nuvi 250 - 4 głosy

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez pawlito2603 » Śr, 15 cze 2011 19:57

Witam! Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym wdzięczny. W moim nuvi 250W w menu język aż 4 razy pojawia się polski, a żaden nie mówi, tzn. komunikaty w stylu "fotoradar przenośny", itp. mówi, ale gdzie zjechać i za ile już nie. Kiedyś oczywiście to działało. Mnie to nie przeszkadzało, gdyż używałem angielskiego, ale teraz chcę dać ojcu, który ma jechać w długą trasę a dla niego angielski to czarna magia. Wspomnę, że kiedyś bawiłem się GPS-ami, w tym moim nuvi, miałem nawet konto na garniaku (ale dzisiaj zapomniałem nawet nicka i założyłem nowe konto), a nawał obowiązków spowodował przerwę i "lukę" w szarych komórkach. Zainstalowałem WebLoaderem aktualizację języka, podrzucałem w folderze Voice pliki zarzucane przez PouchX: polskiegoTTS-a Agatę, Czesia i inne glosy, ale niestety nic to nie daje. Przeglądałem też wątki dotyczące braku głosu w importowanych do Polski garminów, bez języka polskiego, gdzie po aktualizacji i wrzuceniu głosu w folder było ok. Niestety nie mogę znaleźć rozwiązania dla mojego, polskiego garminka. Dodam, że plik GarminDevice.xml posiadam i go nie podmieniałem (w jakimś wątku się to przewijało). Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny, bo nasiedziałem się już przy forum już długo, rozwiązania nie mam, a we wtorek ojciec (74 lata) jedzie w trasę i GPS na pewno mógłby mu pomóc.
pawlito2603
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 15 cze 2011 19:07

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez GPS Maniak » Śr, 15 cze 2011 20:12

pawlito2603 napisał(a): a żaden nie mówi, tzn. komunikaty w stylu "fotoradar przenośny",

Bo tego typu komunikaty nie siedzą w plikach, o których wspominasz.
Rzuć może okiem tutaj: viewtopic.php?f=9&t=2803&p=30491&hilit=fotoradary+jacek#p30491 i wgraj stosowny plik w stosowne miejsce. Powinno działać.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

nuvi 250 - 4 głosy

Postprzez pawlito2603 » Śr, 15 cze 2011 20:18

Dzięki, ale chyba nie doczytałeś do końca mojego zdania. Punkty POI z fotoradarami mam wgrane i głos działa, ale nie działa mi głos mówiący gdzie mam skręcić, itp. Dodam jeszcze, że w folderze mam tylko jeden plik Polski__.vpm i jeden polski__.sum a w menu aż 4 języki polskie.
Ostatnio edytowano Śr, 15 cze 2011 20:30 przez pawlito2603, łącznie edytowano 1 raz
pawlito2603
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 15 cze 2011 19:07

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez Antonio » Śr, 15 cze 2011 20:30

pawlito2603 napisał(a):W moim nuvi 250W w menu język aż 4 razy pojawia się polski, a żaden nie mówi,

Podejrzewam, że to jest przyczyna braku komunikatów.
Usuń wszystkie języki polskie (wcześniej zrób kopię, tak na wszelki wypadek) i dopiero wtedy "potraktuj" nuviego WebUpdaterem, bądź wgrywaj po kolei wszystkie pozostałe i sprawdź, czy działa.
Pamiętaj, że w nuvim może być tylko jeden polski głos :!:
A oto dowód: :arrow: viewtopic.php?f=1&t=7805#p90683
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 799
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez pawlito2603 » Śr, 15 cze 2011 20:49

Wielki dzięki Antonio. To była faktyczna przyczyna braku głosu, tzn 4 głosy. Teraz sobie przypomniałem, że instalowałem różne polskie głosy i zmieniałem nazwy plików np. na tajlandzki- jak widać garminek rozpoznaje język po jakiś wewnętrznych danych. Dzięki, dzięki, dzięki. A propos Twojego loga- gram w hokeja, a w Łodzi mieszkałem przez 5 lat :)
pawlito2603
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 15 cze 2011 19:07

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez EGON » Śr, 15 cze 2011 20:50

pawlito2603 napisał(a):[...] miałem nawet konto na garniaku (ale dzisiaj zapomniałem nawet nicka i założyłem nowe konto) [...]

