Mapsource nie widzi mapy
Re: Mapsource nie widzi mapy
Tak jak już pisałem wcześniej jest to najnowsza wersja MS 6.16.3 ze strony Garmin, ale sprawdzę jeszcze odinstalowanie i ponowny instal 

nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew
Myślę, że tu jest problem ( na partycji D:) , Garmin nie bardzo lubi instalować na innych partycjach.janoox pisze: Również instalowałem CNE na partycji D: aby systemowa za bardzo nie "puchła".
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
To by była totalna porażka, bo przecież dysk systemowy może być zwyczajnie za mały, w takim przypadku musiałbym chyba ponownie pobrać mapy
nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew
To tylko moje przypuszczenia,
nie wiem czy są użytkownicy, którzy próbowali w ten sposób pobrać aktualizację
i czy im się to udało.
Pozdrawiam
nie wiem czy są użytkownicy, którzy próbowali w ten sposób pobrać aktualizację
i czy im się to udało.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Są i im się udało.asandrzej pisze:nie wiem czy są użytkownicy, którzy próbowali w ten sposób pobrać aktualizację i czy im się to udało.
Mapę zwykle instaluję na G:
A pliki tymczasowe też można wyekspediować poza C: zmieniając zmienną środowiskową %tmp%
Wiem, że masz talent informatyczny
To może opisz czy trzeba coś zmieniać, jak postępować,
czy też instalacja przebiega tak samo jak na partycji „C”
andrzej

To może opisz czy trzeba coś zmieniać, jak postępować,
czy też instalacja przebiega tak samo jak na partycji „C”
andrzej
Dzięki, że zaistniałeś, ale w czym ma pomóc twoja odpowiedźSą i im się udało.
Mapę zwykle instaluję na G:
A pliki tymczasowe też można wyekspediować poza C: zmieniając zmienną środowiskową %tmp%

nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew
Dzięki za złośliwość.lexus pisze: Dzięki, że zaistniałeś
Więc dużo można wyczytać z http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=8455&start=0
Żeby mapy były zainstalowane w innym niż standardowe miejsce, trzeba w tym momencie
http://www.garniak.pl/download/file.php ... &mode=view
w polu "Lokalizacja instalatora map" (można też klawiszem "Przeglądaj") wskazać dowolny folder na dowolnym dysku.
Pozostaje jeszcze kwestia plików tymczasowych (tych których dotyczy "czerwona obwódka").
Na przykładzie XP: Potem przelogować się i spróbować zaktualizować CNE.
... się nie irytujlexus pisze:Dzięki, że zaistniałeś, ale w czym ma pomóc twoja odpowiedź

A jeśli zainstalujemy te katalogi sposobem opisanym przez sdsyc na innym dysku fizycznym przyspieszy to nieco pracę systemu. U mnie jest to Ram Disk (mam spoooro RAM-u).Co jakiś czas wystarczy opróżnić wspomniane katalogi i...
Enjoy

3790 LMT, GTM 35
Wypada czytać post od początku, napisałem co mnie boli i proszę o pomoc jak temu zaradzić, ponadto nie każdy jest biegły z informatyki, no i nie chciałem być złośliwy.... się nie irytujWbrew pozorom ta podpowiedź może się przydać nie tylko w tym przypadku, ale w ogóle w pracy systemu.
nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew
No to zacznijmy od początku.lexus pisze:Wypada czytać post od początku, napisałem co mnie boli i proszę o pomoc jak temu zaradzić
lexus pisze: Zaktualizowałem moje CNE 2008 do CNE2012.10 no i wybrałem instalacje w urządzeniu oraz PC ( i tak była za duża )... tylko nie wiem jak to zrobić bo MapSource jej nie widzi
To znaczy, że:
a) nie zmieściła się na dysku lub na urządzeniu ?
b) wgrała się niepoprawnie ?
Na razie zgaduję.
Po aktualizacji CNE do wersji 2012.10 w katalogu TEMP (lokalizacja była opisana wcześniej) miałem ok 5,5 GB plików pobranych z netu. Po wybraniu katalogu docelowego dla CNE, konkretnie D:\Garmin, zainstalowało się ok. 2,9 GB danych. Pozostałe pliki Map Source, Web Updater itd. zainstalowały się w katalogu Program Files\Garmin. Jest tego ok 180 MB. Doliczyć trzeba jeszcze sterowniki urządzenia, wpisy do rejestru i mamy pokaźną porcję danych potrzebną do poprawnej pracy z mapą. Jeśli któregoś elementu brak problem gotowy.lexus pisze: Nie mogę otworzyć tej ścieżki którą mi podałeś bo takowej nie ma? Jest katalog Garmin na C: ale nie ma w Dokuments and Settings...Przy aktualizacji ja podałem ścieżkę zapisu na dysk D:\Navi
Myślę, że ponowna instalacja powinna pomóc. U mnie CNE ściągał i instalował się ok. 2,5 godz.
Ja także. Dlatego głowy bym nie dałlexus pisze: ponadto nie każdy jest biegły z informatyki

Powodzenia.
3790 LMT, GTM 35
1. Chyba chodzi Tobie o czytanie wątku od początku. Czytałem, nie odpowiadałem, bo nie miałem konkretnej rady na Twoje bolączki.lexus pisze: Wypada czytać post od początku [...] i nie chciałem być złośliwy.
2. Przede wszystkim odpowiadałem asandrzejowi, czy komukolwiek udało się zainstalować cne poza c:
I dotyczyła tylko tej kwestii: czy a nie jak. Chodziło mi o negację poglądu, że cne można instalować tylko na c:
3. Skoro nie chciałeś być złośliwy, to po co napisałeś to co napisałeś już po poście asandrzeja?
Dzięki za info, jeśli chodzi o mój przypadek to jest bardzo podobnie jak piszesz, z tym że na D:Garmin jest CNE 2.63GB, a reszta zabawek na Program Files\Garmin. Pobierając aktualizację nie było innej opcji bo jak widać mam Nuvi760 (z pamięcią wew.poniżej2GB). Póki co jestem wciąż w krzakach dlatego zadzwonię do Garmin Europe i zobaczę jakie mają lekarstwo. Powiem później co i jak w takim przypadku robić, ale nie będę się mądrzył na sobie znane tematy jak inniPo aktualizacji CNE do wersji 2012.10 w katalogu TEMP (lokalizacja była opisana wcześniej) miałem ok 5,5 GB plików pobranych z netu. Po wybraniu katalogu docelowego dla CNE, konkretnie D:\Garmin, zainstalowało się ok. 2,9 GB danych. Pozostałe pliki Map Source, Web Updater itd. zainstalowały się w katalogu Program Files\Garmin. Jest tego ok 180 MB. Doliczyć trzeba jeszcze sterowniki urządzenia, wpisy do rejestru i mamy pokaźną porcję danych potrzebną do poprawnej pracy z mapą. Jeśli któregoś elementu brak problem gotowy.
Myślę, że ponowna instalacja powinna pomóc. U mnie CNE ściągał i instalował się ok. 2,5 godz.

nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew
Witam wszystkich śledzących bieżący wątek, zgodnie z zapowiedzią chcę powiedzieć co wyszło z zadanym tematem. Jestem po rozmowie z doradcami Garmin Europe i zalecenia były takie: 1. wyczyścić katalog TEMP, 2.odinstalować MapSource, MapInstall, CNE2012.10 w panelu sterowania, 3.założyć nowy katalog na wybranym dysku, 4.zrestartować PC, 5.pobrać aktualizację zgodnie z instrukcją, odznaczając pozostawienie plików instalacyjnych. Efekt jest taki, że nowa mapa (CNE 2012.10) znajduje się po uruchomieniu MapSource, a w zakładce View-Switch to Product instalowana wcześniej UMP-pcPL. Tylko tyle i aż tyle
W przypadku szczegółowych pytań zapraszam na PW.

nuvi 760 CNE 2012
andrew
andrew