TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: Zachu »

Może coś się ruszy.
Mio w nowych modelach będzie oferować TMC na Polskę.
Becker również dołącza.
Najlepsze jest to:
„Wcześniejsze wstrzymanie się z wprowadzeniem TMC w Polsce do naszych urządzeń było świadomą decyzją biznesową. Początkowo informacje o ruchu drogowym TMC były dostępne w Polsce jedynie na autostradach, więc wielu użytkowników mogło czuć rozczarowanie. Obecnie usługa działa bardzo dobrze w pełnym zakresie, dlatego też zostaje wprowadzona do nawigacji Becker.” Powiedział Marek Krygier, manager marki Becker w Europie Wschodniej.
TomTom też coś kombinuje ze swoim Live HD.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Od kilku dni odnoszę wrażenie, że otrzymuję komunikaty TMC tylko z mojego regionu (do 100km). Czy u Was jest tak samo ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
frasun
Radny

Post autor: frasun »

To dobry znak. TMC tak powinno działać.
To, co działo się od wprowadzenia TMC do Polski, to był eksperyment w wersji alfa, bo nawet nie była beta tego systemu. :) Teraz (mam nadzieję) przechodzimy do testów ostatecznej wersji.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Już przeszliśmy :wink: Dzisiaj zero sygnału :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

W święta mają wolne - dzisiaj jest ale nadal ograniczony do regionu.
Czekam na Wasze potwierdzenie "rejonizacji" raportów.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Post autor: smiodus »

w swieta nieco pojezdzilem wiec, rejonizacja jest faktem czyli tzw. rozszczepienie sygnału, najlepiej było to widać w piątek przed świętami kiedy w zasadzie z nadajnika warszawskiego 91.0 komunikaty dotyczyły chyba wszystkich dróg w wojewodztwie mazowieckim ale nic po za tym, po przejechaniu w obszar nadajnika bialostockiego byl groch z kapusta dotyczacy calej Polski. Wydaje mi sie ze prace nie skonczyly sie we wszystkich obszarach, w Wawie jest juz porzadek i komunikaty maja jakas wartosc oprocz sentymentalnej. Zastanawia mnie tylko skad biora informacje o utrudnieniach.
Niedlugo nasuwa sie kolejny dogodny termin do obserwacji - majowka, postaram sie zrobic zdjecia jak to wyglada dla Wawy

S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
Zachu
Radny
Kontakt:

Dla Warszawy zaobserwowałem najdalszy komunikatu był 45 km.
Wcale nie świętowali. W nocy też były jakieś info.
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Na bazie pewnych doświadczeń mogę stwierdzić, że "rejonizacja" raportów TMC może mieć swoje dobre strony.

Kilka miesięcy temu, podczas podróży z Tychów do Warszawy nuvi próbował zmienić moją trasę o kilkadziesiąt kilometrów z powodu zamkniętej ulicy (raport/zdarzenie dotyczyło ulicy 600m przed celem podróży).
W rzeczywistości wystarczyło skręcić jedną przecznicę wcześniej (przed celem) zamiast akceptować całą nową trasę praktycznie od jej początku. Na szczęście czuwałem nad rozwojem sytuacji ale wtedy to właśnie straciłem zauwanie do systemu TMC w połączeniu z nuvi serii 37xx.

Ze świętowaniem żartowałem.
Pozdrawiam, mariuszD
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Post autor: smiodus »

Zachu pisze:Dla Warszawy zaobserwowałem najdalszy komunikatu był 45 km.
z tymi odległościami też się dałem trochę nabrać :), otóż garmin pokazuje najbliższą odległość do utrudnienia na danej drodze, np. na drodze krajowej 8 są 2 utrudnienia jedno 15km od nas a drugie 80km, to utrudnienie na liście będziesz widział jedno "8" z odległością 15km, jak w nie wejdziesz to u góry strzałkami lewo-prawo możesz przerzucać pomiędzy utrudnieniami na tej samej drodze, i dojdziesz do tego odległego o 80km - na spisie go nie zobaczysz.

S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
gzak
Początkujący

Post autor: gzak »

Wczoraj, kiedy wjeżdżałem do Warszawy od strony Radomia mój 3790 zasygnalizował "żółty" korek przed Jankami. Sygnał po chwili zastanowienia zignorowałem, pojechałem dalej i stanąłem w korku 50m za skrzyżowaniem, od którego wg GPSka miało być utrudnienie... :oops:
Normalnie TMC zaczyna sensownie działać!
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Gratuluję, żółtego jeszcze nie doświadczyłem w 37xx.
Był na ekranie głównym czy po wejściu (wklikaniu się) ?
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Mnie się trafił kiedyś żółty, tzn. żółta ikona. Po wklikaniu okazało się, że to ostrzeżenie przed śliską nawierzchnią ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
frasun
Radny

Post autor: frasun »

W Warszawie jest sporo żółtych miejsc, ale czy mają one sens to kwestia dyskusyjna. Na żółto świecą się np. okolice węzła Łopuszańska, niby racja bo budowa idzie tam pełną parą i korki w tygodniu tworzą się zawsze (wiadomo to bez TMC), ale opóźnienie pokazuje się także w weekendy i w nocy gdy nie dzieje się tam nic co ruch może spowalniać.
Ponieważ w Wawie trwa nieustanna przebudowa wszystkiego, tych "statycznych" żółtych miejsc jest sporo. Dużo gorzej z miejscami "dynamicznymi", czyli miejscami gdzie normalnie korków nie ma, ale był wypadek, stłuczka lub zrobił się po prostu nagle i nieoczekiwanie korek, tego TMC niestety nie raportuje, a to nadaje tej usłudze największy sens. Niestety rozszczepienie sygnału przynajmniej wg. moich obserwacji nie przyniosło poprawy jakości przekazywanych komunikatów, to chyba nadal jedynie testy techniczne platformy, która dojrzewa do komercyjnego działania, ale sama usługa nadal daleka jest od tego, co możemy zobaczyć np. w Niemczech, czy nawet Austrii.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Zapytam raz jeszcze userów serii 37xx: czy żółte mieliście na ekranie nawigacji czy po "wklikaniu" się w raporty TMC.
Pozdrawiam, mariuszD
Zachu
Radny
Kontakt:

Na ekranie.
Obrazek
ODPOWIEDZ