TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: beetle-m »

@grj. Rozumiem, że pojawiła Ci się czerwona ikona na ekranie mapy (+ komunikat dźwiękowy) i stąd wiedziałeś o problemie.

Wg moich doświadczeń jest to maksimum na jakie stać teraz oprogramowanie nuvi 37xx. Resztę problemów na drodze musisz sobie wyklikać podczas jazdy sam: :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=109059#p109059
To jeden z moich "zarzutów" pod adresem funkcjonalności serii 37xx.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
grj
Początkujący

Post autor: grj »

beetle-m pisze:@grj. Rozumiem, że pojawiła Ci się czerwona ikona na ekranie mapy (+ komunikat dźwiękowy) i stąd wiedziałeś o problemie.
niestety zabrakło 5- 10 minut żeby to przetestować...
najpierw zobaczyłem korek..... do najbliższego zjazdu było około 500 metrów, więc wybrałem opcje "objazd" i zrobiłem to co 80% kierowców...
zjechałem z autostrady i po 5-6 minutach zobaczyłem na mapie że autostrada zrobiła się czerwona (od mojego zjazdu do następnego)
dzięki TMC zyskałem więc tylko informację na który wjazd powinienem się kierować.

powód:
http://www.dnews.de/nachrichten/sachsen ... totet.html (niemiecki)
Garmin 3490T (w opakowaniu 3790T) + 2013.10 EU
janoox
Początkujący

Post autor: janoox »

beetle-m pisze:W jakim regionie Polski stwierdzasz ten problem ? Na Śląsku/Podbeskidziu mam sygnał i ikonę TMC.
Jeżdżę po całym Śląsku. Przed aktualizacją ikona była, a nowy fw 4.10 i nowa mapa 2012.1 spowodowały, że ikona zniknęła. Nie zmieniałem nic w ustawieniach. Zastanawia mnie też dlaczego myGarmin nie wykrywa mi dodatkowego urządzenia podczas logowania z podłączonym odbiornikiem TMC.
3790 LMT, GTM 35
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Nie widzisz dodatkowej opcji dot. komunikatów drogowych w: Narzędzia->Ustawienia ?
Sprawdź poprawność podłączenia GTM35 do zasilania oraz antentki do "zgrubienia" na kabelku.
Robiłes reset po aktualizacji do wersji 4.10 (zalecane) ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nie wykryje.
Jeśli masz wykupioną darmową subskrypcję, to:
Sprawdzasz a samochodzie ID odbiornika TMC, spisujesz i wpisujesz na swoim koncie przy subskrypcji. Dostajesz wtedy kod do wpisania.
W aucie dodajesz nową i tam wpisujesz otrzymany kod. Ja sobie przesłałem na telefon sms i później dzióbałem.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
janoox
Początkujący

beetle-m pisze:Nie widzisz dodatkowej opcji dot. komunikatów drogowych w: Narzędzia->Ustawienia ?
Sprawdź poprawność podłączenia GTM35 do zasilania oraz antentki do "zgrubienia" na kabelku.
Robiłes reset po aktualizacji do wersji 4.10 (zalecane) ?
Coś kojarzę, że przedtem miałem w ustawieniach więcej opcji, ale głowy bym nie dał :? Podłączenie do zasilania jest OK, czerwona dioda na GTM świeci cały czas. Reset robiłem dwukrotnie.
Spróbuję jeszcze sposobu podanego przez Zachu wtedy opiszę co i jak. Dzięki za szybką odpowiedź.
3790 LMT, GTM 35
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Antonio pisze: Najpierw wykupujesz licencję PRO, potem rejestrujesz w myGarmin, aby ją aktywować, podając ID odbiornika TMC.
Czy jest inna metoda rejestracji odbiornika TMC na koncie myGarmin niż przy zakupie licencji?
Zachu
Radny
Kontakt:

Co kombinujesz? ;)
Obrazek
sdsyc
Radny

Darmowe zakupy uciekły (chyba?), straciłem okazję by mój odbiornik objawił się w myGarmin. A już myślałem, że dowiem się o nim więcej ;-)
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

sdsyc pisze: A już myślałem, że dowiem się o nim więcej ;-)
Więcej, to chyba nie, bo poza typem i ID urządzenia nic tam nie ma :wink:
W "Moich Dodatkach" :arrow: "Subskrypcje informacji o ruchu drogowym" wyświetla się lista "zakupionych" subskrypcji (zarówno za kasę, jak i za free) :arrow: szczegóły :arrow: "kod subskrypcji".
Tak więc szału nie ma :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
janoox
Początkujący

