Mapsource nie widzi mapy

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
lexus
Początkujący

Re: Mapsource nie widzi mapy

Post autor: lexus »

Tak jak już pisałem wcześniej jest to najnowsza wersja MS 6.16.3 ze strony Garmin, ale sprawdzę jeszcze odinstalowanie i ponowny instal :roll:
nuvi 760 CNE 2012

andrew
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

janoox pisze: Również instalowałem CNE na partycji D: aby systemowa za bardzo nie "puchła".
Myślę, że tu jest problem ( na partycji D:) , Garmin nie bardzo lubi instalować na innych partycjach.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
lexus
Początkujący

To by była totalna porażka, bo przecież dysk systemowy może być zwyczajnie za mały, w takim przypadku musiałbym chyba ponownie pobrać mapy
nuvi 760 CNE 2012

andrew
asandrzej
Garniak

To tylko moje przypuszczenia,
nie wiem czy są użytkownicy, którzy próbowali w ten sposób pobrać aktualizację
i czy im się to udało.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

asandrzej pisze:nie wiem czy są użytkownicy, którzy próbowali w ten sposób pobrać aktualizację i czy im się to udało.
Są i im się udało.
Mapę zwykle instaluję na G:
A pliki tymczasowe też można wyekspediować poza C: zmieniając zmienną środowiskową %tmp%
asandrzej
Garniak

Wiem, że masz talent informatyczny :D
To może opisz czy trzeba coś zmieniać, jak postępować,
czy też instalacja przebiega tak samo jak na partycji „C”
andrzej
lexus
Początkujący

Są i im się udało.
Mapę zwykle instaluję na G:
A pliki tymczasowe też można wyekspediować poza C: zmieniając zmienną środowiskową %tmp%
Dzięki, że zaistniałeś, ale w czym ma pomóc twoja odpowiedź :?:
nuvi 760 CNE 2012

andrew
sdsyc
Radny

lexus pisze: Dzięki, że zaistniałeś
Dzięki za złośliwość.
Więc dużo można wyczytać z http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=8455&start=0
Żeby mapy były zainstalowane w innym niż standardowe miejsce, trzeba w tym momencie
http://www.garniak.pl/download/file.php ... &mode=view
w polu "Lokalizacja instalatora map" (można też klawiszem "Przeglądaj") wskazać dowolny folder na dowolnym dysku.

Pozostaje jeszcze kwestia plików tymczasowych (tych których dotyczy "czerwona obwódka").
Na przykładzie XP:
Prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer" wybieramy "Właściwości"
Prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer" wybieramy "Właściwości"
Po wybraniu "Zaawansowanych" i "Zmiennych środowiskowych" szukamy zmiennej TMP
Po wybraniu "Zaawansowanych" i "Zmiennych środowiskowych" szukamy zmiennej TMP
Możemy wskazać folder na dysku innym niż C: (proponuję skopiować i zachować gdzieś oryginalną treść)
Możemy wskazać folder na dysku innym niż C: (proponuję skopiować i zachować gdzieś oryginalną treść)
edycja_tmp.JPG (13.3 KiB) Przejrzano 7609 razy
Potem przelogować się i spróbować zaktualizować CNE.
janoox
Początkujący

Post autor: janoox »

lexus pisze:Dzięki, że zaistniałeś, ale w czym ma pomóc twoja odpowiedź :?:
... się nie irytuj :wink: Wbrew pozorom ta podpowiedź może się przydać nie tylko w tym przypadku, ale w ogóle w pracy systemu.
A jeśli zainstalujemy te katalogi sposobem opisanym przez sdsyc na innym dysku fizycznym przyspieszy to nieco pracę systemu. U mnie jest to Ram Disk (mam spoooro RAM-u).Co jakiś czas wystarczy opróżnić wspomniane katalogi i...
Enjoy :)
3790 LMT, GTM 35
lexus
Początkujący

... się nie irytuj :wink: Wbrew pozorom ta podpowiedź może się przydać nie tylko w tym przypadku, ale w ogóle w pracy systemu.
Wypada czytać post od początku, napisałem co mnie boli i proszę o pomoc jak temu zaradzić, ponadto nie każdy jest biegły z informatyki, no i nie chciałem być złośliwy.
nuvi 760 CNE 2012

andrew
janoox
Początkujący

Post autor: janoox »

lexus pisze:Wypada czytać post od początku, napisałem co mnie boli i proszę o pomoc jak temu zaradzić
No to zacznijmy od początku.
lexus pisze: Zaktualizowałem moje CNE 2008 do CNE2012.10 no i wybrałem instalacje w urządzeniu oraz PC ( i tak była za duża )... tylko nie wiem jak to zrobić bo MapSource jej nie widzi

