[TEST Garniaka] Garmin 62s
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
Przypadek 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
A skund u niego jakiś GSM?Zachu pisze:Pewny jesteś że ten fix był z nieba czy z sieci GSM?
Nie przypadek, a wypadek.GPS Maniak pisze:Przypadek
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
Nie wypadek, tylko norma dla Sirf III z a-GPS (w tym przypadku wspomagające dane z WiFi).
Pozdrawiam
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Czyli?
Pisz wyraźniej, bo ja jestem zwykłym, prostym użytkownikiem, dla którego najważniejszy jest monitorek, a nie szpeje i bebechy urządzenia.
To PDA nie ma modułu GSM, a WiFi ma wyłączone. Chyba, że dla potrzeb GPS-a sam sobie potrafi tego użyć/włączyć?
Pisz wyraźniej, bo ja jestem zwykłym, prostym użytkownikiem, dla którego najważniejszy jest monitorek, a nie szpeje i bebechy urządzenia.
To PDA nie ma modułu GSM, a WiFi ma wyłączone. Chyba, że dla potrzeb GPS-a sam sobie potrafi tego użyć/włączyć?
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
@Pietern
Porównaj łapanie fixa kilkukrotnie-to pozwoli na obiektywne wnioski.
Kiedy używałeś PDA, a kiedy 62-ki przed testem?
Porównaj łapanie fixa kilkukrotnie-to pozwoli na obiektywne wnioski.
Kiedy używałeś PDA, a kiedy 62-ki przed testem?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Garmina próbowałem wielokrotnie i nigdy, w żadnej konfiguracji nie złapał fixa w tym pomieszczeniu. A gdy wchodziłem z zafixowanym urządzeniem to po chwili tracił połączenie. PDA próbowałem pierwszy raz, świeżo po wgraniu nowej mapy, poprzednio był on uruchomiony kilka tygodni wcześniej. Spróbuję jeszcze jutro, zobaczę czy znowu złapie.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
@Pietern, po co fix w pomieszczeniu?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No a jak trafić nocą do "tego" pomieszczenia?
Szczerze mówiąc - moja 62 łapie czasami fiksa w "tym"pomieszczeniu. Asus nawet się nie zająknie. Mieszkam na ostanim piętrze, zatem nie wiem czy sygnał dochodzi -jako odbity - z korytarza czy też wprost - przez stropodach. Tak czy siak pływanie sygnału jest tak duże, że w ciągu kilku minut robię kilka setek metrów i to .... siedząc

Szczerze mówiąc - moja 62 łapie czasami fiksa w "tym"pomieszczeniu. Asus nawet się nie zająknie. Mieszkam na ostanim piętrze, zatem nie wiem czy sygnał dochodzi -jako odbity - z korytarza czy też wprost - przez stropodach. Tak czy siak pływanie sygnału jest tak duże, że w ciągu kilku minut robię kilka setek metrów i to .... siedząc
Pozdrawiam Lechu
A po co takie pytanie?Marko pisze:@Pietern, po co fix w pomieszczeniu?
Nie piszę, że tam pobłądziłem...
Stwierdzam fakt, który mi się objawił w trakcie różnych działań i poznawania sprzętu. A piszę o tym bo wydaje mi się to dziwne i niepokojące, ze dedykowane do trudnych warunków urządzenie radzi sobie gorzej, niż "zwykły" moduł z zabudowaną anteną.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
W kwestii trudnych warunków terenowych: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... we#p100832Pietern pisze:...dedykowane do trudnych warunków urządzenie...
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Pietern swoją drogą nic szczególnego. Nuvi 37xx łapie w domu sygnał. Patrząc na budowę to dziwne że w ogóle łapie.
@pietern
Po prostu prawdziwy outdoorowiec, jak sama nazwa wskazuje, jest dobry dopiero po wyjsciu za właściwe drzwi
Zresztą całkiem słusznie.
Pozdrawiam
Ranger
Po prostu prawdziwy outdoorowiec, jak sama nazwa wskazuje, jest dobry dopiero po wyjsciu za właściwe drzwi
Zresztą całkiem słusznie.
Pozdrawiam
Ranger
Co z tego, że gorzej skoro A696 w trudnym terenie poza miastem na 100% nie będzie miał zasięgu WiFi (i na 80% GSM).Pietern pisze: A piszę o tym bo wydaje mi się to dziwne i niepokojące, ze dedykowane do trudnych warunków urządzenie radzi sobie gorzej, niż "zwykły" moduł z zabudowaną anteną.
P.S. WiFi w A696 jest zablokowane, czy tylko nieaktywne. W drugim przypadku aplikacja może sobie sama włączyć WiFi.
Pozdrawiam
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Pisząc ten post widzę że tegoroczna pogoda majówkowa nie tylko mi płata figle. Uściślając, w ostatni pogodny dzień długiego weekendu w warszawie zabrałem znajomych na wycieczkę rowerową po stolicy ( oczywiście z moja 62-ką), po powrocie do domu chciałem pokazać znajomym ślad naszej wycieczki na dużym ekranie monitora. Niestety pojawiły się problemy, skopiowałem ślad tak jak zawsze robie Ctrl+C, Ctrl+V, a tu MapSource krzyknął że nie można zaimportować pliku gpx ze śladem, odpaliłem więc BaseCamp a ten wyrzuca od razu błąd komunikacji z urządzeniem, błąd podczas odczytu interesującego mnie pliku ze śladem (Jedynie Google Earth odczytuje ślad bez protestu). W 62 ślad widać bez problemu, we właściwości śladu zauważyłem "nieziemskie" parametry: całkowity wznios 24075m; całkowity spadek 24058m; max wysokość 20000m (czyżby ciśnienie tak się zmieniało?). Problem dotyczy tylko tego konkretnego śladu, ślady zarejestrowane kolejnego dnia importują się bez problemów do MS jak i do BC. Czy to jakiś błąd firmware, aktualnie mam wgrany FV 2.8 patch. Udało mi się przekonwertować ślad na trasę w WinGDB3 na .gdb - dopiero wtedy poszedł zarówna w MS jak i BC ( nie znam dobrze tego programu i nie wiem czy czasem przez te konwersję nie utracę jakichś parametrów śladu).
Czy jest jakiś program do konwersji śladu na ślad a nie na trasę jak w WinGDB3 najlepiej do gpx?
Czy jest jakiś program do konwersji śladu na ślad a nie na trasę jak w WinGDB3 najlepiej do gpx?
ciepan
62ST...
62ST...