[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
piotr777
Początkujący

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: piotr777 »

jak zwykle Lechu masz rację, zeruje tylko licznik podróży. Zatem przepraszam że wprowadziłem w błąd. :oops:
60CSx, 62st, nuvi 760, Montana 650, nuvi 2585tv Piotrek
stratus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stratus »

Witam i z góry przepraszam jeżeli pytam w złym miejscu. Mam problem z 62st gdyż po podłączeniu go do kompa przez USB, ręczniak się odpala jakby był na zasilaniu zewnętrznym, a ja potrzebuje dostać się do pamięci żeby zmienić mapy. Co zrobić żeby komp widział go jako dysk zewnętrzny? W ustawieniach ręczniaka nic nie znalazłem, chyba że źle szukałem ...
Pozdrawiam Jurek!
Bywalec

Post autor: miecho »

GPS62.PNG
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

stratus pisze:... a ja potrzebuje dostać się do pamięci żeby zmienić mapy. ...
Witam

Podłącz odbiornik, jak na ekranie będzie komunikat „ USB Detected ….” przyciśnij Tak,
jeżeli takiego komunikatu nie będzie, zmień ustawienia > System > Interface Garmin Spanner.
Nazwy funkcji mogą się różnić w odbiorniku 62st.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

@Stratus, może pomyliłeś kable?

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
stratus
Początkujący
Kontakt:

Dzięki za szybkie odpowiedzi, już je przetestowałem.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale kabel mam od dysku zewnętrznego, a nie ten oryginalny od 62st.

Pierwsza propozycja związana z instrukcja obsługi to próbowałem i dosłownie losowo załapuje (nie ma reguły za każdym podłączeniem) jako pamięć masowa ale po chwili w ogóle się wyłącza.
Druga propozycja też zadziałała, daję na TAK ale mimo to odpala mapy.
Normalnie załamka :(
Pozdrawiam Jurek!
Bywalec

Post autor: szy »

stratus pisze:Nie wiem czy ma to znaczenie ale kabel mam od dysku zewnętrznego, a nie ten oryginalny od 62st.
To ma znaczenie, znajdź właściwy kabel, problem zniknie.
Albo umieść mapy na karcie przez zewnętrzny czytnik.

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Prawdę powiedziawszy ja też nie używam oryginalnego kabelka, ale skoro połączenie nie działa, warto wszystkiego spróbować.
I jeszcze coś. Teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia, ale ustaw może w Konfiguracja -> System -> Interfejs -> Garmin Serial.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

W oryginalnym kablu nie ma nic nadzwyczajnego. Jeżeli kabel jest od dysku to był pewnie często używany i może nie mieć tak dobrego styku jak nowy, szczególnie po stronie styku miniUSB. Spróbuj tak jak sugeruje Szy na innym kablu.
LeCH
stratus
Początkujący
Kontakt:

Spróbuję tej zamiany kabelków ale to dopiero po urlopie bo niestety nie mam przy sobie. Oby zadziałało, w tym cała nadzieja że może faktycznie kabelek już jest starawy bo czasem i dysk ma problemy z odpaleniem :)

EDIT:
Zrobiłem to szybciej, dokupiłem nowy kabel i zadziałało :) przynajmniej jak na razie działa :) Co kilka głów to nie jedna - dzięki :)
Pozdrawiam Jurek!

Post autor: Łukasz »

Jestem w trakcie układania trasy długodystansowej wycieczki rowerowej. Jako że chce jechać tylko i wyłącznie drogami lokalnymi układam trasę całkowicie manualnie tzn. każdy zakręt = jeden punkt trasy, z zamiarem nawigacji po bezdrożach. Jak łatwo się domyślić gęstość punktów trasy przy takim podejściu jest dosyć duża. Mam już ich około 375. Wgrałem trasę do odbiornika (Gpsmap 62s) i zauważyłem, że przy opcji nawigacji po bezdrożach odbiornik ściął trasę do 250 punktów. Czy jest to wbudowane, górne ograniczenia na liczbę punków na trasie przy nawigacji po bezdrożach? Nie da się tego obejść inaczej jak tylko poprzez podział trasy na kilka mniejszych tras na odbiorniku?

Tak sobie pomyślałem, że może rozwiązaniem tego problemu byłaby konwersja trasy na ślad. W końcu ślad może być złożony z dużo większej liczby punktów (chyba z paru tysięcy nawet), a można po nim nawigować również. Czy orientuje się ktoś może jakim oprogramowaniem można by było przeprowadzić taką konwersję?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Garmin BaseCamp
LeCH
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Odświeżam temat zerowania Licznika. Prędzej tego nie sprawdzałem. Ponieważ jednak temat wypłynął podczas ostatniej mojej rozmowy z Bogną - zrobiłem reset odbiornika metodą: Enter+Page+Power. Licznik został wyzerowany. Zatem można to wykonać bez większych stresów. Co prawda trzeba potem pozmieniać kilka drobiazgów w odbiorniku, ale to jakby osobna bajka.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze:Odświeżam temat zerowania Licznika. Prędzej tego nie sprawdzałem. Ponieważ jednak temat wypłynął podczas ostatniej mojej rozmowy z Bogną
Zapomniałeś napisać, Lechu, że działo się to minionej soboty przy plaży w Sopocie :lol:. Ale co prawda, to prawda. Potwierdzam. Na własne oczy widziałam cały ten manewr i jego efekty na ekranie 62st :D.
PS. No to zmieniam opis w stopce :mrgreen:.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
ODPOWIEDZ