Witam ponownie. Oto jak udało mi się przywrócić działanie TMC.
Najpierw korzystając z porady Zachu zalogowałem się na swoje konto. Nawigacja podłączona kablem USB do komputera, moduł GTM podpięty, zasilanie stałe. Jednak przy każdej próbie sprawdzenia/odnowienia subskrypcji odsyłało mnie od razu do sklepu (35 euro za jeden kraj :-( ). Będąc nadal zalogowanym wpisałem adres http://www.garmin.com/fmtraffic. Zonk :evil: . Znowu odsyła mnie do sklepu. Wkurzony odpinam kabel USB, powraca panel główny na ekranie. Włączam mapę i... CUD NAD WISŁĄ :D . Pewnie miała miejsce jakaś autoaktywacja. Na liście subskrypcji w Menu/Ustawienia/Utrudnienia/Subskrypcje mam teraz osiem pozycji. Aktualnie sygnał odbiera z Mediamobile Nordic (FI, NO, SE, PL). Nie jestem fachowcem od nawigacji, ale jeśli tak ma wyglądać ta procedura to wracam do szkoły...
Antonio pisze:
sdsyc pisze: W "Moich Dodatkach" :arrow: "Subskrypcje informacji o ruchu drogowym" wyświetla się lista "zakupionych" subskrypcji (zarówno za kasę, jak i za free) :arrow: szczegóły :arrow: "kod subskrypcji".
W tym samym miejscu na moim koncie widnieje
Obecnie nie posiadasz żadnych aktywnych subskrypcji komunikatów drogowych. Kup teraz subskrypcje komunikatów drogowych.
a urządzenia GTM35 w żaden sposób zarejestrować się nie da.
Pozdrawiam i niech Was dobrzy ludzie gwiazdy prowadzą. Działają bez kabla i się nie mylą :wink:
3790 LMT, GTM 35
sdsyc
Radny

Antonio pisze:wyświetla się lista "zakupionych" subskrypcji (zarówno za kasę, jak i za free)
A te które już "były" na pokładzie (miały subskrypcję w chwili kupna urządzenia) też widać? Czy zobaczymy je już wyłącznie w odbiorniku?
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Ja tak jak napisałem w innym wątku, Nuvi 1200 FW 4.99 uaktualniłem do 5.30 i powróciłem do 4.99,
na liście TMC pojawiła się „nowa subskrypcja”.
Tak trwało do znalezienia sygnału TMC, po znalezieniu sygnału na miejscu przycisku „Auto” pojawił się przycisk „Bieżące”,
jest do wyboru Auto Destia Traffic TMC (PL) i Destia Traffic TMC (PL) ($),
nie bardzo wiem, co znaczy ($) ale działa jak jest sygnał.
( $ w nawiasie to "dolar" )

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

janoox pisze:...a urządzenia GTM35 w żaden sposób zarejestrować się nie da.
Ale nas bujasz :wink: :
Właśnie wróciłem z Katowic i Bytomia. W regionie jest kłopot z sygnałem więc może tu jest/było źródło Twoich problemów.

A oczywiście nasz nuvi 3790T pokazuje cały czas zieloną ikonę. Dopiero po kliknięciu w nią zobaczysz napis: "Odbiornik odłączony".

IMO na bazie testów możliwe są dwa scenariusze przy braku sygnału w regionie:
  • Jeśli nuvi nie pamięta, że miał niedawno dostęp do TMC, to po załączeniu nie pokaże ikonki wcale.
  • Jeśli utrata sygnału nastąpiła przy włączonym nuvi i dostępie do TMC to ikona będzie nadal zielona ale info o "odłączonym odbiorniku" znajdziesz po klinięciu w ikonę.

Wot - Twój problem, a właściwie firmware'u 4.10
Pozdrawiam, mariuszD
Zachu
Radny
Kontakt:

sdsyc pisze:Darmowe zakupy uciekły (chyba?), straciłem okazję by mój odbiornik objawił się w myGarmin. A już myślałem, że dowiem się o nim więcej ;-)
Ja mam na koncie kiedyś kupione darmowe licencje, cały czas sobie czekają. Teraz są niewykorzystane bo dostałem razem z nowym odbiornikiem już w pakiecie.
Nuvi podejrzeć można wszystkie. Te dokupione widać tez na koncie.
Myślę że gdy ruszy i u nas TMC, darmowa promocja będzie i dla Polski.
Obrazek
ODPOWIEDZ