To znaczy, że:
a) nie zmieściła się na dysku lub na urządzeniu ?
b) wgrała się niepoprawnie ?
Na razie zgaduję.
lexus pisze: Nie mogę otworzyć tej ścieżki którą mi podałeś bo takowej nie ma? Jest katalog Garmin na C: ale nie ma w Dokuments and Settings...Przy aktualizacji ja podałem ścieżkę zapisu na dysk D:\Navi
Po aktualizacji CNE do wersji 2012.10 w katalogu TEMP (lokalizacja była opisana wcześniej) miałem ok 5,5 GB plików pobranych z netu. Po wybraniu katalogu docelowego dla CNE, konkretnie D:\Garmin, zainstalowało się ok. 2,9 GB danych. Pozostałe pliki Map Source, Web Updater itd. zainstalowały się w katalogu Program Files\Garmin. Jest tego ok 180 MB. Doliczyć trzeba jeszcze sterowniki urządzenia, wpisy do rejestru i mamy pokaźną porcję danych potrzebną do poprawnej pracy z mapą. Jeśli któregoś elementu brak problem gotowy.
Myślę, że ponowna instalacja powinna pomóc. U mnie CNE ściągał i instalował się ok. 2,5 godz.
lexus pisze: ponadto nie każdy jest biegły z informatyki
Ja także. Dlatego głowy bym nie dał :wink:

Powodzenia.
3790 LMT, GTM 35
sdsyc
Radny

lexus pisze: Wypada czytać post od początku [...] i nie chciałem być złośliwy.
1. Chyba chodzi Tobie o czytanie wątku od początku. Czytałem, nie odpowiadałem, bo nie miałem konkretnej rady na Twoje bolączki.
2. Przede wszystkim odpowiadałem asandrzejowi, czy komukolwiek udało się zainstalować cne poza c:
I dotyczyła tylko tej kwestii: czy a nie jak. Chodziło mi o negację poglądu, że cne można instalować tylko na c:
3. Skoro nie chciałeś być złośliwy, to po co napisałeś to co napisałeś już po poście asandrzeja?
lexus
Początkujący

Po aktualizacji CNE do wersji 2012.10 w katalogu TEMP (lokalizacja była opisana wcześniej) miałem ok 5,5 GB plików pobranych z netu. Po wybraniu katalogu docelowego dla CNE, konkretnie D:\Garmin, zainstalowało się ok. 2,9 GB danych. Pozostałe pliki Map Source, Web Updater itd. zainstalowały się w katalogu Program Files\Garmin. Jest tego ok 180 MB. Doliczyć trzeba jeszcze sterowniki urządzenia, wpisy do rejestru i mamy pokaźną porcję danych potrzebną do poprawnej pracy z mapą. Jeśli któregoś elementu brak problem gotowy.
Myślę, że ponowna instalacja powinna pomóc. U mnie CNE ściągał i instalował się ok. 2,5 godz.
Dzięki za info, jeśli chodzi o mój przypadek to jest bardzo podobnie jak piszesz, z tym że na D:Garmin jest CNE 2.63GB, a reszta zabawek na Program Files\Garmin. Pobierając aktualizację nie było innej opcji bo jak widać mam Nuvi760 (z pamięcią wew.poniżej2GB). Póki co jestem wciąż w krzakach dlatego zadzwonię do Garmin Europe i zobaczę jakie mają lekarstwo. Powiem później co i jak w takim przypadku robić, ale nie będę się mądrzył na sobie znane tematy jak inni :wink:
nuvi 760 CNE 2012

andrew
lexus
Początkujący

Witam wszystkich śledzących bieżący wątek, zgodnie z zapowiedzią chcę powiedzieć co wyszło z zadanym tematem. Jestem po rozmowie z doradcami Garmin Europe i zalecenia były takie: 1. wyczyścić katalog TEMP, 2.odinstalować MapSource, MapInstall, CNE2012.10 w panelu sterowania, 3.założyć nowy katalog na wybranym dysku, 4.zrestartować PC, 5.pobrać aktualizację zgodnie z instrukcją, odznaczając pozostawienie plików instalacyjnych. Efekt jest taki, że nowa mapa (CNE 2012.10) znajduje się po uruchomieniu MapSource, a w zakładce View-Switch to Product instalowana wcześniej UMP-pcPL. Tylko tyle i aż tyle :mrgreen: W przypadku szczegółowych pytań zapraszam na PW.
nuvi 760 CNE 2012

andrew
ODPOWIEDZ