Garmin Montana

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin Montana

Post autor: GPS Maniak »

Szczerze mówiąc mnie już u Garmina nic nie zdziwi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

A mnie już dwa razy glebnął, w tym raz na beton ekranem do dołu (cholera, Parkinson, czy co...) i nic... Ktoś ma wyjątkowe szczęście albo wyjątkowego pecha.
Natomiast krańcową nieufność (i irytację) budzi we mnie ta skrzypiąca klapka z tyłu... Czy inne modele z klapkami na to zakręcane uszko też tak mają? Zumo to był twardy i ciężki monolit - świetne ustrojstwo do samoobrony.....
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Skrzypiąca klapka? Toż to pikuś. 62ST cały skrzypi - nawet przy delikatnym nacisku na boki :lol:
Można się przyzwyczaić :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Seria eTrex z kolei jest wszem i wobec znana z kleistego "gluta".
W ramach "zrób to sam" można sobie poradzić.
Widać Garmin ma patent na każdy model ;)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Pojawiła się aktualizacja firmware 2.70

Changes from version 2.60 to version 2.70:
Fixed issue that could cause the main menu's dashboard to disappear
Fixed issue with the photo viewer when there are no photos on the device
Fixed issue involving setting the units for proximity alerts
Fixed issue with multilingual custom POI files
Fixed issue where the geocaching dashboard would occasionally display incorrect terrain and difficulty levels
Fixed issue that occasionally occurred when entering the camera page (650 and 650t models)
Fixed sporadic camera artifacts (650 and 650t models)
Fixed issue involving creating a waypoint with a proximity alarm from a geocache

Z w/w błedów tylko ten pierwszy był naprawdę upierdliwy. Z pozostałych testowałem tylko alarmy zbliżeniowe, ale nie widziałem żadnych błędów - działało dobrze. NIc nie wspominają o samoczynnym wyłączaniu urządzenia. Dużo o tym trąbią na innych forach. No i zostaje jeszcze polskie wołanie Marzenki: "Niekompatybilna wersja dźwięku" w samochodzie. Sprawdzę czy to nadal ma miejsce. Dotąd pomagał na pewien czas master reset. Zgłosiłem to i przerzuciłem się na Emily - ma ładniejszy głos i nie strzela takiego focha jak Marzenka :D .
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 11:20 przez Miszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Post autor: veges »

Z niekompatybilną wersją dźwięku już sobie poradziłem - problem występuje przy zmianach map. Jeśli ich nie zmieniam i włączona jest tylko jedna, to komunikaty działają. Tak czy inaczej jest to upierdliwe. Co ciekawe, nie ma problemu z innymi niż polski językami ! Mnie najbardziej denerwują nagłe wyłączenia urządzenia gdy jest w zestawie samochodowym. Przy używaniu ręcznym takich problemów nie widzę. Faktycznie - przy aktywnych alarmach dźwiękowych też potrafił się sam wyłączać. Po wyłączeniu dźwięków i alertach tylko graficznych (fotoradary UMP) problemu nie widzę. Dobrze przynajmniej że Garmin pracuje, bo to już n-ta wersja od wypuszczenia Montany. Wcześniej używałem Oregona i tam tak szybko zmiany nie następowały.. :-)
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
pawelb
Początkujący

Post autor: pawelb »

Dzień dobry,
choć forum czytam od pewnego czasu, to mój pierwszy post tutaj, przed zadaniem pytania chciałbym więc wszystkich serdecznie przywitać i pogratulować udanego forum i atmosfery na nim. :-)

Mam dwie zagwozdki jeżeli chodzi o Montanę, na żadną z nich nie znalazłem gotowego rozwiązania:

1. Jakie mapy są wymagane, żeby wyświetlić widok 3D? Przy City Navigator Europe i UMP-topo Montana niezmiennie oświadcza, przy próbie wejścia w widok 3D, że "mapy zawierają za mało informacji o wysokości, aby wyświetlić je w widoku 3D".

2. Nie udało mi się, pomimo kompilowania UMP-radary z właściwą wersją sox.exe, zmusić urządzenia do ostrzegania o fotoradarach głosem Jacka ani Agatki - wyświetlany jest tylko komunikat na ekranie a zamiast komunikatu głosowego słychać dźwięk ustawiony w menu "Punkty alarmowe". Czy Montana tak ma, czy coś robię nie tak?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Co do 3D. Moim zadanie mapa powinna zawierać dane DEM. Spróbuj może tę mapę: http://gpsmaniak.com/2010/download-GPS_50_Walker.htm
Pozdrawiam Lechu

pawelb
Początkujący

Post autor: pawelb »

Dzięki, dokładnie o to chodziło. Myślałem, że UMP-pcPL-topo też powinna się wyświetlić w 3D ale nie - gdy (przy włączonym UMP-pcPL-topo i GPS_50_Walker) dochodzę w 3D do końca Twojej mapy, świat się kończy. W eTrex H wszystko było prostsze. :-)