Witam,
Może nie do końca na temat, ale chyba tu: memberlist.php?mode=viewprofile&u=9308 jest Twoje zapomniane konto. :)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1158
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez asandrzej » Śr, 15 cze 2011 20:51

Antonio napisał(a):Pamiętaj, że w nuvim może być tylko jeden polski głos :!:


Nie wiem czy to miałeś na myśli, ale ja mam dwa.

9957.jpg
9957.jpg (10.75 KiB) Przeglądane 6184 razy

Pod różnymi nazwami.

Pamiętam też, że pliki z polskim głosem wstawiało się ze zmieniona nazwą „głosu” zbędnego,
jeżeli oprogramowanie nie akceptowało nowych nazw.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez pawlito2603 » Śr, 15 cze 2011 21:05

EGON- to faktycznie moje "zapomniane" konto, dzięki. Może dużo się nie rozpisywałem, ale na bieżąco śledziłem co się dzieje- i nadal uważam, że nie-ekspertom lepiej słuchać (tu: czytać), niż gadać (tu: pisać bez sensu). Dzięki.
Jeśli chodzi o asandrzej to właśnie chyba eksperymentowałem coś z tymi podmianami, ale jak widać z poprzedniego postu coś mi nie wyszło i później się męczyłem (do dzisiaj). Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady- również w imieniu mojego ojca.
pawlito2603
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 15 cze 2011 19:07

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez GPS Maniak » Śr, 15 cze 2011 21:12

pawlito2603 napisał(a):Dzięki, ale chyba nie doczytałeś do końca mojego zdania.

Przeczytałem do końca, ale zrozumiałem na odwrót :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: nuvi 250 - własne głosy, czy można?

Postprzez Antonio » Śr, 15 cze 2011 21:36

asandrzej napisał(a):Nie wiem czy to miałeś na myśli, ale ja mam dwa.

Miałem na myśli tylko własne doświadczenia (patrz link z mojego powyższego postu), tzn. zmiana nazwy polskiego głosu na jakiś chiński, czy inny "kitajski" i wgranie dodatkowego pod nazwą "polski" zaowocowało utratą właśnie polskiego, choć inne działały prawidłowo.
Swoją wiedzę (nt. Garmina) poszerzam tylko swymi doświadczeniami bądź tym, co przeczytam głównie na forum :wink: .
Nie wchodzę w szczegóły techniczne, ale koledze pomogło.
Co nie zmienia jednak faktu, że sformułowanie : Pamiętaj, że w nuvim może być tylko jeden polski głos :!: nie jest do końca trafne i może kogoś wprowadzić w błąd, jednak można śmiało stwierdzić, że może to być lekarstwem na ww problemy. Potem można dalej kombinować :wink:

EDIT:
pawlito2603 napisał(a):A propos Twojego loga- gram w hokeja, a w Łodzi mieszkałem przez 5 lat :)

Ja nie , za to mój syn tak :D
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 799
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: nuvi 250 - 4 głosy

Postprzez asandrzej » Śr, 15 cze 2011 23:40

Z głosami jest podobnie jak z plikami GPX,
nazwa pliku nie ma znaczenia i nie jest wyświetlana na liście,
jest wyświetlana nazwa śladu.

Jeżeli podmienimy nazwę pliku „głosu” i pozostawimy poprzedni "orginalny" plik,
nie możemy mieć dwóch pozycji na liście, gdyż system odczytuje i wyświetla nazwę,
która jest wewnątrz pliku a nie nazwę pliku .vpm.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości