cityXplorer w 1200T

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

cityXplorer w 1200T

Post autor: popej »

Zarejestrowałem nojego nuvi i korzystając z uprzejmości Garmina pobrałem darmową mapę cityXplorer.
Przy wyborze trybu pracy widać dopisek, świadczący o zainstalowaniu mapy.

Obrazek Obrazek

Po wyznaczeniu trasy nuvi może pokazać kilka wariantów. Trasy są szczegółowo opisane, ale jakoś to nie wygląda nazbyt praktycznie.

Obrazek Obrazek

Zachowanie mapy jest inne niż przy nawigacji samochodowej. Na górnej belce widać opis manewru, można przewijać manewry w przód i w tył przy pomocy strzałek w rogach ekranu. Drugi ekran pokazuje szczegółowy schemat przesiadki z tramwaju do kolejki ;)
Widać też, że cityXplorer przyniósł ze sobą POI przystanków.

Obrazek Obrazek

Można wykonać rekalkulację i zmienić wybór trasy. Co ciekawe, po rekalkulacji zmienił się także kolor trasy.
Drugi ekran przedstawia widok bez wyznaczonej trasy.

Obrazek Obrazek
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: cityXplorer w 1200T

Post autor: PouchX »

A tak przy okazji...
Garmin pozwala zassać jedną mapę czy wszystkie jakie oferuje :) ?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Po zarejestrowaniu pojawia się oferta pobrania jednej mapy, wyłącznie na nowo zarejestrowane urządzenie. Można wybrać dowolną mapę z listy wszystkich dostępnych. Teraz widzę jedynie możliwość ponownego ściągnięcia tej samej mapy.
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Farciarz z 3City :? Poznania oczywiście niet :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:Farciarz z 3City :? Poznania oczywiście niet :(
Myślałem, że znasz Poznań na tyle, że nie potrzebujesz CityXplorera. :D

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Antonio »

asandrzej pisze:Myślałem, że znasz Poznań na tyle, że nie potrzebujesz CityXplorera. :D
Jak się jeździ samochodem przez całe/większość życia, do tego z nawigacją :wink: , to przy konieczności korzystania ze środków komunikacji masowej (której się zazwyczaj nie zna) CityXplorer wydaje się niezbędny :lol: .
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Antonio pisze: przy konieczności korzystania ze środków komunikacji masowej (której się zazwyczaj nie zna) CityXplorer wydaje się niezbędny :lol: .
Dokładnie. Ostatnio musiałem dowieźć klientowi - do jednego ze szpitali w centrum Poznania (sam mieszkam na obrzeżu miasta) druczek ZUS RMUA. Była to niesamowicie karkołomna - pod względem logistycznym - wyprawa, bo doszedłem do wniosku że w centrum (w którym nie byłem chyba ze 3-4 lata) mogą być kłopoty z zaparkowaniem samochodu i dobrze byłoby pojechać tramwajem, który nomen omen nie jeździ w pobliżu mojego miejsca zamieszkania i którym nie podróżowałem dobre 5-6 lat :? Zatem:
* musiałem ustalić jaką linią dojadę do szpitala
* gdzie ewentualnie mam wsiąść do tramwaju i gdzie w pobliżu byłaby możliwość zostawienia samochodu
* no i gdzie kupić bilety na tramwaj, co nawiasem mówiąc było rzeczą najtrudniejszą :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Dokładnie. Ostatnio musiałem dowieźć klientowi - do jednego ze szpitali w centrum Poznania (sam mieszkam na obrzeżu miasta) druczek ZUS RMUA. Była to niesamowicie karkołomna -..
To jednak jest coś takiego jak uzależnienie od GPS-su, wydaje się, że bez niego to, ani rusz.
Nie wiem jak w Poznaniu, ale zazwyczaj na przestankach są zmieszczone mapki lini komunikacyjnych a jak nie to na „krechę” :lol:
Jest jeszcze UMP z zaznaczonymi liniami tramwajowymi, w Poznaniu również są zaznaczone. :D
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Nie wiem jak w Poznaniu, ale zazwyczaj na przestankach są zmieszczone mapki lini komunikacyjnych ...
Tyle, że najpierw trzeba się tam znaleźć. Ponadto chodziło o to, by podjechać samochodem w miarę blisko tego właściwego przystanku, a nie jakiegokolwiek przystanku w ogóle - zatem temat musiałem "rozpracować" przed wyprawą :lol:
asandrzej pisze:Jest jeszcze UMP z zaznaczonymi liniami tramwajowymi, w Poznaniu również są zaznaczone. :D
Ale tu wracamy do punktu wyjścia i sensu korzystania z map z takimi informacjami we własnym mieście, co poddawałeś w wątpliwość w poprzednim swoim poście.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Napisałem o UMP na wszelki wypadek, dla tych uzależnionych od GPS-su. :D

andrzej
solti
Początkujący
Kontakt:

Post autor: solti »

A ja komunikacją nie jeżdżę prawie wcale, chociaż z grubsza wiem czym z domu do centrum dojechać, nawet do centrum zapuszczam się samochodem a nawigację używam tylko jak wyjeżdżam za miasto lub w jakieś zupełnie nieznane mi miejsce na peryferiach. No chyba, że akurat mam ochotę potestować nowy nabytek :wink:
Z tego wniosek, że chyba nie jestem uzależniony od GPS :lol:
Uważam nawet, ze dodatki typu cityXplorer, czy w ogóle korzystanie na co dzień z GPS ma sens tylko w obcym mieście. W swoim własnym to się człowiek tylko denerwuje, że nawigacja ma inny pomysł na trasę niż się ma samemu. I szlag człowieka tafia od nieustannego wysłuchiwania "przeliczam" :twisted:
nuvi 205 + GPMapa + UMP, nuvi 1200T (FW 4.99 PouchX) + CNE + UMP
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Ja przystanek autobusowy mam dosłownie przed klatką schodową i do tej pory (a mieszkam już ponad 6 lat w tym miejscu) nie wiem, jakie autobusy się na nim zatrzymują :oops: :lol: .
GPS Maniak pisze: * no i gdzie kupić bilety na tramwaj, co nawiasem mówiąc było rzeczą najtrudniejszą :wink: :lol:
I jak kupić :lol: .
Kiedyś przyszło mi jechać tramwajem (tylko 3 przystanki), gdzie były zainstalowane automaty biletowe. Zanim doczytałem instrukcję obsługi i kupiłem bilet - przyszło mi już wysiadać (dobrze, że nie wsiadł żaden "Kanar"-bez obrazy, bo nawet nie zdążyłem skasować biletu :oops: ).
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Wybrałem Gdańsk, bo mniej więcej wiem jak tu działa komunikacja miejska i dzięki temu będę mógł ocenić sensowność takiej nawigacji.

A nuvi zaraz w pierwszej próbie poinformował mnie, że mamy metro w Gdańsku :)
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W Krakowie też :wink: :D Ciekawe ile Garmin płaci tłumaczom? Może byśmy się najęli? :shock:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Pewnie nie płaci ;)
Nie da się tego uporządkować, bo teksty siedzą w firmware a nie w tłumaczeniach. Chyba wszystko co na szynach to metro ;)
popej
ODPOWIEDZ