Indeksacja ulic w MapEdit

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
focus604
Początkujący

Indeksacja ulic w MapEdit

Post autor: focus604 »

Witam
Nie mogę sobie poradzić z indeksacją ulic w MapEdit, tak by wyszukiwarka w Mapsource je znajdowała.
Robię to tak jak to opisał GPSManiak na swojej stronie, zaznaczam konkretną ulicę i przypisuję ją do miasta, i tyle.
Gdzieś czytałem że w zakładce Extras coś trzeba wpisać, by ulice były przypisane do konkretnej miejscowości.
Czy to w tym miejscu tkwi problem czy jeszcze coś źle robię
Jeśi szukam w Mapsource skrzyżowań, to je pokazuje, ale już pojedynczej ulicy nie znajdzie.

Pozdrawiam
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Indeksacja ulic w MapEdit

Post autor: GPS Maniak »

Stare dzieje (inne odbiorniki) i stary opis, a ponieważ nie indeksuję ulic na swoich mapach, trudno mi podać przyczynę niepowodzenia. Jedna sprawa jest pewna: wówczas kiedy pisałem tamte teksty nie miałem możliwości testować mapek pod MapSource, bo wówczas nie dysponowałem cgpsmapperem tworzącym pliki indeksowe. Teraz dysponuję. Z ciekawości zrobię mały test i sprawdzę co i jak, co potrwa jakąś godzinkę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
focus604
Początkujący

Ja też nie indeksowałem, ale chciałem swoją mapkę troszkę ulepszyć :)
Na obecną chwilę,czego nie pisałem wcześniej w każdej miejscowości której przypisałem kilka ulic, zawsze jedną uliczkę w Mapsource pokaże,ale tylko jedną.
Tzn. po jednej ulicy w miejscowości
Reszta wywala komunikat, że niema takiej ulicy
Męczy mnie to już kilka dni i nie daje rady
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wychodzi na to, że od strony MapEdita opis jest w miarę aktualny. Kilka słów dla potomnych:
Zrobiłem małą mapkę z nazwami ulic, po czym
* Tools->Edit Postal Adress
i uzupełniłem:
* Countries
* Provinces
* Cites
Zaznaczyłem wszystkie ulice hurtem i
* Modify - Postal AdressCity
W nagłówku zaznaczyłem Enable MG (nie wiem czy potrzeba, ale skoro tak już kiedyś pisałem .... :wink: :D )

Mapkę skompilowałem zarejestrowaną wersją cgpsmappera.
Oprócz samej mapy tj. pliku 4444444.img otrzymałem jeszcze 44444444.img.idx - czyli plik indeksowy pojedynczego arkusza (nie wiem czy tworzą go niezarejestrowane wersje cgpsmappera :!: )
Potem korzystając z cpreview wygenerowałem pliki do mapsetu. W efekcie - po drobnych zmianach w nazwach - łącznie z mapką mam następujące pliki:

44444444.img
basemap.img
product.tdb
test.mdx
test_mdr.img

To wpinam do MapSource i wszystko działa.

Pliczek źródłowy MP, pliki wynikowe oraz wsadową instalkę - w celach edukacyjnych wrzuciłem tu: http://gpsmaniak.com/Download/test.zip

Wydaje mi się, że bez wygenerowania i bez wpięcia do MapSource plików MDX i _MDR.IMG wyszukiwanie nie zadziała.
Polecam sprawdzić w pliku install.bat, bądź regeditem co gdzie ląduje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
focus604
Początkujący

Dużego doświadczenia nie mam, wiec nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe.
Pliku install.bat i basemap.img napewno u mnie niema
Co to jest cpreview i jak z tego korzystać?
Jak się generuje ten plik do mapseta?
Pewnie tu jest problem.
Jak znajdziesz chwilę to opisz mi po kolei krok po kroku co mam zrobić.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

focus604 pisze:Pliku install.bat i basemap.img napewno u mnie niema
Ale poza mapką na pewno masz jakiś plik IMG? To jest to samo - to tzw. mapka "poglądowa".
Install.bat pomińmy w rozważaniach. Podejrzewam, że stosujesz MapsetToolkita, zatem install.bat on nie ma znaczenia.

cpreview to program Staszka Kozickiego rozprowadzany wraz z cgpsmapperem. Powinien znajdować się w tym samym folderze co cgpsmapper

Szczerze powiedziawszy mało znam działanie MapsetToolKita od strony wpinania pojedynczych map, gdyż mapsety przygotowuję "ręcznie". Teraz spróbowałem wpiąć tę testową mapkę 44444444.img, wrzucając ją wraz z plikiem 4444444.img.idx do osobnego katalogu i widzę że coś jest nie tak. MapsetToolKit nie generuje (przynajmniej u mnie nie wygenerował) pliku _MDR.IMG i w efekcie w MapSource opcja Znajdź w ogóle nie jest aktywna :? Nie wiem czy to ja gdzieś popełniam błąd, czy może MapSetToolKit jednak nie do końca radzi sobie z problemem? Dlatego optowałbym za "ręcznym" przygotowaniem wszystkich plików mapsetu, a dopiero potem użycie MapSetToolKita, ale już z opcją "Install", bez generowania żadnych plików.

Daj tylko znać
* czy odnalazłeś na dysku plik cpreview.exe,
* jak się nazywa Twoja mapa/Mapy tzn jaką nazwę nosi plik/pliki IMG z mapą
* jak ma się nazywać MapSet (jak mapa ma się zgłaszać w MapSource).
To napiszę krótką ściągę.
Pozdrawiam Lechu

focus604
Początkujący

Najchętniej to bym podesłał Tobie całą mapkę ze wszystkimi plikami
Wcześnie generowałem mapę GmapToolem i nie miałem w Mapsource zakładki "znajdź miejsca"
Teraz jak słusznie zauważyłeś przeszedłem na MapsetToolKit i ta zakładka jest zawsze aktywna.
Z wyszukiwaniem punktów przypisanych do miasta, niema problemu, właściwie wszystko znajdzie prócz pojedynczej ulicy.
A programik cpreview.exe, leży sobie na swoim miejscu,tylko nie wiem jak do tego się zabrać
Jeśli mogę podesłać Tobie wszystkie pliki to podaj mi namiary, będzie łatwiej cokolwiek ustalić
Na tej mapie mam na razie przypisane ulice do jednej miejscowości, Osolin, gdybyś zechciał ją przeglądać.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

focus604 pisze:Teraz jak słusznie zauważyłeś przeszedłem na MapsetToolKit i ta zakładka jest zawsze aktywna.
Podejrzewam, że dlatego że masz na mapie punkty, a ja na mojej testowej dałem tylko ulice. Wynikałoby z tego, że MapsetToolKit przy wpinaniu pojedynczych map radzi sobie z indeksacją punktów, a ulic już nie bardzo. Dlatego z MapSetToolKita trzeba by było skorzystać (opcja: "Install") posiadając już gotowe pliki indeksacyjne - w tym _MDR.IMG. To właśnie można osiągnąć programem cpreview.

Podsyłaj: gps@gpsmaniak.com Najlepiej wszystkie pliki wrzuć do jednej zzipowanej paczki.
Zobaczymy czy indeksacja zadziała.

Podaj może jeszcze jaka ma być nazwa MapSetu (jak mapa ma się zgłaszać w MapSource) oraz jaki stosujesz numer ID.

Jeżeli zadziała to napiszę na Forum co zrobiłem. Przyda się, gdyby inni trafili na podobny problem.
Pozdrawiam Lechu

focus604
Początkujący

No to poszło :)
Z niecierpliwością czekam na efekty.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

MapSetToolKit ma 2 tryby pracy, korzysta z gmaptoola albo z cgpsmappera. W pierwszym przypadku nie będzie indeksowania, bo gmaptool nic w tym zakresie nie potrafi. W drugim przypadku MapSetToolKit przygotowuje plik pv i wywołuje cpreview, więc jeżeli przy mapach są pliki idx, to powinno zrobić indeksację. Tylko to nie jest dostępne w wersji free cgpsmappera.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Tylko to nie jest dostępne w wersji free cgpsmappera.
Hmm. Ja nie mam free, a mojej testowej mapy też prawidłowo nie wpiął - tzn. nie wygenerował pliku _MDR.IMG.
Pobawię się przy okazji i zobaczę jak to np. wygląda w przypadku GPS_Walker_50 :D

