Rino 655t, dyskusja o ekranach dotyk/guziki

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Rino 655t i inne

Post autor: GPS Maniak »

Casthor pisze:Mam wrażenie, ze pewne rzeczy są tu zbyt przerysowane.
Bez przesady. Przecież cały czas ewentualne różnice nazywam "subtelnościami" :wink:
Casthor pisze: najczęściej jest tak, ze po przyzwyczajeniu się zapominamy, w jakiej formie obsługujemy odbiornik, po prostu go obsługujemy
Jak czegoś nie ma, to oczywiście trudno byśmy z tego korzystali, ale czy to oznacza że za tym naprawdę nie tęsknimy? Nie wiem. Po ponad pół roku używania 62ST ciągle brakuje mi kilku spraw jakie w Rino są rozwiązane zdecydowanie sensowniej. Dlatego zresztą nadal na spacery do lasu chętniej zabieram tę cegiełkę :D
Casthor pisze: A ważniejsze jest ....
Różnice pozostają różnicami niezależnie od naszych preferencji. Dla Jednego najważniejszy będzie taki zestaw cech, dla kogoś innego inny. Dlatego też ą zadowoleni użytkownicy Dakoty jak też zadowoleni użytkownicy Colorado. Wcale to jednak nie oznacza, że nie powinniśmy pisać o tych "subtelnych" różnicach, które powodują, że nie można postawić znaku równości między nimi.
Casthor pisze:PS. Czy nowe Rino obsługuje raster?
W specyfikacji nie ma. Wśród map kompatybilnych nie ma też BirdsEye. Nie wykluczone jednak, że coś się zmieni. Jak to u Garmina bywa.
Casthor pisze: Lepszy wektor czy raster? :D
A podobno nie ma głupich pytań :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Casthor
Początkujący

Post autor: Casthor »

GPS Maniak pisze: ewentualne różnice nazywam "subtelnościami" :wink:
OK, z tym się zgadzam, różnice są subtelne. No i w końcu na forum GarminManiaka trzeba przewałkować każdą subtelność :)
GPS Maniak pisze: A podobno nie ma głupich pytań :wink: :lol:
Czy nowe Rino lepiej wyliczy ETA od starego?
62s, (dawniej Dakota 20, Vista HCX), Tempe, PL Topo 2012, UMP
Również łajfon z AppleMaps;) (była defy), Navroad 460 z jakąś starą AM
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Co to właściwie za różnica czy ciągniesz mapę bo się skończyła jej widoczność czy ciągniesz by ustawić kursor ?
Spóbuj kiedyś użyć takiej "rysikowej" aplikacji podczas przygotowywania górskiej trasy, to zobaczysz czy są :D Podstawowe różnice są dwie:
* przy mapie w skali 1:50.000 i jakimś sensownym kształcie trasy, tak aby poznać długość trasy i zobaczyć profil zbliżony do rzeczywistości, a nie przez "fefnaście" dolin przeciętych w poprzek - z reguły na jednym ekranie będziemy mieli 3-4 punkty trasy, zatem zyskujmy 3-4 przesunięcia - tak jak np. na fotce - mam wyklikane 5-ęć punktów bez przesuwania mapy
* przesunięcie mapy "bo skończył się ekran" jest zwykłym przesunięciem nie wymagającym precyzji - ot pacam paluchem po mapie, bądź na chwilę przytrzymuję joya, podczas gdy naprowadzenie mapy na kursor wymaga jednak nieco precyzji

Oczywiście mam świadomość, że to zagadnienie - jak wszystko zresztą - jest "subtelną" różnicą i nie ma większego znaczenia dla kogoś, kto projektuje sobie w telefonie 1-2 trasy do roku, albo nie robi tego w ogóle. Ale czy to oznacza, że tych różnic nie ma? I że w tej materii przewaga TwonaNav czy innych aplikacji "rysikowych" powinna być pomijana w dyskusjach? Bez przesady. Różnice są. A jak są należy o nich pisać, a nie zamiatać niewygodne porównania "pod dywan". W przeciwnym wypadku bez trudu można byłoby udowodnić, że najlepszym odbiornikiem outdoorowym jest ..... NUVI 1200 :wink:
Casthor pisze:Czy nowe Rino lepiej wyliczy ETA od starego?
W to, że w nowych odbiornikach będzie cokolwiek pozytywnego to już nie wierzę. :oops:
Ale tym razem - jak nigdy - chciałbym się mylić :P
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Hau, hau. Odszczekuję. W specyfikacji nie widziałem, ale w opisie .......
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze: W przeciwnym wypadku bez trudu można byłoby udowodnić, że najlepszym odbiornikiem outdoorowym jest ..... NUVI 1200 :wink:
Nie da się. Nie ma gorszego urządzenia pod względem przesuwania mapy.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@popej A kto powiedział, że w outdoorowcu trzeba przesuwać mapę? Toż to pomijalna subtelność :wink: :lol:
Mariusz65 pisze:Oczywiście pojawiły by się głosy krytyczne ile to się w Dakocie trzeba naklikać a później znów wracać do ekranu mapy.
Dlaczego zaraz "krytyczne"? Byłyby to głosy opisujące pewne zjawisko. Dla jednych do zaakceptowania, dla innych nie.