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Tom-ek
Nowy

Post autor: Tom-ek »

[quote="Miszel"]Pojawiła się aktualizacja firmware 2.70

Changes from version 2.60 to version 2.70:
...
Z w/w błedów tylko ten pierwszy był naprawdę upierdliwy. Z pozostałych testowałem tylko alarmy zbliżeniowe, ale nie widziałem żadnych błędów - działało dobrze. NIc nie wspominają o samoczynnym wyłączaniu urządzenia. Dużo o tym trąbią na innych forach. No i zostaje jeszcze polskie wołanie Marzenki: "Niekompatybilna wersja dźwięku" w samochodzie. Sprawdzę czy to nadal ma miejsce.

Niestety Marzenka nadal w znanym sobie momencie zmienia się z lektora z automatyczną sekretarkę z w/w komunikatem. Co do poprawek, to na kompasie mam wreszcie 4 kierunek geograficzny, upragnione południe :D

[quote="veges"]Z niekompatybilną wersją dźwięku już sobie poradziłem - problem występuje przy zmianach map. Jeśli ich nie zmieniam i włączona jest tylko jedna, to komunikaty działają. Tak czy inaczej jest to upierdliwe. Co ciekawe, nie ma problemu z innymi niż polski językami !

Ja map nie zmieniałem, a Marzenka potrafi zmienić się w automatyczną sekretarkę podczas nawigacji, równie niespodziewanie jak Montana potrafi się samoczynnie wyłączyć. Co do innych wersji językowych, nie szukając daleko ( na liście ) - portugalski ma ten sam problem. Z przetestowanych, problemu nie ma faktycznie z Emily.
Pozdrawiam
Tom-ek
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Changes made from version 2.70 to 2.80:
Fixed searching near a map point
Fixed Add to Route feature in Waypoint Manager
Fixed issues with incorrect dashboard showing on map when custom dashboards are enabled
Fixed issues navigating using a shortcut when prompted routing is enabled
Fixed Coordinates menu item
Fixed Where To items on the main menu
Fixed shortcuts that switch profiles
Added ability to enable and disable BirdsEye providers using shortcuts

Nadal nic n/t niespodziewanych shutdowns, ale przy tym tempie poprawek na koniec roku dojdziemy do ver. 4.0.
Sporo ludzi raportuje problemy hardware'owe: oryginalny aku ma luzy i przy wstrząsach (montaż na motocyklu) nastepuje chwilowe rozłączenie styków co skutkuje komunikatem o nieoryginalnej baterii Garmina. Dzieje się to nawet przy zewnętrznym zasilaniu. Pomaga oklejenie akumulatora taśmą w celu zmniejszenia tego luzu. Ja tego nie zanotowałem, mimo raczej dość solidnych :D wstrząsów.
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie.
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Miszel pisze: przy tym tempie poprawek na koniec roku dojdziemy do ver. 4.0.
Nie ma obaw :wink: Gdy wyjdą nowe etrexy, to "programiści" Garmina zajmą się robieniem szumu wokół FW dla etrexów i tempo wypuszczania nowych FW dla Montany drastycznie spadnie. Wówczas też spora część zgloszeń użytkowników zostanie potraktowana lakonicznym, acz uczciwym stwierdzeniem: "nie przewidujemy poprawienia".
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Sprawdź jeszcze raz webupdaterem ....:)
Garmin Montana - Aktualizacja oprogramowania
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Jak to niedawno podsumowała pewna użytkowniczka Montany:

"Although I'm afraid every update is like a side effect of some whacky medication ... Updates may cause excessive face palming, drowsiness from late nite frustration, upset stomach/nausea during travels, anxiety, blurred vision, prolonged stiff index fingers, and involuntary throwing of gps units"

Ja mam głównie ten ostatni objaw - mimo wersji firmware 3.30 ciągle notuję niespodziewane wyłączanie urządzenia (niektóre tego przyczyny zostały zidentyfikowane już dawno), ciągle słyszę "niekompatybilna wersja dźwięku" i nadala zdarza się zniknięcie dashboardu.
Na dodatek na nowym egzemplarzu Montany CNE nagle spowolnił działanie: przeliczanie trasy, podawanie odległości do manewru i wyświetlanie tego manewru. "Nowy egzemplarz", bo wymieniony po awarii dotykowego ekranu. To też zdaje się znana sprawa: na forum Advrider naliczyłem już 3 przypadki tej awarii. Przyznać muszę jednak, że serwis Garmina sprawił sie tu b.dobrze - po paru dniach miałem nowy egzemplarz, a zanim doszedl, sami zmienili mi na MyGarmin rejestracje.

A ja dotąd myślałem, że jednak trochę przesadzacie z tym wybrzydzaniem na obecnego garmina..... :lol:
Nic to, od jutra kolejne intensywne terenowe testy - zobaczymy.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
ODPOWIEDZ