Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE
Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE
Użyj FirmwarePatcher w wersji 2.20.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
-
- Początkujący
Cześć, czy macie może namiar na jakieś przygotowane jnx'y północnej polski ?
-
- Nowy
Witam serdecznie. Nie znalazłem tematu dotyczącego stricte pracy z plikami jnx więc piszę tutaj. Mam poważny problem z programem map2jnx. Otóż gdy chcę przekonwertować nim plik .map (niezależnie od rodzaju i rozmiaru pliku graficznego z nim powiązanego) program .net famework wyrzuca mi komunikat "nastąpiło przepełnienie w czasie wykonywania operacji arytmetycznej" i taki oto log:
Czy kto wie o co z tym chodzi? Jak to ominąć, naprawić?
Na początku myślałem, że to wina Windows 7 64bit jakiego używam, więc pofatygowałem się i zainstalowałem Xp 32 bit, niestety problem nadal występuje. To samo dzieje się we wszystkich wersjach Mapc2Mapc. Nie wiem jak sobie z tym poradzić i proszę o pomoc. Zabrnąłem już tak daleko, że to ostatni krok do otrzymania dobrych map z geoportalu. Ściągam kafle MapoTero, łączę pięknie GlobalMapperem, W Ozim dodaję plik .map, Przerobiłem firmware w moim Colorado 300 (mapki testowe hulają) i utknąłem na ostatnim kroku
Dodam jeszcze, że nie satysfakcjonują mnie Custom Maps, ze względu na cholerne 100 kafli
Przy okazji chciałbym podziękować GPS Maniakowi, dzięki któremu to wszystko stało się możliwe. Oby więcej takich ludzi.
Kod: Zaznacz cały
"Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.
************** Tekst wyjątku **************
System.OverflowException: Nastąpiło przepełnienie w czasie wykonywania operacji arytmetycznej.
w map2jnx.Form1.aspect(Double ulat, Double ulon, Double& mpde, Double& mpdn)
w map2jnx.Form1.calccal()
w map2jnx.Form1.do_batch(ReadOnlyCollection`1 comstr)
w map2jnx.Form1.Form1_Load(Object sender, EventArgs e)
w System.EventHandler.Invoke(Object sender, EventArgs e)
w System.Windows.Forms.Form.OnLoad(EventArgs e)
w System.Windows.Forms.Form.OnCreateControl()
w System.Windows.Forms.Control.CreateControl(Boolean fIgnoreVisible)
w System.Windows.Forms.Control.CreateControl()
w System.Windows.Forms.Control.WmShowWindow(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.ScrollableControl.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.ContainerControl.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.Form.WmShowWindow(Message& m)
w System.Windows.Forms.Form.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
************** Zestawy załadowane **************
mscorlib
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.5444 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
map2jnx
Wersja zestawu: 1.0.0.2
Wersja Win32: 1.0.0.2
CodeBase: file:///C:/Users/Leto/Desktop/Garmin%20Śmieci/map2jnx/map2jnx.exe
----------------------------------------
Microsoft.VisualBasic
Wersja zestawu: 8.0.0.0
Wersja Win32: 8.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)"
Na początku myślałem, że to wina Windows 7 64bit jakiego używam, więc pofatygowałem się i zainstalowałem Xp 32 bit, niestety problem nadal występuje. To samo dzieje się we wszystkich wersjach Mapc2Mapc. Nie wiem jak sobie z tym poradzić i proszę o pomoc. Zabrnąłem już tak daleko, że to ostatni krok do otrzymania dobrych map z geoportalu. Ściągam kafle MapoTero, łączę pięknie GlobalMapperem, W Ozim dodaję plik .map, Przerobiłem firmware w moim Colorado 300 (mapki testowe hulają) i utknąłem na ostatnim kroku

Przy okazji chciałbym podziękować GPS Maniakowi, dzięki któremu to wszystko stało się możliwe. Oby więcej takich ludzi.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, 12:02 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: BBCode: Code
Powód: BBCode: Code
Zakupiłem niedawno odbiornik gpsmap 62s, w zakładce "o systemie" odczytuję, że ma on wgrany FW 2.90. Chce zrobić downgrade do wersji 2.80 i jednocześnie zastosować pacza, chce się tylko upewnić u bardziej doświadczonych kolegów czy mogę zrobić te dwie rzeczy za jednym zamachem, tzn. czy mogę wgrać na odbiornik od razu spaczowany plik z FW 2.80 i przeprowadzić downgrade? Byłoby to dosyć wygodne, dzięki temu uniknąłbym konieczności przeprowadzania chwilowego downgrade'u do jeszcze starszej wersji, np. 2.44. Chce się tylko upewnić, że się nic przy tym nie pokrzaczy z odbiornikiem.
