Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
wopozka
Bywalec

Re: Błędy UMP-pcPL

Post autor: wopozka »

RAV pisze: Nie sądzę, żebym musiał publicznie uzasadniać moje prywatne zdanie, którego nie zamierzam nikomu narzucać, ale skoro pytasz...
Chodzi o to, że chciałbym się dowiedzieć dlaczego taki a nie inny routing jest lepszy według ciebie. Jeśli uzasadnienie będzie miało ręce i nogi to można spróbować poprawić, ale jeśli to tylko osobiste preferencje to ciężko wtedy cokolwiek z tym zrobić.
RAV pisze: UMP nie wzbudza mojego zaufania. Nigdy nie wiem, czy to, co podaje, zgadza się z rzeczywistością. Pełno jest prostych niedoróbek.
Myślę że to można napisać o każej mapie, tak UMP jak i CNE czy gpmapie (świętej pamięci już teraz).
RAV pisze: Na przykład ulica Chrobrego we Wrocławiu, kiedy się ją ogląda na Nuvi 765, nazywa się "7-8" - pewnie ktoś coś wpisał nie w to okienko i tak zostało.
Ulicą Chrobrego we Wrocławiu przejeżdżają tramwaje o numerach 7 i 8 i to jest tam dodatkowo zaznaczone.
RAV pisze: Czasami trasa przy ustawieniu "samochód' prowadzi po ścieżkach rowerowych. I tak dalej...
Prowadzenie ściezkami rowerowymi to jest problem zbyt dużej ilości danych. Mamy zaznaczone na mapie również ścieżki, przez co gdy do danego punktu jest nią najbliżej to nawigacja nią przeciągnie. Plany są aby zrobić tylko wersję samochodową mapy, która by takich kwiatków z definicji unikała, ale na planach się na razie kończy.
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

wopozka pisze:chciałbym się dowiedzieć dlaczego taki a nie inny routing jest lepszy według ciebie.
1. Droga jest krótsza
2. Unikamy lewoskrętu w Norwida
3. Unikamy przebijania się przez "Ścieżkę rowerową" (jak UMP nazywa ulicę Curie-Skłodowskiej).
wopozka pisze:Jeśli uzasadnienie będzie miało ręce i nogi to można spróbować poprawić, ale jeśli to tylko osobiste preferencje
Masz rację, to są osobiste preferencje. Bo przecież obiektywnie rzecz biorąc, najlepiej jest zaiwaniać dookoła, zaliczając jak najwięcej ulic podporządkowanych. :wink:
wopozka pisze:Ulicą Chrobrego we Wrocławiu przejeżdżają tramwaje o numerach 7 i 8 i to jest tam dodatkowo zaznaczone.
Stukałem po ekranie Nuvi, próbując uzyskać nazwę ulicy i zawsze wyskakiwało mi to "7-8". Pewnie to też kwestia osobistych preferencji, że wolę wiedzieć, jakie ulice są wokół mnie, a to, czy lakier zarysuje mi tramwaj 7, 8 czy 23, ma dla mnie drugorzędne znaczenie.

A tak poważniej, to po co są te numery tramwajów? I skoro są tramwaje, to dlaczego nie ma autobusów? Zaznaczanie linii komunikacji miejskiej to fajna sprawa (w trybie pieszym, a nie samochodowym), ale powinno to umożliwiać śledzenie przebiegu trasy (odpowiadać na pytanie: dokąd dojadę tą linią?). Skoro więc ma być mapa linii, to niech będzie nakładką, gdzie każda linia będzie jedną "ulicą" od pętli do pętli, plus przystanki jako POI. Wtedy będzie można wybrać przystanki "z-do" i GPS powinien wybrać 2-3 linie (jeśli jedna to za mało), które tam poprowadzą. Próbowaliście tak?
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

