GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Firmware GPSmap 62/78

Post autor: GPS Maniak »

Mam wolną godzinkę - sprawdzę :wink:

EDIT:
Co prawda zastosowałem nie oryginalny FW 2_93, lecz patchowany Patcherem_nr2, ale nie sądzę by miało to jakieś znaczenie: Po przesunięciu mojej mapy, zielone napisy geograficzne robią się czarne :?

Uwaga: Miałem w odbiorniku JNXy, zmieniłem ich nazwy na *.JN_, no i dobrze, bo gdy tak z ciekawości wrzuciłem na kartę jeden plik JNX "starego formatu", faktycznie odbiornik skutecznie zawiesił się przy "Load Waypoints ....". Tak więc jeżeli ktoś chce się bawić nowym FW, a ma w pamięci odbiornika jakieś JNX, przed upgardem FW bezwzględnie musi zmienić ich rozszerzenia, inaczej może być poważny problem :!: :!: :!:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

A ma ten FW coś ciekawego/nowego, czy raczej nie zawracać sobie głowy?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeżeli o mnie chodzi to nie mam pojęcia czy warto. Gdy zobaczyłem czarny napis: "Psia Trawka" to już dalej nie sprawdzałem - wgrałem nazad FW_2.80_path i po kłopocie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Z racji tego, że muszę nieco zmodyfikować swoje teksty na www, wgrałem wczoraj w nocy ponownie 2.93_beta_ patch_JNX, aby się pobawić.
Uwagi "na szybko":

* Znana wada: zmiana koloru etykiet na czarny podczas zoomowania, przesuwania mapy niestety jest. Co ciekawe podczas "normalnej" eksploatacji - czyli ....podczas testów na balkonie moja mapa, w której etykiety są dodatkowymi niezależnymi obiektami mapy zachowuje się zupełnie przyzwoicie - przynajmniej jeżeli chodzi o niebieski "Staw Olszak", podczas gdy na Topo Poland zdarzało się, że obrót odbiornika i w konsekwencji zmiana orientacji mapy zamieniała niebieski napis na czarny. Przy czym ewentualne dalsze obracanie odbiornika przywracało kolor niebieski. Temat wymaga dalszych analiz - zrobię sobie testową mapkę zlokalizowaną na w pobliżu stawku ze wszystkimi etykietami jakie występują na Góry_PL i wybiorę się w weekend na spacer.

* Kiedyś już tak było. Ale wydaje mi się, że w 2.80 sytuacja typu: "Kursor->Enter->Jedź", nie dopisywała punktu do ulubionych. W 2.93 dopisuje. Czyli jeżeli wieczorkiem przed wycieczką zasymulujemy sobie jakieś warianty trasy - rano mamy analizowane punkty "podane na tacy".

* Zarządzanie jnx-ami tak jak na screenie:

Obrazek

na pewno zadowoli wszystkich tych, którzy dla danego regionu chcą mieć do dyspozycji kilka map rastrowych przy tych samych zoomach.

Dodam jednak, że automatyczne dopasowywanie kolorystki map jakie oferuje mapc2mapcnet w wersji v4.66 - generującego pliki zawierającego JNX z ID mapy, czyli zgodnego z FW 2,93 - jakoś mnie nie przekonuje. Na szybko przerobiłem dwie mapy Pogórza Przemyskiego - przy różnych ustawieniach programu - i coś (sam nie wiem co :wink: ) mi się w tych mapach nie podoba.

Temat będę drążył, ale na dzisiaj wydaje się że lepsze efekty pod względem graficznym daje wersja 4.28. Tyle, że potem musimy korzystać z jnxfixera i jnxproductid ... Co ciekawe oba te programiki nie chcą chodzić z wiersza poleceń programów typu Norton Comannder. Także wywołanie odpowiedniego "bata" dało zero efektów. Przynajmniej u mnie. Zatem zostaje systemowy wiersz poleceń, a tu w celu przeróbki większej ilości plików można już posiłkować się batami zawierającymi np. takie wpisy:

jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_a.jnx c:\new\tatry_10_a.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_b.jnx c:\new\tatry_10_b.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_c.jnx c:\new\tatry_10_c.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_d.jnx c:\new\tatry_10_d.jnx
jnxfixer.exe c:\old\tatry_10_e.jnx c:\new\tatry_10_e.jnx

jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_a.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_b.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_c.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_d.jnx 2
jnxproductidchanger.exe c:\new\tatry_10_e.jnx 2
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze:... wydaje mi się, że w 2.80 sytuacja typu: "Kursor->Enter->Jedź", nie dopisywała punktu do ulubionych.
Sprawdziłem w 2.80. Dobrze pamiętałem. Sekwencja jw. nie dopisuje do ostatnio znalezionych (oczywiście o to chodzi a nie o ulubione -jak napisałem wyżej :wink: :oops: ). Czyli mamy mały plusik dla 2.93.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze:Co ciekawe podczas "normalnej" eksploatacji - czyli ....podczas testów na balkonie moja mapa, w której etykiety są dodatkowymi niezależnymi obiektami mapy zachowuje się zupełnie przyzwoicie - przynajmniej jeżeli chodzi o niebieski "Staw Olszak",
To był czysty przypadek :wink: Dzisiaj podszedłem do zagadnienia systemowo i przygotowałem stosowną mapkę. Oto efekt:
- kolorowe etykiety po lekkim obróceniu odbiornika i zorientowaniu mapy przez kompas robią się czarne jak kondukt żałobny :(
2.jpg
2.jpg (15.51 KiB) Przejrzano 12750 razy
Oczywiście trochę szkoda czegoś takiego:
1.jpg
1.jpg (13.46 KiB) Przejrzano 12750 razy
a jeszcze bardziej mi szkoda tego dodawania do ostatnio znalezionych. Niemniej - w moim przypadku - jeszcze nie nadszedł czas na zamiany. Mój "optymalny" Firmware to nadal 2.80
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:- jeszcze nie nadszedł czas na zamiany. Mój "optymalny" Firmware to nadal 2.80
Nie zmieniałbym na nowe firmware, brak kolorowych etykiet i na dodatek jakby obiekty zostały przesunięte.
Pozostałbym przy starym.

