O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
2 – W menu nawigacji pojawił się napis "Obecnie podróżujesz do:", lecz co z tego skoro zamiast nazwy celu podróży lub waypointa jest wyświetlana kreska!
3 – Najgorszy Nie działa opcja "przejdź do pozycji" w trybie demo. Zamiast zmienić pozycję odbiornik wyznacza nową trasę Można czasem wymusić przejście do określonej pozycji klikając "przelicz po drogach" i ponownie "przejdź do pozycji", ale psu na budę taka robota
Widzę, że pod względem poziomu oprogramowania odbiorniki outdoorowe zmierzają niestety w kierunku odbiorników drogowych
Załączniki
Pozdrawiam Mariusz W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Jeżeli dobrze kojarzę w czym rzecz, to "Przejdź do pozycji" w 62/76 nie ma już od dawna. Było gdy testowałem 76S pożyczone z Azymutu - wówczas 62 jeszcze nie było na rynku. Dawne dzieje. Natomiast wymuszenie nowej pozycji w trybie DEMO w celach testowych, odbywa się tak jak w odbiornikach klasycznych - via ekran "Satelity". Jest tam opcja: "Ust.poz. na mapie".
Płyniemy w dół powiadasz? No cóż. Niby dlaczego Garmin miałby zatrudnić do outdooru lepszych i w konsekwencji droższych informatyków niż do programowania NUVIego?
GPS Maniak pisze:Jeżeli dobrze kojarzę w czym rzecz, to "Przejdź do pozycji" w 62/76 nie ma już od dawna.
Tylko, że w Dakocie opcja jest! Pojawia się po wejściu w tryb demo tylko, że zamiast przenieść znacznik w nową pozycję wyznacza mi nową trasę...
Mariusz65 pisze:2 – W menu nawigacji pojawił się napis "Obecnie podróżujesz do:", lecz co z tego skoro zamiast nazwy celu podróży lub waypointa jest wyświetlana kreska!
3 – Najgorszy Nie działa opcja "przejdź do pozycji" w trybie demo. Zamiast zmienić pozycję odbiornik wyznacza nową trasę Można czasem wymusić przejście do określonej pozycji klikając "przelicz po drogach" i ponownie "przejdź do pozycji", ale psu na budę taka robota
Miałem właśnie wyrzucić moją Dakotę przez okno, ale po entym włączeniu i wyłączeniu odbiornika okazało się, że zaczęła się wyświetlać informacja w "Obecnie podróżujesz do" oraz zaczęło działać "przejdź do pozycji". Nie wiem czemu się naprawiło ale punkty 2 i 3 muszę chwilowo odszczekać. Mam nadzieję, że to stała poprawa
Z mankamentów FV 4.10 pozostają w takim razie: znikające kolory napisów na mapach Lecha oraz zmiana działania opcji "wyszarzony relief – Auto". Poprzednio cieniowanie włączało się od skali 500 m a teraz od 5 km. Tu obrazek http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=123510#p123510
akleiw pisze:Wyświetlanie godziny (na ekranie regulacji podświetlenia) w FW. 3.82 nie działa prawidłowo. Kolejne wskazania rysowane są jedno na drugim, wystarczy zostać na tym ekranie dłużej niż 1 minutę. Czy w najnowszej wersji oprogramowania jest tak samo?
W FV 4.10 jest OK!
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Mariusz65 pisze: znikające kolory napisów na mapach Lecha
Proszę mnie nie mieszać w sprawy zabałaganione przez Garmina Sprawdź firmową mapę Garmina: Topo Poland 2011 oraz jak się zachowują niebieskie opisy jezior podczas zoomowania mapy i jej przesuwania przy różnych zoomach.
A to sorry! Nie wiedziałem.
Kojarzyło mi się, że gdzieś w dyskusji z Popejem pisaliście, że ten bug nie ma szans na poprawę ponieważ nie występuje na "oficjalnych" mapach... Ale widoczne chodziło o coś innego. W takim razie można w tej sprawie nękać support Garmina
Masz dobrą pamięć - była taka wymiana poglądów Wydaje mi się jednak, że dyskusja była toczona jeszcze przed premierą Topo Poland 2011 i zastanawialiśmy się właśnie, czy bug będzie występował również na mapach komercyjnych.
Mariusz65 pisze:Przedmiot testu - Dakota 20 FW 3.40
Miejsce - parapet w mieszkaniu.
Temperatura około 20*C
Włączone - kompas, barometr oraz tryb oszczędzania baterii.
Ekran uaktywniany co jakiś czas aby zobaczyć co się dzieje z odbiornikiem.
Zasilanie dwa akumulatorki SANYO Enelop 2000 mAh. Po naładowaniu w BC-700 prądem 500 mA w trybie test uzyskano pojemność 2010 i 1985 mAh.
Postanowiłem przed sezonem sprawdzić pod tym względem również nowy FV 4.10
Dla Dakoty z FV 4.10 test wypadł pomyślenie i wytrzymała ponad pół godziny dłużej niż poprzednim razem. Teraz warunki były nawet trudniejsze, bo nie włączałem trybu oszczędzania baterii a jedynie podświetlanie z wyłączeniem po 15 sek.
Zapis śladu był tym razem ustawiony co 1 sek. a poprzednio co pół minuty (więc wygląda, że nie ma to wpływu na zużycie prądu...?).