RAV pisze:1. Droga jest krótsza
2. Unikamy lewoskrętu w Norwida
3. Unikamy przebijania się przez "Ścieżkę rowerową" (jak UMP nazywa ulicę Curie-Skłodowskiej).
Niby racja. Na moje oko też trasa z CNE powinna być lepsza. Przyczyna jest taka, że w UMP rondo Grunwaldzkie ma ręcznie obniżoną "przyjazność" więc krasnoludek routujący je obchodzi z daleka. Nie wiem czemu tak obniżono - może pozostałość po remontach, może tam są korki 20 godzin na dobę. Dodatkowy problem - koledzy z Wrocławia raczej nie czytują Garniaka. Pokażę im sytuację palcem.
RAV pisze:Stukałem po ekranie Nuvi, próbując uzyskać nazwę ulicy i zawsze wyskakiwało mi to "7-8". Pewnie to też kwestia osobistych preferencji, że wolę wiedzieć, jakie ulice są wokół mnie
Tory tramwajowe są zaznaczone pod/nad ulicą, dlatego się zlewają. No są w danych mapowych i już. owszem jak pisał Piotr - są przymiarki do wersji bardziej specjalizowanych niż obecny zestaw.
RAV pisze:I skoro są tramwaje, to dlaczego nie ma autobusów?
Bo tramwaj to fizyczne szyny, a autobus to tylko możliwość. Przystanki są wrysowane dla tych i dla tych.
RAV pisze:Skoro więc ma być mapa linii, to niech będzie nakładką, gdzie każda linia będzie jedną "ulicą" od pętli do pętli, plus przystanki jako POI. Wtedy będzie można wybrać przystanki "z-do" i GPS powinien wybrać 2-3 linie (jeśli jedna to za mało), które tam poprowadzą. Próbowaliście tak?
Ciekawa koncepcja. Ale w ciul rysowania. Nie wiem czy warto, w dobie powszechnych wspomagaczy które to już robią (mobilne jakdojade.pl, transportoid, i inne).
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

Alf/red/ pisze:Przyczyna jest taka, że w UMP rondo Grunwaldzkie ma ręcznie obniżoną "przyjazność" więc krasnoludek routujący je obchodzi z daleka. Nie wiem czemu tak obniżono - może pozostałość po remontach, może tam są korki 20 godzin na dobę.
A co powiesz na to? Czym różnią się te dwa obrazki?
Obrazek Obrazek
Wystarczyło nieco przenieść punkt docelowy i już rondo jest OK... Cud?
Alf/red/ pisze:
RAV pisze:Skoro więc ma być mapa linii, to niech będzie nakładką...
Nie wiem czy warto, w dobie powszechnych wspomagaczy które to już robią (mobilne jakdojade.pl, transportoid, i inne).
No właśnie też myślę, że nie warto. Tym bardziej nie warto dorzucać tego jako nieusuwalnego dodatku do mapy "głównie samochodowej", bo utrudnia używanie. Może pora rozdzielić dane i poprzez filtrowanie zasobów stworzyć mapy: ściśle samochodową, rowerową, tramwajową (jeśli jednak ktoś stwierdzi, że lubi wyważać otwarte drzwi), może też "pieszą"... Na razie działa znana prawda, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
wopozka
Bywalec