@ Lechu
he...he. już to działa.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Za radą popeja luknąłem na stronę Garmina: http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5071 gdzie pjawił się FW. 2.94 beta.
Wgrałem, zobaczyłem na mapie czarny napis "Staw Olszak" zamiast niebieskiego i błyskawicznie wróciłem do wersji 2.80.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

GPSMAP 62/78 software version 2.95 Beta
Changes made from version 2.94 to 2.95:
  • Fixed issues relating to WAAS performance.
  • Fixed issue where the device would not regain a GPS signal after losing the GPS signal in a tunnel.
  • Fixed shutdown on the map screen when a waypoint was being moved to the same location as a geocache or other POIs.
  • Fixed issue where proximity waypoint alerts could only be set in feet regardless of what was selected as a Distance/Speed unit in the setup page.
  • Fixed an issue where the enabled/disabled option for custom maps could not be changed when two or more BirdsEye™ Satellite Imagery providers were on the device.
  • Fixed an issue where the device would not beep when approaching a destination while routing off-road.
  • Problems with the software may be reported to 62-78Beta@garmin.com
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kolorki nadal gubi, a na dodatek w przypadku użycia FIND pojawiają się problemy z wywołaniem opcji: "Wybierz mapę".
Zatem ..... odstawiam 2.95 do lamusa :evil:

EDIT: Jeszcze coś. Nie działa opcja:

Obrazek

Przynajmniej na mapie GPS_50_2012.
Pozdrawiam Lechu

PrzemekMac
Początkujący

Post autor: PrzemekMac »

Cześć, znany jest problem że 78s nie obsługuje spanner mode na usb. 62s który ma ten sam soft (dokładnie ten sam) ma w menu ustawień pozycję Garmin spanner. Czy ktoś mądry potrafiłby tak zpatchować soft, żeby soft wgrany na 78 miał też aktywną tą funkcję? Może go oszukać, że jest w 62 ?

Przy okazji, mam zamiar zgłosić do garmina kilka pomysłów, np http://garmin.tu.org.pl/Paralotniowa_Ma ... rmina.html
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Sprawdziłem. Kolorki etykiet jak gubił tak gubi. Zostaję przy 2.80
  • Changes made from version 2.80 to 3.00:

Updated magnetic Earth field data
    Improved GPS performance
    Improved support for BirdsEye™ Satellite Imagery (each provider's imagery can be configured independently)
    Increased the maximum number of supported JNX files to 250 from 200
    Fixed issues with WAAS/EGNOS
    Fixed issue with track navigation sometimes not adding waypoints to the Active Route list
    Fixed issue with track and route review from the map page if you came from the elevation plot
    Fixed issue with MPC map labels disappearing
    Fixed issue with gpi files that have alerts attached to the points
    Fixed issue with progress bar displaying properly on power up
    Fixed issue with track navigation not adding waypoints to the Active Route list when they are exactly equal to a track point
    Fixed shutdown when unit had more than the maximum number of JNX files on it
    Fixed shutdown related to topographical maps and land cover text size
    Fixed Glide Ratio to Destination field
    Fixed problem with profiles and the fields on the map page
    Fixed an issue with magnetic north reference and waypoint headings
    Fixed shutdown on the map screen when a waypoint was being moved to the same location as a geocache or other POIs
    Fixed issue where proximity waypoint alerts could only be set in feet regardless of what was selected as a Distance/Speed unit in the setup page
    Fixed an issue with archived tracks not displaying properly
    Fixed an issue with having too many custom symbols on the device
    Modified the 'Arriving at Destination' message banner so that it no longer appears when navigating to a geocache
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:przy przesuwaniu mapy napisy bardzo często tracą zadeklarowaną kolorystykę i robią się po prostu jednolicie czarne :(
W nowym FV Dakoty (4.10) jest tak samo a nawet jeszcze gorzej :mrgreen:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=123505#p123505
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

GPSMAP 62/78 software version 3.02 Beta
Changes made from version 3.00 to 3.02:
  • Added Garmin Spanner mode to GPSMAP 78, GPSMAP 78s, and GPSMAP 78sc devices.
  • Fixed issue with setting proximity alerts. The unit of measure can be changed by entering the 'Proximity Alarms' page, pressing the 'Menu' key, and selecting 'Change Units'
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki. Sprawdziłem. Na Topo Poland kolorki POI gubi jak gubił. Na moich mapach oczywiście też :twisted:
Wracam do FW 2.80 :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