To tak jak z ciężarem, gabarytami i udziałem ekranu w ogólnej powierzchni w przypadku Rino 530HCX. Prawdą jest że to ciężki odbiornik. Prawdą jest że duży, prawdą też jest że ma mało ekranu. Są to wady jak najbardziej obiektywne. Tyle, że ..... mi nie przeszkadzają, czy raczej przeszkadzają mało. Mam jednak świadomość, że dla wielu ludzi - m.in. z powodu tych wad - jest to odbiornik nie do zaakceptowania. Tak jak dla mnie ..... Dakota :P
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

popej pisze:...Nie ma gorszego urządzenia pod względem przesuwania mapy.
Też trzeba się przyzwyczaić, „stawiamy” paluch na ekranie i przesuwamy jak kartę po biurku,
lub przy większym przesunięciu muskamy ekran i łapiemy w locie w odpowiednim rejonie.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: Rino 655t, dyskusja o ekranach dotyk/guziki

Jak oderwiemy palec, to sobie gdzieś poleci. Jak nie oderwiemy, to zaznaczy punkt docelowy i wróci z powrotem, bo punkt ma być na środku ekranu.
W porównaniu do tej balistyki, to nuvi 2x5 zachowuje się genialnie.
popej
asandrzej
Garniak

No.. może nie dokładne „paluch”, spróbuj, dotykając paznokciem przesuwać mapę,
idzie to, bardzo sprawnie.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Paznokciem, to przesuwa się może raz na 2 próby ;)
popej
asandrzej
Garniak

Nie wiem, ja przesuwam mapę sprawnie i precyzyjnie,
teraz przesunąłem dziesięć przekątnych ekranu, żadnej „ucieczki”
Zoom 300mt, bo to wersja 4.99
anderzj
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Może azjatycki działa lepiej, wydawało mi się, że szybciej rysuje mapy, to akurat może być istotne do sprawnego przesuwania.
popej
asandrzej
Garniak

Możliwe,
trochę mam praktyki z telefonem, system Android,
zachowania ekranu są podobne.

andrzej

Ps.
Podoba mi się rozwiązanie zastosowane w Colo, tu nie można mówić o przesuwani mapy.
Przesuwam kursor do krawędzi ekranu( można dalej), roller w tą i z powrotem (zmiana zoomu i powrót)
kursor i mapa wycentrowany na środku ekranu.

Przy większych odległościach,
oddalenie rollerem przesunięcie kursora i zbliżenie (rolerem).

Z Karpacza nad morze to przesunięcie kursora,
przy odpowiednim zoomie, 2 cm i przybliżenie mapy.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

miecho pisze:Może na jakimś spotkaniu zrobić zawody w wybieraniu punktów na mapie dotykowcem i niedotykowcem?
Proponuję i drugą część tej rywalizacji polegającą na modyfikacji istniejącej trasy...
To z kolei pozwoli zobaczyć subtelne różnice między rozwiązaniami klasycznymi, a unowocześnieniami.

Mój ulubiony test pokazujący jak subiektywne mogą być opinie użytkowników i przy okazji zapewnia niezły ubaw - tylko dla użytkowników o mocnych nerwach :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=CJyt3RFycsE
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Może azjatycki działa lepiej,
Przesuwanie mapy na azjatyckim FW jest bardzo sprawne. Śmiga jak mówi młodzież. Także zatrzymanie "popchniętej" energicznie mapy w odpowiednim regionie wychodzi sprawnie. Tyle, że co z tego, że mapa zatrzyma się tam gdzie trzeba, gdy czasami nie można wskazać punktu na mapie, gdyż mapa "ucieka" do innej pozycji - z reguły do najbliższego (aktualnej pozycji kursora) fotoradaru? Katując odbiornik jakąś setką próbnych tras miałem kilka takich przypadków. Może to niezbyt dużo, ale fakt jest faktem że nawet takie "sporadyczne" przypadki braku możliwości postawienia punktu decelowego bądź punktu via "z palca" ostatecznie przesądziło o tym, że zostałem przy EU. Szkoda tylko tej szarej ikonki TMC :(
asandrzej pisze:Przesuwam kursor do krawędzi ekranu ..... kursor i mapa wycentrowany na środku ekranu.
Dla jasności: Taki mechanizm występuje w każdym guzikowcu Garmina. Zaletą Colo jest to, że nie trzeba odrywać palca od manipulatora bo przesuwanie kursora i zoomowanie mapy odbywa się tym samym rollerem.
asandrzej pisze:Z Karpacza nad morze ....
Zgadza się. To dalekie "przesunięcie mapy" (dokładniej - zmiana lokalizacji kursora) to niewątpliwa zaleta odbiorników guzikowych. Jeżeli jednak chciałbyś zobaczyć co jest tuż za krawędzią mapy - przy tym samym zoomie jaki używasz w chwili obecnej - dotykowiec okazuje się lepszy, co użytkownicy dotykowców podkreślają pisząc nieco skrótowo o "lepszym przesuwaniu mapy", co zresztą potem skrupulatnie prostuję, czy raczej doprecyzowuję :wink: Np tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=114667#p114667
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