Tak przy okazji, czy ktoś może orientuje się z jakiego źródła można ściągnąć różne wersje FW do gspmap 62, np. 2.93, 2.95. Pewnie była już o tym mowa wcześniej na garniaku, ale wątków tu tyle, że przeczesać wszystkiego nie sposób
Tak przy okazji, czy ktoś może orientuje się z jakiego źródła można ściągnąć różne wersje FW do gspmap 62, np. 2.93, 2.95. Pewnie była już o tym mowa wcześniej na garniaku, ale wątków tu tyle, że przeczesać wszystkiego nie sposób

Możesz to zrobić z jednym razem.
W dwóch krokach - downgrade do poprzedniej wersji a potem wgranie wyższej trzeba przeprowadzać wtedy gdy masz oryginalny firmware i chcesz go zastąpić spatchowanym o takim samym numerze. Garmin zacznie robić aktualizację firmware tylko wtedy gdy zobaczy różnicę pomiędzy wersją firmware w odbiorniku, a wersja w GUPDATE.GCD.
Jest wątek o firmware:
Firmware - Posumowanie
W dwóch krokach - downgrade do poprzedniej wersji a potem wgranie wyższej trzeba przeprowadzać wtedy gdy masz oryginalny firmware i chcesz go zastąpić spatchowanym o takim samym numerze. Garmin zacznie robić aktualizację firmware tylko wtedy gdy zobaczy różnicę pomiędzy wersją firmware w odbiorniku, a wersja w GUPDATE.GCD.
Jest wątek o firmware:
Firmware - Posumowanie
LeCH
-
- Początkujący
Podepnę się pod temat. Mam prośbę, co robię nie tak? Mam urządzenie |GPSMAP 62st i nie mogę wgrać zpatchowanego firmwara.
1. Pobrałem FirmwarePatcher - a z tej stronki: http://whiter.brinkster.net/generated/L ... wares.html
2. Z tej samej strony pobrałem plik o nazwie GPSMAP62_78_WebUpdater__630.gcd
3. Przepuściłem go przez program FirmwarePatcher i otrzymałem komunikat File patched successfully.
4. Wygenerowany plik ma nazwę GPSMAP62_78_WebUpdater__630_Patched.gcd, wgrałem go do katalogu GARMIN w urządzeniu i nic.... Nie aktualizuje się. Zmieniałem też nazwę na gupdate.gcd i nadal nic.
Podpowiedzcie proszę jak ogarnąć ten temat.
1. Pobrałem FirmwarePatcher - a z tej stronki: http://whiter.brinkster.net/generated/L ... wares.html
2. Z tej samej strony pobrałem plik o nazwie GPSMAP62_78_WebUpdater__630.gcd
3. Przepuściłem go przez program FirmwarePatcher i otrzymałem komunikat File patched successfully.
4. Wygenerowany plik ma nazwę GPSMAP62_78_WebUpdater__630_Patched.gcd, wgrałem go do katalogu GARMIN w urządzeniu i nic.... Nie aktualizuje się. Zmieniałem też nazwę na gupdate.gcd i nadal nic.
Podpowiedzcie proszę jak ogarnąć ten temat.
-
- Początkujący
Odbiornik nadal nie reaguje. Może wina leży w tym, że jest w nim ta sama wersja firmware (6.30) jak ta, którą chcę wgrać w wersji patched?
Możesz cofnąć do wcześniejszego Fv i ponownie uaktualnić do wersji 6.30
lub zaznaczyć "adjust firmware version nember by " i wpisać ( o ile pamiętam)
wartość 1.
lub zaznaczyć "adjust firmware version nember by " i wpisać ( o ile pamiętam)
wartość 1.
-
- Początkujący
roro pisze:zaznaczyć "adjust firmware version nember by " i wpisać ( o ile pamiętam)
wartość 1.
Wykonałem w/w ruch, a następnie zmieniłem nazwę na GUPDATE.gcd. Pomogło.
W tej chwili urządzenie wykazuje 6.30 patched version i najważniejsze DZIAŁA PRAWIDŁOWO.
Dziękuję za pomoc.