60Csx i 62s - porównanie życia baterii

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: 60Csx i 62s - porównanie życia baterii

Post autor: Marko »

tboniasty pisze:P.S. Karta microsd też żre dodatkowo...
Pozostaje aktualnym pytanie o wzrost poboru prądu przy odczycie danych z karty...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Może w świetle tych przypuszczeń, plusem (czy raczej minusem dodatnim) jest to, że niektóre odbiorniki nie potrafią zapisywać śladu na kartę ;-)
Skoro miałoby to znacząco skrócić ich czas działania… ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:W niektórych odbiornikach jest to możliwe w trybie symulacji - ładuje się odpowiednio długo trwającą trasę, wymuszającą zmianę map.
Tryb symulacji powiadasz. To się da zrobić, tyle że wówczas moduł GPS jest nieaktywny. Jaki zatem to byłby test GPSu?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

W takim razie nie pozostaje nic innego jak zapakować odbiornik w kieszeń, kanapki, termos i co kto lubi do bagażnika, zatankować auto i zrobić odpowiednio długą przejażdżkę. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Żeby nie marnować na darmo paliwa to polecam przy okazji zbieranie śladów do UMPa ;-)
A dla zdrowia i kieszeni najlepiej piechotką ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

GPS Maniak pisze: Tak czy inaczej, zarówno wyniki Szy jak i moje pokazują, że 62-ce do Visty co prawda daleko, ale znów tak wielkiej tragedii nie ma.
No to jest dla mnie jakieś światełko w tunelu :P
Wasze testy pokazują, że coś jednak z tym moim odbiornikiem może być nie tak. Ładowarka mi pokazuje, że faktyczna pojemność moich Eneloopów (mimo że już mają koło 2 lat) jest w granicach 2000mAh, nowe baterie alkaliczne wyższej jakości tez wypadają marnie, podobnie jest na różnych firmware, chyba jednak będę go musiał reklamować, bo ten czas pracy jaki regularnie uzyskuję (koło 11h) mnie zupełnie nie satysfakcjonuje.

Ale inna sprawa, że podawanie parametrów w specyfikacji jak to zrobił Garmin - jest po prostu nieuczciwością, widać wyraźnie, że z 60csx nie ma szans jeśli chodzi o czas pracy - a przecież nominalnie ma ten czas większy
luis
Początkujący

Post autor: luis »

Z tego co czytam to ja w takim razie mam całkiem dziarską 62. Podczas tegorocznego Harpagana przeleżał włączony ok. 20 godzin w moim plecaku i potem jeszcze używałem go przez pewien czas. Myślę, że doba to minimum. Używam baterii alkalicznych lub akumulatorków Mars z Pennego, tak że żadna rewelacja.
Pozdrawiam. (W nocy na Harpaganie pracował w temp. ok. 0 C)
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

Może w plecaku stracił fiksa i dzięki temu popracował dłużej? ;]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
luis
Początkujący

Generalnie jak łażę po górach, to przy bardzo częstym podświetleniu na max (czas 15 sek), zmieniam baterie co 3/4 dni. Mam też Vistę i jeśli chodzi o czas pracy na bateriach to po prostu rewelacja. W każdym bądź razie 62 też pod tym względem spełnia moje wymagania.

Pod koniec czerwca zaczynam porządny test zużycia energii i generalnie możliwości 62. Wyruszam na szlak (górami ze wschodu na zachodnią granicę Polski).
Pod koniec lipca postaram się opisać swoje wrażenia jeśli chodzi o mapy i działanie urządzenia.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

luis pisze:Wyruszam na szlak (górami ze wschodu na zachodnią granicę Polski). Pod koniec lipca postaram się opisać swoje wrażenia jeśli chodzi o mapy ....
Miałbym jedną mapę do przetestowania - od wschodu do zachodu. Jesteś zainteresowany?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

... a jak myślisz, po co On nagle o tym pisze? ;]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
luis
Początkujący

Z miłą chęcią przetestuję. Widziałem już przedsmak pewnie tej mapy (okolice Śnieżnika - dla mnie rewelacja). W każdym razie dziękuję i postaram się o wnikliwą ocenę.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

luis pisze:Widziałem już przedsmak pewnie tej mapy (okolice Śnieżnika - dla mnie rewelacja).
Okolice Śnieżnika pochodzą z nieistniejącej jeszcze mapy "GPS_50_2012". Generalnie obie mapy (starsza: Góry_PL oraz nowsza: GPS_50_2012) bazują na tym samym materiale. Z tym, że GPS_50_2012 będzie miała nieco więcej informacji typu POI i będzie bardziej dopieszczona pod względem graficznym i funkcjonalnym. No ale jak sama nazwa wskazuje, mapa będzie gotowa mniej więcej za rok. :D Póki co musimy się męczyć z "Góry_PL" :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Pietern
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Pietern »

Oj musimy. I się męczymy! :mrgreen:
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

Po tym jak dotarły do mnie nowiutkie aku Eneloop 2500mAh zrobiłem kolejny test - i wyniki okazały się zupełnie zaskakujace, przy tych samych ustawieniach (baterie NiMH, kompas wyłączony, ekran włączony cały czas, ale bez podświetlenia) - 62s pociągnął aż 25h 4min!

To pokazuje jasno, że urządzenie rzeczywiście ma uczulenie na starsze akumulatorki, ewentualnie baterie alkaliczne (popróbuję jeszcze kilku różnych modeli świeżo ze sklepu, bo te na których ostatnio robiłem test - leżały u mnie w domu parę miesięcy, miałem je też na zimowym wyjeździe do Finlandii (choć nie używałem; jako ciekawostka, przy -20-27'C 60Csx działał koło 6-7h :wink: ).

Musiałaby się tu wypowiedzieć osoba lepiej ode mnie orientująca w kwestiach zasilania, ale z tego co zaobserwowałem widać, że pojemność to nie jest jedyna cecha baterii mająca wpływ na jej "osiągi". Moje 2-letnie Eneloopy, mają realną pojemność koło nominalnych 2000mAh, a 62s działa na nich tylko 10-11h. Dla starszych urządzeń jak 60Csx nie ma to znaczenia, nowsze jak widać reagują trochę inaczej.
ODPOWIEDZ