RAV pisze: Wystarczyło nieco przenieść punkt docelowy i już rondo jest OK... Cud?
Nie cud, ale popatrz sobie na czasy przejazdów a nie tylko na odległość. Powtarzam po raz kolejny, że takich przykładów znajdziesz setki w wielu mapach i dodatkowo nie dojdziesz do jednego wspólnego wniosku co lepsze -- bo każdy będzie miał inne zdanie.
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Lokales na temat jazdy przez Jajo odpisał:
T.B. pisze:Uważam, że tak jak pokazano jest super! Sposób przedstawiany jako "poprawny" oznacza światła, korek i 3*światła (czerwone) (i jak się tramwaj na przystanku nie przypałęta). Tak więc z podanego punktu albo się przebić do Szczytnickiej i jajo na wprost albo tak jak teraz prowadzi.
A teraz o trasach.
RAV pisze:A co powiesz na to? Czym różnią się te dwa obrazki?
Nie po raz pierwszy przekonuję się, że różne urządzenia (w tym Mapsource) miewają różne ustawienia, a nawet jak mają takie same, to różnie mogą wyliczyć tą samą trasę. Ty chyba pierwszy. Witamy w klubie.
W naszym przypadku: UMP z dziś. Trasa pierwotna.
Suwaczek Road Selection na "Prefer highways" (albo drugi od końca) -> wyznacza zygzakiem, co uznałeś za złe, 1,8 km, czas 2:03.
Suwaczek na drugim ząbku -> wyznacza najpierw zygzakiem, a potem przez rondo, 2,2 km, czas 2:44.
Suwaczek na środek -> wyznacza przez rondo, co uznałeś za dobre, 1,2 km, czas 2:45. Czy już się wyjaśniło, dlaczego UMP zaproponował trasę dłuższą, ale szybszą?
Trasa druga, zależność od suwaczka podobna. Nie udało mi się znaleźć takiej pozycji suwaczka, która jedną trasę liczyłaby tak, a drugą inaczej. No ale któreś urządzenie akurat może się tak zachować. Niestety nie mamy żadnych oficjalnych danych na tematy inteligencji zaszytej w wybieranie tras, ani też w serwowane komunikaty (tzn. kiedy mówi kiedy skręć, kiedy trzymaj się, a kiedy co innego). Wybacz.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

payk44 pisze:Wstępnie podawana jest data 30 czerwca. Ruch pieszych będzie odbywał się normalnie.
Czyżby otworzyli most w Kobiernicach ?
http://www.info.kety.pl/index.php?optio ... &Itemid=30
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Hihihi, cały roczek Ci się gdzieś zapodział :roll:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Oups, sorrry. Rzeczywiście :lol: Coraz gorzej z moją czujnością.

Pozycja 287: http://www.gddkia.gov.pl/19/lista-utrudnien
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
bibi
Początkujący

Post autor: bibi »

Ostatnio przy podróżowaniu z UMP trafiłem na rondo w stylu angielskim.
Współrzędne ronda N50 04.372 E21 41.431

Proszę o porawienie.
Załączniki
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
wopozka
Bywalec

Rondo poprawione. Dzięki.
Awatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec

Re: Zgłoszenia błędów UMP

Post autor: Kuzmicz »

Zdaje się, że dzisiejsze wydanie UMP-Szlaki jest niekompletne -w zipie brakuje pliku img.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: Zgłoszenia błędów UMP

Po pierwsze, garniak słabo się nadaje do zgłaszania "szybkich" błędów, naprawdę... Flyspray albo ump()ump.
Po drugie, dzisiaj nie zauważam braku imga. I nie wiem, czy dzisiaj "się" naprawiło (ale było źle - co?), czy Kuźmiczowi chodzi o coś innego, niż sprawdzam. No nic.
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

nocnyMarek pisze:
beetle-m pisze:
payk44 pisze:Wstępnie podawana jest data 30 czerwca. Ruch pieszych będzie odbywał się normalnie.
Czyżby otworzyli most w Kobiernicach ?
http://www.info.kety.pl/index.php?optio ... &Itemid=30
Hihihi, cały roczek Ci się gdzieś zapodział :roll:
Tym razem wychodzi na to, że otwarty: http://forum.kobiernice.pl/viewtopic.php?p=2280#p2280
Nie widzę "rocznego poślizgu" w mojej interpretacji/czytaniu :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
payk44
Początkujący

Post autor: payk44 »

15 lipca stało się to, na co od dawna oczekiwali kierowcy , most w Kobiernicach został otwarty!! Jest to szczera prawda - osobiscie przejezdzałem,
Pozdrawiam Krzysztof_44
Nuvi 1490T, GPMapa 2010.30, CNE 2012.40 NT, UMP-pcPL
Zablokowany