Kompas i barometr cały czas włączone jak poprzednio.
Baterie – te same egzemplarze Enelop 2000 mAh co poprzednio, czyli o pół roku starsze (więc test dobrze świadczy również o akumulatorkach).
Załączniki
Mariusz65 pisze:3 – Najgorszy Nie działa opcja "przejdź do pozycji" w trybie demo. Zamiast zmienić pozycję odbiornik wyznacza nową trasę
Doszedłem właśnie, że opcja "Przejdź do pozycji" w trybie "demo" nie działa wtedy gdy przełączymy odbiornik w tryb demo zanim złapie on fiksa. Jeśli poczekamy z przełączeniem w tryb demo aż odbiornik złapie sygnał z satelity i dopiero przełączymy się na demo to opcja "Przejdź do pozycji" działa!
Takie działanie tej funkcji mija się trochę z jej sensem! Siedząc w pomieszczeniu w którym nie ma zasięgu, nie można korzystać z trybu demo odbiornika i na przykład symulować sobie trasę z miejsca innego niż ostatnie logowanie itp. Ewidentny bug
Czy ktoś kto wgrał FV 4.10 może potwierdzić moje spostrzeżenie Bo wygląda, że tylko ja jestem królikiem doświadczalnym dla nowego FV Dakoty
GPS Maniak pisze:Jeżeli dobrze kojarzę w czym rzecz, to "Przejdź do pozycji" w 62/76 nie ma już od dawna. Było gdy testowałem 76S pożyczone z Azymutu - wówczas 62 jeszcze nie było na rynku. Dawne dzieje. Natomiast wymuszenie nowej pozycji w trybie DEMO w celach testowych, odbywa się tak jak w odbiornikach klasycznych - via ekran "Satelity". Jest tam opcja: "Ust.poz. na mapie".
Lechu w 62s jest opcja "Przejdź do pozycji". W trybie DEMO wyznacz trasę (najlepiej typu bezdroże, bo szybko). Po wyznaczeniu trasy pojawia się ekran z trzema opcjami : symulacja trasy Tak, Nie oraz właśnie Przejdź do pozycji. Po wybraniu tej ostatniej odbiornik usunie trasę i przeniesie kursor do nowej pozycji. Często z tego korzystam, aby szybko przenieść kursor w nowe miejsce.
Pozdrawiam Jano
Garmin:Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS Smartphone:Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Mariusz65 pisze:3 – Najgorszy Nie działa opcja "przejdź do pozycji" w trybie demo. Zamiast zmienić pozycję odbiornik wyznacza nową trasę
Doszedłem właśnie, że opcja "Przejdź do pozycji" w trybie "demo" nie działa wtedy gdy przełączymy odbiornik w tryb demo zanim złapie on fiksa. Jeśli poczekamy z przełączeniem w tryb demo aż odbiornik złapie sygnał z satelity i dopiero przełączymy się na demo to opcja "Przejdź do pozycji" działa!
[...]
Czy ktoś kto wgrał FV 4.10 może potwierdzić moje spostrzeżenie Bo wygląda, że tylko ja jestem królikiem doświadczalnym dla nowego FV Dakoty
Witam.
Ja nie wgrałem jeszcze FV 4.10.Ale błąd, o którym piszesz występuje już od dłuższego czasu. Chyba nawet 3.82. Na pewno wersje BETA 4.X.
Ostatnio zaobserwowałem następującą rzecz na ostatniej wersji BETA 4.04: "przejdź do pozycji" nie działa, jeśli w opcjach planowanie trasy jest wybrano "przelicz po bezdrożu". Działa, jeśli ma liczyć po drogach. Jest to trochę pomocne, ale bardzo niewygodne. Jeśli chcemy się przenieść do miejsca znajdującego się bardzo daleko, lub na innej mapie wcale nie zadziała. Dlatego, że najpierw chce wyznaczyć trasę, a to często jest niemożliwe. Powodzenia przy wyznaczaniu trasy pieszej do USA
Pozdrawiam
Ajger pisze:Lechu w 62s jest opcja "Przejdź do pozycji". W trybie DEMO wyznacz trasę ....
OK. Ale musisz wyznaczyć trasę. Wydaje mi się jednak, że kiedy testowałem 78S, można było to zrobić przed kalkulacją trasy - tzn. po Find miałeś do wyboru: Jedź / Przejdź do pozycji.
W mojej Dakocie "Przejdź do pozycji" nie działa dla kalkulacji drogi po bezdrożach.
Nadal działa bez problemów ustawienie pozycji przez ekran satelitów i naciśnięcie wskazania wysokości dokładności.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 13:15 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba nie wysokości a mocy sygnału (GPS Accuracy) – prawy dolny róg na ekranie satelitów!
Tylko, że w ten sposób można nowe położenie wskazać tylko na mapie a nie można się ustawić w pozycji jakiegoś waypointa czy POI, korzystając z wyszukiwarki. Szczerze mówiąc ten bug mnie najbardziej wku....
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 13:20 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz65 pisze:Chciałem się nawet "wyładować" dzwoniąc do supportu Garmina ....
Ja odreagowuję stresy związane z bugami w ten sposób, że siadam do MapEdita, bądź TYP Edytora
A tu widać moją walkę z grafiką map. Właśnie opracowałem 86-ty wariant pliku TYP dla mojej mapy