kolejną różnicę pomiędzy "klasyką" a 62ST (FW 2.80).
Skasowanie listy punktów w "Ostatnio znalezionych" powoduje równocześnie usunięcie tych tras, które zostały stworzone w odbiorniku (Colorado 300) w oparciu o punkty map.
Czy ten błąd dotyczy tylko Colorado, czy również pozostałych "unowocześnionych" :? ?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Mechanizm tworzenia tras w 62ST (z FW 2.80) z użyciem mapy nie odkłada punktów do ostatnio zmnalezionych, zatem trudno cokolwiek kasować :wink: W FW 2.93 beta jest nieco inaczej - tu wystarczy wskazać punkt na mapie, nacisnąć "Jedź", aby punkt został dopisany do listy i ta metoda jest już bardzo zbliżona do tego co oferuje "klasyka". Tyle, że wówczas nie jest tworzona żadna trasa (poza aktywną rzecz jasna). Podejrzewam, że przy projektowaniu trasy "w pamięci" będzie podobnie - tzn. punkty będą odkładane do "ostatnio". Być może wówczas wyczyszczenie listy "ostatnio" robi jakiś kipisz z trasami, ale nie sprawdzałem tego. Nie sprawdzałem tego też na FW 2.94 beta. Sprawdzę jak się ukaże kolejny FW :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Mechanizm tworzenia tras w 62ST (z FW 2.80) z użyciem mapy nie odkłada punktów do ostatnio zmnalezionych, zatem trudno cokolwiek kasować :wink: ...Sprawdzę jak się ukaże kolejny FW :D
Lechu, nie musisz czekać na nowy FW. Spróbuj stworzyć trasę w oparciu o Ostatnio znalezione z pomocą wyszukiwarki (Miast, POI etc.) i sprawdzić co się stanie z tą trasą po skasowaniu Ostatnio znalezionych. W Colorado trasa znika :?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Słusznie :oops:
Marko pisze: Spróbuj stworzyć trasę w oparciu o Ostatnio znalezione ...
Nic się nie dzieje. Zaprojektowałem dwie trasy na dwa sposoby:
- Trasa -> Dodaj następny -> Miasta/Waypointy,
- Trasa -> Dodaj następny -> Ostatnio znalezione i wybrałem to co znalazłem przy pierwszej trasie.
Po czym wykasowałem listę "ostatnio". Obie trasy pozostały w odbiorniku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Poramańcz
Początkujący

Post autor: Poramańcz »

Opiszę problem.
Włączam 62S, wchodzę do menu z mapami. Mam dziewięć mapsetów na karcie pamięci. Zaznaczam np. dwa aby były włączone. Oglądam mapy, nawiguję i jest wszystko poprawnie. Wyłączam urządzenie.
Włączam ponownie i po wejściu do menu z mapami widzę że, wszystkie są załączone.
Czy to normalne że, odbiornik po każdorazowym włączeniu samoistnie włącza wszystkie mapsety?

Mam 60CSx i tam czegoś takiego nie stwierdzam.
Oczywiście te same mapy są w jednym mapsecie.
Poproszę o wasze opinie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jaki numerek Firmware'u?
Pozdrawiam Lechu

Poramańcz
Początkujący

2.80
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Czy opisana sytuacja na pewno tak wygląda? Zwykłe włączenie/wyłączenie odbiornika? Czy może coś zmieniasz na karcie (ilość mapsetów etc) albo zmieniasz profil użytkownika? Pytam, bo co prawda mam tylko dwa mapsety na karcie, ale po wyłączeniu jednego z nich jest on autentycznie wyłączony - także po ponownym włączeniu odbiornika (FW 2.80). Niestety wyłączenie mapsetu działa tylko w określonym profilu, a urządzonko ma tendencję do aktywowania wszystkich mapsetów po jakiejkolwiek zmianie. Zatem po dograniu czegokolwiek na kartę trzeba we wszystkich profilach wyłączyć co zbędne.
Pozdrawiam Lechu

HM
Początkujący

Post autor: HM »

Czy ten odbiornik ma możliwość korzystania z poprawek ASG-EUPOS? (po podłączeniu do internetu przez telefon, albo laptopa)?
Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
Poramańcz
Początkujący

Rozumiem.
Może to być spowodowane zmianą profilu.
Odbiornik już oddałem koledze, nie będę tego mógł zweryfikować.

Wniosek.
Moja stara 60 jeszcze długo mi posłuży. Nie zakupię następcy.
Mimo że, znacząco wolniejszy to klasyk ma bardziej czytelny ekran w słoneczny dzień.

Poczekam na następce 62. :D
Awatar użytkownika
Pietern
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Pietern »

Dziś miałem małą załamkę...
Mój PDA Asus A696 z lekkością motylka złapał fixa tam, gdzie Gamoń 62s ani myślał, choć się pocił.
To te wszystkie anteny spiralne, to marketingowy bełkot dla ćwoli? I odbiornik turystyczny ma gorszą antenę od Sirfa zamontowanego, jako sześćsetna funkcja, do PDA?
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
ODPOWIEDZ