EDIT: Z mapką focusa mam ten problem, że mapka IMG została przygotowana inną wersją (0.97) cgpsmappera niż mój cpreview (1.00) no i utknąłem, bo dołączony do paczki plik MP wygląda mi raczej na "preview map" niż na plik źródłowy.
Pozdrawiam Lechu

focus604
Początkujący

Wysłałem Ci tym razem oryginalny plik mp.na maila
Wcześniejszy chyba rzeczywiście był przerobiony przez MapsetTolkit
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Trochę mnie zatkało, bo jak wspomniałem wcześniej, moje doświadczenia z indeksacją są zerowe, a ponowna kompilacja mapy i jej wpięcie do MapSource dało zastanawiający (dla mnie) wynik. Otóż na mapie można było odnaleźć każdą ulicę pod warunkiem, że nie podało się nazwy miejscowości. Po podaniu nazwy miejscowości klapa. Komunikat: "Ulicy nie ma na mapie" :D

Po kilku próbach dochodzę do prawidłowego chyba wniosku, iż wiem, że nic nie wiem, chociaż .... efekt uzyskałem teoretycznie prawidłowy. Teoretycznie, bo dopiero dłuższe próby mogłyby potwierdzić słuszność mojego działania. W sumie na pierwszy rzut oka źródła wyglądają prawidłowo, w każdym bądź razie wydawało mi się, że definicje ulic w pliku MP są OK. Pomimo tego sprawę indeksacji ulic rozpocząłem "od podstaw". Tzn. zaznaczyłem wszystkie obiekty drogowe i jednym pociągnięciem "Modyfiy->Adress" wskazałem dla wszystkich dróg "NO CITY". Potem zaznaczyłem kilka ulic w Prusicach, dopisałem adres Prusice, kilka w Obornikach, dopisałem adres Oborniki Śląskie i wychodzi na to, że działa. Proponuję byś to sprawdził. Jeżeli nie pomoże, wrócimy do tematu.
Pozdrawiam Lechu

focus604
Początkujący

Lechu, mapa którą mi podesłałeś działa znakomicie :)
Ale stosując się do Twoich wskazówek nic mi nie wychodzi, tzn. dalej nie mam wyszukiwania ulic po tych zabiegach
Generując mapę MapSetToolkitem nie tworzy mi pliku install.bat ,ale aktywna jest zakładka "znajdź miejsca" w Mapsource
Z kolei jak wygeneruję mapkę GmapToolem mam ten plik, al znika zakładka "znajdź miejsca"
Ale małe światełko w tunelu już zaświeciło, u Ciebie działa :)
Jest nadzieja że przy Twojej pomocy i u mnie zadziała :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pewnie zadziała ...

Początkowo byłem przekonany, że to tylko i wyłącznie kwestia instalacji mapy.
Okazało się jednak, że coś z tą mapką jest nie ten teges. Szczerze mówiąc nie wiem co - tylko Alfred ma "kompilator" w oku :)
Ważne jednak, że jest jaskółka w tunelu. Miejmy nadzieję, że teraz to już faktycznie tylko problem instalacji mapy.

Instalację zrobimy po mojemu, ale najpierw musimy sprawdzić, czy wszystko idzie w dobrym kierunku, zatem ... podeślij mi ponownie plik źródłowy MP, ale już z wykonanymi przez Ciebie poprawkami tzn, po zadeklarowaniu ulic jako NON CITY + kilka ulic na próbę przypisanych do jakiejś miejscowości. Zobaczymy czy będzie działało.

Co do Twoich prób z instalacją. Spokojnie.
* GmapTool - jak wyżej wspomniał autor programu, nie nadaje się do tego celu.
* MapSetToolkit (wersja 1.77 beta) metodą "na pojedynczą mapkę" czyli Select IMG -> Add też nie daje efektów. Opcja: "Znajdź Miejsca" jest nieaktywna, a w folderze instalacyjnym brak jest pliku _MDR.IMG.
Pozostaje zatem "ręczna" robota z cpreview i pv.txt. Sprawdzę tylko czy Twoja obecna mapka daje się wpiąć. Jeżeli tak, opiszę co i jak.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